Memperingati pejuang-pejuang dan pengasas perjuangan

          Sejarah Patani telah melangkaui beratus-ratus tahun.Sebelum itu bumi ini juga di kenali sebagai langkasuka.Sejak dulu-dulu lagi negara Patani tidak henti-henti berperang dengan Siam.Raja-raja Patani dulu berbeza dengan pemimpin-peminpin moden.Mereka sendiri mengempalai peperangan. Ini termasuk raja perempuan yang terkenal yaitu Raja Hijau , Raja Biru,Raja Unggu dan Raja Kuning.

        Diantara mereka lah Patani dapat beberapa kali bertahan dari serangan Siam.Patani teramat mashur dan maju di masa pemerentahan Raja Hijau.Negara Patani tersohor keseluruh dunia.

        Dizaman moden Sultan Abdul Kadir adalah menjadi raja terakhir bagi negara Patani. Beliau berjuang bersungguh mempertahan dan cuba mengembalikan kedaulatan Patani tetapi gagal dan akhirnya beliau meninggal di Kelantan.Selepas itu Patani bangkit dengan cara pergerakan yang berlainan. Pada awal 40 han kebangkitan  di pimpin oleh Haji Sulong dan Tengku Mahmood Muhyidin.

        Di zaman itu pergerakan mereka berlindung disebalik tuntutan 7 perkara bagi dalam negeri.Dan Tuntutan untuk bersama Malaya diluar negara.

        Kedua-dua pemimpin ini telah di bunuh. Haji Sulong dibunuh dengan kejam  oleh Siam.Mayatnya dibuang ka-laut tanpa di ketahui mana kuburnya.Tengku Mahmud pula telah di racuni oleh Inggeris dan di tanam di Kelantan . Pembunuhan mereka berdua adalah konspirasi diantara Siam dan Inggeris.

        Selepas itu gerakan kemerdekaan digerak oleh anak-anak muda Yang di pimpin secara sulit oleh Pak Bung. Pemuda-pemuda saperti Haji Amin,Ustaz Karim, Haji Yusuf ,Haji Harun ,Tengku Jala telah bersama menubuh partai Barisan Revolusi Nasional pada tahun 1960. Kemudian Tengku Jala menubuh kan Partai Barisan Nasional Pembebasan Patani 1972(sekarang berubah kapada Barisan Islam Pembebasan Patani). Tengku Biro atau Kabir Abdul Rahman pula telah menubuh partai Patani United Liberation Organisation 1968.(Pertubuhan Pembebasan Patani Bersatu.)

         Mereka -mereka inilah yang menggerakkan perjuangan rakyat Patani sehingga sekarang disambut oleh generasi muda yang telah melakukan beberapa reformasi dari segi strateji dan taktik.Kesemua asas perjuangan yang di letak oleh bapa-bapa perjuangan bermatlamatkan kemerdekaan tanpa tolak ansur.Jika ada pemimpin baru yang cuba mengubah matlamat dan strateji perjuangan ini seolah-olah cuba mengkhianati aspirasi bapa-bapa kita dahulu.Kalau pejuang-pejuang dahulu tidak letih menunggu begitu lama, takkan lah golongan muda yang baru mengambil alih kepimpinan partai terus mahu berdamai dengan penjajah dan menerima segala cadangan yang di pelopori oleh kuasa barat dan Malaysia.

                                    

Ustaz Abdul Karim bin Haji Hassan       Haji Amin Tohmina bin Assyahid Hj Sulong                                        \

           Ustaz Abdul Karim dan Haji Amin Tohmina antara pengasas BRN. Apabila berlaku perpecahan dalam BRN mereka masing-masing telah memimpin BRN Ulama dan BRN Coordinate .Dari situ Ustaz Karim telah bergabung dengan beberapa tokoh lain menubuh sebuah partai bernama  Gerakan Hizbollah Patani. Parti ini tidak pernah di ishtihar kan di atas sebab-sebab tertentu. Beliau juga antara pemimpin yang menubuh satu badan Kerjasama parti-parti yang di namakan PRC (Patani Research and Coordinating Centre)bersama, almarhum Haji Amin,Baba Abdul Rahman Pomeng, dan beberapa orang tokoh yang masih hidup. Badan inilah yang menggerakkan kebangkitan masjid Kerisik pada tahun 1989-90 yang kononnya terkenal di pimpin oleh Bomoh Din.Bermula dari kebangkitan inilah rakyat Patani telah mula menonjolkan keberanian yang sejati.Pihak Wahdah juga pernah mengambil kesempatan menjuarai isu tersebut.

                     

       Sultan Abdul Kadir            Tengku Mahmud Muhyiddin

      

Tengku Biro atau Kabir Abdul Rahman juga dengan

 Gelaran Pokku oleh adik-adik dan pengikut.

      Tengku Jalal yang di kenali dengan Ayah Lal                                                                                                                                                                                                                                                           

               Assyahid Haji Sulong . Bapa perjuangan Patani Moden. Dibunuh dengan kejam  oleh penjajah Siam

              dan mayatnya dibuang di laut senggora.Sampai sekarang tidak di ketahui kubor.

                                         Perjuangan Patani akan menuntut bela di atas kesyahidan nya beliau, dan menjadi inspirasi besar.

Puteri berempat,Raja Hijau,Raja biru,Raja unggu dan Raja Kuning.

                                    

                            TuanLebih                RajaLegeh                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

    Patanikini keluaran ini diterbit khas untuk memperingati pejuang-pejuang dan pengasas perjuangan sekarang.Semoga golongan muda lebih mengenali dan memahami perjuangan Patani dari dahulu hingga sekarang.

12hb feb 2010

Alfatihah

Patanikini mengucapkan takziah dan mendoakan semoga dicucuri rahmat ke-atas Roh Saudara seperjuangan Haji Ramli sungai Padi yang kembali karahmatullah pada 10/2/10.Satu kehilangan yang besar pada perjuangan Patani.Semoga yang hidup meneruskan perjuangan tanpa luntur sedikit pun keyakinan kepada allah swt. Amin

 

03-03-2010

Alfatihah

Dengan sedihnya diumumkan  satu lagi tokoh besar perjuangan Patani,sdr Ahmad Shariff(lebih terkenal dengan nama Mat Bank) kembali ka rahmatullah pada jam kurang lebih 4.30 petang ini.Beliau dalam perjalanan untuk mengimami solat asar di masjid berhampiran rumahnya.Satu kemalangan jalanraya telah mengorbankan jiwa beliau. Beliau adalah antara tokoh besar yang banyak berjasa kapada perjuangan kebangkitan rakyat Patani.

93 Responses to Memperingati pejuang-pejuang dan pengasas perjuangan

 1. Mukhlis says:

  Tajuk (memperingati pejuang-pejuang dan pengasas perjuangan)nampak menarik, walau pun tidak pasti kenapa tajuk ini dipilih, sesui dengan 100 tahun dijajahkah, atau 6 tahun berlalunya serangan kem pileng kah….? apa pun ia tetap menjadi sesuatu yang baik untuk pembaca menambah maklumat tengtang perjuangan Patani.
  Tapi yang sedihnya kenapa WM Patanikini masih menaruh perasaan tak puas hati dengan pejuang-pejuang masa kini, dan perasaan tak puas hati ini selalu ditunjulkan dalam tulisan beliau.
  Cuba kita baca apa kata WB:

  ” Kalau pejuang-pejuang dahulu tidak letih menunggu begitu lama, takkan lah golongan muda yang baru mengambil alih kepimpinan partai terus mahu berdamai dengan penjajah dan menerima segala cadangan yang di pelopori oleh kuasa barat dan Malaysia.” kata Master Patanikini

  Dimanakah salahnya kalau kita mau berdamai?
  WM menuduh pejuang masa kini menerima segala cadangan orang lain.
  Kalau tak tahu jangan nak tuduh sebarangan!
  Mereka ada pendirian ada perancangan ada pasukan kerja yang cukup mantap, era perjuangan kita sudah berubah WM!
  Kesian dia ketinggalan zaman!

 2. Saif says:

  Memang saudara penulis berada sepuluh tahun kebelakang, para pejuang yang sedang bergerak aktif di Patani dan di luar Patani sudah jauh melangkah kedepan, penulis pula masih mengguna mudal lama.
  Penyelarasan kerja antara mereka telah memungkinkan mereka bergerak laju kedepan.
  Beliau (penulis)hanya cuba bercakap bedasarkan maklumat yang ada pada dia tapi tak tahu perkembangan sebenarnya, siapa nak beri tahu pada dia?.
  Betullah kata Mokhlis : “kasihan pada dia!”

 3. anak taning says:

  suadara mukhil dn saif itu nnpaknya selalu tidak buas puas hati dengan apa yg di penuhi dlm blog WM ini tpi lintangan dn bentangan yg merika timbulkan itu macam soalan utuk diberi maklumat lanjut muga-muga di petik musoh..jangan mudah menghukum la keatas orang lain kalau tk tahu luas..nnti akan menharuhara…ingatlah bahawa artikel yg di tulih itu dari pikir laba rugi dn mengikut suasana dn jenis orang tertentu…(pandang saya saja la)…slm

 4. Yahya Patani says:

  Maaf

  Saya secara peribadi bersetuju dengan WM patanikini, sepeti mana juga artikel yang di terbitkan Website Patani-Watcher.com bertarikh 1 Januari 2010 bertajuk “Membangun bangsa merdeka” seperti berikut,

  Sikap cepat berpuas hati dan ingin cepat menikmati hasil perjuangan itulah yang dikritik oleh peserta di majlis ini. jika bangsa melayu Patani tidak mahu tenggelam dihantam gelombang penjajahan (Siam), maka bangsa itu wajib bersatu.

  Tidak berbangkt tentang soal ketinggalan atau tidak mahu melihat kedepan antara generasi lama atau baru pimpinan kerakan Patani tapi bangsa Patani masti bersatu mengenal kelemahan demi kekuatan, saya fikir adalah lebih maju dari membiarkan bangsa Patani dituduh berjalan atau berjuang tidak bercerminkan dengan sejarah bangsa sendiri.

  Sebagai orang melayu Muslim tentu mereka yakin bahawa Patani mesti menjadi negara merdeka dan disegani di arena internasional. Sebab bangsa itu adalah bangsa yang majoriti di Patani. Mereka yakin, karakter sejarah negara bangsa Patani, akan mampu mengantarkan perjuangan mereka menuju masa rakyat yang sebenarnya.

  Perbezaan pendapat harus dihormati tapi tujuan politik kenegaraan harus satu dibawah satu perlembagaan Patani yang di persetujui semua pihak inilah amanah pimpinan Patani lama atau baru wajib mengadakan dan di daulatkan, kata orang “Biar air tumpah dalam gelas sendiri tidak mengapa tapi jangan sampai air tumpah diluar”, fikir-fikirlah!.

  Selamat berjuang, Allah bersama kebenaran.

 5. Saif says:

  Saya tidak faham kata-kata berbunga dan retotrik panjang lebar…., yang saya tidak menyokong ialah kenapa WB Patanikini selalu menghentam satu kumpulan yang begitu aktif sekarang yang bergerak memperjuangkan dan membela nasib bangsa Melayu Patani, sepatutnya kita memberi sokongan atau diam kalau tidak tahu apa yang mereka buat, sebab saya secara peribadi mengenali kumpulan ini, mereka terdiri dari gabungan yang mantap kerja mereka cukup meyakinkan, sebab itu kalau ada orang yang mengatakan sebaliknya maka saya bertanggungjawab untuk menjelaskan sekadar yang saya tahu.

  Tulisan yang baik ialah menyokong apa yang dilakukankan oleh pejuang-pejuang Patani, samada di medan tempur atau politik anatra bangsa kerana kedua-dua bidang ini saling perlu memerlukan, bagai aur dengan tebingnya, yang saya faham juga mereka adalah gabungan dari dua bidang ini, cuma ramai orang tidak tahu.

 6. insaf says:

  layari patani semasa…
  di wwww.ambranews.com

 7. Mukhlis says:

  Saya seronok membaca ambranews, yang penuh dengan maklumat pejuang-pejuang kita terkini, maka saya harap WM Patanikini belajarlah dari penulis-penulis muda kita dalam ambranews, cara mereka menyampai berita, cara mereka memilih kata-kata yang menepati inspirasi perjuangan terkini, Tahniah ambranews!!

 8. anak cenak says:

  layari patani semasa juga di….

  harampatah.blogspot.com
  atua di….
  http://www.harampatah.com

 9. AL-FATIH says:

  buleh layari patani semasa dgn bahasa thai di…
  http://www.bungarayanews.com

 10. salam kalian…
  kebanyakan kita tahu siapa shahid haji solung….
  tapi siapa pula dia itu yang bernama PAK BUNG….
  memang dia hebatkan…
  kerana dpt menerusi perjuangan haji solung hnga hri ini dan para pejuang2 terdahulu kalian….
  apa kah nama dia yang sebenar….
  setahu saya dia dah meningal dunia ini ….
  tapi jasanya sangat besar dan hebat….
  orngnya berwawasan tingi dan juah….
  sejarahnya perlu di ketahwi oleh pejuang2 revolusinir dan muda mudi hri ini….
  wataknya sangat menarik….
  munkin buleh kita beri Gelaran BAPAK REVOLUSINIR MODEN PATANI ….
  atau BAPAK WAWASAN PATANI ….
  bagi siapa yg tahu bulehlah tulis sejarahnya…
  bukukan kehidupannya….
  untuk di jadi cuntoh dan tauladan bagi para2 revolusinir hari ini….
  al-fatihah sempaikan kpd ruhnya dan ruh shahid2 dan ruh pejuang2 patani semua…
  al-fatihah

 11. Pata setia says:

  Salam kalian..
  WM.Patanikini patut nya bagilah kejelasan siapa itu…Pak Bung ? setahu saya Pak Bung itu adalah Ahmad(Bung) dari Yala, menegal dunia dalam waktu sembahyang di Ponok Pomeng dalam tahun 60 han dulu.
  Harap tidak ada siapa pun atau golongan mana-mana yang mencari kesempatan dalam keadaan kesempitan.

 12. Sokongterus says:

  Saya kira tidak timbul lagi orang yang mencari kesempatan, kerana semua orang Patani sekarang sedang mengintai kesempatan untuk di rebut, sekarang peluang untuk bersuara terbuka luas, di mana-mana saja di Patani orang boleh cakap tentang sejarah Patani, tentang otonomi,tentang nakhorn Patani dan sebagainya, maka kita sebagai pejuang pembebasan mestilah merebut peluang yang ada, jangan biar dia berlalu begitu saja, supaya semua peluang yang ada dapat jatuh ke tangan gerakan pembebasan Patani. Kita adalah tuannya yang sebenar!

 13. king says:

  Assalamualaikum…

  Tahniah dan terima kasih di atas info mengenai serba sedikit berkenaan sejarah perjuangan Pattani dan wilayah Islam lain di selatan.

  Seperti yg selalu diperingatkan oleh para ulamak seluruh dunia agar umat Islam mesti memahami sejarah khususnya sejarah perjuangan Islam.Tidak dinafikan golongan kuffar sepanjang zaman telah melakukan fitnah dan penipuan berkenaan sejarah bagi mengelirukan umat Islam.

  Sejarah perlu dipelihara dan diperturunkan kpd generasi seterusnya agar matlamat perjuangan tidak terpesung.Dengan memehami sejarah juga kita dapat melihat bagaimana musuh telah banyak kali berjaya menumpulkan perjuangan ummah.Jangan terpedaya dgn sesetengah golongan yg meremehkan sejarah.

  Sekiranya kita jujur dan berdada lapang kita akan melihat bahawa sesungguhnya gerakan kuffar telah merencanakan apa yg berlaku hari ini sejak ratusan tahun lalu.Maka adalah menjadi suatu tanggungjawab bagi kita memelihara maklumat mengenai sejarah.

  Segala slogan dan taktik jahat musuh yg berlaku hari ini sebenarnya telah dipraktikkan sejak ratusan tahun lagi.Maka menjadi tugas kita mengkaji dan memahamkan akan susur galur sejarah agar kita dan generasi mendatang tidak lagi tertipu dan terpedaya dgn dakyah musuh.

  Fitnah terhadap golongan mujahideen dgn melabelkan mereka sebagai pengganas adalah idea lapuk penjajah.Semasa hampir seluruh Asia Tenggara khususnya wilayah Islam dijajah oleh Eropah , mereka melabelkan para pejuang sebagai lanun.Malah amat menyedihkan apabila mengingatkan semasa kita berada disekolah kerajaan dulu, apabila kita mempelajari teks sejarah ciptaan penjajah dan mempercayainya.

  Kini setelah sebahagian besar negara Islam merdeka pihak kerajaan masih meneruskan penipuan warisan penjajah.
  Lihatlah segala makar dan tipudaya musuh Islam walau siapa pun mereka, adalah ulangan sejarah…..maka tidak sewajarnya kita masih lagi tertipu.

  Dan ingatlah setiap bumi Islam adalah milik setiap umat Muhammad saw tidak kira dimana lokasinya,apa bangsanya dan apa bahasa pertuturannya.Janganlah terpedaya dgn pemecahan melalui bangsa, bahasa ataupun wilayah sepertimana yg telah dilakukan oleh golongan kuffar penjajah.Kita adalah umat yg satu…

 14. pak bung ayalah ustaz wan ahmad bung…
  meningal dunia ketika solat suboh…
  sekitar tujuh pulohan
  di ponduk pambing patani…
  dia parnah menjadi ustaz di beberap madrasah di antaranya pundok padangru, sekulah haji haron,sekulah pundok pambiang dan lain2…

 15. Abe Haji says:

  Mengingati pengasas dan pemimpin parti politik Patani
  saya dengan ikhlas mengatakan sesuatu yang saya fikir perlu menyatakan disini dengan tujuan mencari kebaikan untuk semua rakyat melayu Islam Patani yang melayani WM Patanikini ini

  Assalamualaikum, semua!

  Semua parti politik sepakat bahawa untuk menjadi calun pemimpin Parti masti seorang melayu Muslim Patani (anak jati) tertaklok kepada undang-undang tubuh parti yang berkenaan. Hampir semua parti politik Patani undang-undang tubuhnya tetap bertegas tidak membuka peluang bagi orang berketurunan luar (bangsa lain) manjadi calun pemimpin apa lagi menjadi persiden Patani, kecuali menjadi pimpinan jabatan dan sebagainya.

  Saya heran kenapa munculnya calon alternatif yang tidak di benarkan oleh undang-undang tubuh parti menjadi pemimpin, barang kali mungkin mempunyai populariti dan kapasiti kepemimpinan dapat membawa rakyat bangsa melayu Patani keluar dari penjajah Thai (merdeka) walau pun seorang pemimpin itu keturunan Turky. Isra 10 January 2010 bertajuk, เปิดตัว “ประธานพูโลคนใหม่” เกิดที่ยะลา-เชื้อสายตุรกี (Lahir di yala keturunan Turky)

  Persiden baru Pattani United Liberation Organisation (PULO) Nur Abdulrrahman (Arbae Kamae or Kamae Yusoh), mengatakan, bahawa beliau berasal dari keturunan Turky kepada akhbar al-alam Turky figur sebagai pemimpin parti itu. Mungkin syarat tubuh parti itu telah di mansuhkan untuk membolihkan beliau dan orang lain menjadi pemimpin selepas Kabir Abdulrrahman persiden pertama dan pengasas parti itu meninggal (Tok Ku Bira) membuka bebas tanpa syarat menjadi persiden, asalkan lahir di Patani dan ahli parti layak di calunkan sebagai pemimpin.

  Syarat calun pemimpin, menurut undang-undang tubuh PULO, sangat beralasan kerana Nur Abdulrrahman generasi ketiga dan ayahnya generasi kedua dan datuknya generasi yang pertama dari keturunan Turky ke Patani. Apakah orang asal keturunan melayu Patani tidak ada dalam PULO?…….. kerana atau mungkin keperibadiannya yang kuat dan gaya kepemimpinannya bagus di calon menjadi pemimpin, sangat hebat dan tidak ada tandingannya di dalam parti!.

  Pendapat saya mungkin kerana ghairah dengan kempin mencari pengaruh sokongan untuk mendapat apa yang di kejar. Mungkin ahlinya ada yang sedar atau tidak harus di ulangkaji kembali undang-undang tubuh PULO sekali lagi.

  Sebelum orang bercakap baik kita ingat mengingat kembali sejarah lampau, kerana pernah berlaku serupa dengan peristiwa hitam dalam PULO dulu kerana di pimpin oleh figur keturunan Pakistan (Khan) menjadi persiden, tidak sah kerana bercanggah dengan undang-undang tubuh tahun 1968m, berpecah membawa satu grup bersamanya merantau dan masih mendakwa sebagai persiden PULO yang sah hingga kini.

  Perpecahan seperti itu tidak terjadi dengan sendirinya kata orang “Tidak berasap kalau tidak ada api“ carilah yang jernih buangkan yang keruh, semua ahli PULO tidak kira siapa pemimpin mereka sekarang marilah kita bersatu dibawah undang-undang tubuh parti kita yang asal yang bolih menyatukan kembali anasir-anasir dakwa mendakwa kerana “Nila setitik rusak kuah sebelanga“ sama-samalah basikap seperti di bawah;

  1) Elakkan dari tuduh menuduh.
  Dalam kehidupan sehari-hari,terutama dalam masalah parti, elakkan daripada saling menuding jari kearah masing-masing.

  2) Kisah lama di kuburkan.
  Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula sesama ahli parti, hubungan kasih sayang antara satu sama lain di iratkan, elakkan daripada menggungkit kisah lama.

  3) Segera memaafkan.
  Ada kebijakan didalam kemaafan. Jadikan kemaafan itu sebagai amalan hidup pejuang. Pemberian kemaafan bukan sahaja menyelamatkan parti dan perjuangan dari berpecah malah melahirkan keperibadian yang tinggi ahli yang berjuang menentang kejahatan penjajah Thai.

  4) Yang karut jangan dihiraukan.
  Jangan diperbesarkan perkara-perkara yang remeh. utamakan masa depana dan bersatu padu di jalan Allah dan jangan memperbesarkan hal-hal yang remeh-temeh hingga rakyat Patani menjadi muak.

  5) Jangan memgambil kesempatan.
  Jangan mengambil kesempatan diatas kekurangan. Mengambil kesempatan adalah jalan kepada merintis perpecahan sebaliknya kita bersatu kerana rakyat Patani suka kepada parti yang bersatu.

  Bercakap kerana benar walau sekali pun pahit.

 16. Mukhlis says:

  Orang Melayu biasanya bertolak ansur dengan masalah keturunan kalau dikaitkan dengan Islam, mereka dengan senang menerima bangsa lain yang beragama Islam sekiranya mereka mengamalkan budaya Melayu seperti kebanyakan orang Melayu lain, lebih-lebih lagi kalau mereka terdiri dari generasi kedua dan keatas, ini dapat dilihat di mana-mana sahaja orang Melayu berada, kerana pada pandangan umum orang Melayu ialah: Islam dan Melayu tidak dapat dipisahkan, dengan kata lain kalau Melayu mesti Islam.

  Bertolak dari hakikat ini, saya berpendapat apa yang dibangkit oleh Abe Haji sudah tidak timbul lagi, lagipun Nor Abdulrahman dipilih oleh ahli pertubuhan tersebut, maka dengan mandat yang ada semua masalah dapat diselsaikan dengan mudah.

  Yang penting beliau diberi kepercayaan oleh seluruh ahli pertubuhannya untuk membawa gerakan yang dipimpinnya kearah lebih bertenaga lagi. Apa yang perlu kita pikir sekarang macam mana boleh dibawa gerakan-gerakan pembebasan Patani yang ada kedalam satu araus kerjasama dalam menghadapi musuh yang sama, inilah pokoknya yang lain itu adalah perkara remeh temeh yang perlu dikuburkan dan tidak patut dihiraukan sama sekali.

 17. Pata setia says:

  Assalamu alaikum ww. kalian
  saya seorang dari Patani,ikuti perkembangan PULO dan BRN setuju dan syabas kpd.Abe Haji kita atas pikiran yang bernas dan tajam sereta bagi tip dan nasihat kesilapan jangan di ulang kali nanti Pulo akan hancur tidak di terima oleh rakyat Patani.
  Apa saya di pafamkan interveiw dengan surat khabar Turkey itu bertujuan nak promosi diri dan buka rahsia kepada penjajah seperti pemuda Patani pernah buat militari trianing di Syria,Libanon dan di Libya. Kalau seorang pemimpin(president)tak patut cakap rahsia dan tak perlu promosi diri sendiri, pemimpin macam ini sangat lemah. Pulo perlu cari pemimpin yang ada pelarjaran dan pengalaman di hormati oleh orang ramai bukan keturunan Turkey,Pakistan saya tahu dalam Pulo masih ada ramai lagi yang ada pelajaran tinggi dan pengalaman.
  Syahid atau merdeka.Patang serah diri kpd.penjajah.

 18. king says:

  Assalamualaikum…

  Saya bersetuju dgn beberapa pandangan dari Abe Haji.
  Cumanya saya kurang bersetuju apabila memperkatakan masalah keturunan dan bangsa.

  Kita harus menjadikan Rasulullah saw dan para sahabat sebagai contoh dan ikutan.Apatah lagi Rasul saw adalah merupakan sebaik-baik contoh dan ikutan.Baginda saw adalah keturunan Quraisy dan berasal dari Mekah tetapi diterima oleh penduduk Madinah sebagai ketua negara.

  Begitu juga dgn khalifah yg empat…terdiri dari golongan muhajirin.Harus disematkan didalam hati bahawa kita semua umat Muhammad saw adalah umat yg satu…umpama satu jasad.

  Penjajah telah memisah dan memecahbelahkan umat ini sejak ratusan tahun lalu dgn menerapkan fahaman kebangsaan.Satu penjajahan fikiran hingga ramai umat Islam terpedaya apabila membezakan sesama kita berdasarkan bangsa, bahasa dan wilayah.

  Sebab itu kita tidak bersetuju dgn pemerintah Malaysia apabila mengatakan masalah Patani adalah urusan dalaman negara Thai.Saya sebagai warganegara Malaysia menentang keras fahaman tersebut.

  Masalah umat Islam walau dimana pun jua adalah masalah kita bersama.Jika seorang kanak2 Islam dibunuh oleh yahudi di Palestine maka itu adalah masalah kita.Jika seorang ibu muslim diusir dari kediamannya di Eropah, maka itu adalah ibu kita juga.
  Dan sekiranya seorang muslim dipenjarakan oleh amerika maka itu adalah tanggungjawab kita utk membebaskannya.

  Saya mohon maaf sekiranya kenyataan ini menyinggung hati mana2 saudara muslim.Sesungguhnya ini adalah kenyataan yg selari dgn tuntutan Islam.

  Lihat kembali sejarah perjuangan umat Islam di Afghanistan semasa penjajahan Russia dahulu.Hampir kesemua tanzim utama Afghan sepakat menerima As Syahid Syekh Abdullah Azzam rahimullah sebagai seorang yg dihormati dan menerima banyak saranan dan keputusan beliau.Sedangkan as syahid adalah bangsa arab Palestine dan bukannya anak Afghan jati.

  Sekian …..wallahualam

 19. Betul vs Salah says:

  Assalamualaikum,
  Dalam keadaan yg masing2 mencari jalan mana yg benar atau salah, khasnya apa dia peduman pengukur yg boleh dikatakan pejuang, pembela rakyat, mestilah melintasi liku2 hidup yg beranika ragam dan hanya ada dua hal yang tak terbatas, alam semesta dan kebodohan manusia. Manusia yg bersungguh dan berkeyakinan utk kebaikan selalu mencari jalan penyelesaian, manakala yang lain suka mencari2 alasan atau alibi. Maka kadangkala, kendala adalah menjadi hal-hal yg menakutkan apabila anda berpaling mata daripada tujuan asal anda. Ingatlah, tidak ada yang baik atau buruk di dunia ini, hanyalah pemikiran kita yang menimbulkan kebaikan atau keburukan. Manakala fikiran pula terbahagi kepada 3 tahap, yg cemerlang suka membincangkan idea-idea, yg sederhana membicarakan kejadian-kejadian dan yg berfikiran kecil pula gemar membincangkan perihal orang lain. Ketahuilah, orang yang tidak pernah membuat kesalahan adalah orang yang tidak pernah berbuat apa-apa. Maka jelaslah, jika anda ingin meningkatkan keberhasilan Anda, melipatgandakan kadar kegagalan anda. Sebab dalam hidup sehari2 apabila anda melihat sesuatu, anda berkata, “Kenapa?”! Tapi apa yg dilihat dlm mimpi anda yg semuanya adalah perkara mustahil, anda tidak pernah berkata ‘Mengapa tidak begitu dan begini’ Oleh itu, lakukanlah apa yang anda mampu, dengan apa yang anda miliki, di mana anda berada. Dan akan kita temui bahawa arti kebebasan yg masing2 mengidam2kannya adalah tidak lain melainkan kesempatan untuk berbuat sesuatu ke arah yg lebih baik. Yang penting sekali, katakanlah kepada diri anda sendiri apa yang anda beritkad dng diri anda sendiri, dan kemudian melakukan apa yang harus anda lakukan. Caranya, belajarlah dari kesalahan orang lain sebab anda tidak akan dapat belajar kesilapan anda semuanya seumur hidup anda sendiri. Sebenarnya keberhasilan tahun ini adalah mungkin perkara mustahil di tahun2 yg lampau. Maka Yang tidak pernah melakukan kesalahan, tak ada cubaan, jangan harap akan menemukan sesuatu. Akhir sekali, ada magnet di dalam hati anda masing2 yang akan menarik kawan sejati. Magnet yang tidak mementingkan diri sendiri dan memikirkan orang lain terlebih dulu. Bila anda belajar untuk hidup bersama dng orang lain, mereka juga akan hidup untuk anda dan Rebutlah dan buatlah hari ini sebaik mungkin, jika anda ingin hidup luar biasa!
  Wassalam.

 20. shahid says:

  layari berita dgn bahsa thai di…
  http://www.bugarayanews.com

 21. shahid says:

  mari berdo`a semuga bendira revolusi patani kita hari ini terkibar megah dan tingi di bawah keridaan allah dan tunjuk ajarnya…..
  berdo`a semuga pejuang kalian sihat dan sabar…
  mati mereka sebagai shahid di jalan allah…
  disini hanya DO`A lah yg buleh kita panjatkan kpd allah..
  teguhlah hati2 mereka di bawah bendira yg berkat ini…
  insaallah suatu hari kita kan berjaya…
  patani tetap merdika…
  islam itulah metlamat hidup kita…
  iman islam dan amal itu asas dasar kita
  allah hu akbar

 22. teluban says:

  selamat maju jaya wahai pejuang sekalian.
  patani tetap merdika dan allah bersama kamu semua.

 23. BANGKOK says:

  DGN PENILAIAN SAYA ,PERCAYA LAH BAHAWA SUATU HARI PATANI DARUSALAM AKAN MERDIKA,KERANA ADA PEJUANG2 YANG BERSUNGUH,PEMUDA PEMUDI PATANI YANG BERJIWA SEMANGAT TINGI,MERIKA INI ADALAH HARAPAN UGAMA,BANGSA,TANAHAIR DAN NEGARA YANG BER DUALAT SUATU HARI NANTI,SAYA YAKIN MERIKA INI TELAH DI BIMBING DAN DI DIDIK DGN BAIK,MERIKA INI LAH SUATU MUTIARA YG BERHARGA,JIWA MERIKA JIWA JIHAD, JIWA REVOLUSINIR, JIWA PENUH DGN PENGERBANAN,DGN ITU MERIKA INI TAK SAMA SEKALI PUTUS ASA BAHKAN BERTAMBAH YAKIN DGN JANJIAN ALLAH HUTAALA,
  BAHAWA DGN JIHAD REVOLUSI INI SAHAJA ITU SEBAGAI JALAN PENYELESIAN D DAPAT KEMENANGAN YG MUTLAK TAK BERBELAH BAGI,,MENANG SHAHID DAN SHURGA ALLAH.

 24. จะนะ says:

  สลาม…
  ณ วัน southern peace festival ที่มอ.เมื่อวันที่ ๑๗ มกรา นั้น คนปากกับใจไม่ตรงกันอย่างนายถาวร ได้ค้านความคิดเรื่องเขตปกครองพิเศษนั้น แน่นอนอยู่แล้ว ก็จริงๆแล้ว มหกรรมฯเช่นนี้ ใจจริงของพวกถาวรนั้น ไม่อยากให้มีนักหรอก ขนาดคลุมฮีญาบ กว่าจะได้รับการอนุโลมไม่ถึง ๑๐ ปีมานี้เอง ทั้งๆที่ได้มีการเรียกร้องมาตั้งแต่ปี ๒๕๑๘
  เพราะในเมื่ออัตลักษณ์มลายูได้ถูกหยิบยกขึ้นมาทีละอย่าง ในสายตาพวกเขานั้น ก็เหมือนเราพยายามละความเป็นไทยนิยมของพวกเขาที่ละอย่างเช่นกัน ก็เขาอยากให้เรารำรำวงแทนรองเงง ชกมวยแทนซีละ นุ่งกระโจงเบนแทนโส่ร่ง กินข้าวเหนียวปลาร้าแทนข้าวยำ ดื่มตะวาดเปรี้ยวแทนตะวาดหวาน มิหน้ำซ้ำ มี ๓ รร ประถมฯโปรแกรมทวิภาษาแล้ว โดยใช้อักษรไทยแทนอักษรยาวีก็ได้ดำเนินการมา ๓ ปีแล้วนั้น ใจเย็นๆ เราไม่ต้องค้าน ไม่มีประโยชน์ แต่เราต้องเผาทิ้งสถานเดียวโดยไม่ให้เหลือซาก …
  อันนี้แค่ปกครองพิเศษนะ ยังไม่ถึงขั้นปกครองตนเอง โวยวายกันทั้งโขยง รู้งี้ รณรงค์ประกาศเอกราชตั้งแต่แรกเสียดีกว่า จริงไหมพรรคพวก? เพราะจริงๆแล้วไม่ถือบัตรฯไทยก็ไม่อดตาย
  ฝากบอกต่อๆด้วยนะครับ
  ขอบคุณ

 25. local says:

  Salaam kpd Saudara

  Terimakasih kpd semua penjelasan sejarah tetapi bagi kami sekarang kami tak boleh terima yg di kata ketua2 pejuang Pattani tapi mereka tidak bersama rakyat ini adalah puak oppertunis tak boleh terima walau gerakan apa nama sekali pon

  Wslm

 26. Sokongterus says:

  Kenapa boleh jadi begitu saudara local!? kalaulah ketua pejuang Patani tidak bersama rakyat, habistu mereka bersama siapa? mereka berjuang untuk siapa, dan siapa yang bersama rakyat? tolong jelas sedikit!

 27. Anak singa says:

  Eh-Eh saudara Local,

  Jadi saudara ini orang berjuang ke tidak? kalau saudara seorang berjuang tentu sekali saudarapun mempunyai pemimpin saudara sendiri bukan ?dan pemimpin saudara ini adakah bersama rakyat serta diterima oleh rakyat?ke apa maksud saudara yang sebenar?

  Rasullullah sendiri pun sebagai utusan direct dari tuhan tidak pun beliau mendapat sukungan penuh dari manusia sejagat,ada yang dikatagorikan Kafirin, Munafikin,Murtad dan sebagainya.Maka apakah kita manusia biasa mustahil sekali untuk mendapat sambutan dan sukungan totally dari rakyat,walaupun demikian tidak berertinya mereka ini beroppertunis seperti yang dikata oleh saudara itu.

 28. BANGKOK says:

  http://www.ambranews.com

  datang dgn wajah yg baru lagi menarik

 29. strategi-penjajah-siam-mematahkan-kebangkitan-rakyat-patani…

  di http://www.ambranews.com

 30. artikle semasa di bumi kita patani darusalam
  ibu pertiwi kita sdng kibar bendira perjuangan…

  layarilah dan beri idia bernas demi patani dan ummah

  http://www.ambranews.com

 31. Anak Menara says:

  “Dari situ Ustaz Karim telah bergabung dengan beberapa tokoh lain menubuh sebuah partai bernama Gerakan Hizbollah Patani. Parti ini tidak pernah diishtiharkan di atas sebab-sebab tertentu”.

  Saya sarankan saudara semua baca novel bertajuk “Gerila” yang ditulis berdasarkan pengalaman sebenar Lukman Iskandar, Novel ini diterbitkan PTS Fortuna dan dicetak oleh Percetakan Zahar. Boleh dibeli di mana2 MPH. Pada saat2 akhir hidupnya, Ustaz Karim telah mengishtiharkan dirinya menjadi syiah. Atas sebab inilah Gerakan Hizbollah Patani tidak pernah diishtiharkan kerana perjuangan berlandaskan fahaman syiah tidak mendapat sambutan para pejuang.

  Ingat tak dulu artikel yang ditulis oleh Web Master bertajuk “Palestin, Kerisik dan Karbala”? Artikel ini berbau syiah dalam penulisannya. Saya tidak menuduh Web Master berfahaman syiah cuma saya mengatakan mungkin Web Master terpengaruh atau minat dengan gaya perjuangan syiah.

  Dalam salah satu artikelnya lagi, dia begitu gencar mengecam puak2 wahabi di Patani. Inilah isu klasik ummat islam tak kiralah di mana2 belahan dunia ni termasuklah Patani.

  Saya harap saudara2 semua boleh berfikir apakah sebenarnya jalan perjuangan yang dipilih oleh Web Master dan pengikut2nya.

  Berjuang untuk kemerdekaan Patani itu sangatlah murni tetapi apakah atau jalan bagaimanakah yang dipilih? Nasionalis, sosialis atau komunis? Syiah, wahabi atau Ahlus Sunnah Wal Jamaah?

 32. Sokongterus says:

  Terima kasih saudara Anak Menara! bagi saya untuk saat-saat ini yang paling pentingnya ialah bagaimana semua Gerakan Pembebasan Patani dapat bergerak secara bersama kerana matlamat mereka hanya satu, saya baru terbaca dalam http://puloinfo.net/ satu artikel sempena memperingati penubuhan Pulo ke 42 yang membayangkan kerjasam anatara mereka sudah berjalan, setakat mana ia telah berlaku? baik buruknyanya usaha seperti ini?, saya pohon saudara Anak Menara atau saudara Web Master Patanikini kupaskan untuk manfaat kita bersama.

 33. revolusi patani adalah jihad islam untuk mmpertahankan tanah air bangsa yg di tinda (nasianalis),marwah yg di hina ,dia lah jihad yg di suruh olah allah dia …

 34. terhadap suadara kalian….
  hari ini dalam sejarah 13-3-1960
  dgn munasabah genap 50 tahun pertubuhan BRN yg akan datang beberapa hari lagi,lebeh tepatnya pada 13-3-2010 ini mari lah kita sama2 berdo`a,munajad dan solat hajat semuga perjuagan ini di hidayah dan tuafik dari allah taala. semuga bendera revolusi ini terus kibar dan megah dlm menghadapi musuh allah taala ini,terus berjaya dalam perjuagan mulia ini dalam mempertahankan ugama, bangsa dan tanah air bumi pertiwi patani darusalam ini.terus dapat menjayakan visi dan misinya.terus dapat menjayakan wawasan pendik dan panjangnya, wawasan sekarang dan lagi akan datangnya,….
  dgn ini mari kita semua2 banyak berdamping dgn allah dgn beribadah kpdnya…
  banyak berkurban harta benda,jiwa raga…
  mari kita mahasabah diri dn perjuangan kita ini …
  mari kita memperhibatkan lagi jihad ini…
  insaallah hutaala kita kan berjaya suatu hari nanti..
  di dunia dan akitat ..
  merdika tetap kita kan capai…
  sabarlah dalam menghadapi cabaran dan ujian ini…
  menang atuapun shahid kan bersama kita..
  keridaan allah matlamat kita…
  selamat maju jaya…
  wslm

 35. HAJI LAH says:

  13-3-1960….
  13-3-2010…ini
  50 tahun bertubuhan BRN…
  YA ALLAH SELAMATLAH PERJUAGAN INI.
  YA ALLAH MAJU JAYALAH PERJUANGAN INI.
  YA ALLAH
  YA ALLAH
  YA ALLAH
  BERILAH KEMANANGAN KPD KAMI.
  MERDIKA BUMI KAMI INI

 36. PAK LONG says:

  http://WWW.HARAMPATAH.COM

  ADA ARTIKLE MENARIK DISNI SILA MASUK

 37. pemuda benang-seta says:

  sebuah tulisan artikel yang baik, perlu kita sambut menjadi wawasan bersama, perjuangan revolusi itu berlawanan dengan perjuangan reformasi, darah dan air mata itu perkara lumrah dalam perjuangan, jangan lah kita saling bertikai antara kita, kita akan membentuk sebuah nagara melayu patani yang utuh, didalam ada tentara, dan pemimpin yang berwibawa.
  untuk sekarang, semua kita kerahkan perlawanan kita, tentunya yang telah diajar oleh nabi besar kita.
  selamat berjuang!! allahhu akbar!

 38. jabbar says:

  Kenapakan semua ada hak tetapi perbuatan haqrus jaga jangan sama sekali cuba menkhainat amanah orang Melayu Patani. jabbar

 39. patani says:

  50 tahun bendera revolusi terkibar megah…
  13-3-2010 ini genapnya…
  ooh mari berbakti dan berjiwa waja..
  waslm
  patani tetap merdika

 40. Dinsabri says:

  pada 7/2/2010 di Yala, satu sesi penerangan Kota Pattani oleh Gen.Chawalit telah diadakan. dalam majlis itu ASTORA JABAT merupakan salah seorang AJK majlis tersebut. Siapakah astora jabat sebenarnya?, dalam Utusan Malaysia dia banyak memporakperandakan hukum-hukum Allah. siapakah dia sebenarnya??????

 41. tuk carak says:

  pungutan dari dalam satu tulisan berbunyi begini :- Sebagaimana diperkenalkan oleh Pengerusi, nama asal beliau (Siam) ialah Sei Toramain (ejaannya mungkin tak betul, tapi begitulah bunyinya), berasal dari daerah Jabat, di daerah Pattani, selatan Thailand. Itulah kaitannya dengan nama pena beliau “Astora Jabat”. Mengikut Pengerusi, nama panggilan masyarakat tempatan beliau ialah “Hussein”. Beliau mendapat pendidikan awal sekolah agama di Pattani, kemudian melanjutkan pelajaran ke Jordan. Beliau pernah tinggal di beberapa tempat di tanah Arab, termasuk Mesir, Jordan dan Palestin dan pernah juga melawat Israel. Semasa di sana beliau pernah bertugas sebagai Tutor bahasa Arab, dan kemudiannya sebagai Kolumnis Utusan Malaysia. Beliau boleh bertutur dalam beberapa bahasa, antaranya Bahasa Melayu, Siam, Inggeris, Arab dan Perancis.

 42. ustaz lah says:

  รอมลี อุตรสินธุ์” ผู้ต้องหาคดีแบ่งแยกดินแดน BRN พี่ชาย”อารีเพ็ญ” เสียชีวิตแล้วที่มาเลย์ ..
  http://www.isranews.org/isranews/index.php?option=com_content&view=article&id=176:q-q–qq-&catid=1:2009-11-14-06-19-24&Itemid=7

  ماريله باج دان سمفي كن الفاتحة سرت دعاء أنتوق الشهيد حاج رملي سموك روحث دجوجوري رحمة دان مغفرة أمين يارب العالمين

 43. Dinsabri says:

  terima kasih kepada Tuk Carak kerana memberi sedikit penjelasan mengenai astora jabat, tetapi persoalan saya hanya berkisar kepada peranannya di dalam majlis-majlis yang melibatkan kerajaan siam itu adakah beliau pro atau kontra pihak perjuangan kita?, kerana setahu saya astora jabat sangat tidak disukai oleh orang islam di kelantan terutamanya ulamak-ulamak kelantan…

 44. Anak Menara says:

  Tiada beza perjuangan Patani dengan Palestin. Dua bumi berkah ini hanya Allah yang tahu betapa peritnya perjuangan kita. Allah bersama kita.

 45. anak bangnara says:

  อารีเพ็ญ อุตรสินธุ์…เมื่อพี่ชาย(ผู้ล่วงลับ)ถูกกล่าวหาเป็นหัวโจกป่วนใต้!

  http://www.isranews.org/isranews/index.php?option=com_content&view=article&id=177:2010-02-12-06-14-30&catid=10:2009-11-15-11-15-01&Itemid=3

  semuga ruh asahid ramli bersama para2 shuhada` di shurga amin ya allah

 46. pak kuda says:

  terima kasih kpd staf patanikini diatas maklumat yg menarik dan begitu berguna.juga ucap ribuan terima kasih dgn berita kematiah haji ramli itu ….
  al-fatihah untuknya dan para2 shuhada` di bumi patani semua dan di atas bumi allah ini

 47. Saif says:

  Petikan dari surat khabar Utusan Malaysia: 18 Feb 2010
  Untuk tatapan kita mengenai perkembangan perjuangan Pembebasan Patani:

  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0218&pub=utusan_malaysia&sec=Luar_Negara&pg=lu_05.htm&arc=hive

  Puak pemisah Thai sedia berunding

  KUALA LUMPUR 17 Feb. – Dua kumpulan pemisah di selatan Thailand, Barisan Revolusi Nasional (BRN-C) dan Pertubuhan Pembebasan Pattani Bersatu (PULO) bersedia berbincang dengan Kerajaan Thailand bagi menamatkan konflik di wilayah berkenaan.

  Jurucakap kumpulan tersebut berkata, dalam pertemuan antara pemimpin kedua-dua kumpulan baru-baru ini mereka mencapai kesepakatan untuk bekerjasama dalam meneruskan perjuangan sama ada melalui pendekatan militan atau politik.

  ”Keputusan berkenaan dibuat dalam perjumpaan khusus antara pemimpin BRN-C dan PULO yang turut dihadiri Naib Presiden PULO yang juga Ketua Bahagian Hal Ehwal Luar Negara PULO, Kasturi Mahkota,” kata jurucakap itu dalam satu kenyataan kepada Utusan Malaysia.

  Persetujuan dua kumpulan ini dilihat mampu memberikan harapan kepada usaha bagi mewujudkan keamanan di selatan Thailand.

  Dalam kenyataan itu juga, jurucakap tersebut berkata, kedua-dua kumpulan juga bersedia menerima siapa sahaja yang dilantik sebagai orang tengah bagi berunding dengan kerajaan Thailand, asalkan ia tidak lari daripada prinsip dan matlamat perjuangan mereka.

  ”Bagaimanapun berdasarkan kedudukan Malaysia yang unik dari segi sejarah antara penduduk dan hubungan baik antara kedua-dua kerajaan, maka harapan menuju perdamaian mungkin lebih mudah jika Malaysia menjadi orang tengah,” katanya.

  Jurucakap itu berkata, atas faktor-faktor keselamatan, BRN-C dan PULO meminta perbincangan dengan pihak kerajaan Thailand tidak diadakan di negara itu.

  ”BRN-C dan PULO berpendapat, kerajaan Thailand khususnya pihak tentera tidak boleh lagi berdolak-dalik di dalam usaha mencari penyelesaian konflik di selatan Thailand dan dunia tidak boleh menyalahkan puak pemisah sekiranya berlaku pergolakan yang berterusan,” katanya.

  BRN-C dan PULO juga melahirkan penghargaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang prihatin membantu menyelesaikan masalah di wilayah itu.

  ”Selain itu, kami tidak ada masalah dengan kumpulan pejuang lain kerana dasar serta matlamat adalah sama. Perjuangan akan diteruskan bagi mencari penyelesaian sehingga masalah mampu diatasi secara menyeluruh. Tindakan yang akan diambil bergantung kepada tindak balas kerajaan Thailand,” kata jurucakap itu lagi. – Utusan

 48. cikgu ding says:

  Memahami Erti Jasus Yang Sebenar

  Tajuk al-jasus ini adalah susulan daripada tajuk (tangisan peluru tembaga) yang telah dipaparkan beberapa minggu yang lalu. Tajuk ini adalah sebagai tambahan dan penjelasan yang agak jelas sedikit daripada tajuk tangisan peluru tembaga, kerana ia lebih jelas lagi kegunaannya (al-jasus) di bumi Patani yang sedang berada di dalam keadaan perang di hari ini.

  lihatlah di laman web
  http://ambranews.com/1431/index.php?option=com_content&view=article&id=454:memahami-erti-jasus-yang-sebenar&catid=40:fatwa&Itemid=69

 49. cikgu ding says:

  HANTAM SAJA BANGSAT-BANGSAT.

  Ditanah air kita sekarang banyak hal-hal yang bangsat dan banjingan-banjingan murahan upahan penjajah siam, co-ro-bo (mengawal kampung), mata gelap, tentara setiap pasukan, serdadu dan lain-lain yang berbahu siam. Kesemua itu bangsat dan banjingan belako, ada ada anak muda bercerita, satu hari dia berjalan ditengah-tangah kedai malam, maka dia melihat seorang gadis yang bercakap siam penuh rasa mesra dengan seorang tentara yang berbangsa siam
  yang tidak berjawi, dalam hati dia menyeru dengan bahasa penuh marah, “waso tino gata duk cakap sama orang tak berjawi, tahu lah kau gadis nayu, orang tak berjawi tu barang busuk dan kotor, aku waso nak bedea babi siam tak berjawi ini!!”.

  selanjutnya sila lihat…
  http://harampatah.com/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=96:hantam-saja-bangsat-bangsat&catid=25:himpunan-tulisan&Itemid=27

 50. baba soh says:

  MATA MELIRIK HATI MENANGIS

  Kisah Nyata di Bumi Semenanjung, sendak sendu ratapan Pribumi Patani, keganasan dan kekejaman merajalela di semenanjung bumi Melayu. Nyawa-nyawa melayang tidak lagi berarti bagi masyarakat kecil di bumi Patani, kenyataan ini sebagai bukti imprealis Siam tidak akan berhenti di sini. Tragedi-tragedi ini terus saja berulang kembali dalam kurun waktu dari senja hari sampai kemalam-malam tanpa pasti, ini bukan kebetulan atas tragedi pembantaian seorang Ibu bersama putrinya yang sedang menjalani hidup dengan mencari rejeki di hutan Karet bersama suami.

  sila baca di…
  http://harampatah.com/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=98:mata-melirik-hati-menangis&catid=25:himpunan-tulisan&Itemid=27

 51. Pata setia says:

  Salam utk semua…
  Saya berkeliru dan mintak perjelasan dari perjuang 2 tanah air Patani…tentang perkembangan perjuangan Pembebasan Patani:Keputusan dibuat dalam perjumpaan khusus antara pemimpin BRN-C dan PULO Persetujuan dua kumpulan ini dilihat mampu memberikan harapan kepada usaha bagi mewujudkan keamanan di selatan Thailand,(kata; utusan M. pada 170210)…ada kah BRN-C bersetuju bersalam dengan penjajah Siam tangan penoh dengan darah ? atau dalam BRN-C ada 2-3 kerat ambil perluang mewakili gerakan untuk berdialoq ?(serah diri).setiap kali keluar artikel dalam utusan m.”dah sedia nak berdialoq dengan kerajaan Thai” ini adalah sangat sangat renah identitinya seorang perjuang tanah air.

 52. Muraqib says:

  Bagi saya pula bersedia untuk berunding bukan menyerah kalah, defini yang Pata setia bagi tidak menepati kes sekarang ini, kerana saya faham ungkapan (bersedia untuk berunding) itu maian politik yang ramai tidak mampu membacanya dengan tepat, dan yeng kedua pula, kita tahu gerakan pembebasan Patani banyak kumpulan, maka kerjasama itu sesuatu yang membanggakan kerana ia titik permulan kearah lebih menyeluruh lagi, tak inginkah kita melihat semua pejuang bersatu, apa yang kita nak takut? bersepakat atau bersatu itu kehendak semua orang, apakah kita selesa apabila melihat mereka berpecah?.tidak..tidak..

  Syabas PULO-BRN-C kerana telah melakukan sesuatu yang tepat pada masanya, saya syorkan mereka guna panggilan Gerakan Pembebasan Patani(GPP)atau Barisan Pembebasan Patani (BPP) ganti BRN-C dan PULO, penulis-penlis kita dalam Ambranews sering mengguna GPP.

 53. landas says:

  HUKOM JIHAD DI PATANI

  ارتي جهاد :

  فركتأن جهاد جيكا تيدق دسـندركن كفدا كليمة لأين برارتي” قتال “. تردافت 26 كلمة جهاد ددالم اية 2 مدينة كبايقكنث ممباوا ارتي قتال”1” حديث يغدروايتكن اوله امام أحمد دغن سـند يغ صحيح اداله سـاتو الاسـن يغ منونحوقكن كلمة جهاد ممبري ارتي “قتال”. قال رجل يا رسـول الله وما الجهاد ؟ قال : أن تقاتل الكفار اذا لقيتم”2″ .

  كسـيمفولن تعريف جهاد : مغربانكن تناكا برفراغ فد جالن الله تعالى دغن جيوا ، هرتا ، فيكيران ، فركتأن دان لأين 2.

  دالم كتاب حاشـية ابن عابدين : الجهاد هو بذل الوسـع في القتال في سـبيل الله ، مباشـرة أو معاونة بمال أو رأى أو تكثير سـواد أو غير دلك .”3″
  SILA BACA…

  http://ambranews.com/1431/index.php?option=com_content&view=article&id=526:2010-02-23-01-33-04&catid=40:fatwa&Itemid=69

 54. landas says:

  Sebut-sebut adil, maka semua orang pernah mendengarnya, adil mempunyai arti tidak berat sebelah, tidak memihak, dan hanya berpihak kepada yang benar, kita semua yang mempunyai rasa dan akal sehat tentu dapat mehitung dan merasa terhadap keadaan yang sedang berlaku ditanah air melayu kita sekarang, kejadian yang menimpa seorang ibu dan seorang anak yang sedang menureh getah di bukit itu jelas-jelas perkara yang biadat dan tidak prikamanusiaan, mengapa kena bedel mareka, mareka itu perempuan dan mempunyai anak-anak.

  http://harampatah.com/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=101:adil-hanya-ada-di-lidah&catid=25:himpunan-tulisan&Itemid=27

 55. landas kita says:

  kesaksian-bisu-berbicara
  KESAKSIAN BISU BERBICARA

  Wahai jasad yang terkujur kaku di bawah pepohonan yang rimbun di sela-sela dedaunan yang kehijauan dan hembusan angin yang tak henti-henti menuai kesaksiannya siang dan malam, dedaun kering dan rerumputan tidak pernah diam untuk menyatakan akan selalu menjadi saksi atas peristiwa kekejaman ini. Tumbuh-tumbuhan liar yang selalu mengintai atas setiap detik peritiwa dan kejadiannya dengan suka rela bersaksi dan siap untuk di angkat bicara.

  Read more…

  http://ambranews.com/1431/index.php?option=com_content&view=article&id=527:kesaksian-bisu-berbicara&catid=38:kemanusiaan&Itemid=71

 56. Anak singa says:

  Wahai Pata setia,
  Diantara gerak perjuangan Rasullullah SAW pada pringkat permulaannya ialah menyatukan ummah serta menghapuskan perkauman kaum Arab dan bukan Arab adalah sama,orang kulit putih dan hitam juga sama oleh itu,apa yang dibuat oleh BRNc dan PULO itu adalah satu yang disuruh oleh Islam maka apa yang saudara pata setia mempertikaikan lagi?bagi saya inilah yang kita tunggu tunggukan.

  Istilah serah diri laian ertinya dengan istilah berunding,jangan saudara Sata setia cuba menyamakan dua istilah ini nanti semua itu akan dipersoalkan di Mahsyar nanti kita mesti ikhlas dan adil di dalam membuat satu satu pertimbanggan jangan terlalu berfanatik yang keterlaluan.

  Berunding dibenarkan oleh islam dan lagi pula kita jangan cuba terlalu tidur dengan apa yang sudah,sedang dan akan berlaku.ingat apa yang berlaku di Langkawi,ingat apa yang berlaku di istana Bogor dan juga cuba siasat siapa yang di belakang yang menerima cadangan Nakorn Patani yang mana dicadang oleh Chavalit itu dan dari kerat mana berlaku itu semua?jangan kita ingat apa yang kita buat itu betul sedangkan orang laian buat kesemuanya salah.Muasabahlah diri kita sebelum kita dimuhasahkan.

 57. Sokongterus says:

  Mungkin saudara Pata Setia seorang yang cukup hati-hati dalam mengambil apa-apa langkah yang berrisiko tinggi, itu bagus! cuma apabila kita memberi tawaran untuk berunding dengan musuh, yakinlah Siam tidak akan memberi apa-apa respon terhadap tawaran ini,mereka kalau boleh akan mengatakan kepada dunia tiada gerakan Pembebasan Patani, yang ada ialah penjahat, pemisah, pengacau, pembuat huru hara…. maka disitu para pejuang sebenarnya telah meletakan identitinya di tangga yang menguntungkan dalam pandangan rakyat jelata dan antara bangsa, sebab mereka bukan terroris, mereka ingin mencari penyelesaian… yang degil dan jahatnya adalah Siam. apa kita rugi? untung ada!
  Lagipun mereka tidak mengisytiharkan pertletakan senjata…. Identiti mereka makin dikenali rakyat dan dunia, bukan jatuh rendah tapi naik tinggi meningkat.
  Saudaraku Pata Setia berilah keyakinan kepada mereka, gabungan kerjasama BRN-PULO adalah gabungan musik dan lagu yang saling perlu memerlukan yang tak boleh dipisahkan, yang akan membawa fasa terbharu dalam perjuangan Patani, ia ditunggu-tunggu selama ini.
  Berilah sumbangan masing-masing

 58. ORNG SOLEH says:

  Hanya Allah yang maha kuasa

  GT 200 atau nama penuhnya Global Technical adalah alat kesan untuk mencari bahan-bahan letupan atau bom. Alat GT 200 mulai dibeli oleh Sunthi Bunnayakarin semasa memegang jawatan pengarah askar darat pada awal tahun 2004 sebanyak 2 biji. Sunthi mengizinkan beli alat GT 200 pada masa itu oleh kerana mereka yakin bahwa alat itu benar-benar dapat memberi kesan. Alat itu sudah dicuba oleh tentera udara di lapangan terbang Telagabakong wialayah Patani, setelah itu mereka mengeluarkan bajet untuk dapat alat itu 2 biji dengan harga setiap satu 1.2 juta baht.

  BACA SEPENUHNYA…
  http://ambranews.com/1431/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=41&Itemid=34

 59. ORNG SOLEH says:

  MATA GELAP

  Orang melayu kita sudah lama kenal dengan istilah kata “mata gelap”, berawal dari mana istilah kata itu timbul, penulis sendiri juga tidak mengetahui secara pasti, namun pernah mendengar istilah mata gelap itu dari masa kanak-kanak waktu masih belajar di sekolah tadika, namun sekarang baru mengetahui apa itu istilah kata “mata gelap”.

  READ MORE…
  http://harampatah.com/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=89:mata-gelap&catid=25:himpunan-tulisan&Itemid=27

 60. Anak singa says:

  Kepada saudara Sata setia dan kuncu-kuncunya:

  Dalam kurun ke-20 ini setelah khalifah Islam jatuh pada March 1924,maka negara-nagara umat Islam dijajah dalam kesemua sektor,Imam Hassan al-Banna(pengasas ikhwan al-Muslimin) menyebut bahawa jihad pada abad ke-20 adalah farduain namun bentuk jihad adalah berbeza dengan jihad yang dilakukan oleh umat terdahulu kerana mereka menghadapi serangan yang berbeza,tetapi umat Islam di abad ini dan akan datang deserang dengan pelbagai bentuk,antaranya serangan melalui politik,ekonomi,budaya,pemikiran,hiburan dan lain-lain.Maka setiap serangan tersebut wajib dipertahankan oleh seluruh umat.Oleh itu segala amal yang dilakukan bersifat mempertahankan Islam di abad ini adalah termasuk amal jihad Islami dan akan mendapat ganjaran sebagai pahala jihad di sisi Allah(SWT)

  Berunding adalah satu cabang dari cabangan politik mau ataupun tidak tertutup ataupun terbuka terpaksa kita mengharunginya, pergerakkan perjuangan yang lain di dunia ini pun demikian juga antaranya,Fatah&Hamas di Palastine,MILF di selatan Filipina(Moro),Taliban di Afganistan semuanya sedang menjalan process rundingan kerna itu adalah satu jalan diantara jalan-jalan yang lain untuk menyelesaikan masalah dan kita mesti ingat serta bezakan diantara process rundingan dengan process perletakkan senjata kerna dua process ini adalah berbeza diantara satu sama lain bukan erti kata berunding mestinya letak senjata dan juga sebaliknya.

  Firman Allah dalam surah al anfal ayat 61,62 yang bermaksud:-
  dan jika mereka condong kepada perdamaian,maka condonglah kamu kepadanya dan bertawakallah kepada Allah,sesungguhnya dialah yang maha mendengar lagi maha mengetahui dan jika mereka bermaksud menipimu, maka sesungguhnya cukuplah Allah menjadi pelindungmu. dialah yang memperkuatkanmu dengan pertolongannya dan dengan para mukmin.

  Pada hakikatnya PULO yang diperanan oleh Kasturi dan kawan-kawannya, juga BRNc adalah kumpulan yang sudah agak terakhir di dalam bersedia untuk menyambutnya process rundingan ini sedangkan kumpulan-kumpulan yang lain dah lama sebelumnya menyambut process ini dengan secara terbuka ataupun tertutup.

  Oleh itu,Apa yang kita buat mestilah bertanggongjawab jangan berperangai berak di tepi jalan nanti katakan orang lain pula yang berak.

 61. ORNG SOLEH says:

  sejarah patani karang

  أما بعد :

  سـتله مليهت أف يغ برلاكو دفطاني مولأي اول تاهون 2004 م ، أخير تاهون1424 هـ ، برلاكوث فمبونوهن يغ مغربانكن لبه دري 3000 جيوا ترديري دري تنترا ، فكاوي كراجأن سـيام ، كونجو- كونجوث دان سـجمله أومة اسـلام .

  sila baca selanjutnya…
  http://ambranews.com/1431/index.php?option=com_content&view=article&id=504:2010-02-21-06-38-28&catid=39:sejarah&Itemid=54

 62. RKK ABRIB says:

  Tidak menjadi asing bagi orang melayu kita dengan kalimah kampung-kampung “pecah perut”, pecah perut bolih kita mengartikan pecah perkara yang tertutup,
  pecah perut

  terbuka perkara yang menjadi rahasia, rahasia pecah, nampak dengan mata kepala dan banyak pengetian lain lagi yang dapat kita memahami bersama, kenyataan yang berlaku terhadap orang melayu kita selama ini sudah pecah perut, siapa yang pecah perut ?. Yaitu para orang-orang yang selama ini menembak mati orang melayu, para orang-orang yang mengkhianati kesucian gadis-gadis melayu kita, para orang-orang yang menipu dengan atas nama keadilan dan banyak lagi yang selama ini tertutup, sekarang perkara itu sudah pecah perut.

  http://harampatah.com/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=107:pecah-perut&catid=25:himpunan-tulisan&Itemid=27

 63. patani says:

  NI SIKIT SEBANYAK SEJARAH BRN..
  CUBA BACA YA..
  sebagai sejarah dan info juga pengiktibaran
  dgn sjrah bulh kita ambil pengajran dlm hidup lebih lagi dlm perjuagn dn peperangn dgn siam kafir harbi itu

  http://members.fortunecity.com/barisanrevolusinasional/
  http://members.fortunecity.com/barisanrevolusinasional/luk1.html
  http://www.mail-archive.com/kisunda@yahoogroups.com/msg00178.html

 64. anak bangnara says:

  HARI MUHASABAH

  SRJARAH SEBAGAI SEMPADAN DAN PENGAJARAN DLM PERJUAGN KITA INI DAN BRN TAK LAMA LAGI KAN MASUK GENAP 50 TAHUN PERJUAGN NYA,MAKA JADILAH SEJARAH INI SEBAGAI LADASAN DAN PANDUAN DLM PERJUAGN REVOLUSI INI,BUKAN SENANG BENDIRA REVOLUSI INI TERKIBAR MEGAH HARI INI,BUKAN SENANG NAK BAGUN KEMBALI DLM MEMBAWA BENDIRA REVOLUSI INI DLM IRA GLOBA HARI INI,BUKAN SENANG NAK BAWA KELUARGA BESAR INI MENUJA ALAM KENYATAAN SUATU HARI NANTI,
  ITULAH KEBIJAKSANAAN ATASAN DAN ORG TUA KITA DLM MENERAJU ORGANISASI INI,SUKOR KITA KPD ALLAH YG SENTIASA MEMBRI TUAFIK DAN HIDAYAH KPD MERIKA ITU SEMUA, KITA YAKIN DGN REVOLUSI INI,
  MARI KITA SAMA2 BER DO`A DAN MUNAJAT SERTA SOLAT HAJAT DAN BERPUASA SUNAT DAN AMAL IBADAH LAIN2 MINTA DARI ALLAH SEMUGA BENDIRA REVOLUSI INI TURUS BERJUANG DGN MEGAH DAN DPT KEJAYAAN SUATU HARI NANTI.JUGA SAMA2 KITA TIKATKAN PEGERBANAN JIWA RAGA DAN HARTA BENDA KITA DEMI MEMCARI KERIDAAN ALLAH HUTAALA.
  13,3,2010 INI JADILAH HARI MUHASABAH KITA SEMUA.
  INSAALLAH PATANI KAN MERDIKA
  KERIDAAN ALLAH METLAMAT KITA
  ALLAH HU AKBAR
  WASLAM

 65. MAD BANG says:

  ดินแดนอาถรรพ์…หรือเพียงบ้านที่ต้องปกป้อง?
  6 ปีแล้วสินะ…ที่สถานการณ์ความรุนแรงและความขัดแย้งปะทุขึ้น และลุกลามอย่างรวดเร็วไปทั่วดินแดนปาตานีแห่งนี้ หนำซ้ำยังไม่มีทีท่าว่าจะยุติลงได้โดยง่าย

  6 ปีแล้ว…ที่ความหวาดกลัวและความเจ็บปวด กัดกินลึกเข้าไปในจิตใจของพี่น้องในพื้นที่อย่างไม่หยุดหย่อน ยาวนานเป็นแผลเรื้อรัง…ยากจะเยียวยา

  http://www.bungarayanews.com/news/view_news.php?id=455

  6 ปีแล้ว…ที่เสียงร้องไห้คร่ำครวญของภรรยาต่อการจากไปของสามี เสียงเพรียกหาพ่อของลูกน้อยว่า “พ่อหนูอยู่ไหน” “จับพ่อหนูไปทำไม” เสียงร่ำร้องวอนขอความยุติธรรมให้พี่ชาย และเสียงสะอื้นแทบขาดใจของผู้เป็นพ่อแม่ที่ต้องเห็นลูกถูกพรากจาก ไปต่อหน้าต่อตา…ดังระงมไปทั่วดินแดนนองเลือดแห่งนี้

 66. Bang Mad says:

  ดินแดนอาถรรพ์…หรือเพียงบ้านที่ต้องปกป้อง?
  101 ปีแล้วสินะ…ที่สถานการณ์ความรุนแรงและความขัดแย้งปะทุขึ้น และลุกลามอย่างรวดเร็วไปทั่วดินแดนปาตานีแห่งนี้ หนำซ้ำยังไม่มีทีท่าว่าจะยุติลงได้โดยง่าย

  101 ปีแล้ว…ที่ความหวาดกลัวและความเจ็บปวด กัดกินลึกเข้าไปในจิตใจของพี่น้องในพื้นที่อย่างไม่หยุดหย่อน ยาวนานเป็นแผลเรื้อรัง…ยากจะเยียวยา

  http://www.bungarayanews.com/news/view_news.php?id=455

  101 ปีแล้ว…ที่เสียงร้องไห้คร่ำครวญของภรรยาต่อการจากไปของสามี เสียงเพรียกหาพ่อของลูกน้อยว่า “พ่อหนูอยู่ไหน” “จับพ่อหนูไปทำไม” เสียงร่ำร้องวอนขอความยุติธรรมให้พี่ชาย และเสียงสะอื้นแทบขาดใจของผู้เป็นพ่อแม่ที่ต้องเห็นลูกถูกพรากจาก ไปต่อหน้าต่อตา…ดังระงมไปทั่วดินแดนนองเลือดแห่งนี้

 67. al-marhum mad bank says:

  semuga ruh beliu (MAD BANK)bersama para ambayaa` shuhada` salihin,para revolusinir sejati di shurga amin ya allah,…
  jasa dia begitu banyak dlm revolusinir patani lbeh lagi zaman era marhum bong mad, marhum ayah karim dan almarhum ayah amin…
  bulehlah pemuda pemudi revoluisnir patani karang ambil pengajaran dan jijak langkahnya beliu dlm menghadpi kafir siam dlm menuju kearah kemerdikaan patani darusalam masa akan datang…
  setahu saya beliu adalah di antara pemuda2 yg pertama dlm menegak dan mmbagun barisan revolusi patani…
  patah tumbuh hilang berganti…
  al-fatihah

 68. tuk carak says:

  siapa yg kenal atau yg tahu sejarah MAD BANK…tulung cerita sejarah beliau selayang pandang. makasih

 69. mad bank says:

  http://amanpattani.blogspot.com/
  أمان فطاني دارالسلام
  دغن أوسها كيكيه فمودا فمودي كيت دري تانه أونتوق ممبري كسدران كفد رعيت ملسياعمومث دان جوك بدان سوكاريلاوانث هاري اين بايق رعيت ملسيا سدر دان جوبا نق بنتو كفد رعيت فطاني يغ سدغ سغسارادان دريتا….
  ايوه ماجو واهي فمودا فمودي فطاني دالم اوسها مامو يغ مورني ايت الله تعالى برسام كامو

 70. Bang Mad says:

  Tahniah para pejuang Pembebasan Patani yang berjaya menamatkan riwayat hidup Cha Pian yang terkenal dengan kekejamannya,beliau hidup dalam penuh ketakutan, nyawanya sentiasa dihujung tanduk para pejuang, sila baca berita kematainnya:

  http://www.isranews.org/isranews/index.php?option=com_content&view=article&id=235:qq-&catid=1:2009-11-14-06-19-24&Itemid=7

  Cha Pian yang sebelum ini pernah memohon untuk berpindah ketempat lain bagi menghabiskan tempoh khidmat yang baki hanya 18 bulan sebelum pencen tapi ditolak. Padae muka dio!!

 71. pebebas tanah air says:

  sy rase sedih dan terkilan atas permegian mad bank krn jasa dan tunjuk ajar beliau dri kecill sehingga skrg xdpt sy bls…
  marilah kita berdoa moga2 roh beliau ditmptkn ditmpt para nabi dan orang soleh…amin
  al fatihah untuk beliau moge rohnya bersemadi dgn aman

 72. Istiglal says:

  kita kenangkan sejarah..
  sejarah patani…
  sejarah pertumbuhan…
  sejarah kesatuan dan persatuan…

  apa menyebabkan perjuagan rakyat patani kemunduran dahulu?
  mungkin kerana kesatuan dan persatuan kita tidak dimeyakinkan satu sama lain…

  dimanakah keutuhan bangsa kita?

  kita sekarang berebut mengaku aku lah hero sekarang…

  kenapa?

  apa yang telah kita kerjakan demi bangsa dan tanah air buat masa sekarang…

  kita jangan bersikap opurtunis..
  prajuis…

  cubalah kita sama memingkul menentang PENJAJAH demi memerdekan dahulu…

  terlalu awal kita berbicara arah telah kemerdekaan..

  kuatkan kasatuan dan persatuan sama menentang penjajah….

  masih lagi awal kita sama memikul amanah penderitaan rakyat…

  demi bangsa.. agama… dan negara merdeka..

 73. Dr. Conflict says:

  Salam dan tahmid buat semua pejuang Patani sama ada yang telah kembali ke Rahmatullah atau yang masih hidup. Patani bukan sesuatu yang baru untuk diperkatakan semenjak ai tercetus kembali pada 4 Januari 2004 yang lalu. keadaannya semakin meruncing dan sukar dikawal sehinggalah ke hari ini.

 74. khadim says:

  tahniah kepada penduduk bendang star

 75. Dr. Conflict says:

  kemunculan konflik tahun 2004 sekaligus menafikan kenyataan-kenyataan pihak kerajaan Thailand dan mana-mana pihak yang menyatakan konflik selatan thailand telah menemui resipi terbaik semenjak tahun 80 hingga 90an. hakikatnya konflik ini masih lagi juah untuk mencapai perdamaian samatelah untuk mencari perundingan antara gerakan pemisah dengan kerajaan Thailand. walaupun kita tahu bahawa dasar yang diperkenalkan oleh Jeneral Prem Tinasulanonde membaik kebaikan kepada orang Islam Melayu Patani sehingga ramai yang mengagungkannya. namun, hakikat sebenarnya dasar ini berbentuk serampang dua mata yang mana tujuan asalnya adalah untuk melemahkan pertubuhan gerakan pemisah dan mengurangkan sokongan orang awam terhadap gerakan pemisah. kerajaan Siam menjadi anasir komunis sebagai alat untuk menyatukan OMIP dengan tentera tanpa melihat kepada kesengsaraan yang dilalui oleh OMIP sebelum ini. CPM-43 dan SBPAC yang ada pada hari ini mungkin akan bertukar kepada Sepa Watanatham jika OMIP tidak memahami keperluan dan kehendak kerajaan Thailand terhadap OMIP.

 76. bn says:

  degan nama AL-LAH saya igin berjupa degan ayah

  [ABU-patani]

 77. watan says:

  แม่ทัพขยายความ 6 นโยบายเฉพาะหน้า
  (ในเวทีพบปะตัวแทนภาคประชาสังคม)

  ข้อแรก

  “ผม เองก็ต้องปรับแผนงานรองรับคนที่จะกลับมา โดยที่ยังลำบาก ไอ้ที่สบายก็ไม่ว่ากัน ไอ้ที่ดีก็มีจะทำยังไงก็ต้องช่วยกันปรับช่วยกันทำ อันนี้เป็นประเด็นสำคัญของพี่น้องในประเทศไทยที่ใครๆ ก็อยากกลับบ้าน กลับมาแบบ…ถ้าเขาไม่ยอมสู้แล้ว เราก็คงต้องช่วยดูแลกัน ว่าทางกฎหมายนั้นเป็นอะไร อย่างไร กลับมาแบบไม่ใช่ผู้แพ้ ไม่ใช่ผู้ชนะ แต่เป็นการกลับมาแบบการดำเนินชีวิตตามปกติสุข กลับมาทางการเมืองได้ไหม รัฐต้องส่งเสริม การกลับมาเป็นเรื่องที่ดีงาม ช่วยกันคิดว่าหาวิธีการ เช่น มาตรา 21* มารองรับอะไรต่างๆ เป็นต้น”

  ข้อสอง

  “ส่วน ข้อที่สอง ความคิดเห็นต่างเป็นเรื่องปกติธรรม แม้แต่ในหน่วยของผม ก็ยังมีคนที่คิดต่างกัน เป็นเรื่องปกติมาก แต่มันก็ต้องมีบทสรุป ใช่ไหมครับ เอ้า! คิด คิด คิด แล้วจะเอาอย่างไร เพราะฉะนั้นการมีส่วนร่วมจากผู้มีความเห็นต่างผมคิดว่ามันน่าสนใจ อาจเป็นเวทีที่เราจะได้มาพูดคุยกัน ซึ่งก็น่ารับฟัง แต่จะดำเนินการอย่างไรเดี๋ยวค่อยว่ากัน”

  ข้อสาม

  “ส่วน ข้อที่สาม เป็นนโยบายเฉพาะหน้าที่สำคัญมากซึ่งสอดคล้องกับข้อที่หนึ่ง ปัญหาที่เราคิดกันมาอยู่บนฐานที่ว่า ทำไม คนที่ฆ่ากันไปฆ่ากันมา รบกันไม่สิ้นสุด เราห้ามมันก็ยาก เพราะฉะนั้น เราจึงเปลี่ยนแนวความคิดว่า ถ้ารากของมันอยู่ที่ผู้ถืออาวุธก็ดี จัดตั้งโดยไม่ถืออาวุธก็ดีที่จะเข้ามาแก้ไขปัญหา น่าจะหยุดส่งเสริมหรืออะไรก็แล้วแต่ให้หยุดการฆ่าฟันกัน อยู่ในกรอบของกฎหมาย มันก็มีการยกตัวอย่างกันว่าจะให้อยู่ในขอบเขตขนาดไหน โดยเฉพาะขอบเขตกับคนที่สู้กับเรา จะทำกันขนาดไหน ถ้าเราเข้าไป เขาวางอาวุธ เราก็ไม่ทำแต่ถ้ามีการปะทะอันนั้นก็ต้องทำต้องทำปฏิบัติตามหน้าที่กันอยู่ แล้ว อันนั้นคงไม่ว่าอะไร เพราะผมก็ไม่ได้หนังเหนียวอะไรอยู่แล้ว (หัวเราะ) ก็ต้องยอมรับในประเด็นอย่างนี้เหมือนกันนะครับ

  แต่ มันมีบางเหตุการณ์ในช่วงหลัง ผมมีความรู้สึกว่าคนที่ถืออาวุธเขาไม่ยอม เอาลูกเอาเมีย เอาพ่อเอาแม่มาก็ไม่ยอม เอาอุสตาซมาพูดให้วางอาวุธก็ไม่ยอม สู้แล้วก็ตายทุกที เราจะทำยังไง อัลลอฮ์ทดสอบพวกเรามาตลอด ถ้าสู้แล้วแก้ปัญหาเหมือนเดิมก็ตายเหมือนเดิม ผมก็มาคิดใหม่ว่า เอ๊ะ! ทำไมเขาถึงยอมตาย ทำไมถึงยอมรับให้เราฆ่า ทำไมจึงยอมพลีชีพ มันมีเงื่อนไขอะไรต่างๆ คงต้องมีวิธีการจัดการต่อปัญหานี้ใหม่

  ถ้า มันสามารถเป็นไปได้ก็คือ เรามานั่งนึกถึงกลุ่มคนพวกนี้ที่เขาสู้กับรัฐนะ เขาไม่ใช่อาชญากรโดยสันดาน แต่มันถูกปลูกฝังให้มาสู้กับรัฐ ก็ถือว่าเป็นนักรบเหมือนกัน เขากับผมนี่เท่ากัน ถ้าให้โอกาสเขาได้คิดใหม่ ได้ทำใหม่ เราต้องหาโอกาสได้พูดคุยกับเขาว่าสิ่งที่เขาสู้อยู่นี้มันไม่ถูกทาง ทำอย่างไรให้เขาเชื่อว่าสิ่งที่เขาใช้อาวุธสู้อยู่นี้มันไม่ถูกทาง สังคมก็เห็นว่าเขาไม่ถูกทาง แต่เขายังเข้าใจไม่ถูกต้อง เราจะให้เขาตายเหมือนเดิมหรือไม่ อาจจะใช้วิธีอบรมสั่งสอน ให้พ่อแม่เขาเข้าไปหาก่อน แล้วเราไม่ต้องกระชับวงล้อม อาจจะถอยออกไปห่างๆ ก่อน เราอาจจะใช้วิธีอย่างนั้น เพื่อให้เขาเห็นว่าเราให้โอกาสนักรบ อาจจะคิด หรือปรึกษาหารือหลายฝ่ายมากขึ้น อันนี้มันอาจต้องเป็นประเด็นใหญ่พอสมควร ผมเองก็อาจต้องตกเป็น ‘จำเลย’ ของสังคมใหญ่ ว่าทำไมแม่ทัพหรือกลุ่มทหารที่ลงมาต้องปล่อย…คนที่คนข้างนอกอาจจะเรียกว่า ‘โจร’ หนีไป ทั้งๆ ที่ล้อมได้ ซึ่งตรงนี้ผมอาจต้องตกเป็นจำเลย แต่เราก็ต้องปรับกันใหม่ คิดวิธีการใหม่ๆ อาจจะเรียกว่าต้องหาวิธีการหลายๆ ทางแล้วกัน

  เพราะ ฉะนั้นข้อที่สาม ประเด็นคือ ต้องหยุดส่งเสริมยุยงให้เขาเกิดการฆ่ากัน อาจจะใช้ช่องทางของกฎหมาย ของหลักสิทธิมนุษยชน เปิดโอกาสให้ฝ่ายโน้นได้คิดหลายๆ ทาง แล้วค่อยนำเขามาสู่การพูดจากันว่าเขาจะสู้อย่างไร ต่อสู้ทางการเมืองก็ได้ ถ้าเขามองเห็น นะครับ”

  ข้อสี่

  “ส่วนข้อที่สี่ ผมยังคิดเลยว่า คนทางบ้านเรานี่ต้องละหมาดต้องไหว้พระวันละตั้ง 5 เวลา ผมเปรียบเทียบว่าคนที่เขาอยู่กับศาสนาเขามีความรู้สึกนึกคิดที่ผูกพันกับการ ปฏิบัติศาสนกิจ คนพุทธก็เข้าวัดเข้าวาทำบุญตักบาตร มันอาจจะมีสิ่งใด เช่น อบายมุขมันเข้ามาอยู่ใกล้มัสยิด ผมอยู่มา 6-7 ปี ผมก็ฟังพวกนี้เยอะ แม้แต่สังคมภายนอกก็พยายาม zoning สิ่งเหล่านี้ก็ยังทำไม่ได้ ยิ่ง 3 จังหวัดเรามีความเข้มข้นกับการปฏิบัติทางศาสนา เราจะทำยังไง คงต้องมีการรณรงค์พวกนี้ขึ้นมา อาจมีการขยับขยายให้สังคมอยู่ร่วมกันได้โดยไม่ใช้ความรุนแรง แต่ในขณะเดียวกัน ก็ต้องสนับสนุนเรื่องการปฏิบัติศาสนกิจ เรื่องกระแสฟื้นฟูอิสลามที่หลั่งไหลไปทั่วโลกนั้น ผมคิดว่ารัฐไทยไม่มีปัญหา และก็เห็นด้วยกับการเข้าไปอยู่ในศีลธรรมจรรยาของศาสนา ผมว่าทางรัฐเองก็หนุนเสริมหรือพร้อมเข้าไปสนับสนุนอยู่แล้ว”

  ข้อห้า

  “ในข้อที่ 5 เราก็เห็นอยู่แล้วว่าในเรื่องของทรัพยากรธรรมชาติ พี่น้องมุสลิมอยู่แบบพอเพียงอยู่แล้ว อาศัยธรรมชาติเป็นหลัก แล้วก็ประกอบศาสนกิจดำรงชีวิตคิดถึงโลกหน้า เพราะฉะนั้นสิ่งที่เราต้องหนุนเสริม คือ การอนุรักษ์ทรัพยากร ความจริงเราควรทำกันมาตั้งนานแล้ว เพราะฉะนั้น กองอำนวยการรักษาความมั่นคงภายในภาค 4 คงจะได้หนุนเสริมประสานงานช่วยเหลือสร้างเครือข่ายให้เข้มแข็ง สร้างสิ่งพวกนี้เพื่อมวลชนส่วนใหญ่ ไม่ว่ามวลชนที่อยู่ชายฝั่งทะเลหรือมวลชนที่อยู่รอบป่าเขา เราก็จะทำ สิ่งที่เราทำได้เราก็ทำ ไม่ใช่ว่าผมทำได้หมด เจออวนรุนอวนลาก ผมอาจไปขอกองเรือภาคที่ 2 เข้ามาช่วยลอยลำดู อาจเอาภาคประชาสังคมขึ้นไปประชุมกันบนเรือรบให้ผู้การเรือ ให้ ผบ.กองเรือภาคที่ 2 ได้เห็นว่าเขามีความเดือดร้อน เขามีตัวแทน ให้เขาเห็นแล้วก็ลงมา ส่วนการสร้างปะการังเทียม หรือการออกโฉนดอะไรพวกนี้ เราต้องส่งโจทย์ แล้วทำกันนะครับ”

  ข้อหก

  “ประการ สุดท้ายคือเรื่องยาเสพติด ที่เราคุยกันในรายละเอียดแล้ว(กับกลุ่มภาคประชาสังคม) ซึ่งก็ค่อยมาว่ากันอีกว่าจะมีแนวทางที่จะหนุนเสริมหรือขยายออกไปจากญาลันนัน บารูอย่างไร”

  สรุป

  “อัน นี้อาจเป็นนโยบายเฉพาะหน้า ที่จะรณรงค์ให้เห็นว่าเราต้องการทำเพื่อพี่น้องประชาชน เราต้องการให้เขากลับคืนสู่ภูมิลำเนา ยุติการฆ่าแกงกันโดยฝ่ายเรา ยึดหลักกฎหมายเป็นหลัก แล้วช่วยบรรเทาความทุกข์ยากของพี่น้องประชาชนไม่ว่าจะเป็นเรื่องทรัพยากร หรือเรื่องยาเสพติดที่มันเป็นปัญหาเฉพาะหน้า รวมไปถึงเรื่องทั่วๆ ไปที่เราจะทำ แนวทางนี้เป็นสิ่งที่เราจะทำอย่างจริงจัง เพราะฉะนั้นสิ่งที่เราจะขอช่วยจากภาคประชาสังคมอย่างจริงจังในด้านไหน ก็คง ด้านที่เป็นข่าว เช่น เวลายิงครู ยิงคนไทยพุทธตาย ก็มีข่าวออกมาว่า ฆ่าผู้บริสุทธิ์กูต้องฆ่าอะไรอย่างนี้ มันควรยุติลงได้แล้วนะครับ เพราะฉะนั้นถ้ามีข่าวมีคราวว่ารัฐยังส่งเสริมหรือหนุนเสริมคนหนึ่งคนใดให้ทำ อย่างนี้ ต้องช่วยกันบอกต้องช่วยกันรณรงค์ในสิ่งพวกนี้เพื่อเราจะเป็นฝ่ายเริ่มก่อน ให้ภาคประชาสังคมให้ภาคโน้นภาคนี้เข้ามาช่วยกันจับ ผมคิดว่าปัญหาที่เรามาฆ่ากันเองในชาติมันคงทุเลาเบาบางลงไป เกิดจากนโยบาย เกิดจากการปฏิบัติ จากมาตรฐานของกฎหมายอะไรทั้งหลาย.

 78. dolah says:

  juang di malaysia tak guna langsung…..cakap aje lebih, minta derma bagi rm 10.00

 79. RIMEUNG PUTEH says:

  يآأَيُّهاَ الَّذِيْنَ آمَنُوا إِذاَ لَقِيْتُمُ الَّذِيْنَ كَفَرُوا زَحْفاً فَلاَ تُوَلُّوْهُمُ اْلأَدْباَرَ. وَمَنْ يٌوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلاَّ مُتَحَرِّفاً لِقِتاَلٍ أَوْ مُتَحَيِّزاً إِلَى فِئَةٍ فَقَدْ بآءَ بِغَضَبٍ مِّنَ اللهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيْرُ

  “Hai orang-orang yang beriman, apabila kamu bertemu dengan orang-orang kafir yang sedang menyerangmu, maka janganlah kamu membelakangi mereka (mundur). Barangsiapa yang membelakangi mereka (mundur) di waktu itu, kecuali berbelok untuk (siasat) perang atau hendak menggabungkan diri dengan pasukan yang lain, maka sesungguhnya orang itu kembali dengan membawa kemurkaan dari Allah dan tempatnya ialah neraka jahannam. Dan amat buruklah tempat kembalinya.” (Al-Anfal: 15-16)..

  Ya ALLAH, TUHAN kami, Segala Kepujian dan Kebesaran Hanya milikMU,
  Ya ALLAH, Yang Maha BERKUASA atas segalanya,
  Yang Maha BESAR dan Maha TINGGI,

  Kami memohon dari KEBESARANMU dan KEKUATANMU, Ya ALLAH,
  Berilah Kemenangan kepada Para Pejuang Islam yang ikhlas di jalanMU, Amiin,
  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa di sisi mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa bersama mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Berilah Kemenangan kepada mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Berilah Kekuatan kepada mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa Membela, Memelihara dan Melindungi mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, TUHAN kami, Satukan hati, pemikiran dan pandangan mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Fokuskan Matlamat Perjuangan mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Gabungkan Kekuatan dan Hujah-Hujah mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Tetapkan Hati dan Pendirian mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Kuasai musuh-musuh mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Kuasai musuh-musuh mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, TUHAN kami, ENGKAU Kuasai musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan dan ENGKAU Kalahkan musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Pecah-Belahkan kesatuan musuh-musuh Islam, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Lunturkan semangat dan moral musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan kekuasaan dan cengkaman musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan kekuatan tentara musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan ekonomi musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Campakkan Ketakutan yang amat sangat dalam hati musuh-musuh Islam, AMIN YA RABBAL’ALAMIN……..

  TAK USAH BANYAK GADOH MEMANG KEBENARAN SUDAH TERBUKTI,
  TERUSLAH BERJUANG SAUDARAKU,,,ALLAH BERSAMA KITA JAGAN TAKUT MATI DEMI MEMBELA AGAMA ALLAH,HANYA KEPADANYALAH TEMPAT KITA KEMBALI….
  TAKBIR..الله أكبر…TAKBIR..الله أكبر..TAKBIR..الله أكبر.MERDEKA PATANI.TERIMAKASIH..ASSALAMU’ALAIKUM..WR WB..

 80. dolah says:

  duk malay kecek besar aje…..derma tak bagi….juang atas kereta…..dan …kecek keda kopi aje…

  • Kamal Kelatae says:

   Betul kata awak, hak nanti nak kritik orang pon ada, puak ni tak ada faidah hidup, zakat pon tak keluar, kalau orang pungut khairat beri 5 ringgit, jual sehari boleh 3,000 rm, Oh mampusla.

 81. Rey Akram says:

  berjuang tidak semestinya harus berperang….

 82. tanahair says:

  Hai umat patani dimana saja berada berjuang lah kamu
  kerana Al-lah jangan kerana nama dan pangkat ikhlas kepada
  pemilik dunia..darah mu wangi bab kasturi Bidang dari sentiasa
  menungu MU…..!

 83. PattaniMerdeka says:

  Asimilasi akan berlaku di Pattani kiranya tiada perjuangan hari ini. Budaya, Bangsa, Agama, Tradisi sudah banyak terhakis di bumi melayu dan sekitarnya.. Semua sejarah berkenaan Pattani, bangunan, catitan sultan di istana, semua dimusnahkan sampaikan anak pattani hari ini tidak dapat melihat ‘wajah’ dan struktur budaya dan negara asal mereka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: