Trajedi Taba tahun ke-5 Jihad diteruskan

Alfatihah bagi semua para syhuhada

Genap lima tahun sudah trajedi pembunuhan beramai-ramai rakyat Patani di Taba 2004.Kejadian itu berlaku pada bulan ramadhan bersamaan 25 october 2004 di depan balai polis Taba.Beberapa tempat di Malaysia orang-orang Patani telah mengadakan majlis-majlis memperingati trajedi tersebut.Salah satunya majlis ceramah yang diadakan di Alor Star, Kedah

           Hampir seribu orang telah syahid menjadi korban keganasan tentera Thai.Ada yang terkubur di dalam sungai Taba tanpa di temui mayat dan ada yang di bunuh beramai-ramai kemudian  ditanam beramai dikubur-kubur cina di Patani ,Nara dan Jala.Dan yang paling menyayat  hati seramai tujuh puluh lapan orang mati kerana ditindih oleh rakan tahanan di atas lori yang mengangkut mereka ka kem tahanan,dan yang dalam keadaan nyawa-nyawa ikan di tembak di kepala.Ada yang pecah kepala,perut dan muka kerana tertindih.Pendek kata keadaan yang menyayat hati ini tidak akan terjadi seandai nya mereka menganggap orang-orang tahanan ini manusia.Bayangkan kesalahan orang-orang ini hanya kerana berdemonstrasi  untuk mendesak kerajaan memberitahu apakah nasib pengawal-pengawal kampung yang telah ditangkap beberapa hari  sebelumnya.

              Beberapa bulan sebelumnya tentera Thai juga telah mengadakan pembantaian beramai-ramai  anak-anak muda yang berlindung di dalam masjud kerisik tanpa senjata api. 34 orang gugur syahid apabila pihak tentera mengepung masjid dan mengebom serta menyerang dengan pesawat udara kadalam masjid.Ini berlaku betul-betul dihadapan beribu-ribu orang kampung.

             Ketika berlaku tunjuk perasaan dari bangsa mereka di kota Bangkok selama berbulan-bulan dan menyerang rumah Perdana Menteri dan Parlimen penunjuk perasaan hanya disuraikan dengan gas-gas pemedih mata.Ini lah dalil dan bukti bahawa mereka hanya menganggap orang-orang Patani sebagai binatang yang harus di hapuskan dari muka bumi.

            Tapi bagi mujahidin-mujahidin Patani ini suatu hikmah yang tersembunyi supaya umat islam Patani meneruskan kebangkitan membebaskan diri dari  terus di jajah oleh penyembah-penyembah asnam(berhala).Walaupun kita bersendirian tanpa di bantu oleh mana-mana negara islam,badan-badan antarabangsa islam ; Negara-negara melayu,badan-badan antarabangsa melayu, tapi kita tetap yakin dengan janji dan pertolongan allah swt. Setiap ujian yang allah turun kan kapada umat islam Patani adalah kerana hendak mengangkat darjat kita disisi yang mahakuasa. Percaya lah ini antara dalil kemurnian perjuangan umat islam Patani.

            Walaupun begitu dahsyat kita di perlakukan oleh penjajah Thai, tapi masih ramai pemimpin masyarakat umat islam Patani menyebelahi gologan musyrikin Thai. Mereka-mereka ini terdiri dari ulama-ulama  su’ yang mendapat ilmu munkin dari syaitan.Mereka ini dibekalkan dengan segala kemewahan oleh penjajah Thai.Mereka diminta menjadi benteng dan mata telinga kapada pihak penjajah.

          Walaupun kemarahan kita meluap terhadap mereka tapi kita masih berdoa mudah2an allah swt membuka pintu hati mereka sebelum terlambat.

         Lebih lima ribu menjadi mangsa keganasan sejak kebangkitan; Seribu(1000) orang anak-anak yatim dari para syuhada’; dan beratus lagi balu-balu(bekas isteri syuhada’). Walau bagaimana pun allah telah mencampak kan beberapa hamba allah untuk menjaga dan mengambil tahu masaalah anak-anak yatim tersebut. Banyak juga diterima bantuan dari timur untuk urusan anak-anak yatim.

         Di pihak musuh pula mereka, sejak melakukan keganasan terhadap umat islam hampir setiap hari dilanda kesempitan dan perbalahan sesama sendiri. Sudah banyak kali kerajaan mereka bertukar ganti.Lepas satu ,satu masaalah yang baru menimpa mereka.Raja mereka sedang tenat dan menunggu untuk mati bila-bila masa sahaja.Hampir samua pihak meramalkan jika berlaku kematian negara Thai akan dilanda kekacauan yang dahsyat kerana satu perebutan kuasa antara mereka akan berlaku. Munkin membawa kapada peperangan sesama mereka.Inilah berkat  Qunut  Nazilah yang tidak putus-putus kita baca dalam solat-solat  kita.

        Beberapa hari yang lalu Perdana Menteri Thai Abhisit telah menyatakan kesanggupan untuk berjumpa dengan pihak mujahidin.Sebelum itu Perdana Menteri Malaysia juga memberi cadangan supaya diberi Autonomi kapada wilayah Patani. Beliau juaga mengulangi kesanggupan untuk terus membantu rakyat Patani dalam bidang-bidang tertentu.Beliau juga mendesak pihak Thai supaya menyelesaikan secara tuntas,supaya ASEAN boleh terus melaksanakan segala perancangan mereka.

       Sepatutnya sudah sampai masanya negara Thai dan ASEAN melihat masaalah ini secara kulli (keseluruhan).Terima lah hakikat bahawa bangsa Patani juga berhak menentukan nasib  sendiri. Terima lah hakikat bahawa mereka baru seratus(100) tahun merampas Patani dari kedaulatan nya.

       Ingat ! Kami masih dalam perancangan untuk meningkat kepakaran daya tempur kami.Munkin medan perang akan di perluskan lagi di seluruh negeri Thai.Kami juga mampu menggoncang bumi Thailand terutama nya di kota Bangkok.

      Juga harus diingat bahawa segala impian ASEAN tidak akan menjadi kenyataan selagi Patani tidak diberi kemerdekaan !!!!!!.

      Pihak yang menyambut seruan perundingan janganlah terlalu ghairah.Kerana pihak Thai tidak pernah ikhlas dalam tindak tanduk mereka. Apalagi puak-puak tentera sentiasa menentang perdamaian di Patani,kerana akan menjejaskan periok nasi mereka!

      Walaupun ada kesanggupan dari OIC  dan beberapa negara jiran menjadi orang tengah kita harus pasti apakah matlamat mereka sebenar. Mereka TIDAK PERNAH MERESTUI KEMERDEKAAN PATANI SECARA TOTAL

       Bagi kita apa yang diperlukan sekarang penyatuan yang lebih kemas dan kesabaran yang tinggi. Allah swt akan tetap bersama kita seandai kita benar-benar bersabar dan hanya mengharapkan pertolongan dari nya.Penduduk Gaza dan Selatan Lubnan telah diserang oleh Zionist begitu dahsyat. Tetapi mereka tetap mau bersama Hamas dan Hizbollah. Mereka mahu mati bersama pemimpin mereka dalam mempertahankan aqidah Islam ini.

       Kita haruslah dari sekarang sentiasa berwaspada terhadap jarum yang akan dimainkan oleh musuh-musuh kita dan rakan-rakan mereka.Kalau kita tak hati dan ghairah dengan janji-janji manis mereka maka percayalah kita akan mengundang perpecahan yang parah sesama kita.Bersabar dan bersitiqamahlah.Kerana apa yang kita sama-sama perjuangkan selama ini sudah hampir menampak kan hasil.

ps,

      Kapada pelayar-pelayar Patanikini teruslah menyumbang kan pandangan dan cadangan.Selama ini kami benar-benar berasa bangga diatas kesetiaan dan kesungguhan saudara semua bersama kami mengeluar pandangan dan kata –kata galakan.Kesemua pandangan saudara di teliti oleh pejuang-pejuang di barisan hadapan.Jika pihak kami terlambat memperbaharui artikel-artikel tu bukan apa. Kami berasa puas hati dan bangga dengan sumbangan yang telah di beri oleh sebahagian pelayar-pelayar.Memang banyak komen-komen yang cukup bermutu tinggi.Teruskan bersama kami.Pertahan kan hak kita dan marilah sama-sama kita menghambakan diri pada allah swt dan nescaya kita telah dan akan mencipta satu sejarah dan trend baru dalam perjuangan membebaskan tanah air.

Advertisements

124 Responses to Trajedi Taba tahun ke-5 Jihad diteruskan

 1. SetoiMan says:

  saya berada bersama ketika Dato Najib membuat sidang akhbar, apa yang saya dengar ialah dia kata:
  -orang Melayu Selatan Thai hendaklah menjadi rakyat Thai yang baik, yang patuh pada undang2 Thai dan patuh pada raja Thai
  -orang Melayu hendaklah diberi peluang dalam pentadbiran,
  -orang melayu janganlah bertindak melampau, seperti membunuh dan merosakkan harta benda.
  -mana-mana orang Melayu yang membuat perkara menyalahi undang2 Thai dan lari ke Malaysia, dia (Malaysia) akan tangkap dan hantar balik ke Thai untuk hadapi pertuduhuan mengikut undang2.
  -last, but not least, dia kata orang Melayu yang pegang dua kerakyatan (milik kad pengenalan Malaysia dan Thailand) supaya jangan jadi orang tak berpendirian, sila pilih satu sama ada Thai atau Malaysia. Yang pasti, mereka ini adalah orang Malaysia sebab untuk dapat kad pengenalan Malaysia bukan mudah, kena ada bukti seperti surat beranak Malaysia, surat daftar kelahiran di hospital Malaysia dan sebagainya.
  Sekian, begitulah kata-katanya, tak lebih tak kurang. jangan marah saya, bukan saya yang kata, saya cuma menyampaikan saja.

 2. is isma says:

  saya cuma mengharapkan pendirian pejuang2 semua tetap tegoh dgn niat hati masing2. andai betul kita diberi peluang untuk memilih kedamain maka pilihlah yg terbaik utk umat kita. namun keraguan tetap ada pada saya. seperti mana kata Kasturi Mahkota ada betulnya juga. Najib bukan pejuang bangsa melayu yg sejati. krn perjuanganya utk Malaysia semata. Malaysia tidak lagi berarti melayu pada hakikatnya.
  Wahai pejuang patani yg dikasihi. atorlah setragi dgn penuh keyakinan bahwa sesunguhnya Allah itu beserta kamu. Sabar dan ikhlas kanlah hati mu krn ALLAH semata. insyaAllah kejayaan hanya sejenkal cuma.

 3. keta kebal says:

  Setelah beratus tahun berjuang, beribu ribu umat islam dan melayu yang mana ayahanda, bonda, datok, nenek dan moyang yang mati terkorban, diseksa dan ditindas biarlah ada satu sahaja matlamatnyer. Jangan dibiarkan hak kita dirompak.
  Pada saya biar putih tulang jangan putih mata.Teruskan usaha dengan lebih gigih, licik, kemas dan terancang dan bijaksana biarpun seribu tahun. Balasan akhirat tetap ada…InsyAllah akan berjaya.

 4. SepatPekasam says:

  cadangan nak memperluaskan aktiviti keganasan sampai ke kota dan MENGGONCANG kota bangkok memang disokong. Harap bila sampai kota bangkok nanti jangan serupa beruk masuk kampung pula, nanti lain pula yang digoncang.
  Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai tangan bau masam.
  Biar lepas ini warga melayu yang berada dikota bangkok terpaksa menyembunyikan identiti melayu masing-masing sebab tak tahan kena ludah muka setiap hari.
  Kat negara barat dah berlaku dah, ada orang melayu tak berani letak bin pada nama masing-masing dah..

 5. sandusdawood says:

  Perjuangan rakyat melayu petani yg di cetuskan kembali dengan peristiwa serangan deport tentera siam di naratiwat dalam tahun 2004 dengan hanya di sertai
  oleh 50 orang sehaja mengikut laporan BBC LONDON telah
  mengejutkan angkatan bersenjata siam yg selama ini men
  gangap mereka kebal dan paling hibat dirantau asia ten
  ggara telah mencalit lumpor kemuka jeneralat2 siam yg
  angkuh dan telah membungkar kelemahan mereka juga telah menghancurkan reputasi dan metos yg ditanam dalam sanubari rakyat petani bahwa orang2petani musta
  hil dapat melawan mereka atau mengalahkan mereka dengan keberanian, keperwiraan dan kecerdikan mereka
  ternyata palsu dan tidak berasas kpd kenyataan(fakta) sebenar terutama dalam era baru, maka dgn serangan yg
  dilakukan oleh pejuang2 petani telah mengegarkan polit
  ik siam masa itu sehingga mereka sangat berdendam dgn
  rakyat petani sehingga mereka dgn kejam membalas keata
  s pemuda2 di takbai dan kerisik dgn pembunuhan tampa
  rasa perikemanusian yg dikutuk oleh seluruh dunia,ke
  kejaman mereka dapat di saksikan di youtube sebagai ba
  han sejarah dan di kecam amnesty dunia malah ngo dan
  badan human right negeri siam sendiri. kejahatan dan dendam kesumat mereka bukan setakat orang2awam petani sehaja malah kepada petugas2 guaman seperti peguam terkenal siam muslim yg membela penduduk2 petani nama
  nya somcai nilatpaicit yg menjadi kurban,maka dengan
  sendiri menunjukan bahwa siam dgn kedurjanaan mereka
  sanggup berbuat apa saja untok mempertahankan kejahata
  n mereka ,somcai menjadi shahid dlm memperjuangkan kebenaran,dan tidak akan menjadi orang terakhir yg
  mengadai nyawa dalam perjuangan rakyat petani malah beratus dan beribu2telah terkorban,juga beribu2
  meringkup dlm penjara2 rasmi malah ada lebih kurang
  20 pusat tahanan rahsia yg tidak di ketahwi umum di
  penjarakan pemuda2 petani. ini telah di siarkan juga
  BBC LONDON juga penyiksaan di lakukankan dgn sewinang2
  oleh tentera2 siam,dengan di setujui oleh pemrintah siam secara tidak rasmi walau pon bertentangan dengan
  undang2 negeri siam sendiri apalagi undang2 dunia.
  maka adakah suatu keadilan untok mempersoalkan apakah
  perjuangan kemerdekaan rakyat petani wajar atau tidak? siapakah berhak untok menentukan kewajaran sesuatu perkara itu? adakah rakyat petani berhak untok menentukan kpd rakyat malaysia apa yg baik apa
  yg tidak baik? siapa yg berhak memerintah malaysia?
  rasanya persoalan kewajaran perjuangan rakyat petani
  tidak patuk di timbulkan ianya suatu kejangalan dan kepingcangan dlm pemahaman sejarah orang2 melayu sendiri.mereka yg menimbulkan persoalan ini telah terpisong jauh dari perjuangan melayu sejagat dan tidak patut menerajui organisasi melayu dan telah menyempitkan nasionalisma melayu hakiki.

 6. oghe_Barat says:

  insyaalah bumi Patani tiga wilayah tetap akan merdeka….Raja Bangkok yang tua ini akan mati tidak lama lagi….kemudian negeri Siam akan terpecah kepada beberapa bahagian…itulah masa Patani merdeka…

 7. KutipBola says:

  setahu aku bila raja siam sudah mati, mereka akan bantai melayu tanpa rasa segan silu pada sesiapa lagi. Sekarang ni mereka masih malu-malu kucing kepada raja siam..nak rasa bumi ni tinggi atau rendah, pakat-pakat la sembahyang hajat supaya raja siam cepat mati…

 8. PATANI says:

  PATANI SEDANG MENANGIS…
  OOH SEDIHNYA UMMAT PATANI
  OOH DIMANA SUARA PARA2 ULAMA
  OHH……

  http://harampatah.blogspot.com/2009/11/keangguhan-dan-kekejaman-di-bumi-islam.html

 9. Mukhlis says:

  Saya sempat menonton TV3 Malaysia siaran berita jam 8 sebentar tadi (5/11/09)ada disiarkan semacam temuramah dengan seorang pejuang Patani Kasturi dari Pulo. Bagi saya Kasturi dapat mengenengahkan satu pendekatan yang meyakinkan, dan inilah pertama kali setakat saya tahu seorang pejuang Patani yang berani muncul dalam media dan TV, lagi pula ia berlaku disaat-saat orang Patani semacam sedang mencari pemimpin yang berani menonjolkan diri dengan berfikiran terbuka. Juga bagi saya beliau mempunyai perwatakan pemimpin yang mengkagumkan untuk orang Melayu Patani….Syabas, walau bagaimanapun saya harap ada juga pemimpin Patani dari gerakan lain yang seperti Kasturi dapat muncul beiringan dengannya, supaya isu Patani dapat diselesaikan secepat mungkin

 10. diam says:

  siapa itu pemimpin?…
  pasti kan dulu…
  takut2 jadi alat siam…
  jadi tali barut siam…
  ….
  ….
  selamat berjuang wahai gurila kalian…

 11. Mukhlis says:

  Pemimpin pada saya mudah, kalau ada sesuatu isu dia senantiasa berada di depan memperkatakan sesuatu yang berkaitan dengan isu tersebut secara berterusan, dan untut menetukan dia pemimpin sebenar atau tidak, pejuang atau tali barut, kita kena selidiki dahulu tapi jangan guna imosi, lihat apa yang kita nampak dahulu, adakah kata-katanya membuktikan dia tali barut atau pejuang, cuba ambil kata-katanya dan buat perbandingan secara rasional dia mirip seorang pemimpin atau tali barut, kalau ada bukti walaupun tidak kukuh barulah boleh kita tentukan siapa dia. Bagi saya orang yang berani berkata sesuatu yang berpihak kepada perjuangan Patani sudah cukup boleh digelar pejuang atau pemimpin untuk tahap sekarang ini dan untuk tahap-tahap berikut ciri-cirinya boleh ditambah lagi. WalLahu Aalam……

 12. Ding says:

  aku tak suka kalimah patani menangis weh, nampok mayo kata macam tu, puak gurila bawa luka tak ada satu yang menangis, semua jiwa teguh dan yakin, hari ini tak hasil tempur, besok pula kita tempur.
  terikamasih patani kini, bahasa patani kini saya saya suka, lugas dan tegas.
  para coment semua pun jadi-jadi.
  terus lah weh perjuangan, mapuh! hidup! tak payah cakap, yang penting kita laksana perintah tuhan yang kita yakini, laksana perkara yang kita cinta..
  sekarang tahap gurila, nanti akan ada kejutan baru, siam akan hancur bila tak serah kemerdekaan islam patani..
  lawea terus!

 13. budak baru says:

  nak hasil atau tidak tak payah kisah..
  semua mati akan masuk dalam tanah, kacuali siam dia akan bakar dan jadi debu, dunia militer akan kejut dengan aksi para komando patani yang pandai serang dimarkas besar tentara thai hanya tak banyak orang, gila komando taning!
  bila aku ditempak mati dulu artinya aku syahid, bila aku tak ditembak mati maka penjajah siam lah kena tembak dari kawea, lawea! lawea! sapa tana, lawea sapa tak bolih nak berdiri macam film samurai

 14. Mukhlis says:

  Syabas pejuang-pejuang Patani yang bersemangat waja, anda semua tidak bersendirian.

  Menang atau Syahid!!!

 15. BatuApi says:

  haram jadah byk betul batu api kat sini. Tapi apa boleh buat, puak ini masih otak zaman rimba…kalu puak ini lawan bola, pihak berkuasa kena kawal stadium seakan mengawal haiwan…

 16. Mukhlis says:

  Sebenarnya yang otak zaman rimba dan zaman dinasor ialah saudara BatuApi sendiri yang bersekongkol dengan Siam yang tidak mahu menerima hakikat yang dia menjajah Patani, yang patut dikawal ialah orang-orang seperti BatuApi kerana merekalah keadaan menjadi tak aman, apakah satu kesalahan wahai batu api kalau orang Patani menuntut hak dia?. Jangan banding perjuang kami dengan bola, perjuangan kami adalah mati atau hidup, kenapa BatuApi nak menyibok.

 17. Ubi says:

  Hello Mukhlis rakyat Petani tahu siapakah ketua merika, tak pesti istihar dalam tv3 Malaysia.

 18. Ubi says:

  Berunding tanpa syarat saya rasa ajib sedikit, Natanyaho kata mau berjumpa dengan Asad tanpa syarat saya terima. sebenarnya kita sebelah orang pejuang ta`kena minta ,sebaiknya sebelah sana minta itu lojik sedikit. tunggulah sabarlah dahulu nanti satu hari kita berunding, sekarang cuba cahari jalan untuk kita bersatu dan bersatupadu.

 19. Mukhlis says:

  Terima Kasih saudara Ubi kerana memberi respon yang baik, sebenarnya saya pun dan juga tidak tahu siapa pemimpin Patani yang sebenar, setakat saya tahu melalui pembacaan kelompok perjuangan Patani ada tiga atau empat yang aktif, di antara yang paling aktif di media ialah Pulo, maka apabila saya sebut pemimpin, maksud saya pemimpin kelompok tersebut yang bergerak aktif dari sudut mata kasar, kerana asas maklumat saya ialah pembacaan, tidak di medan tempur jauh sekali dalam penyusunan kelompok masimg-masing. Maka kelompok masing-masinglah yang menentukan pemimpin mereka, sebab itulah saya mengharapkan pemimpin-pemimpin kelompok lain muncul seiringan dengan Kasturi dari Pulo, kerana Kasturi hanya satu-satunya pemimpin Patani yang ada setakat ini dan berwibawa yang dapat mengenengahkan tuntutan Patani di peringkat antara bangsa menempati tuntutan semasa. Saya tidak faham maksud saudara Ubi (berunding tanpa syarat), mungkin saudara ubi merujuk kepada kesedian Kasturi untuk berunding dengan Siam tanpa syarat, kalau itu betul maksud saudara, kita mainta Kasturi sendirilah yang jawab. Tapi bagi saya sebagai pembaca Pulo telah melakukan sesuatu yang tepat dan bijak, Pulo masih tidak berganjak dari tuntutan kemerdikaannya tapi untuk manyahut tuntutan semasa tempatan dan antara bangsa mereka bersedia untuk berunding tanpa syarat atau bersedia untuk kemeja rundingan bila-bila masa dengan syarat ada orang tengah(saya pun tak faham sebenarnya di sini ada pula bersyarat….). bagi saya tak ada salahnya itu gentelman namanya, bukan menyerah kalah, mesti ada asas dan kekuatan disebalik kata-kata itu.
  Saya juga setuju dengan Ubi supaya kita sama-sama menyeru semua kelompok perjuangan Patani bersatu mengemukan kehendak masing-masing, kalau tak silap saya Kasturi ada menyebut dalam wawacaranya dengan TV3 apa yang dipanggil tuntutan kebangsaan. Saya juga harap Kasturi telah berjumpa dengan pemimpin-pemimpin kelompok lain sebab itu dia berani mengutarakan semua ini. WalLah Aalam.

 20. diam says:

  tak payah brundinag laa,,,
  sampai masa kita kan merdika….
  brunding bawa bada perpecahan…
  kerana siam kan suap duit tamning pringkat…
  orng kita suka duit hartapringkat …
  sebab tu gurila patani tak nak brunding…
  yg nak tu PULO saja…
  krana pulo tak da apa dah di patani…
  dia cari peluang ja…
  yg bergrak karng orng lain…
  bia gerakan itu yg menentu kan…
  krana merika dh ada wawasan sendiri…
  setratijik sendira…
  terus jahad…
  merdika ….
  allahu akbar

 21. KAWANMU says:

  YA BETUL JUGA KATA DIAM TU…
  BERJUAGN MASTI ADA WAWASAN…
  WAWASAN DGN SESUNAN…
  SESUNAN DGN AMALAN…
  DAN TAKSAMA ORG CAKAP BESAR DGN ORG YANG SEDANG BUAT DAN KERJA…
  ALLAH KAN BERSAMA DGN PEJUANG KALIAN…
  TERUS MAJU …
  MAJU JAYA..
  MERDIKA…
  MARDHATILLAH…METLAMAT KITA…

 22. Mukhlis says:

  Apa salahnya kalau masalah Patani dapat diselsaikan di meja rundingan, tanpa tumpah darah. Adakah itu menjadi satu kesilapan? Berapa buah negarakah di dunia ini yang serupa dengan keadaan di Patani telah dapat merdeka disebabkan penjajah lari menyerah kalah?. Bukanlah bererti kalau kita berunding pejuang mesti meletakan senjata, bukankah perjuangan itu mesti melibatkan semua aspek kekuatan bersenjata, diplomasi…….Saya tidak mau tahu gerakan mana yang mempunyai kekuatan yang lebih dari lain…. yang bergerak aktif dalam medan tempor itulah yang patut muncul sekarang ini… bagi saya sebagai pemerhati luar Pulo mempunyai kemampuan dari aspek diplomasi, dan tidak menjadi kesalahan kalau semua bekerjasama menentang musuh yang sama dengan cara yang pelbagai, saudara Diam dan Saudaramu rasa rugikah kalau begitu?
  Kalau kiata ada banyak cara kenapa kita mesti bergantung kepada satu cara sahaja?

 23. ding says:

  pelajari lah dari pengalaman dahulu..
  tak banyak kisah lah brudingan itu mukhlis..
  orang otak politik yang tak pengerti militer dan ekonomi saja lah yang ada otak nak berunding.
  aku pribadi terasa nak tahu sangat, orang yang ada otak nak berunding itu dia tidur berapa jam sehari semalam, waso nak tahu apa yang ada dalam isi otak nya.
  ..
  tak usah nak runding lah sama siam tuh, siam tipu saja, hantam saja siam tuh! dari segala penjuru, jangan duk lemah fikiran dan hati, biar bertumpah lah darah tuh, vi tahu kata anak lelaki dan wanita ditaning juga ada darah warna merah.
  ..
  hancur dah siam tuh!, unit militer taning setiap hari dapat usir jiwa perang tentara thai, mung mari taning lah mukhlis, mung mari jual rokok surya pada tentara thai, aku yakin laku manis, tension nak jagi gila dah la tentara thai tuh!..tak caya mari lihat lah..
  ..
  pana-pana nak runding!, mano ada perjuangan kemerdeka minta runding dulu, nuh! musuh yang dia kena minta dulu macam anak burung malo kuba lapar upea, jangan duk kata lemah tentara taning weh! jika tak sanggup makan nasi sama garam…
  ..
  beri tahu pada dunia mukhlis, siam itu penjajah titik, kasturi pun sama, vi tahu pada dunia bahwa siam itu penjajah titik.

 24. insaf says:

  betul laa kata tu…
  apa dgn runding…
  pulo dri dulu lagi nak runding…
  ajak org lain runding…
  siapa kasturi tu nak ajak org lain runding…
  buleh breti dah runding tu…
  runding bgi siam tu tipu…
  runding bagi pulo tu apa laa sangat…
  cuba fikir dalam2 sikit…
  biar ada cara dan wawasan tik la dlm jihad ni…
  runding kena kuat dulu…
  bukan ada hanya sebatang kara saja…
  jadi la pejuang yg ber wawasan jauh d tingi…
  lihat jihad di patani hari berlakunya dgn susunan dan wawasan….
  jgn lah kajau kucar susunan dn wawasan orng lian…
  baik diam diri saja lahhhh…
  merdika…
  allahhu akbar…
  selamat maju jaya…

 25. Mukhlis says:

  Saudaraku Ding, kita bukan nak bertengkar cuma nak tukar pikiran, kita semua nak cari beno baik untuk oghe Taning, saya menghormati pendapat Ding sebagai seorang pejuang mungkin seorang pemimpin unit bersenjata dan saya pula seorang hanya pemerhati dari jauh. Saya memang rasa kagum tentang cara mereka menyerang musuh, menyusun strategi…. kalau tidak terhebat di dunia pun mungkin boleh kita letak dalam senarai sepuluh yang terhebat dan mereka telah memberi pukulan dan pengajaran yang cukup menyakitkan penjajah Thai, semua orang tahu baik kawan atau musuh, selain dari itu suara-suara dari ahli akademik Thai sendiri mendesak kerajaan mereka mencari penyelesaian dengan pejuang(saya tahu perkara ini melalui pembacaan saya). Kesimpulannya Siam sekarang terdesak bukan hanya dari pukulan pejuang saja, malahan dari rakyatnya sendiri dan desakan serantau dan antara bangsa, yang terakhir inilah Siam paling takut kerana ia luar dari kawalannya. Jadi untuk memperkasakan unit bersenjata Patani dengan lebih bermakna lagi, ia mesti muncul mengemukan tuntutannya. Siam kalau boleh mereka nak nafikan kewujudan kumpulan bersenjata. Usaha-usaha rundingan telah dilakukan oleh pelbagai pihak termasuk gerakan-gerakan pembebasan sendiri kalau tidak semua pun sebahagian pergerakan telah mulai kearah itu, cuma yang dilakukan oleh sadara Kasturi sesuatu yang saya tunggu-tunggu selama ini, walaupun saudara Kasturi kata tanpa syarat, tapi saya dapat baca ada dua syarat yang tersirat yang tidak disebut iaitu; Mesti ada orang tengah dan disertai oleh gerakan-gerakan pembebasan lain dengan mengemukakan tuntutan bersama (kebangsaan Patani). Kalau ini boleh dilakukan, kita dapat meyakinkan semua pihak penyelesaian Masalah Patani tidak boleh dilakukan kecuali melalui gerakan-gerakan pembeasan Patani sahaja, bukan melalui NGO Thai, bukan melalui ahli politik Thai, bukan melalui wakitl-wakil rakyat.
  Sebab itu saya nampak sangat pendekatan Kasturi.
  Ding jangan marah pada saya, ini yang saya nampak sepatutnya berlaku, tak ada siapa yang rugi. Saya akan cubu mencari peluang untuk jumpa Kasturi di suatu hari nanti jika ada peluang untuk menyatakan sokongan saya kepada pendekatan beliau, disamping ingin mendapat penjelasan yang lebih lanjut lagi.

 26. TAIKUCIN says:

  siam tak takut sikit pun dgn pejuang…mereka takut Thaksin saja…

 27. Mukhlis says:

  ٍSaudara Taikucin (di Patani ada sejenis kueh namanya tepong tahi kucing sedap dimakan cepat dihadam)sila baca fakta di bawah untuk menentukan Siam tu berani atau mulai takut menghadapi pejuang Patani.

  1. Yang Siam tersengeh-sengeh mintak tolong negara jiran bantu dia menyelesai masalah Patani namanya berani atau takut?
  2. Kekuatan askar Thai akan ditambah menjadi 100,000 anggota pada tahun 2010, itu tanda Siam berani atau takut?
  3. Semenjak 2004-2009 Siam membelanjakan wang sebanyak 109,396,000,000,000 Bhat untuk menangani masalah di Patani, kenapa begitu banyak wang, kerana dia berani atau takut?
  4. Chawwalit bersungguh-sungguh mengutarakan idea (Kota Pattani)untuk meredakan keadaan yang erlaku di Patani, itu menunjukan Siam dah mulai berani atau mulai ketakutan?

 28. TAIKUCIN says:

  belanja duit juta-jutaan tu bukan kerana takut, tapi tamak…yang mereka takut ialah kalau tak ada kekacauan di Patani, so tak boleh cadang bajet juta-jutaan lagi..
  Jadi, kalau nak buat kacau, buatlah..kecil tapak tangan, nyiru ditadahkan oleh Siam yang lebih bijak dari Melayu tu..semua yang mereka buat ganjarannya $$$$$$ belaka, bukan macam Melayu kita, upah seuncang air daun ketum pun jadilah..

 29. ding says:

  terimakasih mukhlis.
  aku bukan nak tengkar dan nak belako otak tapi aku nak beri tahu bahawa wajib kita belajar lebih dalam lagi tabiat orang siam itu, orang siam itu liar otak dia, culas tinkahlaku orang siam, wajib kita belajar tabiat orang siam lebih dalam lagi.

  jangan kita sambut lidah manis dari tokoh politik pemikir siam dengan seyum manis dan mata terbuka lebar, tapi wajib kita buat perkiraan dengan penuh cermat dan sikap waspada, aku khawatir jadi semacam filosofi bijak dari pendekar pedang cina kata ‘jolok lubang ular atau taruh gula dikaki gunung tinggi’.

  untuk taikucing, awak kena baca baik2 apa yang kata mukhlis itu, ma’lumat yang tepat dari mukhlis, jika awak tak dapat fikir dan ambil pelajaran, maka teruk lah sikit awak.

  pakat-pakat do’a la weh orang taning, fajar murka siam sudah nampak, balik utara negara khamer sudah siap dengan senjata mariam mengarah wajah murka mariam ke tentara siam dibalik utara, balik selatan tak kalah hebat, tiap hari tentara siam mati, suruh anak-anak muda yang duk belajar kat negara luar untuk baca kuat sikit, aku nak baca buku-buku karangan memikiran anak muda baru.

  salam merdeka semua kawan-kawan coment di patani kini!
  nak mapuh, mapuh lah, nak mati, mati lah, nak lari, lari lah, nak hidup, hidup lah, nak merdeka, merdeka lah,semua itu mudah saja bagi Allah tuhan bagi sekalian alam.

  merdeka!

 30. Mukhlis says:

  Terima kasih Ding peringatan dan nasihat yang baik, biar kita tuju perkara yang baik ini kepada pemimpin-pemimpin Patani kita, bagi saya ada empat perkara tambahan untuk direnung dan difikirkan oleh pemimpin-pemimpin kita:
  1. Perjuangan bersenjata hendaklah diteruskan malahan mesti ditingkatkan, sebagai kuasa tawar menawar sekurang-kurangnya.
  2. Usaha damai mesti dimulai/diteruskan/ditingkatkan dengan syarat mesti dilibatkan semua gerakan pembebasan dengan mengemukakan tuntutan bersama melalui orang tengah yang dipersetujui bersama oleh semua pihak yang terlibat.
  3. Dunia mesti tahu siapa kita, masalah kita dan tuntutan kita.
  4. Rakyat Patani dan rakyat Siam sendiri mesti tahu, faham dan menyedari sejelas-jelasnya perkara (3) di atas.

  Sebenarnya cakap tu sedap Ding! tapi kalau boleh dilakukan, masalah Patani akan bertukar wajah. Cuma kita minta pemimpin-pemimpin kita buang ego masing-masing,itu saja jumpa lagi.

 31. melayu raya says:

  saya rasa cita-cita pejung semua itu baik.ttp jara utk nak menuju cita-cita kita pasti memahami ajaran dan garisan dengan sejara meneratkan. dan kpd pemimpin pasti didik dan kawal idologi anak buah semoga tak menyeleweng drpd garisan.(patuk batas patang hidup)ribuan pemuda yg sanggup berjuang.jangan terbiar mereka itu sekadar pikol senjata.(pisang tak kan berbuah 2 kali)

 32. melayu raya says:

  gerak bentuk politik dengan tidak ada kekuatn militir rungding beribu tahun pun tak merdeka.gerak betuk militir dengan tidak ada pengajian politik akn putus likaran penyusunan.dan juga ekonomi sebagai nadi dalam gerak.kesemua nya penting.tindakan politik utk apa?tindakan militir utk apa? tindakn ekonomi untuk apa?tujuan masti jelas.kita nak merdeka shaheed adalah razki yg amat utung

 33. AnakWatan says:

  Assalamualaikum Wr.
  Salam Merdeka saya ucapkan kpd semua pelayar Patani kini,
  Dari comentar sudara-sudara di atas, buat saya tertarik untuk ikut mengeluarkan gagasan dan fikiran berdasarkan kepada suatu tinjauan ilmi serta data dan fakta mengikut apa yang saya tahu dan faham.
  1. Bahwa suatu perjuangan itu, apakah perjuangan revoludi pembebasan, revolusi sosial atau revolusi kelas dan sebagainya pasti mengenal pasti beberapa perkara pokok :
  a. Mengenal dan memahami watak bangsa rakyat dalam rangka untuk menentukan garis ideologi perjuangan.
  b. Mengenal dan memahami problem rakyat dalam rangka untuk menentukan garis setrategi perjuangan, dan
  c. Mengenal dan memahami giografi yang di duduki oleh rakyat dalam rangka untuk menentukan taktik perjuangan.
  Maka bagi suatu perjuangan yang dapat menjaga kelangsungan hidup perjuangannya sepaya dapat membawa dan membimbing rakyat sampai kepada matlamat dan cita-cita perjuangannya, sudah tentu harus mampu menjawab dan mengenal pasti segala tuntutan kompunen tersebut di atas sepaya PEJUANG ITU TIDAK SESAT, TIDAK BUTA DAN TIDAK KHAYAL DALAM PERJUANGANNYA, memahami dari konsepnya, garis-garis programnya, strateginya, taktiknya, tekniknya dan sebagainya yang merupakan kebutuhan perjuangan secara mendasar.

  Memang menyusun perjuangan itu tidak semudah apa yang difikir dan diucapkan, apatah lagi perjuangan itu bersifat perjuangan pembebasan untuk kemerdekaan suatu bangsa atau disebut “PERJUANGAN NASIONAL”, pasti mempunyai : a. konsep perjuangan yang jelas dan nyata, b. pasti mempunyai prinsip perjuangan yang teguhb dan utuh, c. pasti mempunyai sistem keorganisasian yang rapi dan sistematis, d. pasti mempunya kekuatan/angkatan bersenjata yang berideologi, berdisiplin, bermoral dan tahan lasak,
  e. pasti mempunyai pemimpin yang berwibawa, bijak, cerdik, berwawasan, dihormati dan dithaati oleh pengikutnya dan hidup bersama-sama dengan rakyat.

  2. Bagi seorang pejuang yang profesional, Dia harus memahami tentang :
  A.
  a. siapakah dia,
  b. siapakah kawan dia,
  c. siapakah musuh dia
  B.
  a. Dari manakah dia,
  b. mau kemanakah dia,
  c. kerja apakah dia
  d. bagai manakah dia bekerja.
  C.
  a. bilakah dia berjuang,
  b. sebab apakah dia berjuang,
  c. bagai mana dia berjuang dan
  b. untuk siapakah dia berjuang.

  3. Bagi perjuangan pembebasan kemerdekaan Patani, kita harus ingat dan faham bahwa :
  a. perjuangan si kecil yang sedang melawan si besar,
  b. perjuangan si lemah yang sedang melawan si kuat,
  c. perjuangan kaum gerilia/gurella melawan angkatan reguler,
  d. perjuangan underground melawan pemerintah.
  e. dsb.nya.
  Kalau berdasarkan kepada data dan fakta, secara rialitinya sudah hampir enam tahun genap cetusnya revolusi bersenjata di Patani, pejuang Patani tetap masih utuh dan teguh dan selalu mendapat dukungan dan sambutan dari rakyat dan pejuangnya makin bersemangat penuh dengan jiwa heroisme dan patriotisme sampai ke detik-detik sekarang dapat bertindak dan melakukan serangan hendap tak pernah berhenti walau dalam situasi dan kondisi yang bagai manapun. Di sini terbukti bahwa perjuangan pembebasan kemerdekaan Patani sudah tentu telah mempunyai sistem keorganisasiannay yang rapi dan sistematis dalam segala bidang, baik politiknya, ekonominya, angkatan bersenjatanya dan sebagainya serta mempunyai pemimpin yang sangat-sangat terpengaruh dan berwibawa.
  Maka segala urusan perjuangan pembebasan kemerdekaan Patani terserahlah kepada ampunya…entah siapa. yang penting dialah lebih berhak untuk menentukan segala kebijaksanaan dalam perjuangan ini..!
  – Semoga tidak ada golongan yang suka menikmati di atas penderitaan orang lain;
  – Semoga tidak ada golongan yang suka menangguk ikan di air keruh; dan
  – Semoga tidak ada golongan yang mencari kesempatan dalam kesempitan.

  Yang penting, kita semua angkatlah tangan ke atas, mohon do’a kepada Allah, semoga Patani cepat merdeka, sekali merdeka tetap merdeka. Allahu akbar. Amiin. wassalam

 34. Mukhlis says:

  Seronok saya membaca komen-komen dan tulisan yang mulai nampak menarik. Kalau boleh Patanikini buka ruang khas untuk dikemukakan pendapat-pendapat, contohnya (siapa yang menembak pelajar di sekolah pombeng?)maka ada diantara pelayar yang memberi komen dan ada yang memberi maklumat, dengan cara ini pembaca-pembaca dapat mendekati perjuangan walau di mana mereka berada dengan semua dapat memberi sumbangan, gurila-gurila kita pula yang sedang bertugas akan merasakan mereka tidak bersendirian dan sedang diberi sokongan sepenuhnya di belakang.

 35. Sokongterus says:

  Sokong. sokong. baguh. baguh… terus>>>>>>>

 36. Mukhlis says:

  Saya rasa sudah tidak timbul lagi ada orang yang akan mengambil kesempatan kalau semua sudah semeja, cuma perlu semua menyertai, mungkin ia sesuatu yang sukar tapi ia bukan mustahil untuk dilakukan. Terima kasih Sokongterus yang memberi semangat kapada kami di sini.

 37. org melayu says:

  assalamualaikum wrb…. sy ucapkan pada semua pejuang2 yg sgt mulia disisi umat islam…. apatah lagi disisi ALLAH swt maha pencipta dan maha berkuasa keatas sekalian alam….

  sy doakan mudah-mudahan semua para pejuang patani yg dimuliakan mendapat ganjaran syahid didalam pancaroba perjuangan mempertahankan agama Islam yg dicintai ini… insyaALLAH….

  sy ada sedikit membaca akhbar2 Thai berbahasa Inggeris The Nation dan Bangkok Post mutakhir ini….

  sy tertarik dengan idea bekas perdana menteri Thai dan bekas ketua tentera Thailand…. Gen. Chavalit Yongchaiyutdh….. sy rs kan apakah salahnya jika kita menerima tawaran beliau untuk berdamai…. dan sebagai ganjaran kita memperolehi autonomi…..

  namun, sy agak tak faham… kenapa para pejuang sekalian menolak pelawaan beliau….

  para pejuang yg sangat dimuliakan… jika kita menerima tawaran meskipun dari org kafir…. tidak semestinya kita menyerah…. kita harus kukuhkan strategi…. kita harus berperang…. tapi guna cara dan kaedah yg lain….

  mungkin kita boleh guna tempoh berdamai untuk bergiat dalam politik, bergiat dalam ekonomi… berniaga… bersatu hingga berjaya kuasai ekonomi di selatan Thai!!!!

  atau bersungguh2 menguasai ilmu sains dan teknologi…. sy yakin insyaALLAH…. mungkin 10tahun akan datang…kita boleh berjaya…. boleh menyebarkan agama Islam kepada saudara2 malang kita (siam yg bukan islam) dengan aman….

  dan dapat mengembalikan semula maruah kegemilangan patani tempat penyebaran ilum agama Islam…. insyaALLAH….

  ok…. berbalik kepada tawaran general Chavalit…. sy rasa penduduk islam patani patut menyokong semula pergerakan warna merah (Phue Thai Party)….

  memanglah… mereka nk kembalikan Thaksin…. tp sy yakin insyaALLAH…. Thaksin x kan dapat pijak Thailand!!!!!!

  pergerakan baju kuning(abhisit dan sekutunya) pasti menghalang dgn pelbagai cara…. termasuk tuduhan leese majestee (tuduhan berat dalam undang2 Thai menghina raja, keturunan dan kerabat)….

  jadi… sy rasa… pasti chavalit orangnya yang akan naik dilantik menjadi perdana menteri jika baju merah menang…. jika chavalit dapat mengajak kita berunding dan menawarkan autonomi…. inilah masanya…. kita patut guna kesempatan ini untuk mendapatkan kembali hak kita yg sudah lama dirampas….

  lagipun sekarang kedudukan politik thai agak cemas… berikutan pertempuran politik antara baju merah dan kuning…. kita patut guna peluang ini…. tapi dgn rundingan…..

  jadi sy rasa baju merah pasti menghargai jika kita tolong mereka….. pada pandangan saya… jika baju kuning masih berkuasa…. nampaknya kedudukan umat islam di patani lebih buruk lagi…

  sebab umum diketahui kedudukan Abhisit Vejajiva sangat lemah…. beliau lebih kepada boneka kepada elit tentera… lagipun democrat party sebenarnya disokong sepenuhnya oleh Prem Tinsolanond(PM thai 1980-1988 dan penasihat Raja Thai)

  saya yakin segala tindak tanduk yg berlaku di selatan sekarang adalah akibat telunjuk Prem…. sy ada berbincang melalui internet dengan kawan saya penyokong kuat thaksin…. dia juga sependapat dgn saya….

  umum diketahui… Prem Tinsolanond sgt berpengaruh di Thailand… beliaulah yg dalang disebalik penyingkiran Thaksin….

  walaupun thaksin dan penyokongnya ada menyaman Prem…tp Prem kelihatan kebal dari undang2… inilah yg kita x mau…. berbanding thaksin…. dia sering dilabel sebagai pengkhianat… apatah lagi melawat kemboja 4 hari lepas…. hahaha…

  saya rasakan umat islam dan thai buddha boleh berkawan…. saya ada kawan2 thai buddha mahupun thai islam… sy lihat mereka memang baik…. tiada sebarang rasis antara mereka…

  sy rs rakyat thai tak jahat… cuma yg jahat ialah tentera…. sy rasa kenapakah kita tak boleh berbaik dengan mereka… dalam masa yg sama kita ceritakan keindahan agama islam kepada mereka yg malang(thai non muslim) ini….

  sekadar pendapat sy yg serba hina ini…. berbanyak minta maaf sekiranya pandangan saya ini sedikit sebanyak terguris hati dan perasaan pejuang2 yg sangat dimuliakan sekalian…

  saya sbg rakyat malaysia yg hina ini sentiasa mendoakan kepada pejuang2 patani yg sgt dimuliakan sekalian… mudah-mudahan kalian semua menang dalam perjuangan menegakkan agama Islam kita yg dicintai sekalian… Amin….

 38. insaf says:

  patani raya…
  merdika…
  jgn tertipu olh siam…
  dah lama kita kena tipu….
  internetnal dan siam dh tahu kita nak apa…
  dri gurila tulah dia tahu….
  smga berjaya….
  revelusi kan terus…
  merdika…

 39. insaf says:

  patani raya…
  merdika…
  jgn tertipu olh siam…
  dah lama kita kena tipu….
  internetnal dan siam dh tahu kita nak apa…
  dri gurila tulah dia tahu….
  smga berjaya….
  revelusi kan terus…
  merdika…
  allahu akbar

 40. ding says:

  cakap pejuang itu sedap mukhlis, sebab dia berani mampus! dimana saja lubang kuburnya.
  aku belajar tak tinggi mano
  sekira aku pandai cakap orang putih, dan pandai menulis bahasa orang putih, aku nak pergi cakap sama orang dunia.
  ..
  aku nampok kau itu orang pandai mukhlis..
  aku nak belajar pada orang pandai, sekira ada che guevara, ho chi minh, dan khalid bin walid, aku waso nak belajar cara perang mareka, lebih kita baik belajar terus.
  ..
  aku baru pandai sama dunia internet saja, lama-lama sekali..
  jika awak mukhlis pandai beri buah pemikiran yang berguna dalam bentuk tulisan yang bolih baca semua orang taning, aku waso lebih baik lagi..
  ..
  aku baru tahu ada satu blog, tak tahu sapa tulis, aku baca saja dengan mata sakit di kaca computer buruk ini, blog harampatah, aku baca disini, ada tulisan yang dapat hibur..
  lubang kubur itu tak payah bagi pejuang, tapi lubang pemikiran yang jerah dan berisi macam ubi kayu itu payah cari..
  ..
  yang jadi komando gurila taning itu budak-budak kampung saja, pendidikan mareka rendah, kata lokistik saja mareka tak tahu, tukar sama kata pelastik, jabea setik, tapi nak angkat senjata juga, nak lawan sama siam kafir itu, yang bunuh ulama shodik, geram sama ulama perut duit siam..
  ..
  terimakasih belako yang tulis, aku dapat baca, tak tahu wajah macam apa, aku yakin semua cinta sama bangsa sendiri..
  .
  lubang kubur tak mahu terima pejuang yang gigih, sebab jika puak tu tak ada, maka tanah taning kotor sama tahit siam dan kencingnya, pejuang itu payah mati, dia hidup walau pun sudah mati.
  ..
  kaji terus patani kini

 41. berita terkini 6 orang pejuang telah ditembak mati oleh tentera Thai, sehingga kini jam 10.30 waktu tempatan tentera masih mengepung saki baki pejuang yang dipercayai mengalami kecederaan..
  lokasi kejadian, Tambon Khok Pho, Patani..

 42. TAIKUCIN says:

  ohhh..6 terkorban..belum ada komen atau ucapan takziah lagi dari pejuang-pejuang dalam forum ini sebab pejuang belum sampai pejabat lagi…nanti dah sampai pejabat (pejabat kerajaan siam) dan ada kemudahan internet, baru ada komen…

 43. ding says:

  mung nak mampus tahit kucing!

 44. ding says:

  mung mari taning tahit kucing, aku duk tunggu dijabang 3 taning sekarang juga..!mung mari tahit kucing, mari sini tahit kucing, aku tunggu taning

 45. KEMAS says:

  SAYA YAKIN PEJUANG KARANG ADA SUSUNAN DIA …
  POLITIK NYA…
  IKONUMI NYA…
  MELITER NYA…
  D LAIN2…
  AGAK RAPI LAH…
  DGN APA YG BELAKU KARNG…
  HARAPAN MERIKA ADALAH DO`A …
  YAA DO`A…
  MERDIKA…
  ALLAHU AKBAR

 46. analisa says:

  aku rasa susunan belum teratur incik kemas oiii..
  itu teropong karat bagi info kata pejuang sedang dikepung di Tambon Kok Phoe, pejuang laing yang nak gi ulur bantuan gi sesat tunggu di jabang tiga, cari taik kucing..entah dah jumpa ke belum..macam ni bila nak merdika?

 47. KEMAS says:

  DO`A SEMUGA MERIKA DI RAHMATI ALLAH…
  SOBAR YA WAHAI PEJUAG REVOLUSI ISLAM PATANI KALIAN…
  HARI KAMU GUGUR….
  TAPI DARAH MU BARKAT DAN BERBAJA UNTUK BUMI PERTIWI…
  SELAMAT …
  DAN MAJU JAYA…
  MERDIKA…
  ALLAH HU AKBAR

 48. WALI ALLAH says:

  SHAHID DI KOKPHO
  SETIA DGN JANJI KEPADA ALAHI RABAL ALAMIN  http://harampatah.blogspot.com/

 49. Patani Darul Salam says:

  Assalamualaikum w.b.t…
  Terlebih dahulu ambo nak ucap tima kasih kepada yang beri respon dalam patankini,semuanya bersemangat dalam mengetengahkan isu di Patani ni.Apa ambo harap semua dapat memberi komen terbaik untuk meningkatkan
  semangat pejuangan kemerdekaan patani.

  Kalau melihat daripada setiap penulisan pelayar sekelian ada yang masih tidak memahami masalah yang berlaku di patani. Oleh itu, ambo ingin memberi penerangan mengenai permasalahan yang berlaku.

  Patani sebenar terdiri daripada empat wilayah iaitu Songkhla,Yala,Narathiwat dan Patani. Keempat-empat wilayah ini diduduki oleh majoriti Islam dan mempunyai pertalian kemelayuan dengan masyarakat Melayu Islam di Malaysia. Akibat rasa ditindas dari kekajam siam muncullan pertubuhan nasionalis yang menuntut kemerdekaan patani dari kerajaan Siam. Ekoran itu, muncul pertubuhan nosianalis patani yang dikenali sebagai
  Patani United Liberation Organisation (PULO), Barisan Revolusi Nasional Koordinasi (BRN-K),Gerakan Mujahidin Islam Patani (GMIP), Barisan Islam Pembebasan Patani (BIPP)dan ABRIP Barisan Revolusi Nasional Kongres.

  Sejak awal 60-an pejuangan kumpulan nasioanalis ini berorentasi militer terhadap pasukan tentara siam. Ekoran itu, siam menggunakan pendekatan menangkap dan membunuh anasir-anasir nasionalis patani. Setelah sekian lama pejuangan ini bersemarak pada 4 JAN 04 siam dikejutkan dengan tindakan kumpulan nasioanalis
  menyerang Kem Peling,di NARA dan beberapa peristiwa tindak balas siam seperti serangan Masjid Krue Se dan
  di Tak Bai.

  Berikutan peristiwa tersebut secara tidak langsung
  memberi gambaran jelas kepada dunia dan siam mengenai kehendak dan ketidak puashatian masyarakat patani terhadap pemerintahan siam. Isu terbaru mengenai cadangan Perdana Menteri Malaysia kepada siam dan Ketidak ikhlasan yang di tunjukkan oleh Abhisit dalam menangani pergolakan di patani.

  Kasturi Mahkota adalah Timb. Presiden PULO salah seorang pejuang dalam menuntut kemerdekaan patani (Beliau bukan Ketua nasionalis patani). Bagaimanapun krebiliti Kasturi masih diragui dan untuk pengetahuan tidak semua di patani bersetuju dengan plan yang dicadang oleh Kasturi. Sehingga kini gerakan menuntut kemerdekaan belum mempunyai pemimpin yang mampu menekan siam supaya dapat menerima apa yang dikehendaki oleh masyarakat patani dari dulu sehingga kini.

  Allahuakbar…..doakan Patani Darul Salam bukan patani city

 50. b.mat says:

  dimana berada kamu jangan kamu lupa pangillan pertiwi.
  ingat saudara ku darah dan nanah di medan perjungan.lebih enak dari susu yg di perah oleh penjajah.aggap lah keindahan dunia ini suatu yg rendah nilai.ayuh bangun dari tidur yg lena.ingat lah suadara mu yg telah gugur yg di penjara yg ber hijrah.ada kah kamu ha nya berdiam diri sehaja.sedang mereka itu sebangsa seagama setanahair dengan kamu.insaf lah…………………

 51. nampak geger para layar comentor di patani kini, teruskan kata dengan tulisan yang ada dalam wacana pemikiran, saya setia membaca

 52. Mukhlis says:

  Saya tertarik dengan tulisan Patani Darul Salam dengan meceritakan tentang semua gerakan pembebasan yang wujud di Patani, cuma kalau saya yang menulis saya akan mengatakan selepas itu… Kasturi sebagai timb. PULO telah mengemukan pendekatannya dan saya menyeru gerakan lain pula mengemukan pendapat mereka atau saya menyeru semuga semua gerakan duduk semeja mencari penyelesaian sesama mereka, barulah perjuangan Patani boleh mara kedepan, di mana kesukarannya?
  Semua orang ada kesilapannya, semua orang ada negatifnya (pada pandangan orang lain… ini hakikatnya termasuk saya sendiri pun berpendapat begitu kadang-kadang), semua orang ada kelemahannya, ada kekurangannya. Tapi kalau kita lihat dari sudut positifnya saya rasa itu lebih baik, kita sama-sama perkasakan kita sendiri. Semua orang tahu, perkara baik semua orang mahu. Saya selalu mengikuti berita, tulisan, video dan temuramah berkaitan Kasturi, saya tak nampak pun yang negatifnya pula pada pendekatan yang di bawa beliau, bagi saya dari aspek politik, diplomasi dan hubungan antarabangsa Kasturi adalah heronya, sebab tak ada orang lain yang muncul yang membolehkan saya dapat membuat perbandingan, lagi pun apa yang dikemukan Kasturi ialah: Berbincang dengan syarat ada orang tengah, disertai oleh gerakan-gerakan pembebasan Patani dan perbincangan itu pula dengan Kerajaan Thai bukan individu, ahli politik atau wakil tentera sahaja. Itu yang saya nampak, maka di mana ruginya kalau semua dah terlibat? Lainlah kalau usaha untuk menyatukan semua gerakan menjadi satu pada masa kini, itu saya tak nampak, dengan duduk semeja mereka boleh berbincang mencari titik persamaan, itu sesuatu yang mungkin mudah dilakukan. Sekarang ini di atas nama perjuangan Patani tidak ada tuntutan jelas dan terperinci yang boleh dibaca oleh dunia, yang ada ialah yang selalu diperkatakan oleh media, kemerdekaan, pemisahan, autonomi, autonomi terhad, Patani City, penyelesaian ekonomi dan pendidikan dan sebagainya….. di mana suara tuan hak sebenar untuk orang bukan Patani tahu sejelas-jelasnya?

  Sekarang Kasturi dah memulakan sesuatu yang sepatutnya, tak perlu kita takut, bukan dia yang menentu, kita semua yang menentu! Kasturi akan menjadi orang suruhan pejuang-pejuang, kerana itu yang kita boleh suruh dia buat, sebab dia mempunyai kemampuan dan perwatakan yang memang telah dibuktikan setakat ini.

  Saya mintak sangat-sangat semua pemimpin-pemimpin Patani duduklah semeja, sudah sampai masanya untuk kita muncul setelah sekian lama kita bersembunyi, muncul dalam satu nada dan gema yang menggegarkan.

 53. WALI ALLAH says:

  ada kah kasturi itu buat perkara yg betul dgn apa yg di susun oleh gerakan yg aktiv krng?
  sya rasa tak sama …
  dan tak sehala dgn dia orng…
  sebab tu baik kasturi diam saja lah…
  nak ckp tu senang …
  tapi nak buat susun dn aktivtu la payah…
  siapa2 buleh ckp…
  buleh suara….
  tapi ia masih bulum lagi buat masa karng…
  nak cari hiro tak payah…
  tapi nak cari betul2 kerja dan kerju tu la payah….
  selamat
  maju jaya…

 54. Mukhlis says:

  Yang WALI ALLAH tanya tu, saya pun nak tahu juga!, harap-harap mereka ada kerjasama, cuma kita tak tahu, terserah kepada pemimpin masing-masing, yang saya tahu saya hanya ingin mendapat maklumat tentang perjuangan Patani dari gerakan masing-masing, yang saya dapat baca dan jumpa hanya mengenai Kasturi, Pulo dan gerakan-gerakan lainnya dimana, apa halangannya ? sebab saya faham orang Patani mengharapkan perjuangan itu dari semua sudut… Maaflah saya ni tak sabar sikit, nak tahu saja, kalau itu memang tektik peperangan tak boleh muncul, ya teruskan. tapi satu perkara bila? sebab banyak pihak di Patani sendiri mengemukan cadangan masing-masing, mereka bukan atas nama gerakan pembebasan pun, kumpulan gerakan pembebasan pula diam saja, hanya Pulo, Kasturi saja yang bercakap itu tak kemana! saya yakin dalam masa terdekat ini kumpulan-kumpulan yang bukan terdiri dari gerakan pembebasan akan mengutarakan cadangan autonomilah separaautonomilah, tapi saya harap sekurang-kurangnya ketika itu semua gerakan akan mengatakan(Tidak itu bukan penyelesaian yang kami mahu)barulah ketika itu saya boleh duduk diam dan rasa lega, kalau tidak mungkin saya akan terus tanya dan terus mengharap! dan mengharap.

 55. MelayuTulin says:

  Salam merdeka utk Bangsa Patani..!
  Saya fikir… Memang banyak orang bahkan semua orang ingin menikmati atas hasilnya perjuangan itu.
  Tapi susah nak cari bahkan tak banyak orang yang sanggup
  menghadapi perjuangan itu sendiri.
  Maka bagi seorang yang bermoral itu seharusnya dia berfikir secara lebih dewasa, tak malukah kita duduk saja-saja tak buat apa-apa, tiba-tiba nak minta makan menikmati atas hasil pekerjaan orang lain. itulah yang dipanggil DAYUS.

 56. CikLahAlba says:

  Salam kepada yang nak MERDEKA..!
  Kalu hok Cikloh duk tengok hak lepas doh, yang minta nok autonomi, nok berunding dan nok bedamai dengan penjajah siam tu biasanya kerja puak hak tak berjuang, duk nati cakap besar kuk lua negeri saja.
  Kalu hak duk bejuang tu dia tak cakap lagu tu, puak bejuang dia cakap dan fikir nak hantam penjajah siam biar mampus sepaya kelua dari bumi patani barulah negeri Patani boleh merdeka, bukan nok nati mintak sedekah dari penjajah kafir siam. wassalam

 57. tok cerung says:

  salam semua pembaca patani kini, kita jangan jadi tali tinggi pada wa

 58. Pakngah says:

  Selamat berjuang!
  Kalu Pakngah kata gini kita amek jalan tengah kita taksah napi sapa-sapa hak pegae sejata dia bedel terus. puak-puak kita pula tulis terus hak politik jughu kecek terus cara demo. Kita tepok tangae sokong kata molek sokmo…molek dah tu..Pakngah takse balah bena molek ni… syerga ni, Pakngah nak topae gatek. tapi kalu kita napak salah telajok supa Tahit Kucing kecek. Pakngah geram juga dah nak jawak tapi takde masa, dae ko Ding dulu.

 59. Paksu Taba says:

  Sya ada membaca komen org melayu (17/11) dia mitak kita trema cdange Chawalit (Ibukota Patani.. lebehkurang gitulah)dengan alasan yang molek juga, kalu sapa stuju kata stuju dan kalu tak stu kata tak stuju.
  ada so kagha amo dengar sahari duani kata (Pulo dengan Brn dan Bersatu) juga manyambut baik cdngan Chawalit ni mereka dah hata surat pada Chawalit.mengikut maklumat tu Chawalit nak istihar lepah ni betul ko salah cerita ni molek ko tak molek bena mace ni? saya juga ada tengok ucapan Chawalit sebelum ini dia kata ketua Brn ada hata surat pada dia untuk mencari perdamaian dia tunjuk sughat tu tapi dia kata Pulo takse dia nak merdeka sahaja.
  Amo lani jadi beghak pala dah, kokmana pulakni?
  kalu gitu Kasturi (Pulo) bohong dia kata nak ada oghe tengah kalu dia nak runeng.
  kenapa holo kepala pagi haghi lagi? Paksu mintak sapa-sapa hak tahu tulong bui tahu gatek. Paksu tungu nih.

 60. Oghe says:

  Bersatu mana pula paksu taba weh, bukankah bersatu dah bekubur mengikut hak kawe tahu, tentulah cerita ni dibuat buat saja.

 61. Anak singa says:

  Terutama sekali hamba nak tuju kepada Paksu Taba dan kepada mereka yang tak dae ikut berita khusus hal cadangan Chavalit yang terbaru ini(, jadi sebelum kita nak kata oghe bohong dan nak buat tuduhan, hamba minta buatlah rajakkan biar baik dulu kerna napak tak molek sangat lebih-lebih lagi kita semua ni duk mengaku kata kita mujahid fillah di masa yang sama kita pakat duk kutuk sama sediri pah bila gak tuhae nak tulung kita,hamba bukae nak pertahaekae Kasturi kalau hal Kasturi(PULO)misalnya,rajakkanlah ke http://www.puloinfo.net(statement)dan ini sedikit rengkasan apa yang ditulis oleh akhbar the nation dalae hal cadangae Chavalit serta coment Kasturi dalae hal demikian,cuba baca (Dialogue should be with the government: PULO)
  In a statement posted in the website, the foreign affairs chief of the Patani United Liberation Organisation (Pulo), Kasturi Mahkota, said the movement stands ready to discuss the future of the deep South but “only with legitimate representatives of the Royal Thai Government and through a dialogue process moderated by a neutral and impartial third party.”

  Katuri said he does not want to be lured into the ongoing loggerhead between the government and the opposition. He was responding to recent reports that quoted Chavalit’s unnamed supporters that the separatist movements of the deep South support his idea of granting the restive region some sort of autonomous status as a way to quell the ongoing insurgency.

  Cari oghe tulung terjumahlah kalau tidak pehae bahasa ingris, insyaallah terdapatlah apa yang Paksu Taba dan oghe lain-lain lagi hak duk mushkil itu.saya ni bukae apa cuma tak sedap sangat duk baca kadae-kadae tuduhae yang tidak benar dan tidak berasas.
  2-Harap ingat gatip kata la ni tu banyak oghe duk mengaku kata dia tu PULO begitu juga banyak oghe duk mengaku dia tu BRN kadae-kadae bukae hak sejati siam sediri pun duduk mengaku dan buat bermacae-macae cerita juga demi nak membusuk dan memburuk oghe jewae termasuklah PULO dan BRN, oleh itu pendapat hamba bahawasa perjuwaege kita ini bukae hanya setakat sejata saja bahkae politik,penerenge dan lain-lain lagi semua ni kena tingkat kan lagi dan ke semua ni juga tidak boleh berpisah atau pun bercerai di antara satu sama lain dan saya banyak setuju degan apa yang dibentang oleh saudara Mukhlis.

 62. Mukhlis says:

  Apa pula ni Paksu Taba? Biar kita Pasti betul-betul dulu kalau benda tu baik untuk orang Patani tak apalah saya tetap menyokong, tapi Chavalit tu bukan kerajaan dia parti pembangkang. yang berkaitan dengan pengisytiharan Chavalit ada pemimpin BRN menghantar surat kepada beliau itu memang ada dalam satu CD, saya pun dengar benda tu ada sebelum ini. Saya juga mendapat tahu Pulo memang ada kerjasama dengan BRN, sebab itu saya sokong sangat Kasturi selama ni dia sebenarnya ada kekuatan dan sokongan kuat dari Brn semacam Pulo satu sayap Politik untuk Brn dan Brn Pula sayap tentera Pulo, walaupun ini andaian saya dan ini juga harapan saya sebenarnya, sebab kedua-dua gerakan ini saling perlu memerlukan dan saling lengkap melengkapi, kedua-dua gerakan ini sajalah pada bacaan saya yang paling aktif di Patani. Maka untuk saya mepastikan betul atau tidak kerja sama tersebut saya selalu dan akan terus meminta sangat pemimpin-pemimpin selain dari Kasturi kena buat kenyataan, ketika itulah baru kita tahu yang sebenar-benarnya. Saya nampak pemimpin-pemimpin Patani ni takut nak keluar suara dengan alasan belum sampai masa lagi, bila masanya?…sebab itu saya sokong kenyataan Kasturi, dunia dah heboh dah, apa nak takut.. kalau kita tidak buat… Siam dan kuncu-kuncunya dah buat hari-hari… bermacam-macam suara dah timbul sekarang ini.
  Walau bagaimanapun apabila saya baca tulisan Paksu Taba saya mulai rasa sangsi sikit tentang maklumat tersebut, sebab pendekatan seperti itu saya faham bukan pendekatan yang diguna pakai oleh Kasturi selama sayu mejejaki caranya bertindak, saya nak buat kajian dulu Paksu apabila saya dapat fakta terbaik saya akan tulis lagi.Benda ini sensitif benar kalau betul maklumat Paksu kata saya merasai sesuatu yang buruk akan berlaku sebab semua kita kenal Chavalit ni, takut kita dahlah kena jajah akan digadai pula oleh Chavalit, parah kita.

 63. Paksu Taba says:

  Jadi betola hak Paksu denga tu ada oghe kita gi sokong hak Chawalit nak buat hak dia nak tu, tapi Kasturi kata dia takdak hubungkait lepah tu Pulo hak mana ni? Oghe kata bersatu bekubo dah,anak sigha kata ni muking ada oghe guna nama Pulo dan Brn ni.
  Paksu Kata: Amo naik bengong!!@@????

  • Oghe says:

   Paksu taba kena tahu bahawa kepimpinan pulo baru ditubuhkan, jadi puak puak hak tak dak tempat dalam kepimpinan baru mengamoklah.Jadi cara mereka ni nak still kata mereka berjuang kenalah buat sesuatu seperti berkawan dng chawalit, untuk sabotage kepimpinan baru pulo, itu yang kawe tahu.

 64. ding says:

  duk fikir hal diatas awam-awam tuh!…
  perkara belum jelas, yang jelas sekarang, cuba beri buah semangat pada anak-anak muda yang pikul senjata dirumah tek la wee….
  gula sumut suka, jangan terjebak politik lidah gula laa. habis masa free2

 65. Merdeka says:

  laning kena beringat sikit wae puak kita orae Taning, kata puak hak duk ngaku pulo ko, ketua BRN ko, dan puak2 bejuang hak mana2 saja hak duk minta nak damai dengan siam atau dengan chawalit tu puak kena tipu belaka, puak tu bukae orae bejuang tapi puak tu supo anjing duk salak bukit saja tu, kadang2 jadi anjing kurat siam pun ada juga nok buat baik dengan beruk tua siam chawalit tu. puak lagu ninglah hak duk khianat semangat orae hak duk bejuang lawae penjajah siam hari ning. puak ning sebenarnya tak banyak eko kali, duk kuk nara dua tiga eko dan ada juga duk kuk malaysia dua tiga eko,
  khaba gatik wae demo2 hak duk buat baik denga siam atau denga beruk tua siam chawalit tu, kata orae supo demo tulah sebagai pengkhianat orae bejuae Taning. semoga Allah bui hidayat kak demo.
  na’uzubillah minzalik.

 66. CiklahAlba says:

  amo sokong wae supo hak merdeka duk ghoyak tu…
  puak hak duk bawah pungun tahik chawalit tu puak dayuh jangae kita buat kigho dengan puak dayuh tu.

 67. Anak singa says:

  Hamba ghasa pelek oghe kita ni kalu nak bedil takut kalah dan kalu nak berunding takut siae akae tipu, sedar kedak kata kita dah dijajah oleh siae dah lebih seratus tahun dah kalah habis kalah dah dan tipu pun habis tipu dah apa kita nak kalah lagi dan apa lagi dia nak tipu kita?cuba pakat-pakat pikir lemah sangat dan buda sangat kae oghe Tani ni?,maka bagi hamba kelimah kalah dan kelimah tipu dah tidak ada lagi bagi oghe Tani,sekarae hanya seghi dan laba saja.bedil lah bersungguh-sungguh dan berundinglah bersungguh tapi jagaelah dega Chavalit kerna dia bukae lidah kerajaae dia hanya pembakae yang tidak ada sedikit pun kuasa lagi pula kita kena ingat bahawa Chavalit ni juga ada sangat kait mengaiat denga apa yang terjadi pembunuhae di masjid kersek dan di Taba kerana masa tu dia ada lah timbalae Thaksin.

 68. Anak singa says:

  Hamba ghasa cukup dah dan padae dah siae duk buda dan duk jatuh kita asal kae kita tidak duk buda dan duk jatuh sama sediri lagi hamba rasa cukup dan padae dah juga siae duk belaga kita asal kae kita tidak duk belaga sama sediri, Ayoh bagun, kuat kae komando kita politikus kita penerangan kita ekonomi kita dan lain-lain lagi insyaalah kita berjaya serta di radhai oleh allah.

 69. prihatin melayu says:

  Seminar Antarabangsa Pensejarahan Patani di Chulalongkorn University, Bangkok

  Satu seminar antarabangsa atau konfren tentang sejarah Patani akan diadakan pada 11-12 Disember 2009 ini bertempat di Universiti Chulalongkorn, Bangkok. Seminar ini dianjurkan bersama oleh empat agensi utama iaitu Universiti Chulalongkorn, Regional Studies Southeast Asia; Universiti Walailak (Legor), Museum Siam atau (so.po.ro) dan the Thai Research Fund atau (so.ko.wo).
  Secara jujurnya saya mengucapkan “tahniah” kepada sumua mereka yang telah berusaha dan terlibat dalam menjayakan seminar seumpama ini. Seperti mana kita maklum bahawa selama ini perbincangan dan perbicaraan terhadap isu sejarah Patani di Thailand adalah sangat terbatas dan tidak diberi tempat dalam masyarakat Thai secara umumnya dan masyarakat melayu Patani khususnya. Thailand sentiasa bekerja keras supaya sejarah Patani tidak didedahkan, dibicarakan dan tidak diketahui umum, bahkan kalau boleh hendak “hilangkan” terus dari ingatan orang melayu Patani dan dunia luar. Ini adalah “fakta” yang tidak dapat dinafikan.
  Kenyataan diatas bukan niat saya hendak “menuduh” dan “memburukkan” Thailand tetapi ia berdasarkan kepada “bukti nyata” bahawa memang Thailand tidak suka kepada “Sejarah Patani” diketahui umum. Hal ini dapat dilihat bahawa sejak dahulu lagi Thailand telah berusaha “menyekat” sejarah ini dengan berbagai cara, seperti mengharamkan keluaran dan edaran buku-buku sejarah, contohnya; buku Tuan Guru Haji Sulong (Gugusan Cahaya Keselamatan 1958) dan buku Ibrahim Syukri (Sejarah Kerajaan Melayu Patani 1958) dan lain-lain buku sejarah yang ditulis oleh orang-orang melayu tentang sejarah Patani. Selain mengharamkan buku, Thailand juga bertindak merampas dan setengahnya dibakar atau “melenyapkan” fakta-fakta sejarah yang sangat bernilai dan penting. Tidak cukup dengan itu, Thailand juga sering “bertindak” seperti menahan, mengugut terhadap sesiapa yang memiliki bahan-bahan atau buku-buku sejarah terutama dikalangan orang melayu Patani. Banyak kes-kes yang sering kita dengar dalam masyarakat Patani bahawa ramai “orang-orang kampong” ditangkap kerana hanya memiliki buku sejarah, sehingga tidak ada yang berani untuk menyimpan bahan-bahan sejarah ini.
  Ini adalah “fakta” yang boleh dirasa dan dilihat sendiri didepan mata kita, atau ada yang hendak menyangkal bahawa perkara ini tidak betul??? Jadi apa yang menghairankan dan menimbulkan tanda Tanya pada saya disini ialah; Thailand yang sejak berzaman-zaman berusaha “menyekat” dan “menghapuskan” sejarah ini, namun dalam keadaan kacau bilau dan tidak menentu yang sedang berlaku di Patani sekarang, tiba-tiba muncul satu kumpulan yang diketuai oleh ahli-ahli akademik Siam di universiti terkemuka Thai “membangkitkan” dan cuba membincangkan perkara ini ditengah-tengah masyarakat Thai (yang sebenarnya ia sudah jelas dan terang seperti mana yang telah dibincangkan dalam pelbagai buku sejarah yang tersedia ada). Dan seperti yang dipaparkan dalam iklan dan laman sesawang seminar ini bahawa, punca yang menjadi masalah di Patani sejak dari dahulu sampai sekarang ia bukan berpunca dari masalah agama, tetapi masalah sejarahnya. Berdasarkan kepada tema Ini, jelas bahawa kumpulan ini telah melihat “sejarah Patani” mempunyai “masalah” (mungkin hanya pada Thailand) yang harus di “perbetulkan” dan dikaji semula.
  Tulisan ini bukan berniat menuduh atau buruk sangka kepada kerja-kerja yang diusahakan , bahkan saya berterima kasih dan mengalu-alukan, cuma apa yang saya ingin kemukakan disini ialah; apakah usaha ini benar-benar untuk mencari kebenaran sejarah serta membenarkannya atau ia ada “agenda” lain disebalik seminar tersebut??
  Bukan berniat saya juga mahu menghukum mereka itu berniat ikhlas atau pun tidak dalam perkara ini, kerana ia masih terlalu awal dan belum ada bukti yang nyata, oleh itu kita tunggu dan lihat nanti, apakah keputusan dan resolusinya seminar ini terhadap isu sejarah Patani, samada ia akan “membenarkan” sejarah Patani yang sedia ada, atau “menafikan” sejarah Patani yang sedia ada kemudian mencipta semula mengikut selera mereka, atau “menyelewengkan” fakta-fakta sejarah Patani untuk kepentingan tertentu mereka !!!.
  Apa yang saya bimbangkan disini ialah; seminar ini hanya akan dijadikan satu “alat” untuk “menafikan” serta menyelewengkan sejarah yang sedia ada untuk disebarkan dan di war-warkan kepada orang Thai umumnya dan Melayu khususnya bahawa inilah “sejarah Patani yang sebenarnya” yang harus difahami dan dipercayai, kerana ia telah dibenarkan kononnya oleh ahli-ahli sejarah di seluruh dunia dalam seminar antarabangsa kali ini.
  Bagi saya ia tidak adil dan masuk akal jika sejarah sesuatu bangsa ditulis dan dikarang oleh bangsa lain, umpama; adakan mungkin latarbelakang atau biodata diri kita ditulis dan cerita oleh orang lain, kerana tidak ada yang lebih arif tentang diri seseorang melainkan dialah yang lebih arif tentang dirinya sendiri. Sama juga dengan Thailand, relakah dan boleh terimakah bangsa itu jika sejarahnya ditulis dan cerita oleh bangsa Burma umpamanya atau bangsa-bangsa lain yang bukan dari bangsa Thai??

  Perihatin Melayu
  *Untuk keterangan lanjut tentang seminar ini boleh layari di website http://www.patani-conference.net

 70. Mukhlis says:

  Perbincangan dah mulai nampak indah menarik dan akademik sekali, maka saya pun ingin tumpang sekaki, saya mulai rasa dah ketinggalan kereta api diwaktu ini. Terima kasih saudara Perihatin Melayu kerana memberi satu maklumat yang berguna kepada kami di sini, maklumat ini cukup menarik bagi saya, saya rasa yakin mereka (orang Siam) akan menumpukan kepada cara penyelesain dan cuba menunaikan sebanyak mungkin yang boleh diberikan kepada tuntutan orang-orang Patani tapi mengikut acuan dan cara mereka sendiri, tujuannya untuk memberi tahu kepada dunia nanti: kami telah memberikan segala-gala yang dimintak dan diharapkan oleh orang Patani, semua gabnor orang Melayu,Bahasa Melayu dimertabatkan…dan…daan banyak lagi…. kesudahannya kenapa kamu memegang senjata lagi, kan kami sudah berikan segala-galanya? semua dunia Islam akan menyokong mereka, dan rakyat akan mulai berpaling tadah beransur-ansur menjadi penentang kepada perjuangan, dan selepas itu era penjajahan baru akan bermula dala versi yang baru dengan pusingan baru, dan semut pun akan mati dalam manisan.
  Ini bukan ramalan, ia adalah senariu yang pasti terjadi…..kalau skrip tidak ditangan kita.
  Supaya tidak terlepas dari kereta api yang sedang berjalan mengikut jadualnya samada kita mau atau tidak, segala peranan tadi hendaklah diambil oleh kita para pejuang, dan semua gerakan pembebasan Patani. Cadangan dan tuntutan pejuang tidak pernah ditunjulkan secara jelas, kalaupun pernah dikemukan mungkin telah diambil oleh Siam dan sedang diubah suai dan akan diletak dalam acuan mereka, maka akan hilanglah kepriadian pejuang dan identitinya nanti.
  Berdasarkan kepada maklumat-maklumat yang ditulis oleh Paksu Taba, oghe, Anak Singa… dan semualah.. maka saya syorkan perkara yang perlu dibuat adalah seperti berikut:
  1. Menyokong segala usaha damai yang dilakukan oleh gerakan pembebasan Patani dengan ada perantaraan pihak ketiga yang berwibawa
  2. Usaha ini mestilah disertai oleh paling kurang dua gerakan Pembebasan yang betul-betul aktif, dengan mengemukan satu tuntutan bersama (sebagaimana yang dimaksudkan Kasturi sebagai tuntutan Kebangsaan).
  3. Rundingan boleh dimulakan secara rasmi hanya dengan satu badan yang ditubuhkan khas oleh kerajaan Thai untuk tujuan rundingan, bukan inisiatif, badan NGO, individu, general, ahli politik dan sebagainya.
  4. Kerajaan Thai mesti bersedia mengubah perlembbagaannya kearah itu supaya segala pelaksanaan nanti tidak boleh dipertikaikan sesiapa.

  Intisari dan strategi diatas sebenarnya saya kutip dan simpulkan dari saranan yang dikemukan oleh saudara Kasturi dari Pulo di akhir-akhir ini dengan sedikit pemgolahan dari saya. Dan apakah tuntunan mereka (kita) nanti terpulanglah kepada kebijaksanaan mereka (ketua-ketua kita).

  Maka kita mesti menolak segala usaha damai yang tidak menggunakan strategi diatas, sebagaimana kita menolak yang pernah berlaku di (Langkawi, Bogor dan yang terakhir ini dengan Chavalit)

  Tapi kalau semua gerakan masih mau berdiam diri lagi, nak tunggu bulan jatuh keriba,nak tunggu harimau patah gigi mati tua dan mati beragan, tunggulah, mereka akan terlepas kereta api. Dunia nak tolong kita, kita tak mau beritahu siapa dia kita, apa yang kita mau, jadi mereka akan beri kepada orang yang bijak memintak, rugi..rugi..orang Patani, jangan berangan untuk menunggu orang Siam akan menyerah diri, kalau mereka dah tak larat, mereka akan guna tektik lembut pula.

 71. Badar says:

  Sebenarnya kekalahan orang Patani bukanlah berpunca dari kekuatan pihak Thailand bahkan kekalahan orang Patani semata-mata berpunca dari orang Patani sendiri yang mana mempunyai sifat yang tidak suka melihat kawannya berjaya,kawannya kedepan,kawannya dipuja dan di sanjung.hasad dan dengki berluas-luasa fitnah memfitnahkan bermaharajalela,kata-kata jilat pungung Thai dan tali barut Thai ada lah perkataan dan ucapan biasa,maka ini kah sikap dan sifat seorang pejuang dijalan Allah yang mana berikrar untuk menegakkan syariat Islam di bumi Patani itu?.saya ada terdengar bahawasa ada orang-orang Malaysia termasuk yang berkuasa memuji keberanian Kasturi yang menerima tawaran menwawancarakan di TV3 serta berpeluang untuk mengerak orang-orang Patani yang masih lina dalam mimpinya serta membagi informasi kepada penuntun secara umum tentang isu Patani tetapi malangnya bagi sesetengah orang Patani itu semua dianggapkan kosong itu ada lah kerja-kerja tali barut Thai.

  Ssbenarnya saya belum lagi mendaftarkan diri sebagai pengikut Kasturi,sekarang ini hanya sekadar penyongkong dari jaoh-jaoh saja tetapi siapa tahu di satu hari muka kelak sekiranya beliua berterusan semacam ini.

  Taniah kepada saudara Prihatin Melayu dan saudara Mukhlis,saya tidak ada sedikit pun coment diatas article saudara berdua,hanya saya kata kan bagus,bagus dan bagus.

 72. Paksu Taba says:

  Kalu gitu bukae Kasturi Pulo lah hak sokong Chawalit, maaflah Kasturi kalu saudara baca hak saya kata Kasturi bohong tu, jadi ada oghe guna nama Pulo dan Brn lah ni.

 73. Patani Darul Salam says:

  Assalamualaikum…

  Saudaraku sekelian perjuangan Patani bukan untuk meminta-minta tapi adalah berlandaskan prinsip dan maruah yang dipegang dari dulu hingga kini. Seperti yang sedia maklum perjuangan Patani adalah untuk mendapatkan kemerdekaan daripada pemerintahn Siam. Dalam merealisasikan usaha ini setiap mereka yang menamakan diri mereka pejuang perlu memastikan setiap prinsip dan maruah rakyat Patani sentiasa dijaga supaya tidak dipergunakan oleh Siam.

  Hingga kini banyak usah telah dijalankan untuk memastikan kemerdekaan di Patani dapat direalisasikan. Antaranya adalah berhubungan usaha rundingan damai antara pihak pejuang dan Siam. Bagaimanapun usaha ini masih belum menunjukkan tanda yang positif ekoran daripada beberapa faktor seperti berikut:-
  (1) Perpecahan yang berlaku dalam pertubuhan pejuang.
  (2) Pemimpimpin yang tidak berkrebiliti.
  (3) Keikhlasan Siam.

  Faktor-faktor ini adalah duri dalam daging yang menyebabkan kenapa isu Patani ini tidak dapat diselesaikan. Sehingga kini pertubuhan pejuang seperti PULO, BRN-K, BIPP dan ABRIP dikatakan masih tidak dapat mencari kata sepakat masing-masing dalam menentukan apa yang terbaik buat masyarakat Patani. Masing-masing berpegang kepada agenda pertubuhan masing-masing dan boleh dikatakan pertubuhan seperti hendak menonjolkan pertubuhan mana yang paling hebat dan bukan untuk mencari jalam penyelesaian. Sekiranya pertubuhan ini dapat duduk semeja dan mencari kesepakatan sudah tentu perjuangan nasionalis Patani akan lebih kuat.

  Sehingga kini tidak ada pemimpin yang benar-benar mempunyai krebiliti dapat memimpin Patani. Kalau dalam forum ini kebanyakan hanya mengenali Kasturi Mahkota. Ya Kasturi adalah salah satu pemimpin pejuang yang berani menonjol tapi krebilitinya tidak dapat diterima majoriti orang Patani. Saya masih menunggu peminpin yang berani menonjol dan mempunyai krebiliti yang dapat diterima majoriti. Krebiliti disini membawa maksud pemimpin yang turut dihormati oleh siam dan tidak akan tunduk dengan sebarang desakan daripada Siam. Selain pemimpin ini juga perlu mempunyai keperibadian dan intelektual yang tinggi dan tidak diperkotak-katikkan oleh musuh. Saya ingin saudara semua melihat kepada kepada beberapa tokoh hebat Patani sebelum ini seperti seperti Tengku Abd. Kadir (lihat sejarah Patani)yang mempertahan Patani dari jajahan Siam. Saya percaya akan muncul pemimpin hebat di Patani satu hari nanti yang dapat mengubah senario di Patani kini.

  Siam sehingga kini tidak dapat disangkal memang tidak pernah ikhlas untuk menangani permasalah di Patani. Perkara ini dapat dilihat melalui dasar dicanang Abhisit. sehingga kini pembangunan yang direncana masih belum kunjung tiba. Lihat sahaja kenyataan yang diberikan Abhisit bahawa tidak mahu berunding dengan pemisah kerana mahu memberi tumpuan terhadap pembangunan di Patani. Mengapa keadaan ini berlaku sedemikian kerana Siam tidak menghormati masyarakat manoriti yang berada di Patani ini.

 74. Mukhlis says:

  Saya memang bersependapat dengan Patani Darul Salam pada semua paragraf yang ditulis, kecuali pada paragraf keempat, apabila memperkatakan tentang Kasturi Mahkota, sebab sayalah orang yang mungkin pertama menyokong Kasturi dan terus memberi sokongan, sebabnya begini:
  Saudara Darul Salam mengatakan semua gerakan masih tidak dapat mencari kata sepakat diantara mereka (mungkin maksudnya ada ego masing-masing)dan saudra Kasturi tidak mempunyai krebiliti (kredibiliti)dan tidak dapat diterima majoriti orang Patani.

  Soalannya saudara, pernahkah diadakan tinjauan atau soal selidik secara rambang atau meyeluruh yang dilakukan oleh pengkaji atau pihak-pihak tertentu sehingga kesimpulan seperti itu dapat diperkatakan?
  kalau ada sila buktikan, kalau tak ada tak adillah.

  Saudara juga tidak setuju kalau pemimpin-pemimpin kita bersikap ego, tidak boleh menerima pencapaian orang lain, hanya kumpulan dia sajalah yang betul. Tapi kenapa saudara pula terikut-ikut dengan tarian mereka?

  Saudara sedang menungu munculnya pemimpin yang berkredibiliti, tapi tak muncul-muncul lagikan? dan apa salahnya kita terimalah sekadar yang ada dulu, sementara yang sebenar datang, tunas hanya satu baru tumbuh, biarlah dia tumbuh banyak-banyak kita pilihlah yang terbaik barulah adil.
  Kita maknusia usaha kita bermula dengan kosong dan ia mesti ada kelemahan sebelu sampai kekemuncak.

  Saya akan berhenti manyanjung Kasturi kalau muncul orang yang lebih berkredibiliti darinya nanti.

  Semua orang akademik Siam rioh rendah membincangkan hal Patani, sejarahnya, tuntutanya…..bermacam-macam nya lagi dan lagi, dan kita pula awal-awal lagi dah pertikai kepada yang hanya satu-atu sahaja yang boleh dilihat rakyat…. yang hairanya saudara mengatakan kredibilitinya dipertikaikan, sedangkan rakyat Patani diseluruh dunia mengenali dia. Kita bukan berbalah ni, tukar pendapat!

 75. Patani Darul Salam says:

  Nampak saudara agak tersingung apabila ada yang perkatakan mengenai Kasturi. Mungkin saudara sangat mengenali dan menyanjungi Kasturi berbanding saya mengenali Kasturi. Tapi untuk pengetahuan saudara masalah krebiliti pemimpin adalah satu faktor mengapa Patani skar mencapai apa yang dikehendaki semasa berada di meja rundingan. Tujuan saya bukan untuk menyerang peribadi Kasturi dan berlandaskan pendapat dari akar umbi. Jadi kalau saudara Mukhlis ingin melihat fakta sila jalankan tinjauan pendapat sebab sayapun ingin melihat keputusannya.

  Tapi untuk pengetahuan saudara Mukhlis itulah yang berlaku di peringkat akar umbi kini yang rata-rata berpecah ekoran tiada kesepakatan di antara pemimpin. Tujuan saya menulis bukan untuk menyerang peribadi Kasturi dan dalam tulisan saya, saya cukup menyanjungi pemimpin yang berani kedepan seperti yang ditunjukkan oleh Kasturi. Tapi dalam hal ni seorang yang berani ke depan ini harus memastikan diri mereka tidak dipergunaka oleh Siam dan persoalannya adakan Kasturi telah bersedia untuk memastikan dirinya tidak dipengaruhi.

  Dalam pada itu,

 76. Mukhlis says:

  Saya baru bercadang untuk berjumpa dengan Kasturi pada suatu masa nanti, entah dapat atau tidak, ini tak penting.
  Yang saya bersungguh-sungguh menulis disini kerana saya nak mintak pemimpin-pemimpin gerakan lain bangun pegang tangan kasturi ajak bersama mengemukan tuntutan, jangan mengharapkan Kasturi saja yang mengajak mereka, supaya apa yang dibimbangi kita dan apa yang dibimbangi saudara (Patani Darul Salam)iatu diprgunakan oleh Siam dan lain-lain lagi apa saja yang kita selalu takut tidak akan berlaku, kerana kita bekerja dalam Jamaah.

  Memang saya menyanjungi beliau diatas keberaniannya, saya tak boleh menynjungi beliau labih dari itu, kerana maklumat saya terhad, hanya dapat mengenalinya melalui media massa.

 77. Patani Darul Salam says:

  Untuk pengetahuan saudara Mukhlis bukan mudah untuk melihat pemimpin gerakan bangun dan berpegang tangan. Dalam perjalanan menuntut kemerdekaan Patani ini banyak ranjau dan halangan yang terpaksa diharungi. Ini kerana pemimpin gerakan perlu berhati-hati dalam menilai siapa kawan dan siapa lawan. Inilah yang sering digunakan pakai dalam setiap aktiviti pemisah di Patani. Bukan mudah untuk melihat pemimpin gerakan menojol kedepan kerana banyak risiko yang terpaksa dihadapi terutama daripada pihak Siam. Kebanyakan pemimpin gerakan senang bergerak dalam situasi sekerang hingga menyebabkan Siam tercari-cari.

  Dalam memperkatakan hal ini saya mahu balik kepada soal keikhlasan pihak Siam dalam menangani masalah di Patani ini. Sehingga kini belum nampak keikhlasan tersebut. Dalam perundingan yang dijalankan pun pihak Siam masih bersandiwara. Sehubungan ada usaha untuk melantik pihak yang berkecuali untuk menjadi orang tengah semasa perbincangan pihak Siam dengan gerakan. Bagaimanapun sehingga kini belum nampak yang memperlihatkan sifat berkecuali. Disini saya menetapkan krebiliti seorang pemimpin itu untuk memujuk pemimpin gerakan supaya dapat berpegang tangan dan ini tidak berjaya dilakukan Kasturi yang berada nun jauh disana….

  • sir says:

   aku anak melayu dari malaya amat bersimpati dengan perjuangan untuk Negara Patani dan pernah satu kali aku pergi ke Yala Patani Songkla Dan Nara.aku dapat berjumpa dengan Imam Hj Ahmad tok imam Masjid Raja Patani yng akhir.aku dah lupa nama tempat.dalam perjumpaan aku dengan dia aku nyatakan hasrat untuk turut berjuang bersama2 dengan yang lain.dan hasrat aku pada masa itu sekiranya semua pejuang tidak dapat bersatu biarlah aku dari malaya aje yang menyatukanye. Alasan dia pada aku di bumi patani bukan tempat aku dan orang patani tidak mungkin dapat bersatu kerana rakyat patani sendiri yang tidak bersatu hati.aku terima alasan Hj Ahmad kerana betul kata nya.daripada pengalaman aku orang patani yang tidak menyokong JIHAD ni banyak tuhan.Tok guru pondok pula masih nak mengajar fardhu ain dan kuliah agama. Sepatutye kita kena belajar dan ajar diri kita dan sedara kita yang bersatu kepada ALLLAH yang satu baru lah ALLAH dapat menyatupadu kan kita di bawah satu kalimah.Kalau setakat gi masjid pas tu balik rumah duk bersembang tanpa ada rasa takut pada Allah pun tak guna jugak lebih baik g sembah siam sama aje.Lagi satu rakyat Patani kat malaya ni pun satu buat nak lari ke sini pakat2 balik kampung kuatkan kubu tauhid dan saling bantu membantu kemunafikan dan kezaliman yang ada di tanahair sendir bukan duduk di malaya. Bagi hak meniaga pulak apa perniagaan yang tak akan kamu rugi?Berniaga dengan Allah ke dengan manusia? Mu para-para pejuang Islam Patani aku sokong perjuangan mu semua yang ingin menegakkan Islam agama ALLAH dan RASUL.Apa lagi yang tinggal pada mu semua?????Peringatan untuk pejuang hok mana dok lari kat luar tu bukan pejuang hok mana kat dalam tu pejuang sebenar jadi panggil mereka semua pulang bersatu dalam tanah sendiri kerana ajal maut bukan penentuan PBB atau negara luar yang bersimpati.Bangkit dengan keramat ALLAH bukan dengan semangat semata.Mana gi Wali Dan Keramat yang ada kenapa mereka tak nak bersatu dengan pejuang kerana nawaitu mereka cuma Allah bukan tanah.Sekian daripada aku di Malaya.Nama aku MOHD NASIR HASSAN berasal daripada gerik Perak Malaya darah aku darah RASUL BAKA aku BAKA ALLAH.BENAR TETAP BENAR SALAH TETAP SALAH.Bumi ini bukan hak bangsa bumi ini hak Rasul hak ALLLA.Ampun maaf di pinta sekiranya terkasar bahasa.

 78. Mukhlis says:

  Memang Siam tak pernah Ikhlas dalam masalah Patani, dan kesukaran untuk pemimpin Patani menunjul diri memang ternyata jelas diatas anyak kemungkinan dan biasanya atas alasan keselamatan, itulah sebabnya kenapa saya kagum sangat pada Kasturi kerana kemampuannya, mungkin keberaniannya, atau mungkin di sana ada ciri-ciri yang dimiliki Kasturi yang tak ada pada orang lain. disaat-saat pemimpin lain belum bersedia atau belum boleh atau belum mampu atau masih menunggu saat yang sesuai untuk mereka muncul. Hinggakan ketua Pulo sendiri pun tak muncul juga, walau bagaimanapun saya menaruh harapan baik bahawa semua pemimpin gerakan sudah ada persetujuan sesama mereka serta memberi laluan dan isyarat lampu hijau kepada Kasturi untuk berbuat sesuatu pada tahap ini, kalau tidak kenapa tidak ada suara bangkangan yang boleh dirasai atau didapati di sana sini, itulah yang saya rasa.
  Dalam forum ini saya tumpukan tulisan saya kepada aspek politik,diplomasi dan hubungan antara bangsa sahaja, tentang ketenteraan dan gerakan bersenjata, seseorang pun tak boleh nafikan peranan gerakan bersejata Brn dan penguasaannya dan pendominasiannya di medan tempur hakikatnya perlu diakur oleh semua orang, di forum seperti ini bukan tempat untuk diperkatakan itu semua,kerana ia sesuatu yang sulit yang sukar dibaca oleh orang seperti saya, dan pemimpin-pemimpin mereka sukar dikesan yang menyebabkan bukan Siam saja yang tercari-cari, kita orang awam inipun tertanya-tanya, itu sudah semestinya begitu kerana itulah sumber kekuatan perjuangan Patani di era ini yang tak pernah erlaku dalah sejarahnya.. Syabas, BarakalLahu Fiikum.
  Saya juga bersetuju dengan sauda Patani Darul Salam, bahawa Kasturi tak mampu untuk mengumpulkan semua gerakan duduk semuja, kerana itu sesuatu yang sukar, cuma tidak mustahil untuk dilakukan perkara tersebut, dan ia mungkin dapat dlakukan melaui dua cara sahaja:
  1. Setiap pemimpin secara ikhlas mempelawkan gerakan mereka masing-masing untuk bersama (perkara seperti ini tak mungkin berlaku kerana ego masih menebal, ia mungkin berlaku sekiranya bencana besar menimpa seluruh rakyat Patani seperti Sunami … nauzu bilLahi min zaalik.)
  2. Melalui kuasa luar yang memaksa mereka, dan kuasa ini mestilah dari negera Islam, kuasanya mestilah berwibawa dan dihormati oleh seluruh rakyat Patani yang akan menjadi sukar ditolak oleh pemimpin kita yang rata-ratanya ego tak bertempat dan tiada penghujungnya.

  Cara kedu sahaja yang masih ada harapan bagi saya untuk mereka dapat duduk semeja, tapi bukan bukan bersatu padu itu jauh sekali, dan jangan harap mereka akan bersatu padu dalam masa terdekat ini, kalau tidak ada bencana besar dari tuhan menimpa kita semua.

  Sayap politik perlu muncul, kerana ia tidak perlu berahsia sangat seperti gerakan bersenjata dan ia sebenarnya adalah lisan bagi gerakan bersenjata yang perlu senentiasa sulit dan bersembunyi.

  WalLahu Aa’lam.

 79. Badar says:

  Saya tidak setuju dengan pendapat Saudara Patani Darul Salam yang mana beliua mempersoalkan dan menanti keikhlasan dari pihak Siam, kerna bagi saya soal keikhlasan ini tidak akan wujud diantara kita orang Patani dengan Siam sama sekali walau pun selepas kita dapat kemerdekan nanti,maka bagi saya ini lebih cendorong kepada apa yang dikatakan oleh orang barat “Political games” atau pun sendiwara politic saja.oleh itu tidak usah tunggulah keikhlasan itu kerna sampai kucing tumbuh tanduk pun tidak akan datang.saudara mesti ingat bahawasa ini bukan proses membeli beras dengan satu dua rundingan dapat berjaya dan dengan persoalan keikhlasan ini lah diantara alasan-alasan yang dapat saya tahu yang mana sering pemimpin-pemimpin gerakan tidak mau menghulurkan tangan kepada Kasturi.

  Saya cadangkan,Mari lah kita sama-sama membinakan keikhlasan sesama kita sendiri dulu sebelum kita mempersoalkan keikhlasan orang lain.

 80. Paksu Taba says:

  Beto kato Badar, amo sokong hak Mukhlis dok kata. amo dokbaca sughak koba siam puak-poak saim dok caghi dok pikir caghi cara nak buat macae mana ha taning nih, haghi-haghi dok kecek puak dia tapi cara demolah, kita pula tak ghoyakpun hak kita nak cuba tengok apabila Kasturi kato sangop rundeng tapa syarak suma pemipen siam sughak koba dia ghioh. jadi lani kita kena banyok bena macae ni lah bia oghe siam kecek haghi-haghi nak selesa hak kita nak, takleh nak buak ko bena macae tu?, tapi amo tengok Kasturi dan puak-puak dia napak mace boleh buat sebab bena macae ni denga ceghitonya dia dan puak-puak dia duduk buat lamadah, tapi ada stengaoh oghe kita (sinilah hak dalae forum ni)nanti nak plekeh hak oghe buak dia sedighi tak buak pun. sebak tulah Mukhlis (Badar napok sokong juga) sokong sangak hok Kasturi buat (bekalilah tu). Gini, hok bede jangae begheti,teghuh bede, hak politk buak cara politik lagi satu Kasturi tak stohpon ha-ha gurela hak dok buak kegheja, sapo dia demo macae mano demo susun tak ghajing kata gapo tak penoh ngaku kato hak diapun. sebabnya paksu ghaso supa kata Mhukhlis jugalah hak dok bede tu banyak dibuak oleh BRN tapi buke semualah.
  lepah pada ni bila siam tu ghioh dok tulih kecek hak kita buat, hak kito bede (hak kita kecek dalae sughak koba dale tv = hak ni kigho kosong lagituh kalu kito bading denga hak dok bede, kita kena buak banyak bia sama dae denga oghe dok bede). Satu lagi, baghu2 ni banyok sughak koba di Turki dan Tv dia, cegheto ha Taning, sapo dio bawk gi masuk, katonya Kasturi juga… jadi betolah kalu pakak kato kito sokong Kasturi, kalu oghe lain buleh buak macae Kasturi kito sokong dia pula, come kaetu. amo nak sokong Kasturi jaga weh, oghe lain kalu nak kecek buat dulu, kalu nak meghenoh oghe tunyok dan beghi bukti hak dio buatdah jangae ghoyak hak tak buat lagi baghulah oghe pangae (Anak Jate).

 81. ding says:

  lawa paksu taba tulis
  tulis vi jadi bahasa sikit eh paksu taba
  sedap baca hak paksu taba tulis
  ding suka yang paksu taba tulis, nampak jujur bahasa dia, lawa lagi paksu taba bila jadi bahasa sikit je.
  ..
  ding baca hak itu dan hak ini, semua kita ada rasa cinta sama negara sendiri, tak menafi sikit pun dari yang itu, bolih lah kita berfikir ada saja yang kita nampak.
  ..
  no duit no suara
  no sepirit no tindakan
  no pemimpin no tujuan
  no senjata no revolusi
  no bendera no negara
  no stop fight for our patani country…let’s go brother

 82. Paksu Taba says:

  Terima kasih ding. Ding pun apa kughaenya, pana bahasa Inggeris, kito oghe tak pegae sejata ni, hak ning saja yang kito boleh buat, semuga kita dapat tumpang pahala shuhada kita. Aamin ya Rabb.

 83. Badar says:

  Saya ingin megucap terima kasih kpd Paksa Taba yang dapat bersetuju dengan hujah saya itu,sebagai makluman selanjutnya yang mana dapat saya tahu juga bahawasa pemimpin-pemimpin gerekan yang tidak sudi hulur tangan kpd Kasturi itu ada lah mereka yang sama yang menerima cadangan Chavalit itu(Tesban Patani)Wallahu A’lam.

  Saya boleh setuju juga dengan saudara Mukhlis dan Patani Darul Salam tenteang penunjulan Pemimpin-pemimpim gerakkan dan tuntutan bersama itu.Maksud saya,saya rasa kita semua cukup Arif dan dapat ambil kata sepakat bahawasa bukan kesemuanya pemimpin-pemimpin kita itu semestinya didedah atau pun ditunjulkan tetapi sampai tuntutan dan kemauan perjuangan kita mesti dirahsia juga,bagi saya ini dah silap.oleh yang demikian saya serukan kpd pemimpin Patani yang tercinta, kesemuanya(Patani Darul Salam juga),hapuskanlah ego,hasad dan dengki dan jatuh menjatuh diantara satu sama lain serta binalah keikhlasan,angkatkan lah sesama kita batu membantu agar kita dapat menggeluarkan satu tuntutan(memorendam) kebangsaan yang mana dilaung-laungkan oleh Kasturi itu di masa yang terdekat ini juga.

 84. Ikhlas says:

  Saya bersetuju dengan apa yang dikatakan oleh Badar itu kerna mengikut apa yang saya dengar pun begitu juga,maka wahai saudara ku Patani darul Salam seharusnya sauadara persoalkan credibility mereka itu dahulu sebelum saudara mempersoalkan credibility Kasturi dan kepada Kasturi dan jumaahnya teruskan saja perjuangan anda dan ingat kata-kata orang tua “pisang tidak akan berbuah dua kali”biar sajalah kalau mereka-mereka ini tidak mau menghulurkan tangan mereka, Patani tidak akan kemana-mana selagi kita menenti mereka ini.

 85. Sokongterus says:

  Kredibiliti mengikut definisi saya: Ialah apabila seseorang itu diberi kepercayaan untuk melakukan sesuatu kerja dan kepercayaan tersebut terus diberi secara berterusan. Berkaitan dengan isu perbicangan di forum ini, maka saya berpendapat, Kasturi telah diberi kredibiliti yang cukup tinggi yang tak pernah dicapai oleh pemimpin-pemimpin Patani selama ini, ia adalah kredibiliti bertaraf antara bangsa dan mungkin juga bertaraf tempatan. Apa! kepercayaan yang diberi oleh dunia pada Kasturi tidak boleh dikatagorikan sebagai katagori kredibiliti? Kredibiliti yang bertahap manakah yang dikehendaki saudara Patani Darul Salam? Ini adalah peringkat permulaan dalam era perjuangan Patani masa kini, pencapaian yang dicapai Kasturi setakat ini(berdasarkan kepada maklumat yang di tulis diblog ini)sudah lebih dari cukup, kecuali kalau saudara Patani Darul Salam dapat buktikan yang sebaliknya dan dapat meyakinkan, saya akan menyokong anda pula, kalau tidak ((Kasturi is the best)), jangan ada yang cemburu pula.

 86. ding says:

  sama-sama lah paksu taba..
  ..
  sama-sama lah, masalah pemimpin sungguh tidak mudah dan tidak payah, pemimpin revolusi itu orang yang panuh dengan perhitungan, semua ada niat baik, kasturi pun ada tujuan untuk patani kita belako.
  ..
  hak penting lagi tu, kita nak buat macam mano supaya orang taning kita ada kesadaran semacam kita-kita duk coment nih..
  ..
  paksu taba ada pikiran yang baik po, ka patani darussalam, mukhlis, dan lain-lain lagi, kesadaran manusia melayu patani..
  ..
  bagaimana dengan orang yang duk rapat dengan siam..
  kito nak buat macam mano, nak bedea sayea peluru dan makan hati sesama orang melayu..lah mano paksu taba yo, ding anak muda, fikir tak tajea mano, orang tua fikir tajea dan banyak pengalaman.

 87. Paksu Taba says:

  Supa sokmo Ding weh, kalu dah tak leh vak gapo dah. Mano-manopun didunia ni macae ttuu lah oghae dok buak tapi selidik beto-beto dululah nasihak-nahak dululah…. supa sukmolah Ding mudah kata hok dok buat ghama-ghama tulah.

  Ding tanya macae mano nak buat untuk caghi kesedaran, kita dah sama-ama buat dah ni, buat koho-koho dulu dia tak jadi molek selalu, yang kedua pula kita pakat sebut hak molek saja hak tak molek dia akae hilae sedingi sapo dia buak molek kito sokong, tak kighalah molek sikit ko molek banyak kalu hak tak buak lagi kito beghi galakan dia buat, kalu oghe buak hak tak molek jangae peduli ko dia, tapi kalu dia ngenak ngacar jadi bahaya kepada kita… macae tadilah, takdakdah cara lain.

 88. Mukhlis says:

  AlhamdulilLah semua pelayar nampaknya boleh memahami hala tuju perjuangan Patani sekarang ini yang memerlukan sokongan padu yang tidak berbelah bahagi kepada perjuangan, kerana perjuangan Patani adalah satu, musuh juga satu tapi cara dan tugas berlainan dan pelbagai, jangan sombong dan jangan terlalu merendah diri, setiap kita ada tugas ada bidang kerja.
  Kita hanya dimintak untuk mengatakan (ya) kerana ia sudah cukup menggegarkan musuh.
  Dalam forum ini saya banyak menekankan perlunya(menonjol diri) dan terima kasih saudara Badar yang menjelaskan kehendak tersebut.
  Saya mintak izin untuk menjelaskan maksud menonjol diri pada pandangan saya (lebih kurang sama dengan saudara Badar):
  1. Hanya beberapa individu sahaja dalam sayap politik yang perlu ditunjulkan dengan syarat beliau diperlukan pada saat dan suasana ketika itu untuk berbuat demikian dan ia boleh menguntungkan perjuangan, apa yang dilakukan Kasturi adalah menepati maksud ini.
  2. Sayap bersenjata tidak boleh menonjol diri, kecuali ia memang telah dikenal pasti oleh musuh, itu pun boleh ditunjulkan dalam keadaan tertentu sahaja.

  (Nota: ini bukan peraturan yang perlu dipakai oleh pejuang, ia hanya pendapat saya sebagai individu yang ingin memberi sumbangan kepada perjuangan kita, yang juga masih menyembunyikan identiti sebenar dan saya tidak boleh menonjol diri/dikenali dan memang tak perlupun untuk berbuat demikian kerana musuh kita dimana-mana sahaja)

 89. Dr. Conflict says:

  Konflik di selatan thailand sudah berlangsung selama 5 tahun selepas ia muncul kembali pada tahun 2004 yang lalu. konflik ini dilihat mempunyai banyak perbezaan berbading sebelum tahun kemunculan yang terbaru ini. perbezaan ini menyebabkan konflik sebelum ini sudah hampir mencapai penyelesaian telah kembali menjadi rumit sehingga mengorbankan lebih 3600 nyawa dan kemusnahan harta benda.

  setiap pihak harus berfikir untuk menjawab soalan ini. soalan-soalannya ialah kenapa konflik ini semakin menjadi rumit? kenapa semua pihak tidak mahu tampil dan mengaku terhadap keganasan yang dilakukan? kenapa aktor-aktor konflik ingin terus menerus menggunakan kekerasan sebagai strategi konfrontasi? kenapa pihak luar memberi perhatian kepada isu dalam negara Thailand ini? kenapa kerajaan Thailand cuba menyelesaikan konflik ini sehingga sanggup menawarkan perundingan dan kuasa autonomi?

  pada saya soalan-soalan ini boleh dijawab oleh gerakan pemisah. hakikatnya, anda gerakan pemisah pasti belajar daripada kesilapan lalu sehingga perjuangan anda terhapus dengan begitu sahaja sehinggalah anda timbulkan kembali pada tahun 2004. oleh itu, saya faham dan tidak perlu untuk menceritakan di sini tentang strategi anda.

 90. Mukhlis says:

  Selamat menyambut hari Raya idiladhha, Maaf Zahir Batin.
  Saya merasa terpanggil untuk cuba menjelaskan persoalan yang ditimbulkan oleh Dr. Conflict.
  Pertama mengenai beberapa istilah dan frasa yang saya rasa tidak secucuk dengan kehendak kami.

  1. Keganasan: Siapa yang melakukan keganasan?, kalau rumah Dr. dimasuki perompak, mereka merampas harta Dr. membunuh ahli keluaraga Dr. tanpa kasihan belas, merogol anak isteri Dr. dan menafikan hak Dr., maka Dr. pun menembak mereka, adakah Dr. boleh dipanggil pengganas?. Sebenarnya apa yang kami lakukan itulah bahasa komunikasi kami dengan penjajah Siam, sebab Siam tak pernah cuba memahami kami dengan bahasa lain selain dari bahasa yang sedang kami guna sekarang. Kenapa perkataan keganasan hanya dituju kepada kami sahaja?, ini tidak adil berat sebelah!, siapa Dr. sebenarnya sehingga tergamak menuduh kami begitu?

  2. Kekerasan sebagai strategi konfrontasi: Apa salahnya kalau Siam melayan kami dengan kekerasan, kami mebalasnya pula dengan perkara yang sama, ketika Siam membunuh kami di Taba di masjid Kerisek, di Masjid Air Tempayan dan banyak lagi, apakah itu dipanggil strategi belaian kasih mesra Siam pada orang Patani?, cuba Dr. berikan fakta-fakta yang menunjukan Siam itu baik macam Dr. melayan pesakitnya, lembut macam sutra. Untuk pengtahuan Dr. orang-orang Siam sendiri sibuk sekarang ini memperkatakan tentang kezaliman kerajaan merekalah yang menjadi punca konflik di Patani berpanjangan dan belum tahu penghujunya sehingga sekarang ini bukan sebaliknya. Orang yang berpendirian seperti Dr. sekarang dah tak banyak diantara mereka kalau di negara jiran kami Malaysia ialah: Saudara Zulkifli Abu Bakar dari Utusan Malaysia, Beliau sama dan sebiji macam Dr. salin tak tumpah, saya cukup geram apabila membaca tulisan-tulisa Zulkifli mengenai Patani nampak jelas dia diupah oleh Siam, mintak dia belajar dari wartawan Berita Harian yang menjadi seorang wartawan yang cukup bertanggung jawab walaupun tidak sepenuhnya tepat.

  2.Gerakan pemisah: Siapa kata kami gerakan pemisah? kami tak pernah menjadi sebahagian dari Thailad!, macam mana kami boleh nak berpisah? Dr. kena faham sejarah kalau Dr. seorang Melayu Islam, tapi kalau dr. bukan orang Melayu itu lain ceritanya. Apakah salah seseorang itu menuntut haknya? Perkataan Gerakan Pemisah diguna pakai oleh empat orang sahaja: 1. Siam 2. Zulkifli Abu Bakar 3. Dr. Conflict 4.Orang-orang yang setara dan sewaktu dengannya dengan mereka bertiga di atas.

  Kedua:
  Siapa kata Siam menawar autonomi?, tiada sebarang kenyataan rasmi setakat ini yang boleh menyokong kata-kata Dr.tersebut Kalau dia tawar, tawarlah tapi kami tak boleh terima, itu bukan tuntutan kami, kalau nak runding boleh seperti kata Kasturi dari Gerakan Pulo, runding boleh dilakukan tanpa syarat tapi mesti ada orang tengah yang berwibawa, disertai oleh gerakan-gerkan pembebasan lain, dan rundingan itu pula mestilah dengan badan yang dilantik oleh kerajaan Thailang sendiri secara rasmi, bukan dengan individu, general, dan ahli politik.

  Kalau kami yang ganas kami tak mau berunding langsung, tapi kami boleh terima kalau rundingan nak dibuat tapi dengan caranyalah.

  Perjuangan Melayu Patani bukan bermula pada 2004, ia dah dimulakan semenjak Patani dijajah lagi, cuma 2004 iala bermulanya era pukulan maut kami.

 91. ding says:

  ding setuju apa yang dikatakan oleh mukhlis!
  bukan 2004 yang jadi konplik Dr. tapi sudah lama bro Dr.
  patani bukan conflic bro Dr, tapi masalah penjajah sama yang dijajah Dr.
  ..
  faham masalah dulu Dr. tarak jika otak Dr. fikir macam tu..
  selamat raya juga Dr.
  ..
  terimakasih Paksu taba dia ro yang telah beri fikiran melalui layar sini..selamat raya semua!!!!!

 92. Paksu Taba says:

  Amo supa demo Ding sokomg Mukhlis. pengganas pemisah penjahat selatan โจรใต้ hak lani pulak pengacau ผู้ก่อความไม่สงบ sumani hak siam guna belako, haghak Dr. pahaelah hok oghe tani nok. tapi kalu Dr. kato dia bukae oghae Melayu.. takpo kita pahae.

 93. Chu! says:

  ***orang malaysia hak jauh dari sempadan dia tak tahu sejarah melayu patani hak sebenar cuma tahu hak engeris dan siam pakat2 tulis pakat2 buat mana nak reti mana nak tahu….hak sebenar!!!!

  ****kami dok agak orang malaysia adek beradek tapi dia tak bilang sekali…..kesian ka orae melayu PATANI

  *****tapi tak mengapa tuhan ada …orae islam hak mengerti hak asasi umat islam ada tak usah bimbang
  ****pemimpin hak mana2 pun dia ada naik dia ada jatoh…tetapi Allah tak jatoh selama2 nya tetap ber sama keberan
  ****kami orae Patani tak resau lambat pun tak apa asal kan selamat Insya Allah

 94. Sokongterus says:

  Saya sokong Chu!, ramai mereka keliru tentang orang Melayu Patani dan tentang sejarahnya. Inilah tugas kita agaknya supaya mereka tu lebih paham tentang hakikat dan kehendak orang Patani yang sebenarnya.

  Saya ada terbaca dalam Puloinfo (http://puloinfo.net/?Show=ReadArticles&ID=124.) Presiden Pulo adalah Nur Abdul Rahman adakah beliau orang sama dengan Al Haj Abu Yasir Fikri kerana beliau juga presiden Pulo sebagaimana yang ditulis dalam Patanipost (http://www.patanipost.com/)Al Haj yasir Fikri nampaknya mempunyai hubungan baik dengan OIC, yang boleh membawa isu Patani kepada badan tersebut yang bertanggongjawab terhadap 1500 juta orang Islam di seluruh dunia

 95. Ikhlas says:

  Mengikut apa yang saya tahu,bahawasa PULO ada lah satu pertubuhan yang mempunyai perlembagaan serta mengamal system syura(Democrasy)di dalam menentukan pemimpin-pemimpinnya.diantara apa yang termaktub di dalam perlembagaan PULO ialah setiap ampat tahun sekali mesti diadakan perjumpaan agong,maka di dalam perjumpaan agong ini lah yang selalu menentukan siapa bakal akan menjadi pemimpinnya.

  Untuk menjawab soalan saudara Sokongterus.
  1-Nur Abdul rahman dan Abu Yasir Fikri bukan orang yang sama.
  2-Setakat yang saya tahu,bahawasa Nur Abdul Rahman ada lah dilantik melalui proses perjumpaan agong PULO pada baru-baru ini,ada pun Abu Yasir Fikri itu entah lah siapa yang melantik beliau? kemungkinan dia sendiri yang melantiknya.ini bukan erti saya menetang beliau cuma saya maklumkan proses perlantikkan.

  Di sini ingin saya menjawab soalan-soalan Dr. Conflict:-
  1-kenapa konflik ini semakin menjadi rumit? Soallah pihak Thailand.
  2-kenapa semua pihak tidak mahu tampil dan mengaku terhadap keganasan yang dilakukan?dah mencukupi dengan jawapan dari saudara Mukhlis.
  3-kenapa aktor-aktor konflik ingin terus menerus menggunakan kekerasan sebagai strategi konfrontasi?Saya rasa soalan ini juga seharusnya dikemukakan kepada pihak Thailand,kerna strategi kami cukup jelas, kami akan mengguna kedua-duanya sekira diperlukan iaitu kekerasan dan kewarasan.
  4-kenapa pihak luar memberi perhatian kepada isu dalam negara Thailand ini?Kerna kepentingannya yang amat(bumi Patani cukup kaya), kalau saudara ada ikut pertingkaran di antara kerajaan negeri Kelantan dengan kerajaan pusat di dalam soal royalti minyak, maka saudara fahamlah.
  5-kenapa kerajaan Thailand cuba menyelesaikan konflik ini sehingga sanggup menawarkan perundingan dan kuasa autonomi?betul ke yang saudara kata ini? saya rasa saudara Mukhlis juga dah bagi penjelasan dalam hal ini,cuma ingin saya tambah sedikit dengan mempersoalkan saudara Dr. Conflict seperti berikut:-
  Autonomi yang dibagikan oleh Israel kepada Palastine dan Autonomi yang dibagikan oleh Filipina kepada Moro,Saudara nampak masaalah mereka dah selesai atau belum? kalau belum saudara kena pastikan dahulu sebelum saudara berbangga dengan tawaran itu,kalau ada tawaran.

  Selamat menyambut Adil Adha Al Mubarak kepada semua serta maaf lahir dan batin.

 96. Sokongterus says:

  Terima kasih saudara Ikhlas kerana memberi maklumat yang saya sudah berbulan-bulan tertanya-tanya, memang kalaulah dalam Puloinfo.net itulah maklumat yang saya faham. Tapi maklumat dalam Patanipost itu tahun 2008 lagi, mungkin Al Haj Yasir juga termasuk dalam orang yang dipilih dalam perhimpunan tersebut. itu satu kemungkinan juga, takkan dia nak melantik diri sendiri pula, kalau boleh saudara ikhlas kena pasti betul-betul mungkin itu andaian dari saudara saja, mana boleh begitu?.

 97. Oghe says:

  Cuba perhatikan logo pulo al haji Yasir Fikri dan pulo Abdulrahman nur sudah tentu berbeza, alhaj yasir fikri memimpin pulo serpihanya semenjak pertengahan tahan 80 han lagi, sementara pulo abdulrahman nur adalah pulo yang kebanyakan masyarakat Patani kenal dan juga masyrakat anatarabangsa, sementara itu juga yang dapat saya maklumumat bahawa Abdulrahman Nur baru saja dilantik sebagai presiden pulo setelah mereka mengadakan pemilihan baru baru ini, dan diberitakan juga ada pula pulo baru yang melantik presiden mereka sendiri, mereka mereka itu terdiri dari orang orang yang tak dapat tempat dalam kepimpinan pulo yang Abdulrahman nur jadi presiden.Tak tahulah dimana kesahihan cerita itu.
  Allah yang maha mengtahui.

 98. Paksu Taba says:

  Paksu ghasa gini dalae gerakae pembebasan Patani setiak gerakae ada oghae tak puahhati dengae oghe ghama maka dia buat puak baghu buat puak dio sedighi, oghae pangae serpihan. Ado belako kalu kito tengok dalae Pulo ada dalae Brn ada dalae Bnpp(Bipp) ada, biasolah mano-manopon puak-puak macae ni takgi manopon dok pegae buah ego dio tulah. Tapi hak molek Paksu ghaso kito cagho nak lawae Siae sajalah wak vogi masa saja beno-beno macae tu. Musuh kito Siae jah.

 99. Ikhlas says:

  Sebenarnya Saya pun bersetuju juga dengan apa yang dikatakan oleh saudara Pakssu Taba itu kerna persoalan serpihan ini tidak akan habis dan akan berterusan dan ada di mana-mana saja walau pun di Palastine,Moro dan lain-lain tempat,tetapi oleh kerna persoalan ini disoalkan oleh saudara Sokongterus,saya rasa bertanggungjawab juga untuk menjelaskan sekadar apa yang saya tahu.dan saya yakin juga bahawasa serpihan ini tidak akan ke mana-mana setelah orang dapat kenal mereka,sebelumnya bolehlah mereka buat berniaga samentara.

  Oleh itu,tawajuhlah kita kepada musuh kita yang sebenar dan yang utama iaitu Siam jangan sangat membesar hal serpihan ini,hantu,batu,sungai,pusu dan lain-lain pun akan jadi keramat kalau kita memujainya dan akan membawa padah kepada kita sendiri juga.

 100. Sokongterus says:

  Dari nama saya pun saudara Ikhlas boleh baca jiwa raga saya bersedia untuk memberi sokongan kepada yang lebih baik mungkin ada pihak melakukan perkara baik tapi sedikit dan kumpulan lain pula melakukan kebaikan yang sama tapi banyak, kita nak cari untung untung akhirat pahala lebih banyak maka saya juga akan sokong yang terbaik dan terbanyak tapi kalau kumpulan banyak ada saja orang tapi tak nampak kerja tak sokong juga (Banyak + kerja= Menjadi).
  Saya bangkit perkara tersebut kerana selalu melayari Patanipost untuk mendapat berita terkini tentang Patani dan terbaca ungkapan presiden Pulo Al Haj….. timbullah tanda tanya sebab dua tiga bulan lepas Puloinfo ada mengisytiharkan pemilihan agongnya yang melibatkan ahlinya diseluruh dunia, maka timbullah tanda tanya tersebut, akhirnya saudara-saudara semua yang saya yakin tahu benar tengtang perkara ini telah menjelaskan, terima kasihlah nampaknya semacam saya seorang yang belum tahu orang lain semua dah tahu perkara sebenar.

 101. Mukhlis says:

  Selamat Hari raya Maaf Lahir Batin

  Merujuk kepada apa yang dibangkit oleh saudara sokongterus dan telah diperjelaskan oleh saudara Ikhlas, Oghe dan Paksu Taba, maka saya juga ingin memberi pendapat sebagaimana dibawah:

  Sebenarnya saya pun seperti saudara Sokongterus tertanya-tanya sebelum ini tentang perkara tersebut sebab maklumat saya bergantung kepada apa yang ditulis dan yang dapat dibaca sahaja. Tapi walau bagaimanapun saya masih belum berpuashati lagi, kerana apa yang diperjelaskan dalam forum ini mungkin pendapat individu, maka saya dan kita barangkali mengharapkan Patanipost mengeluarkan kenyataannya memperjelaskan siapa sebenarnya Al Haj Yasir dan bagaimana pemilihan dibuat, bagaimana beliau dilantik, bila dan siapa yang melantik beliau, dan adakah perlantikan tersebut masih tidak terbatal apabila perhimpunan agong telah dilakukan? semua ini perlu dijawab, jangan pula jadi macam tentera jepun yang masih bertugas dalam hutan rimba sedangkan perang sudah tamat, ingatlah kereta api terus berjalan, rakyat akan menumpang keretaapi yang dikenalpasti jadual perjalanannya dan mereka akan menolak kereta api lain yang mengguna pakai landasan yang sama kerana itu sesuatu yang berbahaya dan merugikan masa dan melambatkan perjalanan.

  Mudah-mudahan Al Haj dapat menjelaskan dan jadikan Patanipost medan penjelasan jangan hanya jadi pengumpul berita sahaja.

  Walau bagaimanapun saya mengharapkan Al Haj secara senyap-senyap sudah bergabung tenaga dengan saudara Kasturi. Saya pun rasa kagum terhadap Al Haj sebenarnya kerana berani mengisytirkan nama sendiri dan dapat menjelaskan misinya dalam mencari sokongan dari OIC, tapi itu bagi saya cerita lama, apa cerita terkini adakah Al Haj masih relaven lagi dan mempunyai autoriti untuk berurusan dengan OIC setelah perhimpunan agong dilakukan dan beliau tidak dipilih dalam pemilihan tersebut (sebagaimana maklumat yang disampaikan dalam forum ini, kalau ia sesuatu yang betul?)

  Saya sebenarnya tak gusar dan tidak bimbang kalau melihat semacam ada perpecahan dikalangan pemimpin-pemimpin pejuang, kerana ia sudah lama berlaku sedangkan perjuangan Patani disaat ini berada dikemuncak, maka perpecahan seperti itu samalah dengan buah durian, dia datang dengan kulit isi dan bijinya sekali, jadi kalau kulit dan biji ingin bertindak menjadi isi, orang yang pernah makan durian tahu apa yang nak diambil nak dijeput dan apa yang hendak dibuang, maka orang tetap ambil isi, kulit dan biji akan tetap dibuang juga.

  Berikut adalah mimpi dan angan-angan saya yang kita semua akan dapat melihat pada era selepas sekarang:
  Pemimimpin-pemimpin Patani akan muncul beramai-ramai memperkatakan tentang tuntutan golongan masing-masing maka muncullah jurucakap kepada semua tuntutan tadi. Dan semua angkatan bersenjata juga mempunyai juru cakapnya secara langsung atau tidak langsung yang boleh menjadi kuasa tawar menawar dan modal besar kepada jurucakap Patani di gelanggang antara bangsa, sebab Politik dan tentera dua perkara yang saling bergantung anata satu sama lain.
  Mudah mudahan mimpi dan angan-angan saya ini akan menjadi kenyataan dan akan wujud di alam nyata, kerana ia sesuatu yang perlu dan mesti berlaku begitu, Insya Allahu Taala.

  Akhir sekali saya ada terbaca apa yang ditulis oleh saudara Sir yang menghantam dan menolak peranan negara jiran kita Malaysia dalam isu Patani, saya rasa kita tak boleh bersikap demikaian, walaupun kata putus ditangan kita, kita tak boleh buka gelenggang lebih dari satu, cuma orang lain akan bekerja sama dengan kita mesti ada untung rugi bagi mereka, tidak ada yang percuma didunia ini sama ada kita mau atau tidak. Yang boleh kita terima kita terima yang tak boleh kita beri tahu tak boleh, mereka adalah saudara kita maka apa alasan untuk kita bermusuh dengan mereka, maka sebab itu pentingnya kita mempunyai satu suara satu jurucakap kekuatan kita berada di situ sebenarnya, bukan bererti kita mintak mereka bersatu itu sukar dan semacam mustahil.

 102. Ikhlas says:

  Apa yang kita terbaca dari coment-coment di sini ternyatalah agak sedikit tentang kedudukan Al hj abu yasir selepas perjumpaan agong PULO baru-baru ini, tetapi memang betul juga apa yang dikatakan oleh saudara Mukhlis itu ianya pendapat individu sahaja.oleh yang demikian setujulah juga saya supaya al hj cuba menerangkan sendiri.

  Hati kecil saya sebenarnya boleh dikatakan betul-betul ingin melihat pergandengan bahu diantara Kasturi dan Al hj,kerna mengikut apa yang saya selalu ikuti dapat saya simpulkan bahawasa, Kedua-duanya orang yang berani menunjulkan diri,berwibawa dan berconsistent di dalam menguruskan perjuangan khusus di dalam hal luar negeri dengan OIC dan sebagainya.Semoga allah menghidayat mereka berdua dan kucu-kucunya.

 103. AL-FATIH says:

  REVOLUSI PATANI TERUS LAH…
  JAGAN DGR DAN IKUT PUAK CARI SEMPATAN….
  SEPERTI YG KITA TAHU SEMUA ….
  TERUS LAH WAHAI PERA2 REVOLUSINIR SEMUA….
  KAMU LAH HARAPAN SEBENAR BAGI UMMAH PATANI…
  PATANI KAN MERDIKA…
  UMMAH PATANI KAN MULIA…
  TERUS LAH…
  ALLAH HU AKBAR

 104. MUHAMAD says:

  YAA BETUL ….
  teruslah wahai para revolusinir…
  jgn sama sekali kamu mundur putus asa…
  allah bersama kamu….
  kebarlah bendira jahad ini…
  kebarlah setinggi2 nya….
  maju…

 105. Ikhlas says:

  Saudara ku Al-Fatih dan saudara ku Muhamad, Memang revolusi kita mesti berterusan tidak seorang pun mengkhuatir di dalam hal itu tetapi, saudara berdua mesti ingat,revolusi tanpa pemimpin yang berwibawa,tanpa susuna,tanpa vision dan tanpa mission hanya di bibir saja dia tidak akan membawa kita ke mana-mana pun dan akhirnya aka berkubur begitu saja.Oleh itu lah kita cuba membincang di sini, bukan sikit-sikit kita tuduh mereka nak cari peluang, apa saudara al-fatih maksudkan dengan cari peluang itu?Jangan saudara Al-Fatih bersikap begitu,kita Mujahid fi llah,mesti berniat baik sesama kita sendiri selagi mana kita tidak mendapat bukti yang nyata.

 106. Sokongterus says:

  Betul kata Ikhlas tu. Kalau kita melihat dan mendengar seseorang bercakap dan berbuat sesuatu untuk Patani, berilah sokongan dan berilah dokongan, jangan kita terus mengatakan mereka mengambil kesempatan biarlah ada bukti dan kemukakanlah alasan, jangan main nak hentam saja, Patani untuk semua kenapa tak boleh orang lain turut ingin memberi sumbangan? Kalau saudara Al-Fatih inginkan perjuangan Patani ada kemajuan, maka itulah patut kita lakukan kerana semua nak benda baik semua nak dapatkan Pahala, tujuan kita satu cuma cara mungkin berbeza.

 107. Paksu Taba says:

  Supa hak kito tahu pada tepat 9/12/09 Pedana Menteri malay nak maghi melawat kito oghe-oghe taning, bagi Paksu paksu nak tengok hak molek takse tengok hak tak molek. Sebaknya oghe malay adek beghadek kito jugak, kito keno mikir lani kalu oghe tu lain daripada musoh kito (siae) kalu dio kata nak beghi kebaikae pada kito kito kena teghima, dia nak pakso kita takleh sebab kita ada cagho kito, dia kena denga hak kito nak, kita kena ghoyak, ghoyak pula dalae so sogho jah, baghu kito jadi hebak, sama-ama kito pulak sangka baik sokmo… lainlah kalu ada bukti jelah-jelah dia tu buat benda tak molek baghulah kito boleh kato ko dia baghulah boleh kito buak gapo-gapo hak patok kato buat pada dia.
  (Nota:Paksu ni dok tuleh dalae bahaso macae ni, sebak Paksu dok belateh dan dok khoya kalu taning deko nati ado sughak koba, radiu tivi guna baso macae ni, lani dok belateh belae-belae dah ning)

 108. Mukhlis says:

  Oh! baru saya faham kenapa Paksu menggunakan bahasa demikian, memang Paksu ni orang berpandangan jauh.
  Saya pun rasa macamtu juga Paksu, Orang Patani mesti tunjuk pada orang luar yang orang Melayu Patani adalah bangsa yang cinta pada kebaikan dan kedamaian bukan keganasan sebagaimana yang selalu diperkatakan orang Siam dan kuncu-kuncunya kepada kita, lagipun PM Malaysia bukannya orang lain beliau adalah saudara kita dan abang kepada kita, beliau kembali ketanah air datok nenek moyangnya juga, mesti ada kebaikan yang nak dibawa, yang baik kita alu-alukan.

  Kecuali kalau orang lain cuba nak merusakan kita dan kita mempunyai bukti yang kukuh terhadap perkara tersebut, maka kita berhak mempertahankan hak kita, kewibawaan kita, identiti kita, kehormatan kita, tuntutan-tuntutan kita, kerana kita adalah satu bangsa yang pernah berdaulat yang mempunyai identiti kita tersendiri

  Ingatlah musuh kita hanya satu sahaja kita tak boleh ada gelanggang kedua diluar gelanggang yang sedia ada.

 109. ABDULLAH says:

  PM THAILAND MELATAH BELI SENJATA SEBANYAK 2.8 BILLION BHAT BAGI MENGHADAPI KEBANGKITAN BANGSA MELAYU PATANI.

  Bismillahhirrahmanirrahim……

  Kebangkitan Bangsa Melayu Patani kearah menghalau semua saki-baki etnik Siam Kafir atau Thai dari Tanahair sendiri adalah merupakan sebuah kebangkitan Revolusi Rakyat di luar jangkaan pihak musuh sendiri. Pada peringkat awal, tentera Thai sungguh angkuh. Mereka merasakan anggota tentera mereka sungguh kuat. Maklumlah, dengan berbekalkan senjata automatic yang sungguh canggih dan sofisticated. Mereka ingat boleh meratah orang-orang kampong yang lemah ini dengan mudah. Ingat, tuhan maha berkuasa. Perancangan Allah SWT adalah lebih bijak dari perancangan manusia. Ini telah pun dibuktikan oleh orang-orang kampong sendiri. Mereka mampu membuat kejutan kepada kerajaan pusat di Bangkok. Kerajaan Thailand amat terkejut dengan semangat juang yang ditampilkan oleh Pejuang-pejuang Kemerdekaan Melayu Patani.

  Bayangkanlah, Kerajaan THAILAND di bawah pimpinan PM yang tamak kuasa itu telah memperuntuk sebanyak 2.8 billion Bhat semata-mata untuk membeli 7 buah helicopter gempur tercanggih buatan Amerika dan sebanyak 24,439 raifel/mesin-gun tercanggih yang akan dihantar ske negeri Melayu Patani Darussalam (Selatan Thailand). Untuk apa? Nak bunuh binatang atau nak bunuh kambing? Sudah berapa banyak duit cukai tanah/ pendapatan rakyat nak diguna semata-mata untuk bunuh manusia tidak berdosa? Apakah tujuan semata-mata nak bunuh Orang Melayu Patani? Cerdik ke jenis pemimpin Thai macam ni? Kalau begitu, maka jelaslah kini bahawa pemimpin Thai macam ni adalah musuh kita dan musuh agama Allah !!!

  Apa lagi? Ini adalah satu peruntukan segera yang berbaur perkauman diluluskan oleh kabinet syaitan, kerajaan Thailand. Keputusan ini diambil setelah darjah atau tahap kebangkitan dan penentangan yang amat kuat telah dihadapi oleh anggota tentera Thai sendiri di Wilayah Melayu Patani ini. Kini, barulah mereka sedar bahawa Orang Melayu Patani sebenarnya sungguh istimewa dan unik. Mereka mempunyai kekuatan tersendiri yang tidak dimiliki oleh askar-askar Thai.

  Sebelum kejadian tentera Thai membunuh orang awam Patani di Tak Bai, semua PM Thai selalu memperlekeh keupayaan dan potensi bangsa Melayu Patani untuk bangkit. Kini, apa dah jadi, bagaikan melatah-terkejut, wang rakyat sebanyak 2.8 Billion BHAT itu sanggup dibelanjakan semata-mata bagi menghadapi kebangkitan Bangsa Melayu Patani. Manusia jenis Siam Kafir ini sanggup membunuh orang awam asalkan dari dari etnik ‘Melayu Islam’. Walaupun orang Melayu Patani tidak terlibat dalam apa-apa perlakuan jenayah atau kesalahan pun.

  Yang peliknya, kenapa kebanyakan Pemimpin Thai ini sangat takut kepada orang-orang yang berilmu, beriman dan bertaqwa kepada Allah SWT. Lagi pelik, mereka sangat takut kepada orang-orang Melayu yang berkelulusan institusi pengajian tinggi atau lulusan universiti, baik-baik, berilmu pengetahuan dan mempunyai kepintaran akal fikiran yang tinggi. Kenapa sangat mereka mencurigai orang yang berilmu dan memiliki fikrah sebegini? Dengki sangat ke dengan kelebihan orang-orang Melayu kita? Apakah yang tak kenanya? Rakyat Melayu Patani lebih berhak ke atas tanah-air mereka dari diceroboh. Askar Siam memang ganas. Mereka adalah pengganas sebenar di kampong-kampong Melayu.

  Siam adalah satu species yang sungguh licik. Hobi mereka suka menuduh orang-orang kampong Melayu sebagai pengganas. Sebenarnya, merekalah yang lebih ganas. Mereka lebih lapar darah manusia. Semua orang kampong tahu. Semua orang kampong takut dengan keganasan tentera Siam. Waktu malam lagi takut. Buktinya, operasi sulit tentera Siam yang bertopeng hitam-legam yang dipanggil THAI NIGHT BLACK NINJA !!

  Bayangkanlah, dimana logiknya dalam keputusan kabinet untuk membeli 7 buah helicopter canggih jenis gempur ini? Adakah ianya bertujuan untuk berhadapan dengan pejuang kemerdekaan Patani kita? Yang mana Siam cukup tahu para pejuang kemerdekaan Patani kita bukan lagi beroperasi dan bergerak di jajaran bukit atau hutan rimba, bahkah mereka adalah orang kampong biasa yang berkeliaran dimerata pelusuk bumi Patani. Secara simboliknya, semua orang awam adalah para pejuang kemerdekaan Bangsa Melayu Patani yang setia kepada tanah-air mereka. Mereka akan menjadi musuh kepada puak tentera Kafir Siam yang berada didepan batang hidung sendiri. Sebaliknya, soldadu Thai pulak bagaikan diperbodoh oleh orang-orang kampong. Saya yakin, askar Siam akan gagal dengan pertolongan Allah. Berambuslah askar Siam dari wilayah-wilayah Melayu ini !!!!

  Apakah dengan menggunakan helicopter jenis gempur ini akan memberi keberkesanan dalam kes kebangkitan umat dan Bangsa Melayu Patani? Persoalannya, siapa yang Thaksin hendak gempurkan dengan helicopter dan senjata secanggih ini? Atau sekadar cuba tunjuk aksi gagah dan nampak jantan didepan mata orang-orang Melayu di Negeri Patani atau mereka ini sudah pun hilang pertimbangan dan akan guna helicopter ini terhadap orang-orang Melayu Patani tanpa mengira keadaan dan situasi? Bukankah ini kerja orang bodoh.

  Walau apa pun perancangan PM Siam, adalah lebih baik baginya memperuntukan wang sebanyak itu bagi membangun dan membina masyarakat Siamnya sendiri yang terlalu ramai melarat khasnya dikawasan wilayah utara dan timur utara,Thailand. Bagi Wilayah Melayu Patani sendiri, peruntukan peluru-peluru hidup buatan Amerika kini sudah pun terlalu banyak dan mereka sudah cukup kekenyangan dengan bantuan peluru. Tindakan PM Thai ini adalah sesuatu yang tidak berperikemaknusian yang datangnnya dari sebuah kerajaan yang zalim terhadap bangsa Melayu Patani. Semua PM Thailand juga adalah perkauman dan sangat anti-Melayu dan Islam.

  Pasal nak bagi bantuan disegi menaik taraf hidup dan pendidikan Orang Melayu, minta maaflah nak cakap. Apakah jenis PM Thai yang gemar tunjuk kekuatan dan berperang ini sanggup nak tolong majukan Bangsa Melayu? Sejarah telah membuktikan segala-galanya. Siam Kafir adalah musuh Bangsa Melayu yang nyata semenjak beratus-ratus tahun. Apakah logik jenis PM Siam macam ini nak tolong orang Melayu? Apakah semata-mata kononya nak tunjuk keikhlasan serta cintakan kedamaian kepada Indonesia dan Malaysia? Semuanya putar-belit dan semuanya bohong !!!

  Kepada PM Siam, kami nasihatkan kembalilah merujuk Sejarah Empayar Kesultanan Melayu dan Sejarah Nusantara Melayu yang lebih hebat dari Thai. Ingat, gelombang darah tidak perlu dihabiskan dalam peperangan yang tidak menguntung Bangsa Siam pun. Malah boleh merosakkan iklim pelaburan asing dan ekonomi Thailand sendiri. Percayalah, tentera Thai tidak akan dapat menjamin/gurentee keamanan yang berkekalan di bumi Patani Darussalam. Kehadiran tentera Thai hanyalah buat tambah penyakit yang sudah sakit. Walau apa cara sekalipun, propaganda yang di jalankan oleh pihak berkuasa Thai kini, dunia akan tetap kenal Thailand adalah sebuah kuasa Barbarian Moden yang amat kejam, brutal dan ganas terhadap bangsa Melayu Patani. Lebih ganas dari Yahudi atau Israel terhadap umat Palestine.

  Dunia sudah mula bersimpati dengan nasib bangsa Melayu Patani. Ekoran dari peristiwa pembunuhan kejam di dalam Masjid Keresik dan Kes Pembantaian Manusia di Takbai ala Barbarian Moden. Dunia antarabangsa telah mulai kenal siapa sebenarnya semua PM Thailand. Terlindung satu sejarah derita dari satu bangsa yang dihalang dari mendapat hak asasi kemanusiannya di tanah-air milik nenek moyang sendiri. Dengan peruntukan wang rakyat berbilion Bhat itu, maka Rakyat Melayu Patani juga berhak mempersoalkan tindakan kabinet dengan seribu persoalan? Inilah dia seorang pemimpin Thailand yang tidak bertanggungjawab.

  Jelas kini, janji PM Thai nak membawa kemajuan dan kesenangan hidup kepada Bangsa Melayu Patani adalah janji kosong semata-mata. Semata-mata nak buat penyedap telinga kepada Indonesia dan Malaysia sahaja. Sebaliknya, mereka membawa bala tentera keparat Thai bagi menambahkan lagi huru-hara di bumi bertuah ini. Mereka membawa bala tentera Thai untuk menambahkan lagi penyakit yang sudah sakit. Tentera Thai bertindak ganas seperti samseng kampong. Sembelih orang kampong dari etnik Melayu bagaikan sembelih ayam. Tentera Thai banyak mencipta provokasi. Secara tidak langsung hasil dari kelulusan kabinet ini, bermakna PM Siam sendiri telah pun mengistiharkan sebuah peperangan bodoh terhadap Bangsa Melayu yang wujud di wilayah ini. Nak berperang sangat kah dia? Ini juga menggambarkan kegelojohan dan sebuah ketamakan ke atas tanah atau wilayah milik orang lain. Thailand lebih jahat dari Yahudi atau Israel !!!!

  Oleh itu, wajarlah diseru agar segenap lapisan masyarakat Rakyat Melayu Patani dan Bangsa Melayu di seluruh Alam Nusantara Melayu agar segera bangkit bagi menentang segala petualang jahat penjajahan Thailand ini. Halaulah semua tentera-tentera Thailand dan saki-baki bangsa Siam Kafir dari Wilayah Melayu Patani mulai sekarang bagi menggapai keamanan sejati yang berkekalan di Tanahair Melayu kita. Dengan kekuatan strategi dan kekuatan spiritual ini, kita yakin akan berjaya merobek dan seterusnya memecah-belahkan benteng musuh.

  Percayalah dan yakinlah, Allah SWT tetap akan bersama orang-orang mukmin yang berjihad dan berjuang di jalan Allah. Insyallah.

  Sekian. Wassalam..

  AGENDA MENGHALAU SEMUA SAKI-BAKI SIAM DARI WILAYAH-WILAYAH MELAYU.

  1. APA-APA YANG KITA FIKIR MUSTAHIL AKAN JADI REALITI.

  2. TUHAN SUDAH BERKATA, KUUN FAYAKUUN….JADILAH DAN JADILAH !!!!!

  3. RAKYAT PATANI MAHU REJECT AUTONOMI.

  4. RAKYAT PATANI HANYA MAHU MERDEKA PENUH SAHAJA!!!!!

 110. TOK MERAH says:

  kawae sokng we!!!!!!!
  lawae terus!!!!!!!!
  allahu akbar!!!!!
  allahu akbar!!!!!
  allahu akbar!!!!!

 111. TOK MERAH says:

  hay tai kucing yang dok kacal ni apa hal
  apa yang ada dalam kepala mu tai kucing
  tahi ke?
  ahhhhh punah!!!!!!!!!!

 112. RIMEUNG PUTEH says:

  يآأَيُّهاَ الَّذِيْنَ آمَنُوا إِذاَ لَقِيْتُمُ الَّذِيْنَ كَفَرُوا زَحْفاً فَلاَ تُوَلُّوْهُمُ اْلأَدْباَرَ. وَمَنْ يٌوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلاَّ مُتَحَرِّفاً لِقِتاَلٍ أَوْ مُتَحَيِّزاً إِلَى فِئَةٍ فَقَدْ بآءَ بِغَضَبٍ مِّنَ اللهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيْرُ

  “Hai orang-orang yang beriman, apabila kamu bertemu dengan orang-orang kafir yang sedang menyerangmu, maka janganlah kamu membelakangi mereka (mundur). Barangsiapa yang membelakangi mereka (mundur) di waktu itu, kecuali berbelok untuk (siasat) perang atau hendak menggabungkan diri dengan pasukan yang lain, maka sesungguhnya orang itu kembali dengan membawa kemurkaan dari Allah dan tempatnya ialah neraka jahannam. Dan amat buruklah tempat kembalinya.” (Al-Anfal: 15-16)..

  Ya ALLAH, TUHAN kami, Segala Kepujian dan Kebesaran Hanya milikMU,
  Ya ALLAH, Yang Maha BERKUASA atas segalanya,
  Yang Maha BESAR dan Maha TINGGI,

  Kami memohon dari KEBESARANMU dan KEKUATANMU, Ya ALLAH,
  Berilah Kemenangan kepada Para Pejuang Islam yang ikhlas di jalanMU, Amiin,
  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa di sisi mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa bersama mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Berilah Kemenangan kepada mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Berilah Kekuatan kepada mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa Membela, Memelihara dan Melindungi mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, TUHAN kami, Satukan hati, pemikiran dan pandangan mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Fokuskan Matlamat Perjuangan mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Gabungkan Kekuatan dan Hujah-Hujah mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Tetapkan Hati dan Pendirian mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Kuasai musuh-musuh mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Kuasai musuh-musuh mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, TUHAN kami, ENGKAU Kuasai musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan dan ENGKAU Kalahkan musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Pecah-Belahkan kesatuan musuh-musuh Islam, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Lunturkan semangat dan moral musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan kekuasaan dan cengkaman musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan kekuatan tentara musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan ekonomi musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Campakkan Ketakutan yang amat sangat dalam hati musuh-musuh Islam, AMIN YA RABBAL’ALAMIN……..

  TAK USAH BANYAK GADOH MEMANG KEBENARAN SUDAH TERBUKTI,
  HANYA ORG2 YG TAKUT MATI,YG MENBELA KESALAHAN DAN BERGABUNG DENGAN MUSUH,MEREKA TERUS BERLARI DARI KEMATIAN PADAHAL KEMATIAN ITU SEDANG MENUGGUNYA,INILAH YG DIKATAKAN MANUSIA TOLOL DIATAS TOLOL DAN SUATU SAAT NANTI DIA MATI DALAM KEADAAN YG HINA…

  TERUSLAH BERJUANG SAUDARAKU,,,ALLAH BERSAMA KITA JAGAN TAKUT MATI DEMI MEMBELA AGAMA ALLAH,HANYA KEPADANYALAH TEMPAT KITA KEMBALI….
  TAKBIR..الله أكبر…TAKBIR..الله أكبر..TAKBIR..الله أكبر.MERDEKA PATANI.TERIMAKASIH..ASSALAMU’ALAIKUM..WR WB..

 113. Hotels In Ho Chi Minh City Rates…

  Trajedi Taba tahun ke-5 Jihad diteruskan « Patanikini…

 114. gosipbola.com…

  […]Trajedi Taba tahun ke-5 Jihad diteruskan « Patanikini[…]…

 115. Busana Muslim…

  […]Trajedi Taba tahun ke-5 Jihad diteruskan « Patanikini[…]…

 116. Ubiquinol COQ10…

  […]Trajedi Taba tahun ke-5 Jihad diteruskan « Patanikini[…]…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: