Waspada dengan helah Musuh

Salam dan selamat menyambut idul adha.Mudah2an korban saudara-saudara semua diterima allah subhanahu wataala,insyaallah.Ketika kita menyahut seruan Ibrahim alaihissalam beserta dengan takbir dan solat pagi raya,kita juga harus mengenang saudara- saudara kita yang telah syahid lebih dulu dari kita .Mereka ini adalah ibarat korban yang hakiki yang kita persembahkan bagi mempertahankan Islam di bumi Patani !!!

         Korban kita diPatani ini lebih bermakna dan mendalam kerana selain dari korban-korban lembu dan kambing kita juga telah banyak menawarkan jiwa dan harta benda.Memang setiap jihad bagi mempertahan kan islam memerlukan korban yang besar sebelum allah swt memberi kemenangan kapada umatnya.Sejak berzaman lagi pejuang-pejuang islam yang insaf dan menyerah diri kapada allah swt akan berebut untuk menyambut tawaran allah’

إِنَّ اللَّهَ اشْتَرَى مِنْ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ وَأَمْوَلَهُمْ بِأَنَّ لَهُمْ الْجَنَّةَ يُقَتِلُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ  

فَيَقْتُلُونَ وَيُقْتَلُونَ وَعْدًا عَلَيْهِ حَقًّا فِي التَّوْرَةِ وَالْإِنجِيلِ وَالْقُرْءانِ وَمَنْ أَوْفَى بِعَهْدِهِ مِنْ

 

         Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa dan harta benda mereka dengan (balasan), bahawa mereka akan beroleh syurga, mereka berjuang pada jalan Allah; maka (di antara) mereka ada yang membunuh dan terbunuh. Sebagai janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al-Qur’an; dan siapakah lagi yang lebih menyempurnakan janjinya daripada Allah? Oleh itu, bergembiralah dengan jualan yang kamu jalankan jualbelinya itu, dan (ketahuilah bahawa) jualbeli (yang seperti itu) ialah kemenangan yang besar.

         Kita adalah umat yang sangat-sangat berbangga dengan pengorbanan yang telah ditunjukkan oleh anak-anak muda kita.Hampir setiap kampung yang dilanda kedurjanaan oleh penjajah Thai musyrik ada pemuda-pemuda yang menawarkan diri sebagai syuhada’.

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنْ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنْ الْامْوَلِ وَالْانفُسِ

وَالثَّمَرَتِ وَبَشِّرْ الصَّبِرِينَ

  Demi sesungguhnya! Kami akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, dan kekurangan dari harta benda dan jiwa serta hasil tanaman. Dan berilah khabar gembira kepada orang yang sabar.

         Kita tidak tahu berapa ramai lagi allah memerlukan para syuhada sebelum memberi kemenangan.Walau bagaimana pun kita semua harus membuktikan istiqamah kita dengan bersedia berhadapan lebih banyak ujian dan kesukaran jihad ini.Hanya mereka-mereka yang rmendapat hidayah dari allah sahaja akan merasa kenikmatan berjihad dan tekanan ini.Mereka-mereka yang kurang beristiqamah akan mudah terasa keperitannya.Mujahidin yang telah dibuka oleh allah hijabnya akan sentiasa mengidamkan syahid yang mulia itu.Mereka ini yakin dengan janji allah swt dan tidak akan mudah memilih jalan selain jihad.

        Ada perjuangan yang hanya dengan bilangan syuhada yang sikit allah swt terus memberi kemenangan.Saperti uhud, hanya 70 syahid.Perjuangan hamas di Palestin sudah mencecah beribuan syuhada tapi masih terus berjuang sampai sekarang.Kita pun sudah banyak yang syahid.Syahid pun mempunyai taraf-taraf tertentu.Ada syahid yang agung hanya memerlukan satu atau dua orang sudah memadai. Tapi ada perjuangan yang memerlukan berjuta syahid.Jadi kita harus meningkat kan kecintaan kita kapada allah dan  hanya yakin padanya sahaja.

          Saudara-saudara yang sentiasa memberi sokongan kapada mujahidin juga janganlah hendaknya mudah terperangkap dengan tawaran damai palsu kapir.Sejak 200 tahun yang lalu,mereka tidak pernah berminat untuk duduk semeja berbincang dengan kita.Kalau ada tawaran-tawaran perundingan sekarang ini hanyalah untuk menunjuk kan pada dunia bahawa mereka bukan pengganas.Mereka mahukan keamanan.

          Percaya lah, inilah pertama kali mereka menyebut mahu berunding.Ini semata-semata kerana mahu memuaskan hati Malaysia dan OIC, yang sentiasa cuba menunjukkan simpati terhadap kita  pada dunia.Malaysia yang terang-terang menyatakan tidak akan menyokong sebuah bumi Patani yang merdeka akan merasa kerugian selagi keamanan tidak dapat di capai di bumi Patani.Oleh kerana mereka telah mula memfaraidkan minyak Patani sejak lima tahun yang lalu,maka dengan peperangan ini akan menjejaskan pendapatan haram mereka itu.

         Laungan damai dan otonomi yang diwarwarkan itu adalah propangada lapok yang kami umat islam Patani, terutama mujahidin di barisan hadapan sudah muak mendengarnya.Hanya mereka-mereka yang sentiasa bekerja kearah itu dan ingin meniru cara perjuangan yang direstui oleh barat sahaja yang merasa ghairah dengan dendangan ini.Para desperado dan pencinta-pencinta barat telah lama bersengkongkol samaada dengan HDC(alat CIA) atau jeneral-jeneral Thai dengan mengadakan banyak perjumpaan di luar negara.Mereka akan diberi tiket penerbangan pulang-pergi, hotel lima bintang, dan wang saku satu atau dua ribu dollar ketika mau pulang.Sila periksa rekod ini dengan pejuang-pejuang yang sentiasa mencari publisiti.Kebanyakan mereka ini telah lama hidup di negara barat. Apa yang ada dalam kepala mereka adalah untuk mendapat restu dari negara barat terutamanya Scandinavia dalam segala tindak tanduk mereka.Mereka bimbang akan dituduh teroris oleh orang-orang barat.

       Orang-orang barat inilah yang telah beberapa hari lalu dalam satu referendum meluluskan untuk mengharam umat islam membina menara masjid!!!!.

       Ada kalangan pemberi komentar blog ini menyatakan bahawa perjuangan ini harus ada pemimpin.Saudara-saudara, jangan bimbang,revolusi ini ada pemimpin.Kalau tidak takkan lah semua tindakan dapat di lancar dengan teratur. Revolusi ini ada fasa-fasa tertentu.Kalau saudara-saudara perhatikan revolusi yang dulu-dulu saperti Peranchis dan Iran.Mereka ada peringkat-peringkat tertentu.Insyaallah kami juga ada perancangan tertentu.Peringkat awal sudah tentulah bermatlamat untuk mendapat penglibatan seluruh bangsa Patani.Dan ini sedang di tunjuk oleh rakyat termasuk saudara-saudara yang memberi komentar dalam blog ini.Semakin hari semakin ramai yang tampil untuk menyokong.

        Kedua,pengalaman yang lalu,jika mudah sangat menzahir pemimpin musuh akan mudah cuba memecahbelah kita dari dalam.Kesemua partai perjuangan Patani mengalami perpecahan dalaman hasil dari perpetrator samaada dari perisik Thai atau Malaysia yang mengadu domba kan kita sehingga berpecah belah sesama sendiri.

       Tapi saudara-saudara percayalah, kami  yang berada di barisan hadapan mengenali satu sama lain.Kami sentiasa bersatu tenaga dalam segala tindakan dan operasi.Cuma kami berhati-hati untuk berhubungan dengan mereka-mereka yang berada di  luar negara.

       Mereka-mereka yang berada di luar negara ingin berhubung kami hanya untuk membantu usaha-usaha mereka ingin berdamai dengan penjajah Thai.

       Perdamaian adalah idaman kami,tapi bukan dengan jalan menyerah dengan mudah.Penjajah Thai tidak pernah menganggap kami sebagai manusia.Jadi bagaimana nak berunding dengan mereka. Sesiapa sahaja yang berada dan sentiasa berhadapan dengan tentera Thai akan faham kenyataan ini.

       Kami juga tidak mau berebut-berebut untuk mendapat pengiktirafan OIC. Biarlah mereka yang di peringkat antarabangsa merasa bangga dengan pengiktirafan OIC!!!!

       Malaysia, dari pengakuan Perdana Menterinya diBangkok tempuh hari telah dengan tegas menyatakankan tidak akan menyokong tuntutan orang-orang Patani untuk merdeka.

       Jadi kami haruslah berhati-hati dalam perjuangan ini kerana yang kami ada hanyalah Allah swt sahaja.

 

Bahagian 2….. JAWAPAN KAPADA LAWATAN DATO NAJIB.

              Rakyat Patani telah menyambut Perdana Menteri Malaysia dengan menghadiah kan 18 operasi yang disusun di seluruh negara Patani.Hasil operasi ini telah berjaya membunuh 10 orang tentera penjajah Thai,31 orang cedera parah termasuk seorang Kolonel dan penolong pegawai daerah. Beberapa kain rentang telah di pasang dengan slogan yang berbunyi “KAMI AKAN TUNTUT HAK KAMI BERMATI-MATIAN” ,”PATANI ADALAH SEBAHAGIAN DARI  MALAYSIA” dan banyak lagi. 

             Oleh kerana lawatan Dato Najib adalah untuk menyokong Thai meneruskan penjajahan keatas Patani maka rakyat Patani ingin memberitau bahawa mereka masih mau meneruskan perjuangan sehingga tercapai segala hajat.   Rakyat Patani tidak akan tunduk pada mana-mana tekanan kalau hanya bertujuan untuk menghentikan perjuangan yang sudah berjalan selama 200 tahun.Perundingan yang ditawar oleh penjajah Thai adalah bersyarat supaya segala perbincangan tidak boleh keluar dari garisan perlembagaan mereka.

             Kalau itu yang kami mahu maka tak perlulah ada orang tengah.Hanya menyerah diri kapada Thai sudah cukup. Kami berharap supaya semua pihak yang bersimpati dengan perjuangan rakyat Patani faham bahawa perjuangan ini bukan bertujuan untuk menekan sesiapa atau untuk memudah perundingan di meja bundar.Perjuangan ini adalah; Kami memberi nyawa dan darah kami demi meneruskan jenerasi anak cucu kami supaya dapat menikmati hidup sebagai manusia Islam yang berdaulat dan melayu yang tidak dayus.Kami faham bahawa pejuang-pejuang melayu/islam di Malaysia sudah mula tidak yakin dengan Ugama dan Bangsa sendiri. Kerana akhir-akhir ini nampak saperti semua pemimpin berebut-rebut untuk mendapat keredaan kaum pendatang sehingga sanggup  berbalah dengan kaum sendiri demi mengambil hati orang cina dan india.Tidak ada yang menunjuk simpati bersungguh-sungguh terhadap nasib rakyat Patani(bangsa sendiri).

               Kapada pelayar patanikini kami minta maaf diatas artikel-artikel yang mungkin tidak sama dengan selera saudara-saudara. Bukan menjadi hasrat kami untuk menceritakan apa-apa yang berlaku di belakang tabir ,saperti tekanan, ugutan dan pujukan terhadap pejuang-pejuang yang berada di luar negara supaya menerima untuk berunding dengan penjajah walapun terpaksa melutut(oleh pihak-pihak tertentu). Kami tidak mau mengaibkan saudara-saudara kami yang juga bersusah payah berjuang di luar negara.

                Revolusi harus mengikut norma-norma dan proses tertentu.Masa akan membuktikan bahawa perjuangan yang murni ini walaupun memakan masa yang panjang akan mencapai kemenangan yang manis.

                  Jangan cuba cari jalan pintas.Sepatut nya pejuang-pejuang di luar negara berusaha mencari sokongan moral antarabangsa.Bukan berusaha untuk mengajak penjajah berunding.!!!!  Penjajah akan sedar akhirnya bahawa apa yang mereka pertahankan adalah sia-sia sahaja.

Teruskan usaha-usaha murni diluar negara supaya kita sama-sama mengecapi kemenangan yang hakiki.

218 Responses to Waspada dengan helah Musuh

 1. karim Mhmd says:

  Salam sdr master , saya ada baca tulisan dari sdr semejak dari awak sampai skrg, yg bulih buat renungan tak berapa kalimah saja, kebanyakan cara nya adalah hhhasad dan denki dgn merika yg bertugas bahkan sdr tak ada buat apa satu untuk patani hidup dgn sendiri .
  Sdr lebih baik sdr tulong beri songkongan apa orang buat lebih baik dari menetang sebab termasuk dgn cara yg siam mahu, melayu menetang melayu,

  selamat hariraya maaf zahir batin.

  • abdullah says:

   ana mahu bertanya kapada admin…..bagaimana kalau ada ikhwan dari luar patani yang ingin berjihad disana, bisakah dibantu?…sila email ana…..

   • Abu Patani says:

    Maaf, Kalau sdr Abdullah bisa sabar akan sampai masanya nanti kami akan perlu bantuan dari saudara.
    Untuk mendapat pengesahan lebih lanjut saudara harus menghubungi kumpulan perjuangan yang punya wakil di Indonesia atau di Malaysia.
    Maaf kami tidak bisa membantu sekarang, bimbang akan dikesan oleh musuh.
    Terutamanya mereka yang sedang menyamar dan memarahi blog ini.
    Musuh sedang Merasa kesakitan dari Pembongkaran yang dilakukan oleh patanikini.
    Wassalam.

   • Dr. Conflict says:

    Salam kepada pemunya blok..teruskan perjuangan

 2. Paksu Taba says:

  Sungoh, betul sdr Karim sayo pon napak macae tu juga, kito lani pakat nak sokong hak buat kegheja untuk Taning, kegheja hak tani ning besar dia tak cukupb soghe dua, mung buak kegheja mu, aku buat kegheja ku, hak tu baghu kena, hak dok nuleh sini pon juae juga, hak bedae pon juae juga, hak tubek sughak koba pon juae juga, hak kecek dalae tv pun juae juga, hak beghubung dengae Oic pun juae juga, hak beghubung dengae Hdc pun juae juga, hak beghubung deghae keghajae-keghajae didunia ni pon bejuae juga, hak beghubung denga ghakyak siae sedighi juae juga. semua tu buat utuk taning.
  yae sdr (penulis) dok tak puah hati tu apo cegheto ni?, Karim Mhmd napoknya macae kena sangat denga sdr dia kata sdr tak buak gapo pon, hok bedae bukae oghe sdr pon. jadi kalu sdr tulih macae ni supa hak siae nak dah..dah. lepah tu sdr kato siae nak pelago oghae tani, sdr lah dok pelagonya. kito lani nak ajak semua duduk pakat kita bagi kegheja, puak mu buak hakni, puak aku bauk hak aku, sabak masaalh puak ni dia tak habih, mano-mano pon ada. kegheja untuk tani trlalu banyak, bukae napak oghae buak sikit, tak beto tu… salah… tak selesa sokmo

 3. BIAK NYA PATANI MERDIKA….
  APA BILA MERERDIKA…
  TAK LA TIMBUL MASALAH INI…

 4. insaff says:

  api revolusi kan terus….
  jgnlanlah ada pihak yg megambil kesempatan ini…
  biar api menyala….
  jgan padamnya…
  biar dia bernyala dan kita akhir dpt mennikmati…
  ok…
  semuga orng luar sana faham…
  ok…

 5. Sokongterus says:

  Saya tak faham apa maksud yang diperkatakan (mengambil kesempatan)? siapa yang mengambil kesempatan? adakah sdra Insaff boleh pasti setakat mana jalinan telah berlaku diantara gerakan-gerakan yang aktif sekarang? kerjasama sudah berjalan dengan baik saudara Insaf yang ketinggalan. Bagi saya mengambil kesempatan sudah tidak wujud lagi, kesepakatan sudah ada, apa yang berlaku ialah saling bantu membantu pejuang-pejuang kita dimedan perang bukan hanya terdiri dsari satu kumpulan sahaja yang beroperasi mengikut tinjauan sayalah, cuma besar kecil sahaja.

 6. karim Mhmd says:

  Apa yg di tulis dalam patanikini kita bulih baca saja , dan kita tak bulih hdk buat memikir dgn apa tulisan beliu sbb dia orang peras di dalam perjuangan patani dia lihat samua yg orang lain buat samua salah, dia sangat keciwa sbb pemjuang samua tidak mahu ke diri merika bersama sama dgn perjuangan patani, tingot yg ada ayat uraan dan hadis sajalah kalau dia tafsir betul kita pakai bersama .

 7. Mukhlis says:

  Dari tajuk (Waspada dengan Helah Musuh) saya dapat membaca dan menghidu isinya nanti tidak suka kepada sumbangan orang lain dalam perjuangan Patani, menjadikan definisi perjuangan hanya tertumpu kepada satu aktiviti dan satu kumpulan saja yang berhak untuk berjuang orang lain semuanya tak layaj untuk memberi sumbangan dan semua mereka tak betul.
  Saya yakin penulis bukan aktif dalam mana-mana gerakan pembebasan Patani yang ada sekarang, kalau ada pun di luar pagar dan jauh dari arus sebenar,dan sedang melihat dari jauh. Kalau pejuang sebenar dia tidak tergamak menuduh kawan seperjuangannya dengan hanya berdasarkan kepada andaian sahaja, saudara lebih berminat menimbulkan rasa benci dikalangan pejuang, menimbulkan rasa sangsi dikalangan mereka, saya bersependapat dengan Paksu Taba yang mengatakan: Sebenarnya saudaralah yang mempelaga-lagakan sesama pejuang. Sepatutnya saudara yang mungkin menjadi pemilik blog ini mengajak orang Patani bersatu melawan Siam, membangkit semangat kerjasama, yang jauh mesti dirapatkan yang rapat di satukan. Atau pun saudara anggap kalau orang Patani bekerja sama memang tak boleh, mesti berbalah sesama mereka barulah saudara tidur lena dan berpuashati. Kalau betul kata saudara Sokongterus: kerjasa antara gerakan-gerakan pembebasan yang sedang aktif sekarang sudah pun berjalan, maka sudah tidak timbul lagi tuduhan mengambil kesempatan, saya lihat yang suka menggunakan ungkapan ini dia tak ada alasan dan buktipun hanya ikut orng kata semacam iri hati sahaja sebab dia tak boleh buat seperti orang lain dapat buat, timbullah orang lain tak betul, untuk mengatakan begitu siapa-siapa pun boleh cakap. Cukuplah selepas ini jangan menghasut kepada perpecahan lagi, ajak mereka berpadu tenaga.
  Saya dapat merasakan kenapa saudara tak senang hati sangat dengan pejuang kita yang berada diluar negara, sebabnya saya yakin saudara juga berada diluar Patani, maka sebab itu saudara sakit hati sangat melihat orang lain boleh buat dan saudara tidak boleh buat, sebab macam mana nak boleh buat saudara bersendirian (lihat tulisan Karim Mhmd December 1, 2009 at 8:59 pm) dan saudar pun tahu semua pemimpin-pemimpin gerakan pembebasan Patani berada diluar negara. Oleh itu saya harap saudara gunalah blog saudara ini untuk mengajak semua pemimpin Patani duduk semeja sesama mereka, itulah yang selayaknya.

 8. Ikhlas says:

  Saya cukup kesal dengan pendapat seorang yang mengakui dirinya sebagai seorang yang mempunyai kedudukan di barisan hadapan perjuangan Patani,naiv,sempit serta tidak rational dalam pemikiran,suka memfitnah,memberlaga sesama sendiri,dan langsung tidak berilmiah di dalam penganalisisnya.hanya beliau saja yang betul kesemua orang lain salah.

  Sebagai seorang Muslim,kita dididik untuk menerima undangan daripada mana-mana pihak walaupun terpaksa menahan perasaan dalam hati. Dan pada masa yang sama,kita juga tidak pernah lupa tekanan dan sejarah yang pernah dilakukan terhadap kita.Setiap manusia perlu meletakkan asas pertemuan dan persefahaman.

  Islam adalah agama yang menyeluruh,yang terkandung didalamnya aspek-asoek berpolitik. Dan saya yakin gerakkan Patani,Pemimpin-pemimpin Patani walau di dalam ataupun di luar tidak sekali-kali akan menjual dasarnya dengan harga yang murah dan kepentingan duniawi semata-mata sebagai mana yang dikatakan oleh web master ini.

  Sebagai mana juga yang digariskan di dalam Islam menerusi ayat 61-62 surah al Anfal yang bermaksud:-
  Dan jika mereka condong kepada perdamaian(Penyelesaian), maka condongkanlah kepadanya dan bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya dialah yang maha mendengar lagi maha mengetahui.
  62-Dan jika mereka bermaksud untuk menipu kamu, Maka sesungguhnya cukuplah Allah(menjadi pelindungan kamu). dialah yang memperkuatkan kamu dengan pertolongan-nya dan dengan para mukmin.

  Di atas dasar inilah kita mesti mengadakan perbincangan dan persefahaman dengan individu dan pihak lain. Walaupun berbeza ideologi,fahaman dan agama tetapi di sana ada titik persamaan dan titik persefahaman yang membolehkan kita untuk mendaulatkan agama, Negara dan menegakkan keadilan.

  Kita menerima hakikat ini bukan semata-mata berlandasan kepada aqal bahkan ia berlandaskan kepada hukum yang tertinggi yang menjadi pengangan kita,al-Quran dan sunnah Nabi SAW.

 9. AnakWatan says:

  Assalamualaikum, salam idul adhha saya ucapkan..!
  Dalam situasi dan kondisi yang kritis menghadapi perjuangan pembebasan, para pejuang pasti lihai dan jitu dalam menghadapi segala aspek perjuangan, dalam arti benar-benar memahami aspek politik, strategi, taktik, diplomasi dan apa saja yang merupakan senjata perang bagi musuh dalam rangka untuk memusnah dan menghancur perjuangan pembebasan Patani.
  Dari comen dan tanggapan sudara-sudara seperjuangan di atas, secara pribadi saya ingin mengungkapkan argumentasi tentang isu-isu yang sedang hangat digemar gemurkan oleh para pejuang Patani sama ada barisan depan atau barisan belakang atau yang simpatisan bahwa :
  1. kemuncak bagi perjuangan Patani adalah KEMERDEKAAN, maka bagi setiap individu yang merupakan potensi perjuangan rakyat Patani harus memberi dukungan bagai manakah cara sepaya dapat menuju kepada matlamat kemerdekaan.

  2. Perjuangan Patani bukanlah gerakan saparatis yang ingin memisah wilayah selatan dan membelah bagi negeri Thai dan bukan pula suatu perjuangan untuk menuntut keadilan dan persamaan hak kerakyatan dari kerajaan Thai. Tapi perjuangan Patani adalah perjuangan untuk menuntut kembali hak ketuanan bangsa Melayu Patani yang telah dijajah oleh kaum imperialis Siam/Thai sejak tahun 1785 M.

  3. Bagi para partisipan atau para pendukung perjuangan, sama ada rakyat Patani sendiri atau masyarakat internasional. Berilah, sumbanglah, masuklah saham kepada perjuangan pembebasan Patani ini apa saja yang kita dapat sumbang sesuai dengan apa yang kita mampu, harta benda, jiwa raga, fikiran dan ilmu pengetahuan dan sebagainya. Kita sama-sama berganding tangan bahu membahu, berat sama dipikul ringan sama dijinjing dengan berlandaskan :
  a. Dukungan kita itu mempunyai nilai positif terhadap perjuangan pembebasan Patani;
  b. Dukungan kita itu tidak terjerumus dalam taktik dan politik musuh dalam usaha untuk menghancur perjuangan pembebasan Patani;
  c. Dukungan kita itu dapat menyuburkan semangat heroisme dan patriotisme para mujahidin yang sedang bertempur di bumi Patani.
  Semoga Allah memberkati dan memberi kejayaan kepada Bangsa Patani. Amiin, yaaa rabbal-aalamin.

 10. Sokongterus says:

  Sokong terus Anak Watan, pemikiran beginilah yang kita nak memartabatkan, syabas saudara Anak Watan memang anda anak Watan sejati yang akan membawa kemajuan kepada perjuangan Patani.
  Pemikirannya yang menyuluruh realistik dan menepatati kehendak dan inspirasi perjuangan Patani semasa.
  Cuma bagaimana caranya?, itulah yang perlu kita pikir bersama!

 11. Banjarlimo says:

  Kemaring satu samina adakan di Bakok, utuk caghi pikir dan jalan selsai masalah selatan.
  Chawalit kata ada kupulan hak dudok belaku dari selatan mengkemukan 3 perkaro, antaronya besedia utuk duduk dibawah raja Thai itulah lebih kurang.
  siapodia puak ni?. Molekkoh pekagha ni? muking pado tempat 8-9 disebor 2009 depan ni pedana meteri Malay maghi tani sokong pekara ini.
  maka adokah hod dok pegang sejato letok sejata sebab orang siam beri dah hak kupulan hak dok belaku mitak.

 12. SEDARR says:

  SAYA HARAP JAGAN ADA PIHAK YG SUDI DN SANGGUP AMBIL KESEMPATAN INI ….
  DAH BANYAK PERKARA2 SEPERTI NI BERLAKU…
  SAMA ADA DI PATANI KITA DAN DI NAGARA LUAR SANA…
  LIHAT APA YANG BERLAKU DI AFGAN DI IRAK DI PALISTIN…
  TU LA NAMA NYA AMBIL KESEMPATAN…..
  AKIRNYA RAKYAT DAN TANAH AIR BINASA HANCOR….
  DARI TAGAN PUAK CARI KESEMPATAN INI…
  TAHU KE SIAPA TUUU….
  SEMUA DAH TAHU…..
  TAPI ALLAH BERSAMA PEJUANG2 YA BENAR DAN SABAR…
  SELAMAT MAJU JAYA…

 13. Paksu Taba says:

  Boleh jadi beno nilah hak Paksu denga dan kata dulu, cuba baca hak Paksu ghoyak dulu pada November 21, 2009 at 3:19 pm, lepah tu baca pula hak oghe lain tuleh dibawah tu, ni tubit dahla, sawdara SEDARR tahuko sapo dia puak ni, hak paksu denga masa tu (Pulo+BRN+Bersatu)tapi bukan Pulo hak Kasturi bawa sebab dia nafi beno ni cuba baca di sini (http://puloinfo.net/?Show=ReadArticles&ID=129)dan baca juga dibawah ni:
  (http://www.pataninews.net/ReadEnglish.asp?ID=533) adapon BRN Paksu tak tahu kupulae mana Brn hak mano satu, oghe kata Bersatu dah takdak dah. cuma lani Chawalit tak ghoyak cagha jelas lagi sapo dia puak ni, tapi kalu hak hata sughak ko dio dulu dio ghoyaklah kata BRN hak hata sughak. Paksu ghoyak hak Paksu denga oghe kecek hak Paksu tengok dan hak Paksu baco sedighi.

 14. alfadhl says:

  Assalamu alaykum…
  Mohon maaf yang sebesar2nya kepada muslimin Patani. Kami di Indonesia baru bisa sekedar mendoakan…
  Insya Allah, jika Allah mengizinkan, kita akan bertemu di Medan Jihad di Patani.
  Mohon doanya agar langkah kami dimudahkan untuk segera bergabung dengan barisan jihad, berjuang bersama mujahidin Patani…
  Laa takhaf wa laa tahzan… Innallaha ma’ana…

 15. Saif says:

  Nampaknya Patanikini mempunyai penyertaan dari orang-orang yang berkebolehan dan beredukated serta bersungguh-sungguh untuk memberi sumbangan kepada Patani. AlhamdulilLah, Tapi saya masih hairan dengan Web Master tulisannya tidak kearah Patanikini, dia lebih beroreantasikan kearah Patanilain, nampak sangat beliay bersungnguh-sungguh untuk mengatakan hanya satu cara sahaja yang betul cara lain semuanya tak betul dan orang luar dari Patani tak patut dilibatkan dalam perjuangan Patani, itu sudah tidak menepati kehendak Patanikini, Patanikini semestinya menyeluruh dan melibatkan semua. Apabila kita libatkan usaha dari negara luar membantu kita mestilah dianggapkan itu sumbangan tambahan dan tak kurang pentingnya dengan perjuangan bersenjata, sebab dengan kekuatan bersenjata sahaja kita tak boleh menang sepenuhnya percayalah, cuba lihat Amerika sekalipun sekarang dia dapat mengusai dunia dan mengusai kita bukan dengan tenteranya tapi dengan kepelbagaian caranya, dalam medan tempur sebenar di Iraq dan Afghanistan malah di Somalia dulu pun dia goyah dengan semangat kental pejuang.
  Gunalah kemampuan pejuang kita dalam gerakan bersenjata itu sebagai aset kita atau sebagai kuasa jualbeli kita, lebih-lebih lagi dalam saat sekarang, kekuatan bersenjata mesti mengamil kesempatan ini menghebatkan lagi daya juang dan daya tempur. Biasanya orang memegang senjata tak boleh bercakap, maka orang yang bergerak dibidang politik media massa….dan banyak lagi…. kenalah ambil kesempatan kenalah ambil peluang, kalau tidak rugilah orang Patani, berilah kesempatan dan galakan supaya orang yang tak pegang senjata berpeluang untuk berberperanan, jangan halang mereka, sebab Patani untuk semua orang Patani. Setiap orang yang menggelarkan dirinya sebagai orang Patani adalah layak dan wajib memberi sumbangan.
  Macam saudara Alfadhl dari Indonesia begitu bersemangat ingin mengambil kesempatan untuk berjihad dan bergabung dengan barisan jihad kita, kita mesti mengalu-ngalukan tapi nggak boleh gitu-gitu aja mesti ada caranya, kalau tidak nanti Patani dituduh bermacam-macam pula dong!, kami Patanikini ngak mau dituduh sebagai JI.
  Maka kalau kita ada cara lain sebagai tambahan kepada kekuatan bersenjata yang boleh membantu untuk meningkatkan perjuangan Patani apa kita nak bimbang dan apa kaita nak takut!? kerana yang menetukan caranya adalah kita bukan mereka(di sinilah agaknya Web Master belum Paham lagi, sebab dia tidak dilibatkan sama dalam usaha tersebut), ada negara luar nak bantu kita, ambillah kesempatan dan rebutlah peluang tapi bukan pergi cara bodoh-bodoh gitu, kenapa mesti larang orang nak ambil kesempatan mana boleh! , rugilah kesempatan ada ditolak, peluang ada diabaikan itu menolak tuah namanya.

 16. alfadhl says:

  @ Saif: Betul sekali, Jihad di Fathani bukanlah milik Bangsa Melayu saja, apalagi hanya dibatasi milik warga Fathani…
  Jihad di Fathani adalah milik muslimin seluruh dunia… Di mana pun ia berhak untuk ambil bagian di dalamnya.
  Sekarang adalah bagaimana para pejuang Fathani, termasuk Patanikini bisa memfasilitasi dengan cara-cara yang benar dan tidak keluar dari syari’ah…

  Jika perjuangan ini hanya terbatas pada kesukuan (ashabiyah) atau kebangsaan (wathaniyah), maka apakah Allah akan meridhainya… Padahal perjuangan yang haqiqi adalah perjuangan menegakkan kalimat Allah (Tauhidullah)…

 17. AnakCucu says:

  Sudara-sudara putra jundullah yang sy hormati..!
  untuk maklumat kepada sudara yg suka membaca dan mengikuti masalah Patani..!
  masalah isu semasa tentang Patani, selain dari patanikini juga saya banyak dapat maklumat dari ABRANEWS.COM, HARAMPATAH.com, PATANIINFO, PATANINEW cuba sudara buka,
  semoga ada manfaatnya trima kasih

 18. Ikhlas says:

  Saudara web master dan pelayar-pelayar kalian,Sekecil-kecil kedai makan pun perlunya beberapa pekerja,tukang masaknya,pengankatnya dan lain-lain lagi,maka apatah lagi satu pergerakan,pertubuhan pembebasan lebih tentu diperlukan lebih ramai lagi pekerja dan pembantunya terutama dari kalangan orang-orang Patani sendiri dari gulungan academiknya,polititionnya,kekuatan bersenjatanya,pakar Econominya dan lain-lain lagi supaya dapat mengrealisasi tujuan dan kehendak kita itu.lebih ramai lebih bagus lagi pun kalau yang ramai itu bermutu tinggi pula.

  Apa salah nya kalau America,Iran,OIC dan walaupun orang Thai sendiri ingin menulung kita untuk mendapat kehendak- kehendak kita itu? ya, takut mereka tipu kan? soal nya, Apa yang nak mereka tipu lagi tak kah kita ditelanjang oleh siam kesemuanya, dan lagi bodoh sangat kan orang Patani kita ini?kalau bodoh duduk diam-diam saja lah nanti biar orang lain buat kerja saja.jangan hanya cerdik di bibir saja, cuba buat maka boleh tahu la.Angan, khayalan dan teori kadang-kadang jaoh dengan hakikat yang sebenar.

  Kita bodoh,kita jahat dan suka mengambil kesempatan,itu simpan saja lah,jangan tuduh orang lain pula dan jangan menganggap orang lain seperti juga dengan kita.

 19. SAYA TAK FAHAM APA MAKSUD DGN DUDUK SEMIJA…
  DUK DGN SIAPA…
  DUK DGN ORNG2 TAK FAHAM PEJUANG GURILA…
  DUK DGN ORNG2 TAK TAHU CARA JIDAH PERANG…
  DUK …DGN MERIKA TAK TAHU KAWAN DAN LAWAN…
  HARAP FAHAM DAN SEDANRR YA…
  SEMUGA JIHAD DI PATANI KAN MAJU JAYA…
  MEMBAWA MERDIKA KPD UMMAH PATANI DN MUSLIMIM UMUMNYA…
  UNTUK SEMUA…
  KITA JIHAD UNTUK SEMUA…
  BUKAN MENCARI HABUAN DUNIAWI…
  DO`A KALIAN KAMI HARAPKAN…
  ALLAH HU AKBAR…
  PATANI TETAP MERDIKA

 20. Mukhlis says:

  Oleh kerana terdapat banyak gerakan pembebasan Patani, ia bukan terdiri dari satu kumpulan sahaja, walaupun kita tahu gerakan manakah yang begitu aktif di medan tempur, garakan manakah yang begitu aktif di peringkat antarabangsa, hakikat ini saudaraku JIHAD DAN JIHAD kena akui!.
  Kalau saudara JIHAD DAN JIHAD tidak mengakui hakikat ini, saya rasa saudara adalah salah seorang dari dua orang berikut:
  1. Penyokong, yang perihatin dan pemerhati dari jauh sama dengan webmaster.
  2. Berada dalam gerakan yang tidak bersedia untuk mengajak semua gerakan Patani bersatu tenaga atau dengan kata lain kumpulan serpihan yang bergerak jauh dari arus perdana Patanikini.

  Duduk semeja maksudnya luas;
  1. Dua gerakan atau lebih duduk semeja bincang untuk penyelarasan kerja (perkara ini sudahpun berjalan dengan baik, hanya saudara tidak tahu atau saudara tidak diberitahu ataupun apa faedahnya untuk diberi tahu kepada saudara kerana saudara tak berminat pun)
  2. Untuk satu tahap wakil semua gerakan duduk semeja dengan musuh setelah menepati keraitiria yang telah pun di tetapkan (mereka sudah bergerak kearah itu, dan ternyata saudara ketinggalan kereta api yang sudahpun bergerak tapi masih boleh di sangkut lagi)

  Itulah senareo yang saya faham dan saya yakin memang betul-betul berlaku begitu, melihat kepada riak rentak gelombang yang terjadi bagi mereka yang berada dalam arus sebenar.

  Adakah saudara takut apabila melihat pejuang Patani bertambah kuat dengan sebab mereka boleh duduk semeja?

 21. saif says:

  Ramai orang Melayu takut untuk merebut peluang yang ada di depannya. Cuba kita jadi orang yang suka merebut peluang, orang yang suka mengambil kesempatan, dalam kontek perjuangan Patani pun banyak peluang yang mesti kita rebut…
  kita kena ambil kesempatan
  kita kena ambil peluang
  kita kena penuh ruang yang ada yang banyak kosong
  jangan biarkan ruang yang ada berlalu begitu sahaja
  peluang mesti direbut, sebelunm orang lain merebut
  kesempatan mesti diambil…
  kita banyak mengusik diri kita sendiri
  takut untuk merebut peluang, takut hilang identiti, akhirnya terlepas pada orang lain.

  Maksud saya peluang untuk mencari penyelesaian bagi konflik di Patani tanah air kita yang tercinta, biar kita yang bersuara, biar kita yang mengsyorkan penyelesaiannya bukan orang lain.
  Apa yang terjadi di Patani sekarang, orang Patani bermati-matian berjihad untuk membela nasib mereka tapi yang sibuk untuk menyelesai masalah ialah ahli-ahli politik, ahli-ahli akademik Thai. Para pejuang tutup mulut, mendiamkan diri, tak mau rebut peluang takut nanti orang kata mengambil kesempatan.
  Itu pendirian yang merugikan.
  Chavalit dengan ideanya (Bandaraya Pattani)/Nusantara/langkasuka/serambi Mekah
  Ada yang lain pula pemerintahan terhad, autonomi, autonomi terhad dan macam-macam pengesyoran semuanya tiada satupun diutarakan oleh gerakan-gerakan pembebasan Patani dengan jelas yang boleh menjadi asas kepada tuntutan yang boleh membawa kepada penyelesaian yang terakhir.
  Semacam Patani sudah ketiadaan tuannya yang mampu bersuara di peringkat antara bangsa.
  8-9/12/09 nanti PM Malaysia akan mengemukakan penyelesaiannya, langsung tidak menampakan apa-apa pengesyoran dari pejuang-pejuang Patani sebagai tuan hak yang boleh diambil kira dan diberi peluang untuk bersuara.
  Sebelum kita nak menyalahkan orang lain, cuba kita lihat diri kita sendiri, setakat manakah usaha kita kearah mengemukan tuntutan-tuntutan kita yang boleh orang lain bersedia untuk membantu atau cuba berbincang dan mengkaji tuntutan kita. Kita lebih suka menutup ruang, menutup peluang kearah itu dengan memilih dan terus berpegang teguh hanya kepada kata keramat dan tuntutan dasar kita (MERDEKA)titik.
  Menyebabkan semua orang diluar lingkungan pejuang mengemukan berbagai penyelesaian satupun tidak menepati kehendak dan selera kita. jadi……

  Saya dapati ramai juga komentar-komentar disini menyokong pendekatan Saudara Kasturi dari Pulo, tapi percayalah Kasturi tidak boleh berbuat apa-apa, tanpa lampu hijau dari pejuang-pejuang yang aktif di medan, Kasturi diibaratkan sebagai orang yang tidak mau melepaskan peluang begitu saja berlalu dan untuk mengatakan Patani itu ada tuannya itu saja yang boleh dilakukannya, tak lebih dari itu, walaupun beliau sudah menyediakan asas kearah penyelesaian terakhir: Berbincang dengan hanya ada orang tengah, hanya dengan (RTG)kerajaan yang berotoriti dengan disertai oleh gerakan-gerakan lain.
  Jadi kalau beliau yang bersuara jangan pula kita menuduh yang bukan-bukan, sebab pemimpin-pemimpin gerakan lain tidak mampu melakukan sebagaimana yang mampu dilakukan Kasturi diatas banyak sebab, Kasturi boleh bergerak bebas tiada sekatan, orang lain pula terikat dengan banyak sekatan dan halangan yang setiap orang tahu benar apakah masalah masing-masing?, lagipun Kasturi sudah menunjukkan kebolehannya berbuat demikian, apa kurangnya!?.
  Tapi dalam keadaan begitu pun Kasturi tidak boleh berbuat apa-apa melebihi dari had yang sepatutnya, apa yang dilakukan Kasturi pada pandangan saya adalah sebagai satu titik permulaan yang boleh membuka ruang untuk dunia dan masyarakat antara bangsa mendengar suara orang Patani sebagai tuan hak dari A sampai Z terhadap cara penyelesain sebenar.
  Kalau peluang ini juga dilepaskan, dan kita hanya menunggu semua tentera Siam habis dibunuh oleh pejuang, Kerajaan Thai hancur lebur dirobek oleh kita, ekonominya jatuh merudum di sebabkan konflik yang berpanjangan… pandangan begini boleh bukan tak boleh, tapi berapa lama yang kita sanggup tunggu, apakah salah kalau kita sendiri cuba mengemukan penyelesaian.
  Patani adalah hak kita… kita tak perlu takut untuk bersuara manyatakan hak kita… rakyat sebenarnya sedang menunggu kata keramat dari kita semua, tapi dengan syarat biar mereka juga boleh menerima kehendak dan pendekatan kita.

 22. Mohd. Ilham Nurdin says:

  Assalamualaikum..! salam kepada warga Patani semua !
  Saya jadi bertambah keliru tentang isu perjuangan Patani, sebab saya yakin bahwa yang banyak mengeluarkan pendapat dan para comentar yang selalu keluar dalam blog internet ini, yang manakah yang benar… kerana para comen banyak perselisihan pendapat yang tak berlandaskan kepada data dan fakta secara realiti dan belum ada satupun pernyataan resmi dari pejuang-pejuang yang sedang aktif bertempur dengan askar Thai di Patani.
  kebanyakan yang ada hanya para pendakwa sebagai pejuang saja. seabab kerajaan Thai sendiripun tak pernah memberi kenyataan bahwa gerakan manakah yang pepuler sebagai master plan yang sangat terpengaruh sekarang ini, hanya sekadar merasai bahwa gerakan perjuangan Patani yang sedang aktif sekarang adalah yang terkuat dalam sejarah perlawanan dengan kerajaan Thai.
  oleh kerana itu saya belum yakin atas pernyataan sudara Mukhlis yang mengatakan bahwa “pejuang sudah duduk semeja dan telah berjalan dengan baik”. mungkin saya ketinggalan maklumat semasa atau mungkin juga sudara Mukhlis ingin berperupaganda. entahlah yang mana betul saya juga tak tahu, kerana saya hanya sekadar bersimpatisan dan berperihatin terhadap sudara kita yang sedang berjuang di Patani.
  mohon maaf kalu comen saya ini agak tersinggung perasaan sudara-sudara khususnya para pejuang Patani. terima kasih

 23. TokWok Taning says:

  Yang berhormat Sdr. Saif
  Saya dengar sudah lama dah Sdr. Kasturi terbang kesana dan kesini dan bercakap di forum sana dan forum sini……Tapi saya belum dengar apa saja hasil yang Kasturi dapat untuk rakyat Patani. minta tulung jelas mungkin banyak orang juga yang nak tahu. Sebab kalu tidak, orang akan kata sdr.Kasturi suka menangguk di air keruh.

 24. ding says:

  saya baca saja lah!, banyak pendapat sungguh, bayoh belako saya nih sekolah tak tinggi..
  kadang-kadang salah boh habis dengan bahasa ma’salih yang tulis di M.16., hak mano semi hak mano cara auto tak tahu.
  ..
  orang pandai-pandai roo, mari weh! main sekali kok rumah nih, ibu pingah tutea banyak wee lepas hujea nih!.
  do’a-do’a juga roo. salam belako patani kini!.

 25. is isma says:

  salam sejahtera kpd semua pejuang dibumi Patani tercinta. memang betul apa yg dinyatakan oleh jihad patani. berwaspada lah dgn tektik musuh. saudara sekalian memang sudah mengenali siapa itu siam. sesunguhnya ia adik israel. yg mana lebih ganas tapi cerdik. ingatlah dunia dihari ini dikuasai oleh kafir laknatullah. pemimpin oic siapakah yg berdiri diatas dasar rasullullah. tidak ada bukan? mrk mendengar masaalah palestin. apakah tindakan yg diambil oleh oic keatas israel? terus berdiam diri. takleh wak gapo. dok gitu kae? masaalah tani oh! jauh lagi. malaysia… dia ada keuntungan yg besar andai dpt mendamaikan Patani dengan siam. bagi pendapat saya teruskanlah berjihad tinkatkan serangan sehinga mencapai kemenangan sehinga dpt melaungka kalimah ‘MERDEKA’ biar bergema dibumi PATANI. MUJAHIDIN takdok kekalahan. jika ia terkorban itulah sbesar2 kemenangan. WASSALAM.

 26. Ikhlas says:

  Saya cukup terharu apa bila membaca penulisan dari saudara Saif,Syabas saya ucapkan kepada saudara dan teruskanlah dengan pendirian ini dan saya rasa ini juga lah pendirian kebanyakkan rakyat-rakyat Patani yang sebenar dan pendirian-pendirian pejuang yang ada pada nya minda mafhum Al-jihad dan mafhum Al-thauri.

  Kepada Tokwok Taning,ingin saya kata kan,Soal apa yang dibuat oleh Kasturi untuk rakyat Patani itu tidak perlulah dijelaskan di sini kerna orang Patani dapat mengikutinya sendiri sekurang-sekurang ada terkeluar sebulan sekali dituliskan oleh akhbar-akhbar tempatan dan luar apa yang dibuat oleh beliau itu,yang pentingnya apa yang dibuat oleh Tokwok sendiri dan apa Tokwok boleh hulur pertulungan kepada Kasturi?Maka saya cadangkan supaya bermuhasabahlah diri kita dahulu sebelum kita mengmuhasabahkan orang lain.dan lebih adil lagi kalau Tokwok tujukan persoalan semacam ini kepada pemimpin-pemimpin Patani secara umum.

 27. saif says:

  Saya tahu Kasturi tidak memegang senjata, maka sudah tentu dia tidak ada sumbangan langsung dalam aspek itu dan jangan sekali-kali kita mengharapkan sumbangannya di situ. sumbangan Kastururi ialah bersuara bagi pihak orang Patani sementara ada lidah rasmi dari gerakan-gerakan pembebasan secara rasmi, maka ketika itu, orang yang dilantik itu pula akan mengambil peranan Kasturi.
  Sumbangan beliau cukup besar (samada kita terima atau tidak) yang boleh dirasai dan boleh dilihat, kita adalah gerakan bukan kerajaan bukan syarikat… apa yang dilakukan ditahap ini sudah cukup memuaskan dan menguntungkan Patani… sila buktikan kalau sebaliknya!
  Apakah saudara Tokwok mengatakan bukan cara begitu, mesti cara begini.. silakan, tunjukan..lakukan!
  Tidak semestinya hari ini saya sokong Kasturi dan besok saya akan terus menyookong beliau kalau dia terus melakukan kerja-kerja tak baik untuk Patani, kalau dia melakukan kerja-kerja bodoh yang tak munasabah, saya berhak ketika itu mengalih sokongan, saya ada hak seperti semua orang juga.
  Apa yang dikatakan saudara Ikhlas itu, itulah sumbangan Kasturi yang boleh kita nampak, bentuk macam manakah lagi yang diharapkan oleh Tokwok? kalau ada sila beri idea kalau Kasturi tak mampu kita mintak orang lain buat pula, apa tak bolehnya?.
  Ingatlah berjuang itu bukan satu cara, apa yang dilakukan bukan semua boleh diceritakan, yang penting sama-sama kita beri sumbangan mengikut norma dan peraturan yang ditetapkan. Biar laungan merdeka boleh dirasai, didengari dan dihayati di mana-mana orang Patani berada.
  Kita hanya berhujah, yang baik, rasional boleh diambil ambillah!, yang tak baik tidak rasional tak boleh diambil buanglah!, semua itu adalah hak kita, kita yang menentukan, dan selepas itu bertawakkallah kepada Allah.

  • santoso says:

   merdeka!
   saya ikut simpatis dengan perjuangan kemerdekaan patani, pejuangan kemerdekaan patani adalah sebagian dari perjuangan menentang kampitalisme dan imprialisme, bangsa indonesia lama dalam perjuangan, puncak akhir ada pada titik proklamasi tahun 1945 yang baca oleh sukarno dan hatta.
   liku-liku perjuangan kemerdekaan itu selalu ada manusia mencari kesempatan politis/opocunisme, disinilah para pejuangan kemerdekaan patani perlu memikir keras mengenai kader yang cekap!, seorang kader yang memahami 3 aspek pengetahuan, politik, ekonomi dan militer.
   indonesia dahulu mendapat pemimpin yang memahami 3 aspek itu, namun selalu ada perbedaan pendapat antara kaum politis dan militer.
   rakyat indonesia simpatis dengan perjuangan patani.
   salam merdeka kepada para pejuang patani semua partai.

 28. tuk carak says:

  bualtlah apa saja untuk orang patani asalkan dapat keutungan kepada kita….kita kena jadi Hero di-tempat kita bukan orang bangkok turun jadi hero dirumah kita.

 29. TokWak Taning says:

  yb. saudara Saif..!
  saya tidak bermaksud nak diskridik Sdr.Kasturi, hanya sekadar nak tahu juga hasil-hasil yang di usahakan oleh beliau. Sabab saya berkeyakinan bahwa menyusun perjuangan untuk sampai ke tahap yang sedang bergolak sekarang ini, pejuang itu masti telah mempunyai suatu penyusunan yang cukup sistimatis dan rapi, tidak hanya sekadar mengatur taktik menghantam musuh dalam rangka untuk melahir kawasan defakto saja tetapi saya rasa mereka juga telah mengatur langkah diplomatik untuk membangun kekuatan dejure di tingkat antara bangsa, hanya mungkin metodanya tidak sama yang diusahakan oleh saudara kita Kasturi. Sebab revolusi bersenjata di Patani sudah hampir enam tahun bergolak, serangan dari pejuang dan letupan bom dari pejuang tak pernah berhenti-henti, yang menjadi soalannya : Dari manakah pejuang Patani mendapat saplai alat-alat persenjataan tersebut kalau tidak dari sumbangan dari luar, berarti pejuang sudah ada hubungan diplomatik dengan simpatisan internasional,hanya sikap pejuang sekarang tidak terbuka. itu saja pendapat saya, Wok mohon maaf kalau terkasar. wassalam

 30. Mukhlis says:

  Saya setuju dengan saudara Mohd. Ilham Nurdin yang mengatakan (belum ada satupun pernyataan resmi dari pejuang-pejuang yang sedang aktif bertempur dengan askar Thai), saya juga sedang menuuggu-nunggu, mungkin saatnya belum sesuai dan kita harap ia tidak begitu lama, sebab dengan pernyataan tersebut akan menyelesai banyak perkara yang menjadi tanda tanya kita semua, kita semua sebenarnya sedang mengambil kesempatan diatas kerja mereka, itulah hakikatnya, termasuk apa yang sedang kita bincang di sini. Tapi saya tidak setuju kalau saudara menganggap kami semua di sini sebagai pendakwa (sebab maksudnya kurang jelas), setakat saya ingat tak ada siapa pun yang mendakwa yang kerja orang lain dilakukan olehnya!.

  Memang pada mulanya saya juga masih ragu-ragu betulkah ada kerja sama yang sudah berjalan? tapi apabila saudara Sokongterus mengatakan ada, saya pun terus buat propaganda dan terus mengambil kesempatan untuk mengatakan memang sudah pun berjalan, kerana itu perkara baik, Patani tak kemana kalau kita masing-masing buat hala (biar dianggap sayu sebagai penghasut kepapa kerjasama tersebut saya menerimanya). Saya dan kemungkinan kita semua tidak mengharap perkara itu didedah secara ditail cuma cukuplah dengan mengatakan adanya persepahaman dan persepakatan jika betul-betul ada, jangan pula saudara mintak saya bawa bukti.
  Saya nak mintak izin daripada saudara Saif untuk meminjam ungkapan penutup tulisanya di atas, kerana alunan katanya cukup manambat jiwa saya, boleh Saif!
  (Kita hanya berhujah, yang baik, rasional boleh diambil ambillah!, yang tak baik tidak rasional tak boleh diambil buanglah!, semua itu adalah hak kita, kita yang menentukan, dan selepas itu bertawakkallah kepada Allah).

 31. satria says:

  merdeka! patani

 32. sokongterus says:

  Zulkiflee buat hal lagi dia menamakan gerakan pembebasan Patani dengan ( puak pemisah yang meneruskan perjuangan songsang). Lihat petikan di bawah:

  (Ia kerana sudah menjadi lumrah dalam sesuatu konflik, apatah lagi melibatkan gerakan puak pemisah, generasi muda pasti menjadi sasaran untuk dipengaruhi bagi meneruskan perjuangan songsang berkenaan)

  Oleh Zulkiflee Bakar dari (Utusan Malaysia) 6/12/09
  Jururawat Islam sedia berbakti

 33. BodohTapiBerlagak says:

  Salam,
  Semenjak dari awal sampai kini, masing2 meninjau situasi Patani Kini dan peninjauannya sekarang selain belum boleh memecahkan persoalan dlm berbagai aspek, tetapi nampaknya ada usaha demi menghuruharakan situasi forum oleh pihak Patani Kini sendiri. Pertama tak tahu berdisiplin, apa yang patut apa yang tidak, khasnya bukan semua hal dapat dibongkarkan ke khalayak ramai, seperti yang diusulkan oleh web/blogmaster PataniKini sendiri, bukan tentang positive dan negativenya apa aktiviti Kasturi secara umum di medan antarabangsa yang sedang diperdebatkan ketara sekali saat ini, tetapi denagn sebut nama agensinya sekali bahkan dihubungkait dng suatu agensi lain yang tak ada kena mengena demi diskridit. Ini sama sajalah seperti yg boleh didengar di kedai2 kopi, bukan nak kagum dng kemusnahan seteru tetapi persoalan lebih kpd macamana, bagaimana dan individu mana yang boleh meletupkan truck dan pick-up ranger sampai melambungnya begitu lalu, pecah berselerak bertaburan dan matinya ranger berguling garak. Mempersoalkan hal sensitif semacam ini suatu kebodohan dan naive yang sangat mendasar dan sifat kebodohan ini sama saja dengan talibarut tokna apabila boleh selit pistol di pinggang ataupun memegang walkie-talkie nampaknya sangat nak berlagak tanpa ketahuan bahawa itulah salah satu cara yg menghancurkan sesama Patani dan perjuangannya dewasa kini. Kerja saya sebagai pedagang dari Patani berulang alik ke Bangkok pun sesama kongsi saya bukan semua tahu siapa yg saya berhubung dan di mana demi menjaga kepentingan perdagangan saya secara umum. Apalagi aktiviti Kasturi yang melibatkan usha perjuangan demi membebaskan tanah air, sangatlah tak patut bagi web/blog master atau siapa saja, gerakan mana, baik di barisan depan,anggota biasa,penyokong,pemerhati berborak hal2 detail yg ruginya akan terjatuh kpd rakyat Patani juga. Sepertimana saya bertekad nak berniaga, saya mesti faham dulu apa dia dagangan saya dan bagaimana nak berniaga seterus dng plan yg meyakinkan dan adakah keadaan saya mengizinkan, akan berhasil atau tidak dan sebagainya. Demekian juga halnya dng kes Kasturi, dlm organisasinya dia adalah salah org pemimpin yg nak memimin dng cara tertentu demi kepentingan org Patani secara umum sepertimana pemimpin2 gerakan lain juga sedang berusaha dng cara tertentu demi kemerdekaan tanahair juga. Apabila dinamakan se org yg ingin nak membebaskan tanahair, sudah tentu, sebelum apa2 mestilah membebaskan diri sendiri dulu tentang pembasmian segala bakal halangan pergerakan nanti demi memantapkan cara2 perjuangan seterusnya. Saya rasa pembawakan ini ada pada Kasturi. Maka berdasarkan kedudukannya itu, tetang pembawakannya bagi saya tidak menjadi hal samada boleh membawa kpd syak wasangka macam2 atau tidak kerana apa pun, itu suatu pengurbanan kepentingan diri mengikut peraturan prinsip organisasinya yg berbeza2 demi untuk kerja umum juga maka kita dari jauh tak sepatutnya pertikaikan keperibadiannya, yg saya dapat fahami apa yg terdapat di web organisasinya yg saya sempat membuka sekali sekala semasa pergi berurusan di negeri jiran, sudah cukup buat fahaman saya walaupun bukan suatu terlalu kagum tetapi kalau gerakan2 lain juga boleh berusaha secara bermuafakat berganding bahu sepertimana Kasturi, nescaya kita akan boleh lihat kemajuan demi mengembalikan hak2 kita sentiasa mara kedepan. Maka ‘Waspada Dng Helah Musuh’ yg dipost oleh blogmaster sepatutnya ditukar menjadi ‘Blogmaster, berwaspadalah supaya jangan sekali2 menyentuh sesuati hal yg sensitif dan mengajak para peserta supaya berhati2 memberi komentar jangan sampai setengah2 maklumat dapat dimanfaatkan oleh pihak musuh dan dan adanya blog atau web bukan utk berlagak tetapi cara mengelolakannya, bagaimana seterusnya supaya dapat manfaat bersama, itu yg patut diutamakan.
  Salah silap harap maaf,
  wassalam, dari ‘Bodo Tapi Berlagak'(BTB)

 34. Oghae says:

  ha ha ha… amo tak paham weh cakapan orang Bodo Tapi Berlagak tu, berbelik-belik menulis tu.

 35. BodohTapiBerlagak says:

  hih hih hih, hey Oghae… Baso hak belit lidah tu baso keling, ni la nak kena baso Melayu Tani, bukae baso m’sia, bukae I’sia, bahasa hak tulisae jamae kitanb Jawi dulu eh. Baso tuk nenek moyeng, telupo doh kae, sabek tak leh ‘Bodo Tapi berlagak’ sangat, sebek suko duk bawah jajoh tokna lamo sangat tu, sapa ke baso sediri tak reti…sedar getek la, kalu nak bejuwae tok soh kecek banyok,buat kerja… Kelolo ni, ‘Oghae’ tak muhgeh deh. Pah nak jamung -‘O’liang- segelas! ok

 36. sandusdawood says:

  tak berapa hari lagi pm malaysia akan melawat petani
  atas undangan pm thailand utk meninjau keadaan pendodok melayu islam petani . saya rasa lawatan ini hanya lah utk tujuan peropaganda pm apisit bagi mengangkat sedikit popolariti beliau yg memang nya tidak seberapa teguh sekarang ini . apalagi beliau sen
  diri memang seorang yg tidak berwibawa kerana kursi nya adalah telah diatur oleh pihak tentera siam yg menjadi penguasa sebenar negeri siam. nanti lah kita
  tunggu apa yg akan di lakukan oleh tentera siam semasa lawatan najib nanti harap2 pembunuhan jamaah yg
  bersolat tidak berlaku lagi sebagai mana semasa apisit
  di malaysia beberapa bulan yg lalu,yg bertujuan utk mengagalkan lawatan apisit.lawatan ini tidak akan berguna selama pihak tentera siam campor tangan dlm
  politik, pm dan kerajaan siam hanyalah boneka tentera
  siam yg di pengaruhi oleh perim tin sulanon dan kuncu2 nya dari kalangan conservative siam yg taksub.bagi mereka thailand hanya lah ada satu bangsa sahaja yaitu bangsa thai(melayu,lao,khmer,cina dll) hanya sampah yg tak perlu di hitung sebagai rakyat siam, dan agama hanya budha sahaja tampa mengira agama islam ,keristian dll.bagi mereka selain siam
  mereka adalah pendatang ,penumpang yg tak harus dianggap bumiputra yg sama berhak dengan bangsa siam celaka sungguh sestem pemerintahan siam yg sudah ketingalan zaman , manusia(raja) dianggap dewa.keramat yg mesti di sembah sehinga ulama2 kita di hina di arahkan sepaya sembahyang hajat utk memanjangkan umor raja yg sudah hampir mati.ugama kita di permainkan2 oleh orang2 yg mengaku ulama demi
  mendekat diri dgn penjajah mereka ini amat celaka semuga neraka menjadi balasan kalau tidak bertaubat.sekianlah harap pembaca renung2kan kalau saya salah harap terangkan,sepaya dpt kita bingcang lebeh panjang.

 37. BodohTapiBerlagak says:

  Kunjungan PM Najib bukan berarti M’sia mempunyai segala jawapan ataupun mungkin Abjisit berupaya melihat bagaimana tetangga sebelah selatan berjaya menangani issue berbilang kaum dan bagaimana jenis kebangsaan China & India boleh bersepakat dng Malayu bagi ruang sosial, politik dan budaya kpd mereka. Tetapi kedua2 bangsa tersebut adalah pendatang, di Patani kesnya lain bahkan pendudukan Thai di kawasan patanilah justru dinamakan pendatang. Inilah persoalannya.

 38. Sumchai bin Yusuf says:

  Sdr. sandus, tokguru patani gi dakwah spaya orang siam masuk islam, bukan pergi berdo’a kepada orang siam. nanti orang siam akan banyaaaaaak masuuuuukkkkk islam , barulah negeri siam darussalam akan jadi aman santusa.

 39. Mukhlis says:

  Apa kata saudara semua, lawatan PM Malaysia ke Menara pada 9/12/09 kita beri sokongan sepenuhnya dalam tujuan beliau membawa dua perkara penting untuk rakyat Patani:
  1. Memberi bantuan dan kemudahan dari segi pelajaran dan ekonomi kepada kita, ertinya kita mesti merebut peluang semaksima yang mungkin untuk memperkuatkan diri kita, jika kita mendapati peluang-peluang itu boleh diambil dan direbut, rebutlah!.
  2. Supaya kita orang Melayu Patani dapat merasakan yang kita bukan keseorangan, ada saudara mara kita jiran terdekat yang sanggup menjenguk kita dimana dalam keadaan seperti sekarang ini jarang ada orang yang berani berbuat demikian dan sanggup datang melawat kita dan itu adalah pengorbanan mereka dan keikhlasan mereka terhadap kita yang patut dihargai sepenuhnya.

  Sampaikanlah mesej kita secara tertib dan beradab sekiranya mendapat peluang:
  Penyelesaian sepenuhnya masalah di Patani mestilah ditentukan oleh rakyat Patani sendiri tentang apa yang mereka mahu, dan bantuan dari Malaysia atau mana-mana pihak yang boleh menguntungkan rakyat Patani adalah dialu-alukan dan terima kasih banyak-banyak.جزاكم الله خير الجزاء

 40. kenapa gerakaN patani tak bersatu dgn grakn …BERSATU…
  PULO TAK BERSAMA DGN BERSATU APA SEBABNYA….
  kalu nak semija marila gabong dgn bersatu….
  bersatu sungguh2 buka dgn nama saja…
  ok…
  kalu tu …
  apa makna dgn bersemija…
  faham…
  ok…

 41. Paksu Taba says:

  Utuk sdagha Mukhlis Paksu kato gini:
  Oghe wi gula kito kaca
  Oghe wi kaing kito paka
  Oghe wi beghah kito tanak
  Oghe mitak grae tanah kito jawak ai koho dulu nati nak tengok

  Utuk sdgha JIHAD DAN JIHAD Paksu kata gini: itulah penyakit kito, payoh sokmo kalu nak ajak pakat. Paksu ghaso bia hak kuak-kuak dulu. tak nati sumo dua dulu takpodah lepah tu hak kecik-kecik dio mangi sedighilah tu.

 42. BodohTapiBerlagak says:

  Kalu camtu bagus, Paksu Taba, buat kerja sudah. Bbunyi2 orae kita lamo sangat doh duk usha nak ppakat. Saya baru balik dari order barae di Bakok, orae kita ssana pun napok camtu juga duk bbunyi arah2. Di tepat kita sdiri duk napok macae ni juga dan kalu Paksu kata macae tu berarti hak teras tetap kukuh, api selalu bernyala2, walau malap sekali dua, tapi bara tetap ada api, maka tunggu cerdik pandai gerak geri catur sudah la, kelipa boleh check, tu ja.

 43. Saif says:

  Kalau kita dapat layari tulisan-tulisan sehari dua ini baik dalam Utusan Malaysia Online atau Berita Harian Online, kita dapati banyak juga artikel dan berita yang berkaitan dengan lawatan PM Malaysia ke Patani, sudah menampakan keadan penulisan yang lebih baik berbanding sebulum ini. Cothnya: Zulkiflee Bakar dalam artikelnya hari ini tidak lagi memilih kata-kata yang menyakitkan hati kita berbanding sebelum ini yang boleh menggambar dia semacam orang suruhan Siam secara jelas dengan mengatakan(perjuangan Patani adalah perjuangan songsang, sebagaimana yang diceritakan juga oleh saudara Sokongterus pada 6/12/09), saya dapati penulis-penulis di dua akhbar perdana Malaysia ini sudah mulai memahami atau sudah mulai memilih perkataan yang sesuai untuk menggambarkan maksud perjuangan Patani, walaupun masih tidak menepati selera kita semua:
  – ( Bangsa Melayu Patani, menuntut kemerdekaan, gerakan pembebasan Patani, menuntut hak yang dirampas, Patani tanah jajahan Siam, Isu Patani dapat diselesaikan dengan penyertaan semua gerakan pembebasa Patani)
  Di mana orang bukan Patani selalunya menggunaka:
  -(Islam selatan Thailnd, menuntut keadilan, gerakan pemisah, konflik di Sealan Thai dapat diselesaikan dengan membasmi kemiskinan, mewujudkan keadilan dan meningkatkan taraf pendidikan, diberi autonomi)
  Saya rasa ini berlaku kerana perjuangan pembebasan Patani masih belum kuat di peringkat antarabangasa, berbanding kejayaan mereka di medan pertempuran, cuma Pulo sahaja dengan sikap berani Kasturi menyuarakan keinginan rakyat Patani, ia sudah tentu tidak mencukupi.
  Walaupun di medan tempur pejuang-pejuang kita telah menunjukan kemampuan dan gah mereka yang luar biasa sekali walaupun mereka banyak bergantung hampir sepenuhnya kepada diri mereka sendiri tidak kepada bantuan luar.
  Sebagaimana yang diperkatakan ramai orang, kebanyakan mereka adalah terdiri dari gerakan BRN(K), oleh kerana tiada siapa yang mengaku, maka perkara ini hanya menguntungkan gerakan bersenjata untuk bertahan lebih lama sahaja, tapi percayalah ia tidak menguntungkan kita diperingkat antarabangsa yang semestinya beriringan dan bergantung anatara satu sama lain dengan gerakan bersenjata. Dunia sekarang begitu bersungguh-sungguh untuk melihat kedamaian di Patani, oleh kerana kita tidak pernah mengakui apa yang kita buat, maka Siam megambil kesempatan untuk mengatakan: orang Islam di Selatan bangkit membuat kacau dan membalas dendam dalam benuk individu dan orang perseorangn kerana mereka dilayan dengan tidak adil, mereka miskin, kurang pelajaran…… ramai rakyat Patani pun kata Ya betul sebab mereka pun tak tahu yang sebenarnya, maka datang pula misi Malaysia cuba mengemukan penyelesaian kedaan dengan berfaktakan maklumat tersebut, maklumat rasmi yang diberi.. sedangkan kita mengatakan tidak.. bukan begitu..
  Maka sudah sampailah masanya untuk kita beralih kepada fasa baru perjuangan kita, biar orang Patani semua tahu dan yakin, Patani ada tuannya, penyelesaian isu Patani mesti dilibtkan mereka bersama, kalau tidak penyelesaian yang dikemukakan tidak akan kemanapun, malahan dia akan mebantu kepada perpecahan bangsa Melayu Patani menjadi dua kumpulan besar yang akan bertelagah sesama mereka dan akan terbentuk satu gelenggang pertempuran yang baru, satu berpihak kepada penyelesain ala autonomi yang diwakili oleh kebanyakan rakyat biasa dengan didokongi dan sokongan antara bangsa yang luar biasa dan satu lagi ala kemerdekaan semata-mata yang didokongi oleh para pejuang seperti semu kita disini yang mungkin akan berputih mata.
  Kalau kita ingin isu Patani berada di tangan kita sahaja, katakanlah dengan jelas dan beramai-ramai: Kamilah tuannya, ayoh kita selesai bersama.

 44. jabbar says:

  Bukan menentang apa yg buat itu,yang menentangnya ada berapa sebab satu ketika tidak tahu apa pusisinya dan sangat murah permintaan itu. Kemerdikaan tidak sama dengan Nakhorn Patani Jabbar

 45. tuk carak says:

  saudara anak patani sekalian harap bersabar jangan terlalu gaduh, kita dalam perhatian,kita belum ada tawaran rasmi dari kerajan siam untuk otonomi cuma dia orang mahu brunding sepaya kita serah diri, nak bagi pangkat pada kita cuma setakat itu saja…..

 46. Ikhlas says:

  Wahai Tuk Carak,Saya rasa saudara bukan seorang yang memegang senjata dan jaoh lagi sebagai seorang politition dan kemungkinan besar juga saudara dan keluarga saudara hidup senang lenang di Thailand atau pun di sempadan dan ahli-ahli keluarga saudara sendiri belum kena apa-apa lagi tindasan secara langsung dari pihak kerajaan Thailand oleh itu bagi saudara boleh bersabar dan saya yakin orang macam saudara akan bersabar seterusnya(Harap maaf kalau silap andaian saya ini), maka saya minta dari Tuk Carak,janganlah menyeru orang lain bersabar dan tunggu serta menanti agar satu hari pihak Thai akan tawar sesuatu kepada kita.Jangan Tuk Carak,ini bagi saya ada lah kesilapan besar dan kulut cara berfikir, kita kena bagi tahu kepada pihak Thailand di hari ini juga,sekarang ini dan di masa terdekat ini kepada pihak Thailand apa yang kita mau satu persatu bukan hanya MERDEKA dan titit macam di kata oleh saudara Saif terdehulu dan percayalah apa yang akan ditawar(sekiranya berlaku)oleh pihak Thai nanti tidak akan menggambar kehendak kita yang sebenar.maka saya serukan kepada semua pelayar-pelayar,tunjukkanlah apa kehendak-kehendak kamu itu dengan kekerasan dan juga kewarasan asal jangan seratus tahun lagi kita mesti duduk di bawah penjajahan yang tidak berperi kemanusaian ini.cukuplah Tuk Carak,janggan kata masa belum sampai lagi sedangkan yang sebenarnya dah terlajak sangat.

  Kepada saudara Jabbar,itu murah ini murah,cuba cerita apa yang saudara mau itu?jangan mari dengan kata keramat MERDEKA itu saja dan titit.

  Kepada saudara Jihad dan Jihad,saudara minta PULO bersatu dengan bersatu,cuba jelaskan di sini dengan hati terbuka dan ikhlas,ada kah bersatu masih hidup?kerna ada pelayar di sini telah menyebutkan bahawa Bersatu sudah berkubur,kalau sudah berkubur maka bagi saya tidak payahlah kita gali kembali dan membagikan nafas yang baru,tambahkan lah saja nafas kepada yang sedang bernafas dan yang berkubur itu kita kenangkan saja jasa baik mereka itu.

 47. jabbar says:

  Wahai saudara Ikhlas, pihak Siam genap tahu bahawa Perjuangan Revolusi di bumi Patani tidak dibilang mana gulongan tujuannya ialah Merdika Merdika! yang minta itu untuk isok hari sahaja dan untuk kepetingan diri.wassalam

 48. Anak singa says:

  Hamba setuju juga denga kata-kata saudara Ikhlas itu,sikit-sikit Merdeka,sikit-sikit Merdeka,cuba gak saudara Jabbar ghayak sikit macae mana maksud Merdeka itu yang dikehendakki oleh Jabbar semoga boleh kita pakat-pakat pahae gatek.kerna hamba ghasa hal ni bukae semudah supa saudara Jabbar duk khaya tu,napak-napak saudara Jabbar ghasa mudah supa denga oghae nak beli beras di pasar malae ni.

 49. BodohTapiBerlagak says:

  Jabbar ! gaeno boleh tak jawab soalae Anak Singa? Ah jadi hak duk bejuang mati-matian hanya untuk esok hari saja dan kepentingan diri, gitu? Takut Jabbar duk banding nga Jabbar duk makae gaji siyae hak 4500 boleh hari ni makae esok eh. Banyak tu tak kenyae perut lagi kae gaeno, Jabbar. Jamae budak2 orae suruh gi ngaji duk berak atah meja, tu la akibatnya. Sabek tak pana mmikir sapa lani.

 50. tuk carak says:

  saudara ikhlas,apa yg saudara menggambar kan diri saya sama ada betul atau tidak terserah lah pada kebijakan sekoloji saudra.tapi apa yg saya harus mempertahankan bahawa saya adalah sebahgian daripada patani dan saya tak mahu dan tak rila kesalahan dan kesilapan berlaku sekali lagi di-atas diri saya dan orang2 patani.dg itulah saya berpesang jangan gaduh dalam satu2 tindakan dan bersabar dg bala petaka yg timpa pada kita…mungkin pandapat saya kulut kerana saya pun dah tua,dan saya tetap berpegang dg pikiran orang tua ini.saudara ikhlas orang muda darah panas tak tahan nak sabar mungkin cara ikhlas itu betul dan lebih maju daripada pikiran saya dan sesuai dg keadan semasa,yg penting kita pakat cuba dg cara masing2

  kita harus ingat bahawa dg kekuatan dapat kita tawar menawar,dg kekuatanlah musuh mahu kira becara dg kita dan dg kekuatanlah musuh menghurmati kita. sejauh mana kekuwatan kita maka sejauh itu lah kita dapat penghargan.

 51. Paksu Taba says:

  Ya betulahtu awe Ikhlas dae awae Anak Singa, keto kena ghoyak hak kito nak, lepah tu hak kito nak pula mesti beno boleh buat. macae kemagheng pejuae kita hak dok bedae dah mula ghoyak dah kae tu!, demo dah mula kecek, demo tu tuleh atas kaing kato (Fatoni sebahagian dari Malaysia)lepah tu sakot ditepi jalae kigheng bom sikit sekob samah. Puak demo tu dah mula ghoyak, tuae ada dah tu !, sebelum ni kita kigheng baghae saja tak ghoyak hak kito nak. Lani kito ppakat ghoyak hok dok pegae bedae ghoyak cagho dia hak kito sini cagho kito sini, oghe politik ghoyak cagho dio, oghe politik pulak tak leh dok dalae negeghi sebab dio tak leh nak kecek semua beno. Bejuae ni supa nego juga, tak pana ghoyak tak laku baghae, kalu tak ghoyak lasong lagi ghugi lamak laku baghe kito, nak tungu oghe maghi beli baghe kito, oghe tak maing dah macae tu lani, lamak!

 52. Paksu Taba says:

  Nak jawak sekali lagi, nak sokong Tuk carak kata, cume benar ayak akhir: Paksu nak pinye boleh!?

  (( kita harus ingat bahawa dg kekuatan dapat kita tawar menawar,dg kekuatanlah musuh mahu kira becara dg kita dan dg kekuatanlah musuh menghurmati kita. sejauh mana kekuwatan kita maka sejauh itu lah kita dapat penghargan )) come..ceme.. come lote.

 53. Mukhlis says:

  Saya tak faham kata-kata saudara Jabbar. Macam mana boleh seseorang itu kalau dia mintak sesuatu hanya untuk keperluan besok sahaja!, lepas tu mintak lagi, gitu!?
  Mestilah kalau kita kemukakan permintaan, kita akan mintak sebaik-baik permintaan yang boleh ditunaikan dan faedahnya pula untuk seramai mungkin orang. Bukankah begitu caranya?
  Inilah pentingnya semua gerakan pembebasan duduk semuja mengemukakan cadangan kebangsaan seperti yang pernah dianjurkan oleh saudara Kasturi. Apakah permintaan seperti ini tak perlu.. tak penting.. cara lain lebih baik… Sila beri cadangan lain kalau ianya sesuatu yang lebih baik dari itu!. kita nak mencari perkara yang baik dan terlebih baik, Patani untuk semua orang Patani dan untuk semua orang Islam di dunia ini.

 54. Sokongterus says:

  Tulisan dibawah boleh menjadi renungan kita bersama kenapa perlunya kita mempercepatkan usaha kita kearah mengemukakan tuntutan kita sebagaimana yang diperjelaskan oleh saudara Mukhlis, lagi cepat lagi baik, sebab lagi lama lagi rugi, hak kita sedang dibahagi-bahagikan sewenang-wenangnya; sila baca di bawah ini:

  >>>>>Dalam keadaan Kelantan sedang menuntut royalty minyaknya dari kerajaan pusat, negeri itu berbanding dng Thailand yg membayar kpd senggora sebanyak RM400 juta setiap tahun sejak dari 2005 itu, jumlah tersebut adalah duit kita, duit rakyat Patani Raya, sdra2 sekelian! kerana JDA mula dari sempadan kelantan mengakhiri di Cenak, jadi di hujung di kelantan diisap oleh Petronas manakala di Cenak diisap oleh PTT. M’sia dan Thailand masing2 dapat RM 800 juta setiap tahun tetapi Thailand berbahagi dua dng senggora yg tak berhak menerima wang itu. Jadi wang sebanyak RM400 juta (4000 Juta Bhat) itu sampai sekarang meningkat menjadi RM2 billion, berapa kalau dikira jadi duit Kop Siam, sdra2? JDA itu terletaknya di perairan kita, sdra2, masing2 dilibas oleh kerajaan pusat M’sia, Thailand dan Senggora. Rakyat Patani sendiri mengalami papa meskin, mengalami segala bentuk kemunduran. Di sebelah sana diambilfaedah oleh KL, sebelah sini dirampas oleh Siam, malah dianiayainya lagi dlm segala bentuk kezaliman. Dan kita sebetulnya lebih kaya dari Brunei.

  …Kawasan Pembangunan Bersama (JDA) mula mengeluarkan hasil pada 2005, dan Kelantan sepatutnya memperoleh RM400 juta setiap tahun.

  Maka sejak dari itu jumlah keseluruhan tunggakan adalah sebanyak RM2 bilion.

  ” Mengikut rekod, kerajaan Pusat menerima RM800 juta untuk 2010 dan kita berpendapat separuh dari pembayaran itu yang sepatutnya dilakukan secara tunai adalah untuk Kelantan.

  Menurutnya, keadaan itu sama seperti yang dibayar kepada negara Thailand.

  ”Ini sama seperti yang diamalkan oleh Thailand, negara itu memperoleh RM800 juta dan RM400 juta diberikan kepada wilayah Songkhla !!!!!!!

  http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=23193:royalti-kelantan-panggil-tengku-razaleigh-perjelas-perjanjian&catid=41:utama-muka-depan&Itemid=125

 55. Prihatin Melayu (P.M.) says:

  Seminar Antarabangsa Pensejarahan Patani di Chulalongkorn University, Bangkok

  Satu seminar antarabangsa atau konfren tentang sejarah Patani akan diadakan pada 11-12 Disember 2009 ini bertempat di Universiti Chulalongkorn, Bangkok. Seminar ini dianjurkan bersama oleh empat agensi utama iaitu Universiti Chulalongkorn, Regional Studies Southeast Asia; Universiti Walailak (Legor), Museum Siam atau (so.po.ro) dan Pejabat Pemodalan Pembantu Penyelidikan atau (so.ko.wo).
  Secara jujurnya saya mengucapkan “tahniah” kepada sumua mereka yang telah berusaha dan terlibat dalam menjayakan seminar seumpama ini. Seperti mana kita maklum bahawa selama ini perbincangan dan perbicaraan terhadap isu sejarah Patani di Thailand adalah sangat terbatas dan tidak diberi tempat dalam masyarakat Thai secara umumnya dan masyarakat melayu Patani khususnya. Thailand sentiasa bekerja keras supaya sejarah Patani tidak didedahkan, dibicarakan dan tidak diketahui umum, bahkan kalau boleh hendak “hilangkan” terus dari ingatan orang melayu Patani dan dunia luar. Ini adalah “fakta” yang tidak dapat dinafikan.
  Kenyataan diatas bukan niat saya hendak “menuduh” dan “memburukkan” Thailand tetapi ia berdasarkan kepada “bukti nyata” bahawa memang Thailand tidak suka kepada “Sejarah Patani” diketahui umum. Hal ini dapat dilihat bahawa sejak dahulu lagi Thailand telah berusaha “menyekat” sejarah ini dengan berbagai cara, seperti mengharamkan keluaran dan edaran buku-buku sejarah, contohnya; buku Tuan Guru Haji Sulong (Gugusan Cahaya Keselamatan 1958) dan buku Ibrahim Syukri (Sejarah Kerajaan Melayu Patani 1958) dan lain-lain buku sejarah yang ditulis oleh orang-orang melayu tentang sejarah Patani. Selain mengharamkan buku, Thailand juga bertindak merampas dan setengahnya dibakar atau “melenyapkan” fakta-fakta sejarah yang sangat bernilai dan penting. Tidak cukup dengan itu, Thailand juga sering “bertindak” seperti menahan, mengugut terhadap sesiapa yang memiliki bahan-bahan atau buku-buku sejarah terutama dikalangan orang melayu Patani. Banyak kes-kes yang sering kita dengar dalam masyarakat Patani bahawa ramai “orang-orang kampong” ditangkap kerana hanya memiliki buku sejarah, sehingga tidak ada yang berani untuk
  menyimpan bahan-bahan sejarah ini.
  Ini adalah “fakta” yang boleh dirasa dan dilihat sendiri didepan mata kita, atau ada yang hendak menyangkal bahawa perkara ini tidak betul??? Jadi apa yang menghairankan dan menimbulkan tanda Tanya pada saya disini ialah; Thailand yang sejak berzaman-zaman berusaha “menyekat” dan “menghapuskan” sejarah ini, namun dalam keadaan kacau bilau dan tidak menentu yang sedang berlaku di Patani sekarang, tiba-tiba muncul satu kumpulan yang diketuai oleh ahli-ahli akademik Siam di universiti terkemuka Thai “membangkitkan” dan cuba membincangkan perkara ini ditengah-tengah masyarakat Thai (yang sebenarnya ia sudah jelas dan terang seperti mana yang telah dibincangkan dalam pelbagai buku sejarah yang tersedia ada). Dan seperti yang dipaparkan dalam iklan dan laman sesawang seminar ini bahawa, punca yang menjadi masalah di Patani sejak dari dahulu sampai sekarang ia bukan berpunca dari masalah agama, tetapi masalah sejarahnya. Berdasarkan kepada tema Ini, jelas bahawa kumpulan ini telah melihat “sejarah Patani” mempunyai “masalah” (mungkin hanya pada Thailand) yang harus di “perbetulkan” dan dikaji semula.
  Tulisan ini bukan berniat menuduh atau buruk sangka kepada kerja-kerja yang diusahakan , bahkan saya berterima kasih dan mengalu-alukan, cuma apa yang saya ingin kemukakan disini ialah; apakah usaha ini benar-benar untuk mencari kebenaran sejarah serta membenarkannya atau ia ada “agenda” lain disebalik seminar tersebut??
  Bukan berniat saya juga mahu menghukum mereka itu berniat ikhlas atau pun tidak dalam perkara ini, kerana ia masih terlalu awal dan belum ada bukti yang nyata, oleh itu kita tunggu dan lihat nanti, apakah keputusan dan resolusinya seminar ini terhadap isu sejarah Patani, samada ia akan “membenarkan” sejarah Patani yang sedia ada, atau “menafikan” sejarah Patani yang sedia ada kemudian mencipta semula mengikut selera mereka, atau “menyelewengkan” fakta-fakta sejarah Patani untuk kepentingan tertentu mereka !!!.
  Apa yang saya bimbangkan disini ialah; seminar ini hanya akan dijadikan satu “alat” untuk “menafikan” serta menyelewengkan sejarah yang sedia ada untuk disebarkan dan di war-warkan kepada orang Thai umumnya dan Melayu khususnya bahawa inilah “sejarah Patani yang sebenarnya” yang harus difahami dan dipercayai, kerana ia telah dibenarkan kononnya oleh ahli-ahli sejarah di seluruh dunia dalam seminar antarabangsa kali ini.
  Bagi saya ia tidak adil dan masuk akal jika sejarah sesuatu bangsa ditulis dan dikarang oleh bangsa lain, umpama; adakan mungkin latarbelakang atau biodata diri kita ditulis dan cerita oleh orang lain, kerana tidak ada yang lebih arif tentang diri seseorang melainkan dialah yang lebih arif tentang dirinya sendiri. Sama juga dengan Thailand, relakah dan boleh terimakah bangsa itu jika sejarahnya ditulis dan cerita oleh bangsa Burma umpamanya atau bangsa-bangsa lain yang bukan dari bangsa Thai??

  Perihatin Melayu (P.M.)
  *Untuk keterangan lanjut tentang seminar ini boleh layari di website http://www.patani-conference.net

 56. saya rasa bia orang yg duk kerja dia yg menentu kan perjuangan….
  harap org lain jagan campur…
  dulu dah banyak campuran 1960-2004…
  sekarang semua dah tahu dan akur siapa dan gerakan mana yg duk buat 2004-SEKARANG…
  semua orang kata BRN yg duk berperang dgn siam krg…
  Maka bagi dialah yg mengaturkan setratigi ….
  supaya tak tibul perselisihan…
  juga serta dgn do`a…

 57. MujaHid says:

  Saya setuju dengan pendapat jihad dan jihad dan terus jihad bahwa memang orang Patani semua nok berjuang tapi mempunyai cara yang berbeza maka dengan cara hak puak duk bergerak sekarang saya rasa sangat bagus kita sukung dan do’a saja usaha mereka yang sedang duk buat kerja sekarang, sebaba mereka sudah mampu membangun sebuah pemerintahan yang besar di Patani yang mencakup segenap kampung mereka dapat mengatur. maka kita jangan banyak ganggu lah nanti rusak susunan mereka hak duk buat molek-molek doh tu, tugas kiat yang duk jauh-jauh ning adalah do’a dan beri sokongan sesuai dengan penyusunan mereka dalam tanah air. wassalam

 58. BTB says:

  Terimakasih ‘sokongterus’ bui yae wi tahu hal hasilbumi kita. Yat saedae, kita duk dlm negeri bawah tepurung tak tahu apo lasong. Org lain duk gayaeng habis cekat dah. Sebab tu lah kita kena buka luah sikit minda kita. Napoknyo hak orae duk sedekah ke kita tu harta kita dah kae gaeno, Sokongterus’? Dan juga terimakasih kpd P.M. yg bui tahu hal seminar Tani. Ni utk kenyae otak, bagus. Hal hasil bumi utk kenyae perut. ok

 59. Paksu taba says:

  Paksu ghaso la JIHAD DAN JIHAD takdak sapo masok capo hak oghe lain buat, lani pakak wak kegheja masing-masing. Taklehlah nak wak keghejo soghe-soghe, taning hak ghama, oghe lain pun nak masok syerga juga, ko takleh oghe lain nak tolong buat kegheja gatek?

 60. BTB says:

  Sebenarnya pertanyaan P.M. tentang ‘apakah usaha (seminar tt. Patani dalam negeri)ini benar-benar untuk mencari kebenaran sejarah serta membenarkannya atau ia ada “agenda” lain disebalik seminar tersebut?, itu, jawapanya sudah ada dlm tulisan P.M. sendiri iaitu:

  ‘…Thailand sentiasa bekerja keras supaya sejarah Patani tidak didedahkan, dibicarakan dan tidak diketahui umum, bahkan kalau boleh hendak “hilangkan” terus dari ingatan orang melayu Patani dan dunia luar…’

  Kerana Siam, dulunya berbilang kaum dan setelah minoriti Thai diangkat menjadi bangsa dominan, maka ia selalu membuat tekanan ke atas bangsa2 lain, termasuk bangsa Melayu kita yg beragama Islam. Apabila minoriti berkuatkuasa ke atas majoriti maka ia selalu diasaskan dng kekerasan dan segala2nya mesti patuh kpd.nya termasuk pihak diraja sekalipun dan rakyat jelata berbilang kaum yg majoriti. Demi mengekalkan kedudukan ultra-nasionalisnya (iaitu semangat kebangsaan yg melampau dan menggila2), institusi negara pun dibina oleh intelek dan akademik, salah satunya dng cara seminar, apa saja topik, tak kira budaya, sosial, economik dan politik, semuanya berkisar dlm. lingkuangan ultra-nasionalis Thai. Dan intelek dan akademik atau dlm sebutan lain ‘cendikiawan’ selalu dibawah anjuran negara nasionalis mestilah menghasilkan penelitian/penyelidikan ke arah dasarnya dng menutup pintu atau usha memperkecilkan jenis bangsa2 lain, supaya akhirnya hilang dan Thai, asalnya tiada menjadi wujud dng menminjak2 bangsa lain.

  Maka tak payah lagi bimbang, seminar itu memanglah tactic propanganda cara baru yg akhirnya puja puji terjatuh kpd kepentingan bangsa Thai ciptaan baru mereka semata2.

  Tapi kalaupun mungkin ada lain sedikit hasilnya iaitu kalau natijah seminarnya berbau neutral atau tak berpihak, itu sudah pasti dianjurkan oleh NGO baik dari dalam dan luar negeri. Segala hasil bukannya pun dibuat pedoman oleh pihak kerajaan yg ultra-nasionalis Thai kerana sampai sekarang, terdapat lebih dari 1500 kajian tentang Patani segenap segi oleh Universiti atau NGO, semuanya untuk disimpan di perpustakaan, bilik bacaan sebagai sumbur bacaan bagi yg bergemar saja. Maka perubahan ke arah baik tak akan timbul. Yang jelas mindanya lebih terkongkong dng semangat agama baru ultra-nasionalis mereka.

 61. Jalalani says:

  kepada Patani kini.
  skrg bulih dah sdr berhenti hal hasad dan dengki ke orang lain, kalau mahu tulis tulis lah secara menyeru berkerija sama, saya baca setiap kali tulisannya adalah jijak kepala orang kususnya dgn orang berjuang di luar, dan patani kini sendiri pun duk di luar, dan hidup nya cara dgn sendiri awak web pun guna hak free tak berani nak pakai hak sebenar dan pihak ke selamat negara dah tahu kata sdr siapa dan apakah tujuan, dan semasa perjuangan BIPP Pakyeh dan perjuangan belakang dari itu mundur kerna sdr lah yg berkerija sama dgn cara hak cavalit ;;DUDUK BAWAH PAYUNG SEJUK,,kini sdr cuba pulok nak mematikan perjuangan yg sedang nyala. sekiranya duk tulis rupa dengki ke orang lain . kami akan buka muka siapakah sdr yg sebenar,
  harap maaf kerna tak tahan nak sabar . dia pandai kata ke orang lain ,,,

 62. ABDULLAH says:

  PM THAILAND MELATAH BELI SENJATA SEBANYAK 2.8 BILLION BHAT BAGI MENGHADAPI KEBANGKITAN BANGSA MELAYU PATANI.

  Kebangkitan Bangsa Melayu Patani kearah menghalau semua saki-baki etnik Siam Kafir dari Tanahair sendiri adalah merupakan sebuah kebangkitan Revolusi Rakyat yang di luar jangkaan pihak musuh. Negara Thailand adalah musuh nyata kepada Negeri Patani Darussalam.

  Bayangkanlah, Kerajaan THAILAND di bawah pimpinan Thaksin yang terkenal dengan tamak kuasa dan perasuah itu telah memperuntukan sebanyak 2.8 billion Bhat semata-mata untuk membeli 7 buah helicopter gempur tercanggih buatan Amerika dan sebanyak 24,439 Raifel/Mesingun tercanggih yang akan dihantar segera ke negeri Melayu kita Patani Darussalam (Selatan Thailand) Tujuan apa? Nak bunuh binatang atau nak bunuh kambing? Berapa banyak duit cukai tanah/ pendapatan rakyat nak diguna semata-mata untuk digunakan bagi membunuh manusia yang tidak berdosa? Apakah nak bunuh Orang Melayu Patani? Cerdik ke jenis pemimpin Thai macam ni? Siam Kafir macam ni memang jelas musuh kita dan musuh agama Allah !!!!!!

  Ini adalah peruntukan segera yang berbaur perkauman telah diluluskan oleh kabinet rasuah Kerajaan Thai. Keputusan ini diambil setelah darjah atau tahap kebangkitan dan penentangan yang amat kuat telah dihadapi oleh anggota-anggota tentera/seldadu Siam sendiri di Wilayah Melayu Patani ini. Kini, baru mereka sedar bahawa Orang Melayu Patani sebenarnya sungguh unik dan mempunyai kekuatan tersendiri yang tidak dimiliki oleh askar-askar Thailand.

  Sebelum kejadian tentera Thailand membunuh orang awam Patani di depan Balai Polis Tak Bai, Thaksin selalu sahaja cuba memperlekehkan keupayaan dan potensi bangsa Melayu Patani untuk bangkit melawan. Kini, apa dah jadi, bagaikan melatah-terkejut, wang rakyat sebanyak 2.8 Billion BHAT itu sanggup dibelanjakan semata-mata bagi tujuan menghadapi kebangkitan rakyat keturunan Melayu Patani. Manusia jenis Thaksin ini sanggup membunuh orang awam asalkan dari dari etnik ‘Melayu Islam’. Walaupun orang-orang kampong Melayu tidak terlibat dalam apa-apa perlakuan jenayah atau kesalahan pun. Yang peliknya, kenapa kebanyakan Pemimpin Thai ini takut kepada orang-orang yang beriman dan bertaqwa kepada Allah. Yang lagi peliknya, mereka sangat takut kepada orang-orang Melayu yang baik-baik, bertaqwa, berilmu pengetahuan dan mempunyai kepintaran akal fikiran yang tinggi.. Kenapa sangat mereka mencurigai orang yang berilmu dan memiliki fikrah sebegini? Dengki sangat ke dengan kelebihan orang-orang Melayu Islam ini? Apakah lagi yang tak kenanya? Rakyat Patani berhak menyelamatkan harta-benda mereka dan tanah-air mereka dari diceroboh. Askar Siam memang ganas. Mereka adalah pengganas sebenar. Mereka sungguh licik kerana selalu menuduh orang-orang kampong Melayu sebagai pengganas. Sebenarnya, merekalah yang lebih ganas. Semua orang kampong takut. Buktinya, operasi rahsia tentera suit bertopeng hitam-legam oleh THAI NIGHT BLACK NINJA !!!!

  Bayangkanlah, dimana logiknya dalam keputusan kabinet untuk membeli 7 buah helicopter canggih jenis gempur ini? Adakah benar ianya bertujuan untuk berhadapan dengan para pejuang kemerdekaan Patani kita? Yang mana Siam cukup tahu para pejuang kemerdekaan Patani kita bukan lagi beroperasi dan bergerak di jajaran bukit atau hutan rimba, bahkah mereka adalah orang-orang kampong biasa yang berkeliaran dimerata pelusuk bumi Patani. Secara simboliknya, semua orang awam adalah para pejuang kemerdekaan Bangsa Melayu Patani yang amat setia kepada tanah-air mereka. Mereka akan menjadi musuh kepada puak tentera Kafir Siam yang berada didepan batang hidung sendiri. Sebaliknya, soldadu Thai pulak bagaikan diperbodoh oleh orang-orang kampong. Yang pasti askar Siam akan gagal dengan pertolongan Allah. Berambuslah dari wilayah-wilayah Melayu ini !!!!

  Apakah dengan menggunakan helicopter jenis gempur ini akan memberi keberkesanan dalam kes kebangkitan umat dan Bangsa Melayu Patani? Persoalannya, siapa yang Thaksin hendak gempurkan dengan helicopter dan senjata secanggih ini? Atau sekadar cuba tunjuk aksi gagah dan nampak jantan didepan mata orang-orang Melayu di Negeri Patani atau mereka ini sudah pun hilang pertimbangan dan akan guna helicopter ini terhadap orang-orang Melayu Patani tanpa mengira keadaan dan situasi? Bukankah ini kerja orang bodoh.

  Walau apa pun perancangan Thaksin, adalah lebih baik baginya memperuntukan wang sebanyak itu bagi membangun dan membina masyarakat Siamnya sendiri yang terlalu ramai melarat khasnya dikawasan wilayah utara dan timur utara Negara Thailand. Bagi Wilayah Melayu Patani sendiri, peruntukan peluru-peluru hidup buatan Amerika kini sudah pun terlalu banyak dan mereka sudah cukup kekenyangan dengan bantuan peluru. Tindakan Thaksin ini adalah sesuatu yang tidak berperikemaknusian yang datangnnya dari sebuah kerajaan yang kurup dan zalim terhadap bangsa Melayu.Patani. Semua PM Thailand juga adalah perkauman dan sangat anti-Melayu serta sangat anti-Islam. Pasal nak bagi bantuan disegi menaik taraf hidup dan pendidikan Orang Melayu, minta maaflah nak cakap. Apakah jenis PM Thai yang gemar perang ini sanggup nak tolong memajukan Bangsa Melayu? Sejarah telah membuktikan, Siam adalah musuh Melayu yang nyata semenjak beratus-ratus tahun yang lampau. Apakah logik jenis PM Siam macam ini nak tolong orang Melayu? Semuanya putar-belit dan semuanya bohong !!!!!!!

  Kepada PM Siam, kami nasihatkan kembalilah merujuk Sejarah Kesultanan Melayu dan Sejarah Kehebatan Islam Nusantara. Gelombang darah tidak perlu dihabiskan dalam peperangan yang tidak menguntung Bangsa Siam pun. Saya yakin, tentera Thai tidak akan dapat gurentee keamanan yang sejati. Hanya buat tambah penyakit yang sudah sakit. Walau apa cara sekalipun, propaganda yang di jalankan oleh pihak berkuasa Thai kini, dunia akan tetap kenal Thailand adalah sebuah kuasa Barbarian Moden yang kejam, brutal dan ganas terhadap bangsa Melayu Patani.

  Dunia sudah mula bersimpati dengan nasib bangsa Melayu Patani. Ekoran dari peristiwa pembunuhan kejam di dalam Masjid Keresik dan Kes Pembantaian Manusia di Takbai. Dunia antarabangsa telah mulai kenal siapa sebenarnya semua PM Thailand. Terlindung satu sejarah derita dari satu bangsa yang dihalang dari mendapat hak asasi kemanusiannya di tanah-air milik nenek moyang sendiri. Dengan peruntukan wang rakyat berbilion Bhat itu, maka Rakyat Melayu Patani juga berhak mempersoalkan tindakan kabinet dengan seribu persoalan? Inilah dia seorang pemimpin Thailand yang tidak bertanggungjawab.

  Jelas kini, janji PM Thai nak membawa kemajuan dan kesenangan hidup kepada Bangsa Melayu Patani adalah janji kosong semata-mata. Semata-mata nak buat penyedap telinga kepada Indonesia dan Malaysia sahaja. Sebaliknya, mereka membawa bala tentera keparat Thai bagi menambahkan lagi huru-hara di bumi bertuah ini. Mereka membawa bala tentera Thai untuk menambahkan lagi penyakit yang sudah sakit. Tentera Thai bertindak ganas seperti samseng kampong. Sembelih orang kampong dari etnik Melayu bagaikan sembelih ayam. Tentera Thai banyak mencipta provokasi. Secara tidak langsung hasil dari kelulusan kabinet ini, bermakna PM Siam sendiri telah pun mengistiharkan sebuah peperangan bodoh terhadap Bangsa Melayu yang wujud di wilayah ini. Nak berperang sangat kah dia? Ini juga menggambarkan kegelojohan dan sebuah ketamakan ke atas tanah atau wilayah milik orang lain. Thailand lebih jahat dari Yahudi atau Israel !!!!

  Oleh itu, wajarlah diseru agar segenap lapisan masyarakat Rakyat Melayu Patani dan Bangsa Melayu di seluruh Alam Nusantara Melayu agar segera bangkit bagi menentang segala petualang jahat penjajahan Thailand ini. Halaulah semua tentera-tentera Thailand dan saki-baki bangsa Siam Kafir dari Wilayah-wilayah Melayu Patani kita mulai sekarang bagi menggapai keamanan sejati di Tanahair Melayu kita. Dengan kekuatan strategi dan kekuatan spiritual ini, kita yakin akan berjaya merobek dan seterusnya memecahkan benteng musuh. Allah SWT tetap bersama orang-orang mukmin yang sedang dizalimi. Insyallah.

  AGENDA MENGHALAU SEMUA SAKI-BAKI SIAM DARI WILAYAH MELAYU.

  ANYTHING YANG KITA FIKIR MUSTAHIL AKAN MENJADI REALITI.

  TUHAN SUDAH BERKATA, .KUUN FAYAKUUN….MAKA JADILAH DAN JADILAH !!!!!

  RAKYAT PATANI REJECT AUTONOMI.

  RAKYAT PATANI HANYA MAHU MERDEKA PENUH SAHAJA!!!!!!!!!

 63. kedah mordeka says:

  Patani bagi mordeka!!!!!!!!!!!!!!!!!! tok sah dok harap sgt la kat m’sial ni, kami pon nyampah dok lam negara bangang ni – salam anak Kedah

 64. Fatoni says:

  Semangat betul saudara abdullah :Rakyat Patani rejeject Autonomi, tapi Abu Yaser Fikri presiden pertubuhan persatuan pembabasan Pattani (PULO)mintak diberi autonomi kepada Patani
  http://www.patanipost.com/BM091206.html
  Siapa Yaser sebenarnya?

 65. Sokongterus says:

  Setakat saya tahu saudara Yaser telah menggunakan nama Pulo untuk kepentingan diri sendiri, Pulo yang dibawa Yaser bukan serpihan tapi Pulo khayalan dan mimpi disiang hari kerana beliau teringin sangat-sangat nak jadi presiden tunggu ahli pilih tak kunjung-kunjung tiba, ” apa salahnya kalau saya lantik diri saya sendir” kata Yaser.

  (((Maka dengan ini SAYA HAJI YASER FIKRI MELANTIK DIRI SAYA SENDIRI MENJADI PRESIDEN (PULO-P4)DENGAN DISAKSIKAN OLEH ALLAH AZZA WA JALLA))).
  Berkutkusa serta merta dari saat ini hingga keakhir hayat, cadangan ditutup titik.

 66. Saif says:

  Untuk saudara Fatoni dan Sokongterus ini satu lagi maknusia yang nampak sangat berdendam yang tak berkesudahan kepada bangsa Melayu Patani, cuba saudara semua baca tulisan Zulkifee Terbakar. Apa salah kita orang Patani?, sehingga beliau sanggup mengatakan perjuangan Patani adalah sia-sia. Ternyata dia adalah suruhan Siam, yang sepatutnya Utusan Malaysia menyingkirnya, kerana dia boleh memburukan reputasi U Malaysia dan kerajaan Malaysia sendiri di mata dunia Islam.

  “Semoga lawatan Najib akan memberi pemahaman yang jelas kepada puak-puak yang masih mahu meneruskan perjuangan sia-sia mereka bahawa mengangkat senjata dan meletupkan bom bukanlah cara terbaik bagi membantu masyarakat Islam di selatan Thailand menikmati kebebasan, keamanan dan kemakmuran, sebaliknya hanya membawa penderitaan berterusan kepada mereka”. kata Zulkiflee Terbakar, Utusan Malaysia ARKIB : 11/12/2009.
  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=1211&pub=utusan_malaysia&sec=Rencana&pg=re_02.htm&arc=hive

 67. TokTaning says:

  WAHAI SAUDARA BANGSA PATANI DAN UMAT ISLAM SEMUA..!
  Kita semua sudah baca ke? tulis ZULKIFLEE BAKAR LAKNATULLAH
  dalam UTUSAN RENCANA, yang terbaru, “Semoga “lawatan Najib akan memberi pemahaman yang jelas kepada puak-puak yang masih mahu meneruskan perjuangan sia-sia mereka bahawa mengangkat senjata dan meletupkan bom bukanlah cara terbaik bagi membantu masyarakat Islam di selatan Thailand menikmati kebebasan, keamanan dan kemakmuran, sebaliknya hanya membawa penderitaan berterusan kepada mereka.

  Dia selalu menghina terhadap bangsa Patani, terutama kepada pejuang Patani, maka mari kita semua berdo’a :
  kalu ZULKIFLI BAKAR niat jahat dan menghina kepada bangsa Patani biar Allah Laknat dia ke neraka jahanam dengan segera, dan
  kalu dia tu niat baik kepada bangsa Patani, semoga Allah cepat2 beri hidayah kepada dia.

 68. Fatoni says:

  Aamiin ya rabb, istajib du’aana

 69. BTB says:

  Saudara seIslam sekelian yg saya hormati,

  Tujuan BlogMaster Patanikini (=BMP) membuka blog ‘Patani kini’ adalah semata2 boleh difaham dng jelas bahawasanya demi menyerang pihak yg sedang mengurus urusan luar yg ingin membawa masalah Patani ke arena antara bangsa, suatu percantuman yg tak bercerai tanggal dng pihaknya yg mengurus urusan di dalam negeri demi membuktikan kpd dunia sebagai organisasi pembebasan yg cukup lengkap. Ini adalah kerana dlm benak kepala BMP sendiri tak berupaya memahami dan berfikir membuka minda seluas itu.

  Apa yg disebut oleh BMP dlm cadangannya terakhir, yg mana beliau berkata ‘Kami ada pimpinan (tapi masih mau bersembunyi2 dahulu) dan perancangan perjuangan yg tertentu’ itu bercanggah dng apa yg beliau memberi kata aluan semasa membuka Blog Patanikini pada tahun lalu. Selain mengucapkan tahniah selamat hari raya kpd Muslimin/muslimat secara umum pada 30-09-2008, dlm pemembukaan kata aluannya, BMP sempat mula mengejek2 secara khusus puak yg berurusan di luar negeri, yg sekaligus mengejek Bangsa Pataninya sendiri juga, bahawa yg boleh bantu kita adalah hanya Allah (subhanahuwata’ala), bukannya HDC!

  Sejak itu setiap kali BMP post cadangannya dlm PataniKini sentiasa menyentuh Kasturi-HDC seolah2 baginya kerja urusan luar Kasturi tak ada hal lain melainkan dng sebuah NGO antarabangsa yg dibiayai oleh dermawan seluruh dunia itu. Bahkan dlm aluan kata hasad dengki irihatinya terakhir pada 1 Disember 2009, BMP bukan hanya sentuh HDC saja, bahkan dihubungkait secara tak berasas dng ajensi CIA! Padahal, semua org tahu dan oleh kerana BMP sebut sendiri di sini, maka patutlah diberi peringatan kpd.nya sekali lagi bahawa, ajensi itu berada di mana2 saja dan berkerja utk negeranya dan juga di kawasan Patani sendiri demi kepastian bahawa samada kita semata2 berperang dng Siam saja atau ada kaitan dng gerakan lain yg dicari2nya. Juga di depan BMP sendiri sekarang ini pun mungkin ajensi itu DUK LIAT CCOKOH di depannya sebab dng hanya menaip terminology tertentu di computer, semua pengguna rangkaian internet dari seluruh dunia dapat di-intip oleh ‘Pentagon’ di Washington, Amarika Sarikat..!

  Maka, yg patut berwaspada sebetulnya bukan hanya dng Siam, bahkan dng dunia am-nya dan ini berarti BMP terlalu ketinggalan zaman, zaman perbalahannya dalam perjuangan mengikut BMP adalah sepanjang masa tanpa mengira sekarang masing2 sedang bermanfaat kemajuan ICT dan selain faedahnya, ia boleh juga mendatangkan bahaya seperti perangai dan ungkapan kata BMP yg tak senonoh dan sebagainya. Dalam hal niat tak baik nak mendiskridit urusan Kasturi, disebaliknya tanpa kesedaran, BMP sendiri membongkar keBODOHannya sendiri serta BERLAGAK2 dan inikah cara yg diasuh oleh, katanya gerakan perjuangannya yg mempunyai perancangan tertentu iaitu denki mendengki, jatuh menjatuh sesama sendiri? Ini belum lagi ia memilik senjata api, kalu berpeluang, sudah tentu akan dipersalahgunakannya melawan sesama sendiri!

  Setakat ini bukan hanya saya se org. saja yg nampaknya menyebelahi Kasturi bahkan baru2 ini, semasa berurusan di Bangkok, sebelum lawatan PM Najib ke sana lagi, saya terdengar se org pemuda activist (pernah berkenal di camp penerimaan pelajar baru Islam di universiti Ramkhamhaeng beberapa lama dulu) di sebuah restoran sederhana, maka saya mengajaknya ke sebuah kedai kopi yg agak sunyi yg berhampiran utk bertukar2 pendapat lebih lanjut. Apa yg diriwayatkan oleh pemuda yg umurnya sekitar akhir 20han itu adalah seperti berikut:-

  Pemuda X yg berpeluang bertemu dng Kasturi beberapa bulan lalu itu menjelaskan dari awal sampai akhir dng nada yg meyakinkan dan bertegas, dulu beliau juga berpendapat seperti saya bermacam2 tentang apa yg Kasturi duk usaha nak membawa organisasinya dan gerakan lain supaya berdamai dng pihak penjajah Siam. Betul atau tidak cuba menilailah sendiri.

  Kasturi bukan org. pertama dan organisasinya pertama juga yg didekati oleh beberapa NGO antarabangsa, khasnya organisasi yg mendokong hak asasi manusia, baik blok negara2 Islam dan bukan Islam kerana hak asasi manusia adalah convensi sejagat UN dan seluruh rantauan di dunia. Apalagi beberapa tahun sebelum terbentuknya pulo bersatu, Kasturi adalah salah satu terkemuka dlm menggerakkan usha ke arah perpaduan yg mengutamakan kepentingan umum mendahului kepentingan puak berbeza dng fraksi2 lain yg berupa semi- atau secara dictator penuh, lebih2 lagi beliau bergerak secara teamwork dng perancangan yg lebih terperinci, intelek dan progresif yg berat bagi sesetengah pihak menolak atas kecekapannya. Baik keputusan atau jalan yg dipilah, sentiasa berupa consensus yg ia akhirnya sebagai keputusan dan pembawakan yg lebih meyakinkan ramai dan berkesan demi membawa gerakannya lebih berkesan dlm urusan perjuangan umumnya, khasnya urusan di arena antarabangsa. Dengan kredibiltinya yg sekian meningkat berdasarkan kerja kerasnya, terutama sekali kesungguhan dan pembawakannya yg tak setanding dng yg lain baik seangkatan dng-nya, di dalam dan di luar negeri, malah dng sesetengah di kalangan peringkat yg lebih senior darinya. Kasturi dng sebulat suara dilantik sebagai ketua di jabatan luar bagi ‘pertubuhan pembebasan Patani bersatu’ atau dikenali sebagai ‘pulo bersatu’ pada tahun 2005 dan pada pemilihan umum yg diadakan pada tahun 2009, selain dikekalkan sebagai ketua di jabatan luar, beliau diberi kepercayaan memegang jawatan Timabalan Presiden satu lagi. Dengan ini, Kasturi, dari dulu sampai sekarang, tak heranlah yg beliau selalu didekati oleh NGO kerana kepribadiannya yg unik dan beranikaragam. Organisasi diwakili Kasturi dng senang di-shortlisted oleh beberapa NGO antarabangsa kerana beliau selalu berada di tengah2 beberapa teamwork yg profesionel di berbagai bidang kerana mereka (NGO)juga selalu berkeyakinan bahawa setelah beliau berjaya menyatupadu dalaman pulo sendiri, harapannya dng pengalaman itu semuga berupaya menghasilkan juga kebersepakatan berbagai rupa kelak, terikat atau tak terikat, dng gerakan2 lain dlm hal agenda kebangsaan Patani Darussalam dng lebih berkesan dari yg lain dan menyeluruh, terutama sekali dng kes yg sedang heboh sekarang ini, iaitu pulo bersatu dituduh sedang berusaha mengajak gerakan lain utk berdamai dng pihak penjajah Siam.

  Hal ini, dengan jelas Pemuda X itu menegaskan bahawa mengikut Kasturi, pulo bersatu sama sekali tidak ada polisi utk berdamai (selagi perkataan ‘Pembebasan’ masih tercantum dlm rangkai nama penuhnya) tetapi kerana adanya usha NGO antarabangsa, demi menyahut seruan dunia yg menginginkan hidup aman damai seperti rantau2 lain, yg berusaha mendekati gerakan2 pembebasan Patani dengan pihak berkuasa penjajah Siam dlm hal mencari penyelesaian yg berkekalan di Patani Darussalam. Ini bukan berdamai dan bermakna Kasturi berurusan di areana antara bangsa bagi perjuangan organisasinya, sejajar dng apa yg pesat bergiat di dalam negeri (termasuk sayap operasinya), maka berurusan dng NGO di luar negeri, adalah juga mengambil kira kehendak2 gerakan2 lain secara global dan inspirasi rakyat Patani yg sedang berjuang bermati-matian sekarang ini. Itupun kalau tercapai hasil pakatan dng diikutserta oleh setiap lapisan rakyat.

  Maka dng lapangnya hati saya mendengar bukti apa yg diriwatkan oleh Pemuda X itu, sejajar dng mesej yg terdapat dan terkandung dalam http://www.puloinfo.net (satu2nya gerakan pembebasan Patani yg mempunyai mesej yg jelas, baik ideoloji dan wawasannya, kepimpinannya boleh didekati iaitu sekurang2nya tahu siapa Presiden, Timbalan, badan urusan luar negerinya, badan penerangan, tempat bertanya dan sebagainya. Maka terjawab sesetengah persoalan yg terbenam di lubuk hati saya selama ini, walaupun bukan semua kerana tiada org. dan organisasi apapun di atas dunia ini yg sempurna tanpa kecacatan sedikitpun.

  Kemabali ke persoalan pokok yg saya ingin bertanya dari awal tadi, berbanding dng pembawakan Kasturi dan organisasinya, apa dia dan bagaimana pula dng perancangan pihak BMP sendiri, saya ulangi, hanya sesetengan perancangan saja pun cukup (kerana ketua dan kepimpinan menurut BMP buat sekarang mesti disembunyikan dulu seumpama sengaja nak memperlihatkan hanya gerakan gerombok kereta api tapi kepalanya tak boleh dilihat, samada betul atau tidak mesti juga dibuktikan, mana tahu, mungkin yg dilaung2kan itu hanya kotak kosong!) yg rakyat Patani secara umum boleh mengambil tahu yg berbau konkrit kalau betul2 juga memperjuangkan hak2 mereka supaya tercapai berupa bersepakat seperti yg sedang diusahakan oleh Kasturi, semoga sama2 akan membawa kpd penyelesaian yg berkekalan juga, sekurang2nya secara buah fikiran (kalaulah sekarang masih belum tercatat apa2 lagi).

  Jelaslah, pembawakan Kasturi boleh dikatakan hampir cukup lengkap serta suatu kenyataan dan segala tuduhan dan sak wasanka BMK adalah tak berasas. Semuga jalan yg diambil Kasturi adalah salah satu terbaik demi mengurangkan tangisan dan siksaan Rakyat Patani di bawah belenggu penjajah Siam.

  Hidup mulia, mati syahid!

  • karim Mhmd says:

   Salam sejahtera keBTB, atau web tuan web master patani kini.
   Saya ada baca bualan sdr dgn tulisan bagitu panjang sekali kadang kadang saya fikir macam ketabah jamaat, tetapi oky , tetapi yg saya terasa hiran sekali mengapakah sdr selalu tikang dan hujung sdr Kasturi saolah olahnya sdr ada masalah peribadi dgn Kasturi , sbb apa yg kasturi cakap dalam TV3 tidak sangat salah , beliu bercakap demi untuk umat Patani kemerdekaan negara bukan nya untuk diri beliu, tak saparti di Patani kini ada tulisan nya selalu seru kepecah belah si situlah pembaca fikir salah satu nya patani kini adalah tali barut siam,yg mana nampak orang patani songkong patani kini terasa tak sedap hdk duduk , sekiranya patani kini juga pemjuang patani tulislah cara apa saja yg terbaik sbb orang ramai pun tahu siapakah sdr , saya yakin sdr kayal lebih darai pemjuang pemjuang yg lain kayal lagi.

   masalah rundingan dgn siapa saya fikir kita pemjung mestia ada rundingan dgn dia tak skrg pun satu masa mesti sbb dia pemjajah kita, dan dia juga tak akan lepas sebuah negara semacam dgn kita pungal pisang kekera, mesti ada kira bicara jadi sekiranya sdr kurang faham di segi politi lebih baik duduk diam, jgn kaki celuk air sekiranya tangan malah kayuh.
   satu lagi hal dgn songkongan dari dunia luar baik pun HDC OIC UN dan sebagainya ,,,,,Apakah salahnya merika hdk tulong kita , jgn lelalu kita terasa merika nak tipu kita ,itu bagi merika yg terasa dirinya bodoh, jadi skrg kususnya Kasturi beliu tidak terasa merika akan tipu kita yg tipu kita skrg dah teryanta Siam.
   Dan segalanya NGO dan CIA adakah sdr pernah baca perlembagaan merika adakah dia terlulis untuk menghapus kan pemjuang atau akan songkong merika yg kena tindas? dan dalam perlubagaan CIA pulok hadaf yg paling besar sekali tumbuhnya CIA adalah untuk melawan KJB dan sebagainya hal dunia bukanlah hal Patani, dan fikiranya saya sekiranya CIA ; HDC; OIC . EU, dan sebaganya bersama dgn kita atau beri songkongan ke pemjuangan patani , maka siam akan kecil kepala. sbb siam selalu minta orang luar jgn masuk canpor selatan adalah hal dalamandia, cuba awak mikir dgn betul betul buang siafat hasad dan dengki di atau satu sama lain fikir untuk umah patani yg mana di jijak dan di siksa setiap hari,
   Sdr pernah duduk dalam pertubuhan kita selalu alu alukan mintak pertulongan ke duni tak kira bangsa apa tulonglah Patani.

   Sdr! dah sdr fikir samua yg Kasturi dan merika yg lain buat samua salah, cubalah tunjuk alamat dan email , NGO dan negara yg mana kah yg kita bulih beri harapan kami akan sampaikan ke Katuri untuk buat hungan dgnnya,

   Maaf sdr sekiranya terkasar
   ……………………….

 70. Mukhlis says:

  Terima kasih saudara BTB, kerana sebelum ini saya menyokong pendekatan Kasturi dalam membawa arus perjuangan masa kini berdasarkan kepada apa yang saya dapat kutip dari sana sini, kesempatan untuk saya berjumpa belum tercapai lagi. Hari ini saya dapat merasai keyakinan saya lebih bertambah dari maklumat saudara BTB bentangkan, saya tunggu maklumat selanjutnya.
  Sokongan saya sebelum ini bukan buta tuli, memang berasas dan berfakta dan tidak satu pun fakta setakat ini yang boleh menurunkan keyakinan saya.
  Walau bagaimanapun saya tetap yakin orang yang berkemampuan seperti Kasturi masih banyak masih menunggu saat…… tapi jangan lama! lama! nanti diambil orang!
  Khususnya dalam keadaan sekarang, cuba lihat dengan senang-senang Abhisit mengatakan perjuangan Patani semacam tidak ada tuan. Tapi mungkin juga orang Patani bersikap TAWAADHO’ tak mau angkat diri nanti dikatakan TAKABBUR pula, tak tahulah….

 71. Sudut says:

  BTB cuba memperkatakan sesuatu yang tersorak dan kenapa perwatakan Kasturi terlalu menunjol,adalah sama sekali tidak silap bahawa PULO dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah berjaya memain peranan dimedan antarabangsa dan tidak ketinggalan juga bahawa apa yang berlaku dimedan PULO juga ada sahamnya.
  BTB seolah-olah cuba menghurai isipati kenapa Kasturi berjaya dimedan politik anrarabangsa berbanding dengan orang-orang lain.
  Memang tak salah bagi BTB nyatakan Kasturi mempunyai teamwork yang boleh tahan kalau pun taklah ketahap profesional bahkan terdiri dari orang-orang yang sikit tajam otak dan dada mereka berisi dengan ilmu.
  adalah terlalu mudah saja bagi sesiapa mahu mengenali siapa dibelakang pulo hubungi ke infopulo@gmail.com.
  Terima kasih BTB,Mukhlis,Paksutaba dan lain-lain teruskan perjuangan.

  /Pendokong PULO

 72. Fatoni says:

  Sebab satu lagi kenapa Kasturi diminati ramai pelayar di sini dan di luar sana kerana keberaniannya membahayakan dirinya sendiri dengan mendedahkan dirinya dalam memberi mesej jelas kepada dunia luar bahawa:
  ” Patani ada tuannya, kalau penyelesaian kepada isu Patani ingin dikemukakan, sila berurusan dengan para pejuang Patani yang sentiasa berada di medan dan di peringkat antara bangsa, kalau tidak segala penyelesaian yang di kemukakan di sana sini hanya kekal menjadi ungkapan kosong dan retorik politik semasa semata-semata tidak berkesudahan… bermula dan akan berakhir dan akan bermula yang lain pula..tak lebih dan tak kurang “.
  Ini semua menjadikan Kasturi buruan media massa tempatan dan antara bangsa di samping penantian peminat-peminatnya di merata tempat untuk mengikuti perkembangan terkini bagi isu Patani di persada antara bangsa.

 73. Ikhlas says:

  Sebelum saya teruskan dengan kata-kata saya selanjutnya,ingin saya minta maaf kepada saudara Tok Carak dulu kerna di dalam kata saya yang lepas agaknya terkasar sedikit dan sedikit salah faham ayat Tok carak,saya ingat Tok carak seru orang Patani bersabar tapi sebaliknya Tok carak juga sendiri menjelaskan bahawasa itu hanya Tazkirah,maka bagi saya kalaulah betul-betul Tazkirah,saya boleh terima sepenuhnya kerna saya tetap berpegang dengan firman Allah yang bermaksud”Bigikanlah tazkirah kerna dengan tazkirah lah dapat mengutungkan orang mukmin”dan ada orang-orang tua juga pernah berkata sepintas tupai melumpat pun ada juga yang terjatuh.

  2-Saya setuju dengan apa yang dikatakan oleh saudara BTB itu kerna saya sendiri pun dah pernah beberapa kali mendengar ceramah direct dari Kasturi sendiri diantara kata beliau yang saya ingat sbg:-

  -Kalau diibaratkan sebuah buku,maka anggapkanlah beliau(Kasturi) hanya kulit saja ada pun isi nya ada lah orang lain(team work nya).

  -Kita tidak pernah mencari PERDAMAIAN dengan pihak kerajaan Thai,yang kita cari ialah PENYELESAIAN yang berkekalan.

  -Penyelesaian itu seharusnya dilibatkan oleh semua lapisan mesyarakat Patani.

  -Kita tidak akan berunding melainkan dengan utusan kerajaan Thai saja(utusan resmi) serta ditaja oleh mana-mana pihak yang dipersetujui bersama.

  -Politik dan kekuatan bersenjata tidak sekali-kali boleh dipisahkan.

  Itu lah diantara kata-kata beliau yang membuatkan saya terikat dengannya dan yang mengkagumkan saya sangat ialah beliau tidak pernah ikut sama atau pun terlibat di dalam perjumpaan yang dianggap sendiwara oleh kebanyakkan orang termasuk pejuang-pejuang Patani sendiri, diantaranya perjumpaan Langkawi dan perjumpaan di istana Bogor Indonesia serta beliau menolak sekeras-kerasnya cadangan Chavalit(nakorn Patani) baru-baru ini,buat lah rujukan ke puloinfo.net

  Maka kepada semua,gunakanlah segala kekuatan kita untuk menghatam Siam saja,cukuplah,sudahlah dan habiskanlah hentam sesama sendiri,percayalah kekalahan kita bukan disebabkan Thai itu kuat,tetapi kekalahan kita disebabkan kita yang lemah.

  Hidup mulai dan mati syahid.

 74. insaff says:

  SALAM ISLAM D IMAN SEMUA….
  mari kita sokong DOKONG d du`o kpd pejuANG di rumah…
  bersatu dlm saf karANG …
  BAwah bendira revolusi bersenjata…
  mari kita balik bersama kpd gerakan yg ulong selepas haji sulong shahid….
  itu BRN …..
  TEgoh utoh d kuatnya barisan ini…
  kerana ada keikhlasan….
  kerana ada tokoh2 nya yg berwibawa….
  ada nya pemuda PEMUDI yg berdisplin d berwawasan….
  ada nya genrasi pelapis yg berwibawa….
  ada nya iman ilmu dan amal….
  dan lain2 lagi….
  mari bersatu demi ummah….
  demi ugama bangsa dan negara….
  mari sama2 kita bahu membahu….
  mari bersatu di bawah BRN….
  BArisan yg berkat dan taiyibah ini
  untuk melahir BALDATUN TAIYIBATUN di patani-rahmatan lil aalaminn
  INSAALLAH KITA KAN BERJAYA DUNIA DAN AKIRAT
  ALLAH HU AKBAR….
  PATANI TETAP MERDIKA….
  dari..
  rakyat patani di bumi pertiwi

 75. sahabat Patani says:

  Penjajah Siam menakut-nakutkan orang Melayu Patani tentang bahaya pemisah. Pemisah ertinya orang yang berjuang untuk kemerdekaan Patani, Pemisah ini dijadikan “musuh” untuk terus menakut-nakutkan orang Melayu.

  penjajah akan reka cerita untuk membuktikan bahawa huruhara di selatan itu akibat pemisah. Sengaja membuat rajun Racun bagi memandulkan dua fikrah Melayu, 1. Fikrah merdeka dan 2. fikrah mahu hidup dibawah Siam kedua fikrah ini jelas wujud dalam masyarakat malayu Islam Patani, fikrah yang mahudup di bawah Siam telah bersekongkolan intim manjadi kroni penjajah dengan menolak hukum wajib keatasnya.

  Para Tahi Siam ini yang mengaut harta kekayaan sebenarnya bekerjasama dengan penjajah sudah lama, kerjasama mereka ini seperti hubungan abang dengan adik.

  Cuba kita kembali kepada kes pembuhan orang melayu oleh tentera Siam pada beberapa peristiwa seperi Masjid Kersik, Tak Bai, Masjid Purqan dan lain-lain lagi. Kes seperti itu pun tidak akan menang di bawah undang-undang penjajah Siam.

  Pikirlah orang melayu Ptani jangan dok berbalah sesama sendiri lagi. Bersatulah segera jangan nanti sesal tidak berguna, Negara Patani hak kamu-kamu semua. Igatlah Siam itu musuh kamu dan musuh Allah, jangan jadikan musuh dalam selimut pula akibatnya neraka menanti.

  Sedarlah sedarlah sedarlah ”BERSATU” itu seruhan Allah kenapa kamu abaikan, jangan kerana perangai manusia perjuangan kamu dilihat kalah sebelum berjuang.

  ”Bersatu itu wajib dan berjuang itu pun wajib”

 76. BTB says:

  Salam,sejehtera semua yg budiman sekelian.

  Tujuan menamakan diri saya sebagai ‘BodohTapiBerlagak’ atau dlm huruf singkasnya BTB adalah sebagai nasihat baik kpd diri saya sendiri dan kpd pembaca kalau boleh diambil faedah, malah dari hati ke hati saya tidak sama sekali menaruh rasa kebencian terhadap zat BlogMasterPatanikini (BMP) atau diri masing2 yg juga ciptaan Allah,tetapi sifat masing2 (termasuk saya) yg kadang2 suka cepat memutus suatu kesimpulan yg kadang2 sewenangnya yg bukannya nak sokong atau bantu kpd pihak yg bersusah lelah baik di dalam negeri, muda mudi yg memikul senjata atau tidak ataupun di luar negeri seperti pihak Kasturi.

  Islam tidak melarang bahkan menggalakan berilmu dan berinnovasi setinggi mana pun tetapi jangan sampai menimbulkan bahaya, apalagi berpecah belah sesama ummat yg masing2 dibawah belenggu penjajahan.

  Dalam keadaan demikian, sesiapa saja yg menganggap dirinya sebagai se org Patani, anda tak terlepas dari tanggunjawab yg difardukan oleh Allah iaitu berjuang melawan musuh Allah serta mencari jalan penyelesaian supaya hidup aman damai sebagai matlamat pokok. Maka sebagai se org Patani anda (juga saya) tidak akan berarti sekiranya kekayaan harta tetap sebagian dari harta kita tidak ada sumbangan utk jalan Allah atau jika anda berilmu (yg manfaat, bukan ilmu utk kutuk org seperti yg diamalkan oleh BMP dewasa ini) sebagian dari ilmu anda tidak mengalir utk membimbing umat demi amal ibadat di jalan allah, penglibatan secara langsung dlm barisan perjuangan ataupun tak secara langsung tapi persentage nya ada habuan kpd perjuangan yg diredai Allah. Bukan berjuang kerana ilmu dan harta, tetap mencari nafkah hidup dan mencari ilmu demi keperluan diri dan kepentingan kepentingan masyarakat.

  sdra2 yg budiman sekelian akan hidup bahagia dunia dan akhirat dan Allah sama sekali tidak mungkir janjinya.

  Bersatu teguh berpecah rubuh.

  wassalam

 77. Sokongterus says:

  Walaupun BMP bersikap seperti yang dikatakan oleh BTB, bagi saya blog ini tetap berfaedah kepada pelayayar-pelayarnya (tq. BTB) dalam mengasah pemikiran masing-masing kearah mencari kebaikan untuk Patani. Setiap gerakan pembebasan Patani semestinya menggalakan semua ahlinya yang mampu melayari internet memberi sumbangan dalam Patanikini atau mana-mana blog yang boleh dicapai, semuga masa luang kita dan pemikiran kita sentiasa bersama pejuang-pejuang yang bertugas di medan perang.
  Saya nampak ramai juga penyokong Kasturi mungkin mereka terdiri dari ahli PULO,seperti saudara Sudut yang mengaku beliau adalah penyokong setia PULO, dan saudara Insaf pula penyokong BRN, dan besok pula ada penyokong dari BIPP, Mujahidin dan lain-lain lagi kalau ada….Alhamdulillah kita dapat berkumpul di tempat yang betul, yang mungkin sukar kita dapat berbual dan mengluarkan pendapat kalau diluar sana.
  Cuma satu sahaja yang diharapkan: Hendaklah kita sentiasa mengajak orang lain bekerja sama antara satu sama lain, kita saling perlu memerlukan sebenarnya, saling bergantung kepada yang lain, musuh kita hanya satu; Siam dan yang sama waktu dengannya sahaja.

 78. Sokongterus says:

  Maaf tersilap sebenarnya (tq.BMP)juga (tq.BTB)

 79. sugkon insaff…
  terus
  maju
  jaya

 80. BTB says:

  Molek la, kalu ‘jihad dan jihad’ atau(JDJ) sokong insaff, sokong kerana benar, fahaman sedalam2nya (4 tapae)dan ikhlas demi Allah. Berpihak ke mana2 pihak tak ada masalah, bahkan mesti tapi jangae sapa jadi halangae atawo timbul masalah apabila kadang kala mesti kerja sama sesama rakan sejawat perjuangan Tani gerakae lain kerana ummat Patani sediri akae rugi kalaupun JDJ tak terima hakikat sebab fikirae tak sapa atau juga ada simpan perasaan macae2 juga. Hal ni JDJ jangae cuba nak degil gatek seperti ‘BlogMasterPatanikini’. Kita juga sayae orae yg bersemangat seperti JDJ. Adapun hal JDJ duk tudoh pulo tak mau bersatu tu, pahae kedak lagi asal usul? sebab ‘bersatu’ pada masa tu tak ada ciri2 yg boleh menunjukkan pakatae sebenar yg boleh membawa kpd menjaga kepentingan rakyat Patani seumumnya. Hal ni saya pernah baca laporan di akhbar siyae bahawa ketua bersatu masa tu duk kacae nak berunding sebab dia ada angae2 nak kelik jadi Gobenor ‘Pattani’ atawo utk boleh kelik menghabiskan hayatnya di kampung asal. Kalau gini tujuannya, ada cara lain tapi jangae ambil kepentinan diri sampai merugikan kepentingan umum. Mujur isu tu hilae risuh bersama2 ‘bersatu’, yg ada sekarang kerjasama antara gerakan2 yg aktif pula.

 81. Sokongterus says:

  Kalau boleh janganlah saudara Insaf mengajak bersatu di bawah BRN, sepatutnya saudara insaf kata begini: saya seru semua anggota gerakan BRN bekerjasama dengan semua gerakan pembebasan Patani, biar kita bahu membahu, mari kita bersatu di bawah payong KEMERDEKAAN!!الله أكبر

  • BTB says:

   Betul, ‘sokongterus’, sebab tak ada paksaan dlm memilih suatu pendirian bahkan dlm agama sekilipun tiada paksaan (dlm kontekst antara Islam dng bukan Islam) apalagi hal 2-3 ideologi yg bertentangan tetapi utk matlamat yg satu. Bersatu dlm artikata menjaga kepentingan bersama. Dlm sistem islam, pendapat minoriti juga mesti diambilkira demi kemakmuran sosial. Ini berbeza dng sistem non-Islam yg mengamalkan sistem diktator parliament serta dicampuraduk dng politik kotor. Seperti ini kita tak ingin berlaku dlm barisan revolusi kebangsaan utk memerdekakan Patani. Dlm hal ini, hak asasi manusia memain peranan yg sangat penting. Ia bukan hanya perkara yg sangat dialu2kan bahkan juga hal yg mesti dilaksanakan oleh barisan2 revolusi sendiri baik dalaman dan luarnya kerana apabila pembebas sendiri tidak mengenal dan mengamalkan peraturan hak asasi manusia semenjak awal lagi bagaimana utk membiasakan diri setelah berkuasa nanti. Maka berjuang secara berperikemanusiaan baik utk sesama Patani dan non Patani, kita akan dihormati oleh bangsa asing dan kita juga akan mencapai kemakmuran hidup setinggi2nya kalau betul kita menganggap Islam itu tinggi tiada setanding dng yg lain. الله أكبر

 82. Fatoni says:

  Saya pun rasa begitu juga sama dengan saudara Sokongterus. Mengikut pemerhatian saya ramai yang mengharapkan Pulo dan BRN dapat bahu membahu sedikit demi sedikit, kerana dua gerakan ini memang berwibawa, cuma kalau Pulo nampak sedikit terbuka kalau tak cekap dia mengundang bahaya,kalau cekap dia boleh mengubah landskap perjuangan Patani dalam masa yang cukup singkat, yang jelas dilihat dia mampu berlari kencang, di mana BRN pula banyak tertutup dan banyak berhanti-hati bergerak dalam senyap, mengatur langkah dengan begitu rapi menyebabkan musuh merasa semacam berdepan dengan hantu yang menyeramkan, dan harimau kelaparan yang akan menyerang hendap membaham mangsanya dalam keadaan yang tak boleh diduga dan di luar jangkaan. Dua pendekata ini sebenarnya sangat-sangat diperlukan dalam perjuangan Patani dalam fasanya yang terbaru ini. Kalau betullah penilaian saya ini, kerjasama dua gerakan ini akan menghasilkan faedah yang besar kepada perjuangan Patani. Tapi kalau ada orang yang tidak mengharap perkara ini perlu berlaku saya rasa itu cukup merugikan. Bagi saya mereka berdua tak perlu bersatu pun, mereka berdua perlu hanya bekerja sama, itu pun sudah cukup.

 83. BTB says:

  Inshallah, Patani mesti MERDEKA!!الله أكبر

 84. Saif says:

  Saya ada baca satu tulisan yang bertajuk:Memadam api di pinggir belukar yang panas dan hangat terbakar disiarkan dalam Puloinfo.net: http://puloinfo.net/?Show=ReadArticles&ID=136
  Penulis menggambarkan usaha-usaha yang dibuat oleh pelbagai pihak yang tidak melibatkan gerakan pembebasan Patani dalam mencari penyelesaian di Patani adalah diibaratkan sebagai:memadam api dipinggir belukar bertanah gambut yang sudah sekian lama terbakar pada keseluruhan kawasannya tanpa kecuali.dan ia sedang membara di dasarnya menunggu tiupan angin tiba sahaja.

  Bagi saya satu perbandingan yang begitu tepat sekali itu pertama, kedua barangkali sudah menjadi dasar dan strategi perjuangan Pulo di era Kasturi penyelesaian isu Patani mesti dilibatkan bersama semua gerakan pembebasan Patani, sama maksud dengan saudara Fatoni harap-harpkan. Maka semua kita kena ambil kesempatan ini, kesemptan untuk mengajak semua orang bahu membahu, yang berat sama dipikul yang ringan sama dijijing.

 85. Saif says:

  Saya ada baca satu tulisan yang bertajuk:Memadam api di pinggir belukar yang panas dan hangat terbakar disiarkan dalam Puloinfo.net: http://puloinfo.net/?Show=ReadArticles&ID=136
  Penulis menggambarkan usaha-usaha yang dibuat oleh pelbagai pihak yang tidak melibatkan gerakan pembebasan Patani dalam mencari penyelesaian di Patani adalah diibaratkan sebagai:memadam api dipinggir belukar bertanah gambut yang sudah sekian lama terbakar pada keseluruhan kawasannya tanpa kecuali.dan ia sedang membara di dasarnya menunggu tiupan angin tiba sahaja.

  Bagi saya satu perbandingan yang begitu tepat sekali itu pertama, kedua barangkali sudah menjadi dasar dan strategi perjuangan Pulo di era Kasturi penyelesaian isu Patani mesti dilibatkan bersama semua gerakan pembebasan Patani, barangkali sama maksud dengan saudara Fatoni harap-harpkan. Maka semua kita kena ambil kesempatan ini, kesemptan untuk mengajak semua orang bahu membahu, yang berat sama dipikul yang ringan sama dijijing.

 86. BTB says:

  Sebelum Kasturi diwawancarai di TV3 M’sia, http://www.youtube.com/watch?v=p_nYPYijk8Y,
  Pihak BRN-kordinate juga pernah diinterview oleh aljazeerah english

  Kedua2nya sudah menyampaikan hasrat dan mesej mereka kpd rakyat Patani jelata khasnya dan kpd dunia amnya.
  Oleh kerana tidak ada selain dari 2 gerakan ini tampil kedepan, berarti memang wajar, seperti ‘Fatoni’ berkata di atas memang kerjasama ke2 gerakan pembebasan ini sudah memadai utk
  MEMERDEKAKAN PATANI!!!
  الله أكبر

 87. is isma says:

  salam semua skali lagi dalae ruengae ni. kawae nok mengucap Syabas diatas kejayaan pejuae dibarisae depae dalae memberi mesej kpd dunia pd hari lawatan najib tempoh hari. semugo dunio akae pahae diharini apo sbenarnya yg kito mintok. dae jugo kawe harap orae hok dok barisan depae akae perhebat lagi serangan2 keatas penjajah siam. disegenap segi yg boleh. insyaallah tuhan akan memberi pertolongan kpd kito. “MERDEKA” Itu yg diharapkan sudah semakin hampir. ingat… jika nok merdeka penuh ianya perlukan pengorbanan yg besar. jiwa dan darah mesti menjadi tarohan utama. rundingan akan menyusul dgn sendirinya dikemudian hari. sesunguhnya perjuangan dan pengorbanan org2 kafir itu hanyalah sia2. wassalam.

 88. Mukhlis says:

  Terima kasih BTB kerana memberi maklumat yang pernah saya dengar tapi tak tahu nak dapat di mana?,
  Saif yang membawa ke satu tulisan menggambarkan keadaan sebenar yang terjadi di Patani dan cara mencari penyelesaiannya yang sebenar, dan
  is isma pula yang menyuntik semangat juang yang tinggi kepada kita semua.
  ((Di bawah ini adalah khayalan saya>>>>>>
  Bagi saya BRN + PULO = Barisan Pembebasan Patani,
  nama umum yang menggabungkan dua huruf pertama B+P yang terdapat di dalam dua gerakan ini, bermatalamat hanya untuk P(Patani) = B(BRN)+P(PULO)+P(PATANI) ringkasannya (BPP) yang penuh dengan tenaga petroleom, kerana Patani banyak minyak mentah dan gas, kejayaan kita merebut Patani balik ialah kejayaan kita menyekat penyamun-penyamun dari terus merompak minyak dan kekayaan kita.
  Patani adalah tenaga kita
  Patani adalah bahan bakar kita
  Patani akan mudah terbakar kalau petrolnya terus digali orang lain.
  Patani tanah rebutan ramai maknusia
  فطاني فردوسنا
  (( Maaf deh saya khoya ssoghe tadi!))

 89. PATANI KU says:

  saya sokong pejuang tanah air sekarang….
  teruslah kejayanmu….
  diam kamu tapi berisi…
  itulah jalanan yg betul dan hibat…
  kerana kamu menciptakan peluang dan ruang…
  itu lah kehibatan kamu….
  kata orang …habatnya seorang itu apa bila dia dpt menciptakan peluang ….
  marilah sama2 kita bersama dlm menciptakan peluang untuk rakyat dan ummah patani kearah kemerdikaan dan kejayaan dunia dan akirat…

 90. tak faham says:

  Bila Kasturi kata minta berunding dengan siam tampa sharat kita puji bila orang lain bercakap kita tentang saya nampak puak lembu dan anjing duduk salak dalam web.
  saudara tahu pulo kasturi tidak pernah bunuh siam itu perjuangan minta sedekah.bermempi sedang berjalan,jangan tipu orang berjuang, orang petani tahu siapa buat apa dan siapa pula anjing salak hak siam

 91. tak faham says:

  siapa awak sebenar sokong terus ,orang macam awak sepatutnya kena kerat kepala letak sekali dengan kepala siam ,saya nampak puak awak semua pandai salak dalam wed .siapa kau sebenar kalau berani kita berjumpa, kalau tak nak mapoh jaga sedikit

  • BSB says:

   Gaeno gini lalu way, kecek peseng ni kapong telajak tuh. BEREH! Orae usek kae sama duk bejuwae sapa ke telajak kata nak kerat tekok? kelolo tak molek, lebih pado tu pun kalu orae lain buat, orae tak nye duk royat ke demo. Cara demo ni kalu orae tak bejuwae serupo demo, demo nak bunuh perabih? gitu? ni cara peseng kominis ni!

 92. PATANI KU says:

  oo jgn salh faham
  sya sokong yg duk usaha buat di bumi patani hari ni…
  dia memang hebat betulll….
  merika tak ikut prupaganda musah…
  itu lah pejuang2 yg hebat kan…
  kata pujanka…damai dgn musuh adalah kalah dan lemah…
  jgn damai sama sekali…
  hancurkan musuh….
  nnti kita jan dpt hasil buah nya…
  menang,shahid atua shurga…
  bawalah kemuliaan ini seterusnya…

 93. kami patani says:

  hebat orang apa bila mencipta peluang…
  hina orng apa bila merebut peluang…
  ok….
  mari kita menciptakan peluang demi kejayaan rakyat patani kita semua….
  itu dgn perang di jalan allah hngga merdika…

 94. joe pg says:

  Sy ada publish video berkaitan Patani. Digalakkan menyebarluaskan maklumat ini.

  Mungkin boleh mengulas kat video ni.
  http://faqir2.blogspot.com/2009/12/bangunlah-wahai-patani.html
  Lagu kebangssan Patani ke? Apa tajuknya?

 95. kepala batas says:

  Saya hurmat semua pejuang tapi bukan cari peluang macam puak Kasturi

 96. Bendang dalam says:

  Saya sukong Kepala batas, Saya ada juga dengar mereka terbang sana sini duit Siam tujuan nak menjatohkan keyakinan kepada pejuang sebenar

 97. Bendang setar says:

  Bila Kasturi nak balik ke patani kami sudah taroh parang nak kerat kepala pengkhainat

  • BSB says:

   oh, bekeng nyo ha. hak ni serupo nga ‘Tak Paham’ di atah jugak ni. Otak duk di kepala kae di kaki way, hawae. Tahu dah kata dlm internet boleh nak kecek peseng mana ikut caekat. demo tak jaga maruah sdra demo, pah nak wi sdra demo jaga marwah demo? peseng ni tak ubah seperti cara puak siyae merah duk lawae siyae kuning di bakok dah ni. kacae duk maki hamun sama sediri.Hal pelek2 tu nye mudah tiru sangat teh, ih ih ih

 98. Anak Patani says:

  orang macam kasturi tu belajar pun tidak cuma bergaya bercakap dalam tv3 memalukan perjuangan patani macam orang patani semua budoh macamnya,dia nak selesai hal patani bila puak dia berperang

 99. Pak Tani says:

  saya setuju kalau kita tak berperang dan nak selsai macam mana itu orang panggil cari peluang

 100. sukong perjuangan says:

  saya sebagai orang patani malu mendegar kasturi di tv3 sebab cara dia bercakap budoh sangat

 101. kasturi buterkota says:

  Malu betul dengar orang patani bercakap dalam tv 3 Siampun tak nak bercakap kata tak nak malu muka sebab orang semua tahu orang itu rima kertas

 102. Sokongterus says:

  Saudara tak faham, sukong perjuangan, Pak Tani, Anak Patani, kasturi buterkota, bendang setar, kepala batas, dan bendang dalam! (saudara 8 serangkai)(Ramainya dia tapi oghe sama saja, napak tubek daghi ghumah tula… betul).

  Oleh kerana nama saya disentuh, tak baik kalu tak jawab.
  Bahasa saudara 8 serangkai adalah bahasa orang patah dada, menaruh dendam, bercakap semacam sudah hilang pertimbangn…. berilah alasan, biarlah kita boleh bincang, tak cerdiklah kalau bercakap macamtu, kalau saudara 8 serangkai cerdik buatlah apo-apo pon semua orang Patani tunggu nak sokong, tapi kalau tak buat apa-apa macam mana orang nak kata saudara 8 serangkai lebih baik, lebih betul, lebih cerdik dari orang lain. Jadi orang akan kata kesian saudara 8 serangkai dok mengapu soghe. kena jawab jangan dok diam!.

 103. Merdeka says:

  Nampaknya minda dan taraf pemikiran 8 serangkai yang diberi nama oleh sdr sokongterus adalah amat menyedihkan, tarafnya jumud,beku dan mengecewakan perjuangan Patani.
  Kalaulah orang lain buat semuanya tak kena dan memalukan perjuangan Patani.Jadi bentangkanlah pendapat anda(8 serangkai)cara mana yang terunggul untuk perjuangan Patani.Kasturi di wawancara oleh TV memalukan saudara kerana orang Patani yang pertama cuba mengolahkan permasaalahan Patani kepada dunia, hal ini tak dapat diterima oleh 8 serangkai, apa pula dengan saudara kita BRN`C dengan usaha PULO di wawancara oleh aljazirah http://www.youtube.com/watch?v=NSuQfz9N2WU&NR=1 apakah juga memalukan 8 serangkai.
  Di medan perang sana bukanlah hanya BRN bahkan di sana ada juga PULO dan lain lain lagi, jadi cukuplah segala kata nesta dan kembalilah kepangkal yang menguntungkan perjuangan kemerdekaan Patani.

 104. Mukhlis says:

  Terima kasih Merdeka, seronok saya dapat tahu tentang adanya kerjasama di antara dua kumpulan ini, khayalan saya sebelum ini dah menjadi kenyataan.
  Buatlah peluang seluas-luasnya untuk kita dapat bekerja sama, dan ambillah kesempatan yang ada untuk meningkatkan usaha kita.
  Buat peluang + ambil peluang = sentiasa di depan
  Buat peluang + tak ambil peluang = Rugi besar
  Ambil peluang + Ambil peluang = orang bijak
  Tak ambil peluang +tak ambil peluang = berputih mata

 105. Paksu taba says:

  Kapong sungoh 8 serangkai kecek, Paksu ni oghe tua, Paksu pahae dah wakpo dio maghah sangak kae sokongterus, cuba pakak baco, gapo dio hak sokongterus tuleh,yae jadi 8 serangkai tersetak gelepa panah nak tido takleh, kecek ikutsae, (napak selalu dah! kenal selalu dah sapo dio 8 dalae satu ni)

 106. sukong perjuangan says:

  puak tula duduk tulis bercakap benda khayal.pulo mana yang merdeka kata ada tenteratu,pulo kasturi saya tahu
  tak ada askar.berapa pulo yang ada sekarang ah mungkin pulo Rushdi atau pulo abu yasir

 107. Jalalani says:

  Salam kesamua ,pembaca.

  saya ada juga masuk kadang di Patani kini ,untuk baca apakarangan atau tegor ajar dari pembaca kalian.tetapi di kali ini saya baca coment dari 4-5 orang sebelum akir nampak nya rupa dah berdengki di antara satu sama lain kususnya dgn Kasturi, bukan dah cara keritik dan salah satu kita siam sedap jajah salah satu kerna ada nya orang jenis jenis macam ini, bukan siam kuat kita yg tulong beri dia kuat sbb kita suka gadas kali, cuba kita pakat buat ,,,kita samua ada kemampuan dan ke bulihan masing masing hak Kasturi buat kemungkinan kita nak buat tak bulih dan hak kita buat kemungkinan dia nak buat tak bulih.
  Sdr perkara ini kita kena terima kata dgn persaorangan tak tercampai kejayaan kerna perkara sangat besar.saya dgn peribari bukan bila Kasturi sbb saya tak kenal pun dia , tetapi saya sangat setuju apa yg dia buat dan pengerbanan beliu skrg kena pada tempat mengikut ke adaaan dunia tecnolugy skrg, hak duk musuh dan kerat kepala siam kerat gi lah bome gila tak dak siapa kata apa tetapi dgn pandai pandai nanti termasuk di dalam pemganasdunia.

  sdr, jadi lebih baik kita beri songkongan setiap lapisan yg bergiat baik pun dgn peluru dgn sibaran dan percakapan , tak rugi kita bersatu padu.

  Kerajaan siam sdg berjln cara bersatu padau, kita sdg usaha berjln ke pecahan .cuba ikir adakah betul?
  ,,,,,,,,,,,,,
  Salam mesra dari saya

 108. karim Mhmd says:

  ya ,,ya,, betul apa kata kata Jalalni , kerna merika yg terdahulu (pemjuang patani) hak nama mirah nak jijak patani tak berani pun , merika tak berani juga hdk keluar muka , jadi sbb apa ? ada keluar pun siam ambil gambar di Batpracacung hak lama lama masuk surat kabar, tetapi kasturi gamabar dan sebagainya mengikut ke adaan semasa baik di web dia dan di mana saja.Tetapi jgn kayal cuba demo gi minta di TV 3 malay nak keluar gatik serupa dgn Kasturi adakah dia benar?
  ,,,,,,,,,,,,

 109. sukong perjuangan says:

  isi cakap yang penting,saya baca dan dengar pening pulo abu yasir kata sukong terus khayal itupun kata fitnah,pulo nor dan kasturi pula pilih hilat lapar nak jadi ketua dan pulo rushdi pula kata puak nak jadi ketua,orang2ni takdak benda lain ke nak tulih bila saya kata kepada kasturi bukan main pakat kata kita cari balah cuba pikir sedikit belum kita tulis,saya cuma nak tes bila kita kata kepada orang lain sedap bila orang kata kepada kita ada perut juga

 110. Ikhlas says:

  Kepada saudara 8 serangkai,
  Kita berjuang untuk menunaikan perintah Allah ke atas kita bukan kerna lain dari pada itu,maka keredhaan Allah mesti kita tuntutkan dengan membuat mengikut cara yang ditetapkan oleh beliau dan rusulnya bukan mengikut cara nafsu dan perasaan kita semata-mata kerna dengan mengikut nafsu dan perasaan ini akan terjatuhlah kita kemertabat sama dengan musuh kita sendiri.

  Kita boleh berdebat dengan mendatangkan alasan-alasan yang dapat diterima orang,kita disuruh bertazkirah sesama kita,kita dibenar berkhilafiyah di dalam beberapa hal tetapi kita dilarang sama sekali membabi buta di dalam mengambil sesatu sikap sehinga kita sanggup bermusuh sesama sendiri sehingga terkeluar dari likungan keredhaan Allah tadi dan melupakan musuh dan hala tuju kita yang sebenar.

  Bercakap samseng itu senang semua orang pandai tapi itu kah yang diajar oleh Allah dan Rasul selaku sifat seorang Mujahid?ingat,siapakah yang mengkafankan para Munafikin dulu tidak kah Rasullullah? siapakah yang sembahyang dan memasuk mereka itu kedalam liang kubur mereka,tidak kah Rasullullah? ada pun kita dengan sedikit kata-kata yang tidak menyenangkan perasaan kita,dah kita sanggup berlafaz memuntung tekak serta maki hamun dan jatuh menjatuh sesama sendiri?sedar kah saudara ku 8 serangkai,apa yang saudara kata itu ada lah perkataan yang mana seteru mu selalu menguna pakai terhadap mu dan umat bangsa mu?sedar kah saudara ku, bahawa siam seteru mu itu senantiasa berusha supaya mu dan ummat mu bersikap macam mu ini?

  Wahai pejuang ummat bangsa ku,di dalam menghadapi perjuangan yang besar dan murni ini,percayalah bahawasa kita perlu kepada setiap lapisan mesyarakat bahkan kesemua ummat Patani lelaki dan perempuan,muda dan tua berdegree ataupun tidak dan apatah lagi kalau kita dapat lebih ramai lagi orang-orang yang seperti Kasturi serta koncu-koncunya.

 111. sukong perjuangan says:

  Saudada kuncu2 Kasturi renungkan diri sendiri dan jauhkan fitnah orang lain,itu diajar oleh islam. Kalau kita suka kata kepada orang lain dan mengejekan orang lain adakah itu ajaran islam? memang bukan tatapi munkin ajaran asabiah gulongan awak? kalau kita suka menuduh orang sesuka hati dan tidak mahu melihat usaha orang lain sebagai perkara baik cuma taksub babi buta kemudian kita cuba pula kata orang lain jangan pakai nafsu saudara bercakap terbalik lidah

 112. bebaspatani says:

  di kalau tuan-tuan semua masih peting kan diri sendiri ramai lagi lah perjuan patani akan mati, PULO atau BRN atau yang lain lagi bukan lah berjuan untuk kempulan tapi untuk ugama bangsa dan patani, cukup lah tuan-tuan jahgan lagi berbalah dengan saudara sendiri terutama sekali kepada orang-orang tua di dalam perjuangan patani semua. saya sudah tahu hal yang tuan-tuan berbalah itu sejak masa saya umur 7 tahu dan sekarang saya umur 27 masih lagi berbalah. untuk apa kamu berbalah itu ada kah kerna pankat? atau tuan-tuan mau menjadi orang yang bernama? atau pun tuan-tuan peras degan orang tidak pakai idia tuan-tuan. jangan lah jadi harimau kertas mari lah sokong apa yang orang baru buat lebeh lagi baik. setakat ni saya nampak dan tahu hal orang tua-tua itu jadi. sampai budak-budak pun jadi di sebab orang tua-tua itu lah yang megajar supaya berbalah. dan tak perlu mengata kami lah orang berjuan yang iklas kalau tuan-tuan tak iklas. tak leh jadi besa terus bebalah dan berpecah ini kah yang di katakan iklas? saya ini sebagai anak tuan-tuan dan saya akan turuk apa yang tuan-tuan kerja betul yang tak betul saya tak akan turuk tuan-tuan walau pun ayah walau pun saudara saya sendiri. marilah tuan-tuan semua berkawan seperti sedia kala marilah bersahabat seperti sedia kala. wassalam…. Seriduka

 113. Ikhlas says:

  Kali ini nampak berbeza sedikit penulisan saudara 8 serangkai dan mengambarkan juga sebagai seorang berjuang,teruskanlah macam ini baru lah boleh kita bertukar fikiran di dalam mencari penyelesaian yang berkekalan untuk ummah kita di bumi tercinta Patani itu ,siapa tahu ,kemungkinan satu hari nanti saudara pun akan dapat berkerja sama dengan kami juga.kalau tidak pun sekurang-kurangnya kita bukan seteru,sahabat di dalam menghatam penjajah(siam).

  Di bawah ini ada lah copy dari kata -kata saudara di kali yang lepas,kalau boleh saya minta saudara 8 serangkai tarik balik kata-kata ini takut-takutnya termakan tuan sendiri:-

  1-siapa awak sebenar sokong terus ,orang macam awak sepatutnya kena kerat kepala letak sekali dengan kepala siam ,saya nampak puak awak semua pandai salak dalam wed .siapa kau sebenar kalau berani kita berjumpa, kalau tak nak mapoh jaga sedikit

  2-Bila Kasturi nak balik ke patani kami sudah taroh parang nak kerat kepala pengkhainat

  Terima kasih

 114. Sokongterus says:

  Terima kasih saudara Ikhlas kerana memberi nasihat yang baik. Untuk saudara Sokong perjuangan pula, biasalah kalau saudara tes orang, orang pon tes saudara, seghi baghu….Saya rasa begini: Anggaplah semua orang nak kepada kebaikan… setiap orang ada kekuatan dan ada kelemahanya… manusia.. Sebelum saudara tulis atas nama 8 serangkai, ketika itu semua mengajak kepada perpaduan dan kerjasama, tiba..tiba.. saudara masuk semacam gajah naik minyak, macam kerbau mabuk darah, macam cacing kepanasan…bertubi-tubi menghentam sani sini macam tak sempat nak bernapas… biasalah kalau orang pakat jawab menghantam saudara pula sebab mereka tu ramaisaudara hanya seorang sahaja. Bayangkan bermula jam 6.23pm-8.03am saudara seorang menyerang 8 kali dengan mengguna 8 nama berlainan di mana pada jam(7.53am-8.03am)dalam masa 10 minit saja ada 6 serangan.

  Oleh kerana setiap orang dah lepas perasaan masing-masing, maka saya syorkan supaya kita cakap tentang kebaikan dan kejayaan perjuangan Patani sajalah itu lebih bermanfaat.

 115. Keladi says:

  SukongPerjuangan nampaknya terlalu dendam dan amat sakit hati setiap kali dia menulis melahirkan perasaan yang sama,dia hentam dan herdik satu puak saja,tak pernah dia ajak kearah satu matlamat kearah keharmunian dan kesucian perjuangan kita.

  Sebenarnya kita perlu kepada satu hala tuju, tak perlu peluru kita diajukan kepada sesama Melayu dan sesama berjuang untuk kemerdekaan Patani.

  Muhasabahlah diri sendiri, dan kalaulah (SukongPerjuangan) berparti atau meminati mana-mana individu, maka baik sekali tengok dulu idolatu adakah dia benar-benar nawaitunya ikhlas dan apa yang dia dah buat, atau hanya hidup dia hanya pandai berteori saja,kerja buat dak pun.Apa saja yang orang lain buat tak kena belaka,tak kiralah siapa, hanyalah kita seorang yang pandai,cerdik dan yang kena. Bukankah ini jenisnya..NIFAAK..

  Sepatutnya kita semua harus ikhlas memperkatakan sesuatu tentang perjuangan yang sama kita mahukan kejayaan.
  ..

 116. sukong perjuangan says:

  Baca lah koment dari awal Saya tak suka orang bercakap baik tetapi perbuatan orang munafik kata keladi betul tapi adakah berfitnah orang lain itu sifat yang baik?

 117. seriduka says:

  kenapa orang-orang tua makin tua makin bodoh. semua cari jalan nak berbalah. kenapa?, susuh sagat ke kamu nak berbaik dan bersatu. kalau kamu ada ayam mari lah rumah saya. saya ada beras. buleh kita makan sama2 kan lebeh baik. ni hari2 duduk nak bebalah. kemukinan sudah nyanyak. masa muda berjuan kuat masa tua berbalah kuat kalau tak nak kata tak nak . hati tak nak tapi takut orang kata pengecut. ini lah orang tua yang kata kami lah orang berjuan yang iklas, di mana iklas itu mukin di kaki, wassalam fikir lah orang tua

 118. sukong perjuangan says:

  Saya mahu nasihat kepada generasi baru nak berjuang.sebagai orang pulo berjuang mati matian di zaman 80 lagi saya dengar nama abu yasir nama abang rushdi dan abee kamil kesemua orang pernah berkhidmat kepada perjuangan tapi tidak pula pernah dengar fatah jelutong (kasturi).sekarang kita aku pulo ada tiga puak kesemua ada pengikut.jangan kita mencaci orang tua macam tulisan sukong terus kepada abu yasir.kita tanya diri kita apakah kita pernah buat untok perjuangan mereka ketiga2 diatas pernah berkhidmat dan sudah lebih dari tiga puloh tahun tak dapat balik ketanah air ,salah satu dari mereka pernah juga ke hutan.jangan kita suka berseni wara,perbuatan semacam itu sudah kita nyalakan api marah pengikut yang kita mengejek.saya tidak mahu minta maaf kepada orang2 seperti ini tetapi mereka perlu minta maaf kepada orang2 tua yang pernah berjaksa dan kita mengata2 kepada mereka.yang baik itu akan terus berjaya yang tidak betul akan hilang tersendiri

 119. Jalalani says:

  Salam kepada pemjuang atau pemkianat kalian,
  saya baca samua coment comenter dari sdr kalain adalah yg terbanyak sekali kianat dan cicang lebih baik duduk diam lah kerna kita orang islam saya nampak nak sampai rusok agama dan jadikan bertambah pecah belah sesama melayu.

 120. Saif says:

  Belon pengintip teknologi Amerika yang dibeli oleh Thailand dengan harga 350 juta Bhat, sudah pun sampai di Patani dan akan beroprasi pada awal tahun depan 2010
  – Maksima kelajuan 88 km/jam, maksima ketinggian 3 km
  – Boleh terbang dalam tempoh 6 jam dan maksima jarak penerbangan: 560 km
  – Boleh beroprasi dalam semua keadaan cuaca
  Maklumat detail boleh dibaca di pautan di bawah.

  Percayalah peralatan canggih tidak pernah boleh mematahkan semangat jihad yang kental, apa yang berlaku di Afghanistan dan Iraq adalah satu bukti yang kukuh.

  Kerana para pejuang mengharapkan hanya satu sahaja, keresdhaan Mu ya Allah!

  Yakinlah era baru perjuangan Patani sudah berjalan, samada kita sedar atau tidak, perkara remeh temeh akan tertinggal sendirinya.

  Sila bergabung dalam arus perdana, itu yang paling baik, halangan tetap ada dan mungkin banyak pada peringkat awal tapi usaha mesti diteruskan dan ditingkatkan.

  http://www.isranews.org/isranews/index.php?option=com_content&view=article&id=72:qq–&catid=10:2009-11-15-11-15-01&Itemid=3

 121. Taba says:

  Terima kasih sdr Jalani, saya sendiri buat kali pertama menulis dalam ruang ini, saya membaca semua komen dan ulasan dan setiap kali saya baca komen (Sukong Perjuangan)gayanya dia sebagai seorang senior dalam PULO agaknya, last komennya menceritakan ada 3 kumpulan atau puak dalam PULO, Abu Yasir mengikut http://www.patanipost.com adalah sebagai presiden,
  Abee kamil tentunya yang di maksudkan Nur A.rahman yang dilantik segai presiden mengikut http://www.puloinfo.net/?Show=ReadArticles&ID=124 dan dia sebut juga abang rushdi mungkinkah juga presiden yang ke 3 dalam PULO.
  Itu semua saya tak kisah, tapi cara (SukongPerjuangan)menyelesai rumahtangga PULO diruang ini adalah tidak sama sekali bagus, orang semua tahu setiap puak ada masaalah, BRN ada berapa puak, BIPP pula dengan masaalah dia dan mujahidin pula tak terasing.
  Jikalah niat (SukongPerjuang) hanya sekadar nak menghentam dan nak membungkar seorang individu saja maka niat itu adalah songsang dan amat jahat sekali.
  Saya percaya ramai orang pulo sendiri yang melayari laman ini dan menaruh kebencian yang kesumat kepada SukongPerjuangan.
  Sebagai seorang senior seharusnya terlalu cerdik memberi komen dan ulasan,janganlah terbawa-bawa oleh nafsu dan perasaan keciwa yang menyebatkan hilang pertimbangan dan arah dalam perjuangan.
  Perjuangan kita adalah suci dan milik semua, semua individu yang dilantik untuk memikul tugas bukannya untuk berjawat jawatan tak kira dalam PULO, BRN, BIPP dan lain lagi.
  Teruskan perjuangan yang suci ini.

 122. sukong perjuangan says:

  apakah taba merasa sikap yang diamalkan oleh sukong terus itu baik berarti saudarapun sebelah menyukong hantam peribadi orang ini kerana saudara telah menjadi berpihak kepada golongan itu

 123. Ikhlas says:

  Saudara ku Sukong perjuangan,

  1-Apa yang saya faham perkara dan ayat yang ditulis dan dikata oleh sokong terus itu banyaknya untuk mendapat penerangan tentang perlantikan Abu Yasir dan cara elah dan mengajak kearah perpaduan bukan untuk mengejek dan menjatuh saudara Abu Yasir(harap kaji ayat dan melihat positive) kerna saya yakin kebanyakan ahli PULO kalau tidak kesemuanya pun akur di atas kewibawaan sereta kebolihan Abu Yasir.

  2-Apa pula kena mengena dengan saudara Kasturi,kalau saudara sukong perjuangan tidak setuju dengan Kasturi,itu ada lah hak saudara,tapi janganlah keterlaluan hentam pribadi beliau yang tidak bukan-bukan seolah-olah berdengki dan berdendam bukan lagi kritik dan tazkirah,saya yakin kalaulah sekadar mengkritik dan membagi Tazkirah,Kasturi sendiri dan kuncu-kuncunya berbuka dada mendegar dan menerima ,sekiranya saudara mendatang dengar hujuh dan alasan yang lojek,ingat lah kami pun ramai yang bersedia untuk mempertahankan Kasturi.

  3-Saya juga bersetuju dengan apa yang dikata kan oleh saudara Taba bahawasa,setiap gerakan ada masaalah,tapi kita harap juga masaalah yang ada ini dapat diselesaikan dengan bijak dan berhemah serta kita anggap sajalah ini ada lah masaalah khilafiyah saja.

 124. sukong perjuangan says:

  saudara ikhlas yang tidak ikhlas saudara juga sukong untok berbalah ayat yang dipakai olehya adalah menghina dengan kerana yangmenulis adala orang kasturi oleh itu munkin itu ajaran kasturi dan saya sendiri pernah dengar dari mulut kasturi yang mengfitnahkan abu yasir bukan satu tempat tetapi dimana2 dia pergi ,kesemua tahu dan juga kepada rushdi

 125. sukong perjuangan says:

  kalau ada orang yang nak berdada pertahan kasturi munkin satu hari bulih berdada,tapi sayang kalau mati tidak syahid

 126. lama dah tak komen says:

  baloh daah, ini lah melayu sejati…..tak kira di bumi mana….. kembalilah wahai saudaraku kepada ajaran islam . tinggallah asobiah melayu yang bertopengkan jihad. jangan cemarkan nama islam dengan perjuangan asobiah yang tak akan ke manapuuuun

 127. Taba says:

  Kepada saudara SukongPerjuangan,saya menyokong mana-mana idea yang boleh membantu perjuangan, bagi saya idea saudara tiada kaitan dengan perjuangan kemedekaan yang suci.
  Masaalahnya apa yang dapat saya faham dari tulisan-tulisan saudara adalah ada kait mengait dengan perasaan tak berpuas hati sehingga melonjak naik darah ke otak, dan cuba menelanjangkan peribadi seseorang.Dimana untungnya? dan dimana labanya?

  Kalaulah saudara gunakan pengelaman saudara yang saya kata dulu sebagai seorang senior ( kerana agaknya saudara kenal semua orang2 besar dalam PULO)untuk mengasuh minda diruang ini adalah lebih baik daripada menanam dan menyemarakan kebencian kepada seseorang.Saudra hentam semua, Ikhlas dah pun kena, apakah ruang ini saudara jadikan tempat menelanjang dan menghentam manusia? Aàuzibillah.
  Itu adalah pandangan saya.
  Allahhu aàlam.

 128. sukong perjuangan says:

  saya mahu ruang ini keluar pandangan tentang kemajuan perjuangan bukanlah fitnah orang dan bersekokong pertahan yang salah kerana puak itulah dipanggil asabiah dan taassufiah

 129. Taba says:

  Last sekali dan sebagai kali terakhir saya nak jawab tulisan SukongPerjuangan, soal Syurga, Neraka, Syahid atau tidak seseorang itu adalah ketentuan Allah.

  Aàuzibillah

 130. BTB says:

  Anggapan sdra. ‘sukongperjuang’, itu salah sebab samada mati syahid atau tidak itu sebenarnya Allah saja yg menentukan, pejuang hanya menjalankan perintah Allah sebagaimana ajaran Nabi atau sdra. sudah bermimpi mendapat ganjaran sebelum perhimpunan padang Mahsyar? Baik, dari awal saya perhati sdra mulai terasa sangat dlm soal-jawab ‘Fatoni-Sokongterus’, kalau terasa tak sedap dengar komen Sokongterus yg agak dramatik, sdra boleh jawab dng kritikal sekalipun TETAPI dng batasan tertentu sebagai pejuang yg beradab, berdisiplin dan beralasan. Yang saya hairannya, kenapa sdra fitnah sokongterus sebagai kucu Kasturi? Apa kaitannya?

  Tuduhan dan dengki ini siapa saja boleh membayangkan mungkin ada sengketa lama antara sdra dng Kasturi dan sangat mendalam, maka lahir sangat ketidakbijaksanaan sdra dan tak hairan dan patutlah ada yg mengatakan sejajar dng kata2 sdra sokongterus bahawanya abu yasir sebagai presiden pulo serpihan utk anggota hanya sehidang nasi! Tak hairan cemburu sdra kpd kasturi pun menjadi2 kerana jauhnya beza dari segi kecermelangan Kasturi berbanding dng sdra.

  Apalagi kalau mengikut salah se org ustaz saya yg tamatan dari Sudan tahun akhir70han/awal80han, sebelum sdra berada di sana situasi muhibbah antara pulo dan BRN dlm keadaan aman damai, tetapi setelah sdra/sukongperjuangan/abu yasir sampai di sana, hasutan sdra sampai perbalahan antara dua kumpulan itu. Berarti perangai angkuh dan ego sdra semenjak asal tatkala dulu lagi tak kira di mana sdra pergi di situ tercetusnya masalah. Dan sdra juga berkata pulo pembawakan Nur-kasturi adalah generasi baru org muda nak belajar berjuang. Maka sdra sebagai generasi tua yg bermasalah, sepatutnya cukuplah jangan lagi membebankan perjuangan zaman sekarang, kalau sdra ‘sukongPerjuangan’ mau sokong perjuangan yg bukan lagi masa sdra atau sdra bukan ‘sokong’ tapi ‘sukong’, mengikut ejaan sdra yg berasal dari kelimah Melayu Patani sebagai ‘ssugung’ iaitu seperti contoh dlm ayat ‘ssuging di dinding’. Maaf saya tak berniat nak mengajar buaya bernang, kalau ada tersalah silap, harap ajar saya secara betul dan ikhlas dng tak mengharapkan ganjaran pahlan serta merta, kita tunggu saja di alam qada’ dan qadar, tempat penetuan amalan kita samada kita akan ditempat Allah di Syurga atau Neraka seandainya sdra ‘sukong(bukan sokong)perjuangan’ masih percaya dng rukun Iman.
  wassalam

 131. sukong perjuangan says:

  Saudara BTB cuba fitnah abu yasir lagi,kalau saya yang tidak suka kenapa pula saudara menuduh orang lain,Saudara perlu tahu sebab2 berlaku bukan kita nak salah terus orang kerana fitnah orang itu apa hukum dalam islam? saudara tak suka kalu orang kata Kasturi tapi awak pula mengata kepada orang inilah dubble moral.Tanya diri sendiri apakah saudara pernah buat dalam perjuangan kalau sekadar menyalak mengata kepada orang dalam web itu bukan berjuang tetapi ashab al fitnah.saudara kata kumpulan abu yasir seedang nasi berarti saudara sudah tertepu olih bayang semua orang tahu puak itu ada angkatan bersenjata dan berperang adapun orang yang mengata ramai tidak pula bunuh siam sekadar menyalak dalam laman web.bertaubatlah sebelum sampai ajal

 132. BTB says:

  Saing utaz saya orang BRN, kena leluar dari University tempat dia belajar, scholarshipnya digantung, apa sebab2 dan alasan sdra mengadu ke pihak univ masa tu?

 133. sukong perjuangan says:

  setahu saya tidak ada pelajar patani di sudan kena ga tong, ramaia kawan saya yang belajar di sudan masa itu,ini adalah kali pertama kerana berita itu tidak betul cuma saudara buat2 saja untok fitnah siapa ustaz itu yang sudara cuba bohong itu .yang kena gantong itu sebab periksa tak najah dua tahun macam ketua2 dalam pulo juga,itu salahlah diri sendiri saya ada ramai kawan belajar di sudan bolih tanya tapi macam mana orang yang belajar di sudan ketika itu bulih hubong saudara,jangan buat berita untok fitnah kerana fitnah itu apa hukum saya nampak saudara pandai bermain dengan ayat,jawab sendirilah

 134. BTB says:

  sdra. ‘sukongperjuangan’, saya teringat dari cerita2 ustaz saya semasa belajar sekolah agama dulu lagi (lepas tu saya pindah belajar di maktab di Maaysia setahun, sebab lemah b.melayu saya kelik belajar di Bangkok, dan beniaga sapa sekarang sabil berkawan dng berbagai lapisan) semasa saya ustaz menceritakan situasi belajar di sana lama dulu dan tersebut2 nama sdra asal(…) yg terkenal itu atau ‘abu yasir’ hak saya pernah baca di akhbar siam, sdra sendiri tak pernah terbaca kae? saya rasa setuju dng cara Katuri tak semestinya saya org satu blok dng-nya. Maka jadilah cerita dulu dan sekarang. Oleh kerana saya active di dalam negeri, rapat dng berbagai pihak, banyak la dengar cerita2 betul/tak betul, pengakuan benar/tak benar, macae2. Maka pengetahuan, baik dlm blog ini, baik dari kedai2 kopi (org dlm negeri kecek terbuka dah lani). Maka saya cuma nak bertaya apa itu betul atau tidak itu saja. Macamana sapa begitu lalu. Di suatu pihak ada org nak buat kerja, di pihak lain kira duk nak gadas kaki, buat masalah dan sebagainya. Maka apabila tuduh menuduh maka ada nak tahu hal sebenar dan kena ada la cari mencari alasan yg berdasarkan rojokae dan sebagainya. Semua yg tetulis di blog ini, tercatat boleh cek setiap kes, satu persatu, akan terjumpa sumburnya. Tuduh perkara tak sebenar sedap mulut ssaja, tapi akibatnya sangat besar maka dari awal sepatutnya mengelak dari hal tersalah tutur kata seperti, jaga sebelum keluar. Kalu dah jadi kkoleh lemak gini apa nak boleh buat lagi.

 135. BTB says:

  utaz saya bukae ‘saya ustaz’

 136. Jalalani says:

  Eh apani, web p kini dah jadi tempat orang pulo berbalah nampak nya, pandai sekali webmaster itulah tujuan web ini,
  Sdr sekiranya bodoh lebih baik duk diam saja , lebih baik pakat duk buka budu depan lalat.
  dan saya yakin hak duk cakap di sini tak buat apa apa? yg duk bergiat merika tak ada masa nak turuk puak gila gila muluk di sini.

 137. Mukhlis says:

  Mana saudara Jalalani tahu yang duk cakap di sini tak buat apa-apa? takkan mereka nak bagi tahu apa yang mereka buat, (cuba beri definisi buat itu lebih luas sikit)di sini semacam kedai kopi, kita mesti galakan orang bercakap, setiap orang ada hak untuk bercakap, cakaplah! semahunya, cuma kalau ada pihak yang tersentuh jangan cepat melenting, beri alasan baik-baik. perselisihan pendapat di mana-mana saja berlaku tak berkecuali, bagi saya itu biasa, bangsa lain lagi hebat, kalau tidak diceritakan mana orang nak tahu apa yang kita mahu, samalah kita dengan Siam pun kalau kita bagi tahu semua orang dia pun takut, sebab itu dia takut orang lain masuk campur urusan dalamannya.

 138. Suka hati says:

  Saya suka hati bila semua berhenti berbalah.ini adalah pengajaran kita nak sokong sapa nak puji sapa kita bebas tapi jangan mula caci orang lain ,perbuatan itu kita bakar hati orang beri orang marah.kena tak kena parti dia punya pasal, kalu bagus orang sokong kalu tak bagus orang tak sokong tapi kalu kita mula jatoh orang dulu jadi macam ini, lani kadar balah dalam net sikit lagi tak tahu,yang tak tahu kita ta nak ,jadi lepasni gi beretilah nak suka ka rang

 139. Anak singa says:

  Hamba ghasa cukup kecewa diatas peghanga sukongperjuangan yang ghayaa nama Kasturi hak sunggoh serta juga kapong dia,hamba ghasa ni dah telajak dah serta kianat kepada oghe dan juga kianat kepada perjuangan tidak pandai sipae rahsia lasung ni tapi takpa lah kali ini kena Kasturi kalu dia tak ghayaa pun mungkin siam dah kena dah sapa Kasturi itu cuma hamba bimbang takut kena oghe lain pula.pakat-pakat bringat sikit weh,laju takpa tapi jangan telajak kita nak pakat hatae siam tapi napak oghe ni nak hatae Kasturi,hamba sediri pun banyak juga tak setuju apa hak Kasturi buat tapi banyak juga hak hamba setuju hak dia buat,basa dia lah dae buat dia ada salah dan juga ada kena.hamba duk tengak hak lain tu tak dak lagi supa Kasturi ni,mungkin sukongperjuangan ni cemburu gamaknya.Wallahu a’lam

 140. sukong perjuangan says:

  saya nampak ramai baru nak berjuang ,kalau lama dah dia nampak orang lain pun kerja cuba buka webside patani dan cari biar banyak sedikit .cemburu kepada orang itu sengka jahat,tapi fitnah lagi bahaya,kalulah sayang kepada perjuangan buat maju kedepan dan jangan sipat orang macam bawa kereta batas dua tiga len pelacar sajalah jangan hilat gi tahan paku orang lepas tu turun tanya apa saya bolih tulong tujuan nak ambil pasinger kereta orang ,macam itu sdr pikir munkin bagus .sebab masa dia tahan paku kita tak napak .kita napak bila dia turun taya apa kita bolih turun,yang kena paku memang marah.kita yang bada dan tak tahu kita kata orang baik tanya apa kita bolih tolong nak marah .orang macam mana nee.itulah cara orang hak pandai main seni wara

 141. Fatoni says:

  Saya rasa tak ada yang menabur paku… itu alasan sukong perjuangan saja…. mungkin ada sebab lain..
  setiap kenderaan berjalan lancar, tidak ada pelanggaran setakat ini, cuma macam biasalah ada kenderaan yang boleh berjalan laju mungkin disebabkan oleh jenis kenderaan itu yang baik tambah pula kalau pemandunya pandai memandu dan memilih jalan chort-cut, di mana ada satu lagi jenis kenderaan lama yang selalu rusak-rusak dan pemandunya pula mata rabun, jadi kalau penumpangnya nak turun nak naik kenderaan laju sikit, nak tukar selera, kita tak boleh nak halang dia tak boleh nak salahkan dia itu hak dia.
  Tapi paling baiknya dua kenderaan tadi dijadikan satu kenderaan macam keretaapi, penumpang pun senang boleh pergi mari… bersatulah kita… tak ada siapa yang rugi untung ada…. kerana musuh kita hanya SIAM.

 142. seriduka says:

  sudah lah sukong perjuangan jangan lah jadi penkianat bangsa kamu sendiri sedan kan kamu tidak pernak aktiv di dalam gerela dan kamu sendiri pun tidak berada di patani. tuka lah nama sukong perjuangan mu itu menjadi ke sukong penkainat. dan kepada tuan punya blog ini jangan ingat orang tak kenal kamu. jangan cuba menjadi blog ini sebagai kedai kopi untuk kamu sedap mulut itu.
  taobat semula lah kamu untuk apa kamuu semua berbalah
  ?

 143. sukong perjuangan says:

  kalau kita tak tahu jangan kita teka loyar buruk.saudara tak dengar ka atau tak tahu bulan sebelah baru ni ada pula puak baru buat pecah pada kereta laju danseriduka patut tahu mengapa mereka pecah,bulih jadi saudara kata yang pecah itu khainat,tapi tak ka semua orang itu khainat cuma saorang saja yah hak betul alah napak sagat dima ni kata duduk dalam purung takdee dengan perkembangan semasa,pergi cari malumat dulu yanh saya kata itu betul dan balik letak tangan atas kepala pikir wapa puak ning tak chekap habis nak balah sama sendiri,kalulah semua jujur pasal apa pula macam itu.kalu tak jujur pula siapa tak jujur,itulah sehaja saya pun dah malah nak tulih dah sebab saya sudah sampai semua dah hak saya nak sampaikan,saya tak pernah tulis pada masa dulu sebab sapa nak tilis apa itu hak dia dan sapa nak buat apa itu hak dia cuma saya nak ajar sedikit jangan keterlaluan ghairah dan banga sampai hak orang buat tak betul,macam mana bila orang buat kepada golongan kita,saudara yang berasa kuat berjuang tambah kuat lagi yang terbang sekali setahun tambah lagi yang duduk rumah bedil siam tu bedil tambah cuma jauhilah dari fitnah dan mengkecil2kan usaha orang lain.
  pekir pergerakan yang berlaku besar mula januari 2004 tapi sebelum itu pun selalu berlaku orang ini lahir may 2005 mengikut pengishtiharanya dan 2009 berpecah pula,
  adakah kejadian sebelum 2005 itu tidak ada orang buat kerana bodoh tidak nampak usaha2 pahlawan yang benar kerana tertepu dengan assabiyah dan taksub.

 144. Orae kapong says:

  ‘SukongPerjuangan’ duk tiru taktik Thaksin, duk jual pa-e peranga di luar, jual nama buruk negeri dia wi bertambah buruk… puak ‘sukong perjuangan’ pun supo, pah pakat duk suko ria puak dia. Ni kerja hak dia pana, utk bui hacur gerakae perjuangae.

 145. Taba says:

  Buat kali ke3 saya menulis, saya menyeru kepada sadara Ikhlas, Mukhlis, BTB, Paksu Taba dan lain lagi kembali menulis, menghidangkan idea dan pandangan yang boleh menyemarakkan lagi perjuangan murni ini.
  Dimedan perjuangan memang tidak ada mundurnya,bahkan tekad dan kometment para pejuang terus meningkat, dalam keadaan yang sama kita tahu usaha untuk membawa isu perjuangan kita ketahap antarabangsa juga sedang dibuat oleh pihak pihak yang tertentu.
  Maka sepatutnya bagi kita mengaturkan saf, masing-masing mengambil bahagian, menyampaikan idea dan pandangan kita secara langsung atau tidaknya kepada pihak-pihak tertentu.
  – Segala fitnah dan mencemarkan keperibadian seseorang adalah tidak sepatutnya timbul jika kita benar-benar ikhlas dan berasa tanggong jawab kepada perjuangan.
  – Usaha untuk membongkar identiti mana-mana individu seperti nama asal, kampong dan sebagainya adalah tidak sama sekali akan berlaku jika anda benar-benar menggelarkan diri sebagai pejuang.(Kerana itu menguntungkan Siam semata-mata.
  – Gunanakan kewarasan dalam memberi komen dan teguran, kerana segalanya mencerminkan keperibadian diri sendiri.

  Sekian.

 146. Anak singa says:

  Hamba nak minta dari sukongperjuangan satu saja,iaitu pandailah sikit beza diantara fitnah,cemburu dan rahsia,awak boleh kata apa saja kepada oghe lain sehinga anjing babi pun hamba ghasa oghe lain boleh terima,tapi rahsia ini harap tutup lah,hamba ghasa oghe lain pun kena sangat Abu Yasir tapi oghe tak gila nak sebut nama benarnya demi duk jaga lagi, lagi pun kita jangan lupa bahawasa kita masih ada ikatae dalae Islam walaupun kita berkhilafiah.Kasturi tu biar lah dah sebut sebut lah,tapi nama abae R dan abae K pula tu apa dia? sedaekae mereka berdua abae ini kemungkinan belum lagi bersedia nama mereka yang sebenar disebut-sebut dengan terbuka khususnya di dalae web sebegini,pah pulak tak dak laba pun,kita ada oghe hak boleh buka,kita buka lah tapi kita kena ada oghe hak tak leh buka juga.tidak gak laba lah siam mereka tidak kena baya gaji mata gelapnya lagi.buat saja bui saudara sukongperjuangan marah maka rahsia akae dibukakan.(waliya zubillahi min zalik)

 147. Orae kapong says:

  ‘sukongperjuagan’ ada sejenis penyakit dalae diri dia, iaitu ‘degil buta tuli 100 degree’ hak doktor pakar nak perubat tak hilae, lebih bahya dari selsema babi.

 148. hulu says:

  uum, kesiyae nyo kot amo. hawo amo peranga tak jjenih gak nye pakat hatae la ha. Nak wak sedih teriak naghih pong orae tak napok. Nak wat gaeno amo orae peseng ning. Orae pong nak kesiyae kot amo tak leh sebab amo sediri pana2 tak duk hera tak pado ikut orae lain nak jadi gaeno. Ni betemung la, kena sediri tak cekat nak raso dah la. Duk gamok kae tak po. Nak wat gaeno amo orae hutae, amek unae2 hutae mari paka denga dunia kapong. Tak soh kato nak lawae siyae tokna, siyae Bide pun rasa nyo nak lawae tak leh. Bae kali orae pung tak maah dah bae kali kot aku, lepas qemat aku tok se jadi ‘sukongperjuangan’ dah. Perik jjamo…. temu kot jalae pung tok soh tego la adih, amo nak jjalae kaki naik ke langit dah eh…

 149. pakatkgomo says:

  Wapo ni. pakatgomo sukong perjuangan, kesian kat dia, dia sorang, orang yang tak setuju dengan cara dia ramai. Sebab semua orae nak sughoh kita guna bahasa beradab itu saja, kalau kita guna bahasa kasar orae pon akan kasar denga kito.kalau kita pandai berhujah tak apa, kalau tak pana jangan tera lain kali deh!, lepah ni ghamai lagi nak maghi jjalan sini. baik kito kecek hal Taning kito, boleh lah pahala sikit, laninya pakat dok buat dosa, amo sedighi pon termasuk juga.

 150. the intermediate says:

  saya sebagai orang perataraan,
  kesamua pihak berbalah , harap berhenti bulih dah tunjuk bodoh masing masing ke dunia, yg dapat keuntungan adalah wemb master P kini dapat tahu rahsia ,,,,,,,,
  Webmaster bertujuan untuk coment apa tulisan beliu bukan untuk buat tempat berbalah.
  kalian harap maklum

 151. pakatkgomo says:

  Sekarang ini orang Siam sibuk bercakap atas nama orang Patani mereka nak bentuk (Nakorn Patani)atau (Nakorn Pattani)lepas tu kita di sini semua setuju atau tidak, kalau setuju beri alasan kalau tak setuju beri alasan.

  Saya tera dulu: tak setuju, sebab kita tak mitak benda tu, lagi pun semua pejuang kita tak nak juga (itu hak saya haraplah). Tapi kalau semua pejuang kita/yang paling ramai yang mintak benda ni barulah saya kata setuju (saya bersama hak ghama, takse dok ssoghe).

  Sebab tulah semua pejuang kena sepakat, baik buruk ditangan kita, kita yang menentukan.

 152. tebeng says:

  macam mana bentok nakon patani tak sapa tahu, kita kena tego isi bukan nama

 153. Anak singa says:

  Maaf la we,hamba nak minta bercakap sikit lagi hal sukongperjuangan dan juga kepada rakae-rakaenya 8 serangkai:-

  1-Jangae kita marah kenyamak sapa kita bakar kelambu.

  2-Kawae-kawae ataupun penyokong sukongperjuangan semua,kalau nama-nama demo ada di lompad siam,saudara jagae gadoh tuduh oghe lain deh,harap tulung tengak ke sukongperjuangan dulu kerna dia dah berbakti dah di sini sapa menentae dia,dia akae dedah semuanya nama dan kampong,apatah lagi kalau dia dapat ketangae siam.dia ni tak kira sapa deh,asal menetae dia saja walau saudara sekandung pun juga akan ikut kena.

  3-Kepada semua pelayar-pelayar di sini,sama-sama lah kita akur bahawasa perjuangan ini mempunyai princip dan ethicals(akhlak) yang tersendiri dan terkhusus yang seharusnya kita sama-sama menjaga,kalau tidak,kesudahan perjuangan kita entah tidak tahu
  bila.

  4-Kepada oghe-Oghe tua kita,kita mesti sama-sama membagi kehormatae kepada mereka di atas jasa-jasa mereka yang lepas tetapi bukae erti kata semua yang di kata dan dibuat oleh oghe-oghe tua kita itu semuanya betul kalau tidak Patani dah merdeka lama dah,yang betul kita guna lah yang salah kita ketepikan,kita kena ingat juga bahawasa ada juga oghe tua yang boleh diguna pakai dan ada juga oghe tua yang keras kepala dan nyayak.

 154. Orang yg berpihak says:

  Baik, ‘the intermediate’, Sedar ke tidak kata webmaster Patanikini sendiri dari awal ajak pelayar supaya bertengkar berbalah sama sendiri? cuba lihat kelimah syaitan yg digunanya. Dia (webmaster) cap sesama di barisan depan sebagai ‘desperado’, asal dari kelimah bahasa apa dan apa artinya? biasanya puak tokna yg selalu guna kelimah ini terhadap para pejuang yg melawan dia. Tidakkah ini sebagai suatu penghinaan kpd rakan(yg tidak)sejawat dengannya, kalau betul yg digelarnya sendiri sebagai yg berada di barisan depan. Cuba ‘intermediate’ memutuskan, betul atau tidak, kalau dia bersalah, apa hukumannya?

 155. is isma says:

  salam sjahtera semua. Stelah saya baca banyak2 komen disini saya rasa bgt banga skali dgn saudara2 kita disini. Krn pd hakikatnya saudara semua memang sudah besatu. Itulah yg diharapkn oleh smua rakyat patani. Memang tegohlah perjuangan kita. Kemenangan kita begitu hampir dah. Dlm berbalah pendapat sbenarnya membuat kita lebih yakin dlm gerakan lebih erat dlm persaudaraan. Saya mengharapkan dlm komen2 mendatang akan lahir idea2 yg lebih bernah lagi. Demi kebaikan dan kekuatan dlm perjuangan kita. Wassalam

 156. tani kami says:

  hidup dan maju para rivolusinir kalian…
  selamat maal hijrah…1431
  selamat selalu….
  terus dlm perjuangan kamu…
  kamu benar2 adalah harapn ugama bangsa dan tanah air…
  do`a kami sampai kan…
  BENDERA REVULUSI KAMU SEDANG BERKIBAR TINGGI…
  DI BAWAH BENDIRA JIHAD BERSENJATA KAMU KAMI HARAPKAN…
  SEMUGA KEJAYAAN DAN KEMERDIKAAN DPT DI NIKMATI…
  DARI…
  rakyat biasa di bumi patani darusalam

 157. Fatoni says:

  Saya sokong is isma, kalau kita baca disini nampak macam bertengkar, sebenarnya kita bersatu, kita sahaja yang tak mau mengaku: Kita sama-sama menentang Siam, kita sama-sama menuntut hak kita, kita sama-sama mengatakan: kami orang Patani, kita sama-sama mengatakan penyelesaian di Patani hanya ditangan pejuang-pejuang Patani, kita semua bersepakat mengatakan penyelesaian yang tidak melibatkan pejuang-pejuang Patani adalah penyelesaian sebelah pihak, ia adalah sia-sia dan ia tidak akan dibenarkan bertunas, lahir dan wujud sama sekali.
  Sekarang tidak timbul lagi perpecahan, bertikam lidah, hentam menghentam, jatuh menjatuh sebenarnya boleh mengasah minda kita, demi menguatkan azam kita. Inilah kekuatan yang sudah pun ada pada kita sebenarnya.

  kalau orang lain tak setuju pun, saya yakin is isma setuju dengan pendapat saya ini (takpa dah! boleh dah sorang).

  Respon kepada (pakatgomo):
  Walau baik comae sekali pun Siam bagi kepada orang Patani kalau tidak dilibatkan pejuang-pejuang Patani bersama dalam penyelesaian maka semuanya adalah zero sia-sia, lagipun (Nakorn Patani) di peringkat definisi pun tak jelas lagi, apatah lagi perkara-perkara asas lain, lagi pula itu cadangan Siam dari chawalit ketua parti Pegha Thai, kenapa dia bangkitkan perkara ini sekarang tidak semasa dia jadi perdana menteri dulu?, tujuannya mencari simpati dan memancing undi dari rakyat Patani, kerana mengikut laporan nisbah orang Patani keluar untuk mengundi lebih dari 70% berbanding di kota Bangkok anatara 50-60% sahaja dalam pilihan raya sebelum ini… Racun Berbalut Madu, hasilnya penjajah juga.

 158. toknenek Patani says:

  bagai mana kalu kita bertemu skali untuk bersilaturrahim..!
  smoga kita lebih erat lagi persaudaraan antara putra patani.

 159. Fatoni says:

  Cadangan baik tapi musim sekarang …….takut tak sesuai, bertemu di sini boleh dah… yang penting masing-masing menjalankan tugas sebaik mungkin (saya rasalah!)

 160. abdullah says:

  ana mahu bertanya kapada admin…..bagaimana kalau ada ikhwan dari luar patani yang ingin berjihad disana, bisakah dibantu?…sila email ana…..

 161. Fatoni says:

  Saudara Abu Abdullah
  Web Master Patanikini

  Kenapa saudara menganggapkan pelayar-pelayar di sini sebagai musuh yang menyamar.Sepatutnya saudara menganggapkan kami semua yang melayari blog ini sebagai tetamu, kalau saudara berniat untuk menjadikan kami musuh, itu satu kesilapan besar… sebab kita semua di seni menyeru kepada perpaduan, dan saudara pula membenihkan permusuhan dan kebencian dikalangan kita semua.

  Di bawah ini petikan dari tulisan saudara webmaster (ia tersorok sedikit di sebelah atas)ketika menjawb soalan seorang pelayar yang mengaku dirinya dari Indonesia namanya abdullah.

  ” Maaf, Kalau sdr Abdullah bisa sabar akan sampai masanya nanti kami akan perlu bantuan dari saudara.
  Untuk mendapat pengesahan lebih lanjut saudara harus menghubungi kumpulan perjuangan yang punya wakil di Indonesia atau di Malaysia.
  Maaf kami tidak bisa membantu sekarang, bimbang akan dikesan oleh musuh.
  Terutamanya mereka yang sedang menyamar dan memarahi blog ini.
  Musuh sedang Merasa kesakitan dari Pembongkaran yang dilakukan oleh patanikini.
  Wassalam.”

  Bagi saya saudara sendirilah yang sedang membongkar pekong niat busuk saudara terhadap pejuang-pejuang Patani. Kami tidak rasa sakit sedikit pun dari apa yang ditulis WMaster Patanikini,cuma rasa sedih di atas sikap WMPK selama ini, malahan kami rasa bangga sekarang ini kerana kami dapat menjelaskan kepada semua pelayar yang sebelum ini saudara WM Patanikini memang bermahrajalela di sini, bercakap semahunya sahaja, memang itulah orangnya dari awal sampai sekarang, giliran kami pula sudah tiba.

 162. Fatoni says:

  Maaf WM namanya Abu Patani bukan Abu Abdullah pemberi respon yang ketiga yang terpapar dalam skrin komputer saya bertarikh 21/12/09 jam 6:25 pm

  Abu Patani Says:
  December 21, 2009 at 6:25 pm

 163. Saif says:

  Institusi berita Isranews memberi amaran kepada kerajaannya supaya tidak boleh lagi menutup mata dan telinga terhadap isu Patani kerana dunia sudah mengtahui pekong mereka, yang sebelum ini banyak diusahakan oleh pelpagai pihak pejuang untuk mengenengahkan isu Patani di peringkat EU tapi tidak berhasil dan gagal, sekarang ini mereka sudah berjaya.
  Nanti WM Patanikini kata itu kerjasanma dengan Siam tu, dapat duit Siam dapat terbang kesana kemari, kalau tidak macam mana Isra News mempromosi perjuangan Patani, sebenarnya Saudara WMPK, perjuangan Patani duduk dipihak benar semua orang akan bantu kita, perjuangan Patani sedang mendapat sokongan antara bangasa yang luar biasa yang selalu ditakuti oleh WMPK.

  Terima kasih petugas-petugas Isranews.

  sila layarinya di pautan di bawah:

  http://www.isranews.org/isranews/index.php?option=com_content&view=article&id=80:2009-12-21-19-16-34&catid=10:2009-11-15-11-15-01&Itemid=3

 164. tani kami says:

  DO`A LAH KPD SUADARA KITA YG SDNG BERJUAG DI TANAH AIR…
  SEMUGA REVOLUSI MAKIN KUAT DAN HIBAT…
  DO`A
  DAN DO`A….
  DO`A ITU SENJATA MUKMIN….
  JAGAN LUPA….
  JUGA SOLAT HAJAT KEPADDA MERIKA DLM MIDAN JIHAD INI…

 165. Anak singa says:

  Ha tu betul dah tu,di dalae kita hatae dan di luar juga kita hatae baru siae sakit teruk,dan bukae sekedar ke EU saja yang hamba pehae hak party hijau Sweden bercakap tu bahkae akan bawa masaalah kita itu ke UN juga,pakat-pakat lah kita berdo jangae gaduh nak tuduh kata oghe duk di luar secara umumnya hanya terbang kesitu dan kesini saja.Kasturi ada kata dah,politik dan kekuatae di dalae tidak boleh berpisah diantara satu sama laian kedua-duanya kena kuat serta bersepakat baru mudah untuk kita atur setratijik dan taktik seterusnya.

 166. selamat petugas web patani kini…
  selamat dlm tugas yg bagus ini…
  selamat maju jaya…
  selamat selalu…

 167. AWASI….
  HARI INI BERITA KATA KERAJAAN THAILAND DAN MALAYSIA KERJA SAMA TANGKAP ORNG JUANG PATANI DAN HANTAR KEPADA SIAM…
  BERAPA HARI LALU DAH TIGA ORNG…
  HARI INI PULA LAPAN ORNG…
  MARI KITA…
  DO`A DAN SELAT HAJAT SEMUGA SELALU SELAMT…
  DAN MAJU JAYA DLM JIHAD INI…

 168. วาดฝันมหานครปัตตานี ฟื้นชีวิตชีวาของระเบียงแห่งมักกะห์

  http://www.muslimthai.com/main/1428/content.php?page=content&category=8&id=6640

  http://WWW.MUSLIMTHAI.COM

 169. Saif says:

  Terima kasih saudara JIHAD DAN JIHAD dan KAMI TERUS kerana memaklumkan website-website yang patut semua kita mendalami maklumat terkini mengenai perkembangan semasa tentang Patani kita. Tk sekali lagi

 170. Saif says:

  Tulisan-tulisan dalam: http://www.muslimthai.com/
  cukup menarik untuk diikuti, saya sempat membaca beberapa tulisan dan komen-komennya cukup bijaksana, ia memuatkan pemikiran cerdik pandai Islam, walaupun hala tuju yang dipaparkan dan matlamat mungkin berbza dengan kehendak pejuang-pejuang kita, tapi ia tetap memberi gambaran yang cukup bermakna kepada kehendak kita sebenar, semuga gabungan mereka dan kita akan menghasilkan sesuatu yang diluar jangkaan. ( Ini adalah penilaian saya sepintas lalu mungkin betul mungkin tidak, sebab saya pertama kali melayarinya). Trima kasih JIHAD DAN JIHAD.
  http://harampatah.blogspot.com/: Ia mengajak kita kepada pemahaman sebenar siapa kita dengan menerapkan nilai-nilai yang patut ada pada seorang pejuang melalui cerita-cerita yang menarik, ia bagus untup menjadi tatapan muda mudi kita para pejuang sebagai makan minum harian mereka. Terima kasih saudara KAMI TERUS

  Gunakanlah kemudahan teknologi untuk memantapkan kerja kita!
  Gabungan mereka semua dalam satu wadah adalah sesuatu yang diharapkan.
  Kerana setiap kumpulan ada kelemahan dan kebaikannya tersendiri.
  Dengan adanya gabungan ini (kalau boleh dilakukan), kelemahan dapat dikurangkan, kebaikan dapat ditingkatkan.

 171. Sokongterus says:

  Satu lagi Saif:http://www.ambranews.com/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=28
  menghidangkan banyak berita mengenai Pejuang-pejuang Pembebasan Patani dan pencapaian mereka. الله أكبر

 172. PERTIWI says:

  SALAM KALIAN…
  SAYA RASA BENDIRA REVOLUSI PATANI HARI INI AKAN MEMBAWA DAN MENUJU KEARAH TIGA WAWASAN YAGN BESAR…
  PERTAMA…WAWASAN PATANI DARUSALAM
  KEDUA…WAWASAN NUSANTARA
  KETIGA…WAWASAN UMMAH SEBAGAI KHILIFAH DI MUKA BUMI ALLAH INI…
  INSAALAH KAN BERJAYA…
  JAGAN LUPA SERTA DGN BANTUAN,DO`A DAN SOLAT HAJAT YAA..
  TETAP BERJAYA

 173. Fatoni says:

  Tapi kalau Wawasan Nusantara itu semacam wawasan Chavalit yongchaiyudh dalam ideanya Nakorn Patani.
  Sepintas lalu ideanya menarik….
  Tapi ia sesuatu yang tak mungkin berlaku kerana ketiadaan kuasa.
  Kuasa seperti yang dituntut oleh pejuang-pejuang pembebasan Patani itulah yang memungkinkan sesuatu itu berlaku (dengan kehendak Allah), kalau ia dapat dicapai, yang lebih baik dari itu pun dapat direalisasikan. Percayalah>>>>>>

  Biar kuasa di tangan kita…
  Tanpa kuasa segala kata tak boleh di kota
  Untuk mencapainya, ayoh kita bersama!!

 174. Dinsabri says:

  teruskan berjuang wahai anak-anak patani darussalam, biar piteh tulang jangan puteh mata…. ALLAH HUAKBAR…

 175. Sokongterus says:

  Betul Fatoni, kalau hak berkuasa dah di tangan orang Patani semua selsai dengan mudah.

 176. BTB says:

  ปาตานียังไม่สิ้นคนดี

 177. Dinsabri says:

  Untuk mencapai sesuatu matlamat dan perjuangan, kita harus bersatu. didalam apajua tujuan jika ingin berjaya kita wajib bersatu. oleh itu bersatulah wahai anak-anak patani darussalam. apakah ada idea atau buah fikiran bagaimanakah kita boleh bersatu di dalam perjuangan, apabila segerombolan pejuang enggan berkenalan sesama kita ataupun ketua=ketua pejuang berilah sedikit ceramah berkaitan visi dan misi kita…. dan jika bersyaratpun atau mendengar sekadar suaranya pun dah kira berani, lihaklah Osama Ladin kita selalu dengar suaranya memberi semangat juang menentang kafir amerika dan israel…. kita bagaimana ? dan bila lagi…

 178. king says:

  Assalamualaikum….

  Kami umat muslim yg beriman dgn Allah dan Rasul saw dgn ini menyatakan mujahideen Patani adalah saudara kami dunia akhirat.

  Kita adalah kaum yg menerima anugerah dari Allah dgn gelaran MUSLIM yg mula diterima oleh Nabi Ibrahim as.

  Saya dgn rendah diri ingin mengingatkan saudara akan racun dan tipudaya musuh Allah dan Rasul saw yg cuba dimasukkan kedalam pemikiran kita.

  Allah menentukan takdirnya keatas Rasul saw …yg mana Baginda terpaksa berperang dgn kaumnya sendiri dan menyerang tanah tumpah darahnya sendiri dlm melaksanakan titah firman Rabbnya demi menegakkan sebuah daulah Islamiah.

  Kewajiban kita adalah utk bersatu atas jalan mentauhidkan Allah semata-mata.Tiada tuntutan BERSATU melainkan atas nama Allah.Jangan kita termakan racun penjajah yg menghasut kita atas nama kaum dan bangsa maupun sempadan geography.Itu semua adalah racun yg akan membinasakan umat ini serta keturunannya.

  Tiada melayu, tiada cina, tiada siam, tiada arab,tiada kaum dan bangsa dlm penyatuan kita.Hanya kita bersatu atas nama Islam dan memerangi golongan kuffar walau siapa pun mereka……hatta mereka yg sebangsa atau ada pertalian darah keturunan dgn kita.Inilah yg telah ditempuhi oleh junjungan besar Muhammad saw.

  Kita adalah umat yg satu atas dasar akidah yg satu.

 179. king says:

  jgn terpedaya dgnlakunan pm malaysia najib kunun utk membantu masyarakat Islam Patani.

  Apa yg menjadi keutamaan Najib adalah kekayaan shj.Ingat saluran paip gas dan minyak dari perairan kelantan yg melalui wilayah Patani dan masuk semula ke malaysia melalui kedah.

  Saluran ini dibina oleh mahathir dlm usaha utk menghalang kelantan menikmati kekayaan hasil dari anugerah Allah ini.

  Terdapat bayaran tertentu dari syarikat petroleum kpd pihak yg berkuasa disana.Pendek cerita kita tengok kes komisyen pembelian kapal selam ….500juta lebih.

  Najib akan menurut apa shj tindakan pemerintah Thai keatas muslim Patani asalkan apa yg dihajatinya tercapai.Najib dan umno malaysia adalah sama dgn pemerintah Thai…keduanya memusuhi Islam dan menjadi kuda tunggangi golongan penjajah kuffar yg bercita-cita memunahkan ajaran Islam yg tulen yg bersandarkan Al Quran dan Sunnah.

 180. is isma says:

  saudara mujahidin yg dikasihi.. ape yg king kemukakan itu adalah hakikat bagi kebanyakan pemimpin dunia islam dihari ini. mereka memperdagangkan agama demi utk kepentingan dunia yg cuma sedikit saja nilainya bahkan sayap nyamuk itu lebih tingi nilainya dr pd dunia. maka usahlah menaruh harapan yg tingi terhadap mrk buat perjuangan dipatani. harapan yg perlu diterapkan seluas langit dan bumi biar hanya kpd Allah jua. yg mentadbir skalian makludnya. yakinlah bahwa tuhan itu takan membiarkan lama org2 yg zalim itu menjadi khalifah dimuka bumi ini. kemengan tetap ditangan umatnya yg bertakwa. perjuangan kita adalah fiisabilillah adakah ia(Allah) akan mempersia2 kan? sama skali tidak. kemenangan akan kita kecapi jua. jika tidak dihari ini pasti dihari kemudian kelak. Lurus kanlah langkah mu, ikhlas kanlah niat mu agar mencapai kemenangan dunia juga akhirat. Allahuakhbar!!!

 181. PERTIWI says:

  insaallah patani tetap merdika…
  jihad bersenjata kan mara terus kehadapan…
  bendira jihad ini kan terkebar keangkasa tingi…
  keridaan allah para revolusinir kalian mengharapkan…
  islam itulah daging darah merika…
  iman itulah bekalan merika dalam ujian ini…
  amal berterusan cara mereka dalam jihad ini…
  shurga itulah impian mereka yg tertinggi….
  keridaan allah itu harapan merika kalian…
  jiwa,raga,harta benda…merika gurban untuk ILAHI ROBBI jua….
  itu lah merika….
  itu lah para pejuang kita di bumi pertiwi…
  itu lah anak bangsa suadara mara kita….
  itu lah ummah kita…
  itu lah pengiku nabi dan salaffus soleh yg sejati
  itu lah mereka di hari ini…

 182. bebaspatani says:

  sapo nak tahu baca di sini laaaa mukin boleh malumat banyak ……
  pah kita mari baloh lagi baru sedap mulut tak gi tu kea weh

  http://friends.gallery-spaces.com/image.php?

 183. jibam_labis says:

  gembiralah kalian…bumi kalian adalah termasuk bumi para syuhada…

 184. ibnu fathoni says:

  Assalamu’alaikum … Untuk semua pelayar dan komentar-komentar dalam blog patani kini harus berfikir bagaimana untuk mencari jalan sebenar membela anak-anak watan patani yang sentiasa tertindas dan dinafikan hak hidup aman dan tidak dizalimi. Kita semua senang bercakap dan menulis bermacam-macam kritikan pro dan kontra. Juga kita tidak dapat pastikan adakah yang masuk dalam laman ini musuh Allah atau tidak. Hati-hati penulisan yang berbentuk provokasi dan memberikan pandangan yang tidak tepat dan tidak betul. Satu lagi yang harus saudara-saudaraku sedar, tidak semua penulisan dari Malaysia itu betul dan sinpati dengan nasib umat melayu Islam patani. Terutama penulisan Zulkifli Abu Bakar dari utusan Malaysia. Mereka ini sangat memusuhi kewujudan pondok-pondok di Malaysia dan di Patani. Kekuatan bangsa Melayu Islam apabila pondok-pondok tumbuh subur. Di Malaysia, mereka takut dengan kewujudan pengajian pondok, sebab ramai orang belajar di pondok dengan sendirinya mereka akan menolak perjuang kebangsaan melayu yang sempit dan akan menyokong perjuang Islam sebenar. Sebab itu mereka sanggup mengatakan pondok tempat suburnya pengganas .. tujuan mereka kata begini supaya masyarakat dunia membenci sistem pengajian pondok .. kata-kata fitanh ini akan melemahkan orang Islam. Zulkifli Abu Bakar merupakan orang suruhan UMNO untuk memberikan gambaran tidak betul mengenai perjuangan patani dan kezaliman yang berlaku. Saya kenal siapa Zulkifli dan saya kawan baik ayahnya Abu Bakar …

 185. SeriPatani says:

  SALAM MERDEKA…

 186. khadim says:

  satu maklumat yang penting

 187. nan says:

  Salaam Merdeka

  Kami ratus peratus memberi dokongan kpd perjuangan Patani dan harapan kami bersatu lah wahai orang2 Islam Patani menjadi satu barisa menentang musuh Allah dan memberi perhatian yg teliti kpd kumpulan2 yg sedang beractive dlm tanah air sekarang lebih2 lagi golongan Shiah Rafidah+Rigime keselamatan siam yg sedang melambai2 di ambang pintu sekarang.

 188. Abu_Zahro says:

  Assalamu’alaikum warahmatullahi wabarakatuh..
  Alhamdulillah ala kulli hal .
  ada beberapa hal yang saya tanyakan :
  1.mengenai apa yang di perjuangkan di patani darussallam, apakah perjuangan kebangsaan untuk bisa lepas dari thoghut Siam dan membentuk thoghut baru ? atau memang seperti halnya Jihad fie sabilillah untuk kejayaan Islam /tegaknya kalimat Tauhid ? seperti halnya yang terjadi di afghon..dengan tandzim al-qaida nya ?…Dan apakah mujahidin di patani siap menerima dari muhajir dari tempat lain ? mohon di jawab lewat email saja ! wasallam wr wb

 189. jinggo says:

  Aku sebagai Melayu/Malaysia yang beragama Islam tidak sekali2 redha dengan pemimpin kerajaanku yang bersengkongkol dengan penjajah Siam sebagai orang tengah.Kami rakyat Malaysia yang seagama dengan tuan2 tidak perlukan pemimpin kami yang menolak Islam .Jangan saudara2 khuatir semangat jihad yang ada di hati kami tetap teguh .Kami tak kan biarkan musuh menghancurkan bangsa dan agama kita .Apa-apa pun kami sedia berjuang dengan tuan2 semua hingga tertegaknya kerajaan Islam Patani .

 190. jinggo says:

  Zulkifli Abu Bakar tu adalah musuh dalam selimut yang cintakan dunia . Kita wajib tentang musuh Islam yang hipokrit itu.

 191. jinggo says:

  Pada pendapat saya , organisasi Barisan Mujahidin Patani hendaklah disusun dengan kemas dan jitu , dapatkan sokongan dari seluruh warga Patani dan warga Melayu dari seluruh dunia .Mantapkan lagi strategi penentangan terhadap penjajah Siam melalui pelbagai aspek, psikologi dan terbuka . Buat kempen kesedaran kepada warga Melayu Patani di Thailand dan juga dI Malaysia .Buat tabung cari dana untuk meningkatkan lagi perjuangan dalam serba serbi .Dan yang lebih penting sebarkan maklumat melalui laman web secara berterusan agar dapat mendidik minda Melayu agar turut serta dalam perjuangan ini .Tubuhkan organisasi di luar negara dan carilah sokongan Melayu koporat dari Malaysia , pasti ada yang sudi membantu demi menegakkan Islam yang syumul di bumi Patani merdeka.Insyaallah.

 192. jinggostar says:

  Saudara pengarang ,
  Memang benar apa yg saudara kabarkan di sini , musuh-musuh Islam sering mengintai ruangan ini untuk menjahanamkan perjuangan rakyat Patani .Oleh itu , kita hendaklah berhati-hati dalam setiap langkah agar tidak dapat dikesan musuh .Seperkara lagi , saya tertarik dengan ulasan mengenai saudara-saudara kita di Malaysia , memang benar kerajaan Malaysia yang diterajui oleh Dato Najib hanya mementingkan kekayaan dunia semata-mata dan kita tidak boleh berharap pada mereka ini kecuali sekiranya Parti Islam PAS menang dan mentadbir Malaysia barulah kita akan dapat kerjasama dari kerajaan baru Malaysia nanti , Insyaallah . Untuk pengetahuan saudara pengarang , biarpun Kerajaan Malaysia bersengkongkol dengan penjajah Siam , namun rakyatnya terutamanya yang berbangsa MelayuIslam tetap bersama saudara dalam perjuangan ini . Ini kerana kami sedar sejarah kerajaan Melayu yang melewati Selatan Thai adalah kepunyaan bangsa Melayu.Jadi , adalah menjadi tanggungjawab kami juga untuk memerdekakan Patani . Buat masa sekarang , pada hemat saya hanya dengan cara berjihad sahaja kita mampu memerangi Siam kuffar dari muka bumi Patani. Segala rundingan adalah karut semata-mata kerana Siam hanya akan mengambil kesempatan untuk terus menjajah Patani. Di sini , mahu saya nyatakan dengan jelas , kami Melayu Islam di Malaysia tetap teguh dan sentiasa mengikuti perkembangan saudara-saudara kita di Patani . Kami bila-bla masa sahaja sedia berjuang demi membebaskan Patani. Selamat berjuang saudara-saudaraku demi menegakkan negara Patani Islam yang merdeka.

 193. ya says:

  merdika lah ftani ku

 194. Satria Sepi says:

  salam semua..
  jinggostar: betul kato mu..melayu di Malaysia hok tahu Kesakite Melayu Patani ..Semua raso bertanggungjawab nok tulong memerdekakan Tanoh Melayu…Bangso kafir seperti Siam x layok ngaku Tanoh Patani Milik dio…
  tente kerajaan malaysia tuh..dok raso x leh nok saloh kan najib jugok..mungkin dio ado perasaan takut berdepan dengan Thailand….tapi moga2 PAS lah yg perintah malaysia nanti akan datang…amin!

 195. panji hitam says:

  klu pas perintah Malaysia, jd supo Patani lah jwbnye….na’uzubillah

 196. RIMEUNG PUTEH says:

  يآأَيُّهاَ الَّذِيْنَ آمَنُوا إِذاَ لَقِيْتُمُ الَّذِيْنَ كَفَرُوا زَحْفاً فَلاَ تُوَلُّوْهُمُ اْلأَدْباَرَ. وَمَنْ يٌوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلاَّ مُتَحَرِّفاً لِقِتاَلٍ أَوْ مُتَحَيِّزاً إِلَى فِئَةٍ فَقَدْ بآءَ بِغَضَبٍ مِّنَ اللهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيْرُ

  “Hai orang-orang yang beriman, apabila kamu bertemu dengan orang-orang kafir yang sedang menyerangmu, maka janganlah kamu membelakangi mereka (mundur). Barangsiapa yang membelakangi mereka (mundur) di waktu itu, kecuali berbelok untuk (siasat) perang atau hendak menggabungkan diri dengan pasukan yang lain, maka sesungguhnya orang itu kembali dengan membawa kemurkaan dari Allah dan tempatnya ialah neraka jahannam. Dan amat buruklah tempat kembalinya.” (Al-Anfal: 15-16)..

  Ya ALLAH, TUHAN kami, Segala Kepujian dan Kebesaran Hanya milikMU,
  Ya ALLAH, Yang Maha BERKUASA atas segalanya,
  Yang Maha BESAR dan Maha TINGGI,

  Kami memohon dari KEBESARANMU dan KEKUATANMU, Ya ALLAH,
  Berilah Kemenangan kepada Para Pejuang Islam yang ikhlas di jalanMU, Amiin,
  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa di sisi mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa bersama mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Berilah Kemenangan kepada mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Berilah Kekuatan kepada mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa Membela, Memelihara dan Melindungi mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, TUHAN kami, Satukan hati, pemikiran dan pandangan mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Fokuskan Matlamat Perjuangan mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Gabungkan Kekuatan dan Hujah-Hujah mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Tetapkan Hati dan Pendirian mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Kuasai musuh-musuh mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Kuasai musuh-musuh mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, TUHAN kami, ENGKAU Kuasai musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan dan ENGKAU Kalahkan musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Pecah-Belahkan kesatuan musuh-musuh Islam, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Lunturkan semangat dan moral musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan kekuasaan dan cengkaman musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan kekuatan tentara musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan ekonomi musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Campakkan Ketakutan yang amat sangat dalam hati musuh-musuh Islam, AMIN YA RABBAL’ALAMIN……..

  TAK USAH BANYAK GADOH MEMANG KEBENARAN SUDAH TERBUKTI,
  TERUSLAH BERJUANG SAUDARAKU,,,ALLAH BERSAMA KITA JAGAN TAKUT MATI DEMI MEMBELA AGAMA ALLAH,HANYA KEPADANYALAH TEMPAT KITA KEMBALI….
  TAKBIR..الله أكبر…TAKBIR..الله أكبر..TAKBIR..الله أكبر.MERDEKA PATANI.TERIMAKASIH..ASSALAMU’ALAIKUM..WR WB..

 197. berita indonesia…

  […]Waspada dengan helah Musuh « Patanikini[…]…

 198. On the whole though, the easiest way to obtain cheap car insurance quotes is to prove that you are a safe driver and also a low risk client.
  Items like your driver’s license and driving record, plus information about the car you drive and where you live, will be necessary at this stage. com to compare policies for your collector’s vehicle.

 199. rodamientos says:

  The type of bearings you buy is based on preference, so
  it is completely up to you when it comes down to purchasing bearings.
  We have to spend focus on upkeep details to utilize NSK bearings.
  Windsor Bridges gap between cost effective small scale
  sector and highly technical but equally expensive organized sector.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: