Perjuangan Patani adalah Jihad Fisabilillah

Sejak mutakhir ini pihak penjajah Thai dengan bantuan kuncu-kuncu Melayu telah mempergiatkan agenda menghancurkan akhlak dan budaya umat Islam/Melayu Patani.Sudah sering kali diatas alas an seminar dan pelbagai dalih lagi membawa para isteri ulama-ulama kaBangkok dan ada sampai mengadakan lawatan kaLaos.Mereka ditempatkan diHotel lima bintang dan diberi makanan yang tak tau asal usul di hotel-hotel tersebut.Pegawai-pegawai yang melayani para isteri-isteri ini terdiri dari pemuda-pemuda kacak yang terlatih untuk menggoda perempuan.Begitu juga dengan anak-anak muda perempuan dikampung-kampung.Mereka sentiasa di goda oleh tentera Thai yang kacak-kacak.Kebanyakan mereka terjebak dengan maksiat sehingga mengandung anak haram.

      Dari segi kebudayaan pula mereka menggunakan berbagai taktik dengan memperalatkan ulama-ulama jahat.Baru-baru ini Maahad pengajian Islam Teluban( Islam Saiburi Witya) dibawah pimpinan Nik dir Waba atau Paksu Dir telah mengadakan majlis pertandingan pakaian cantik dan pertandingan menari bagi pelajar-pelajar perempuan. Ibubapa pelajar yang terlibat diberi sagu hati wang!!! Sekolah ini telah dipilih sebagai sekolah contoh oleh penjajah Thai.Sering mendapat peruntukan kewangan yang banyak setiap tahun.Mereka juga memberi bantuan yang besar kapada mana-mana sekolah yang akur dengan Program penjajah.Kebanyakan sekolah-sekolah ini dimiliki oleh puak-puak Wahabi.

      Golongan Wahabi dan Kuncu-kuncu Nik Dir Waba lah yang paling kuat mengeluarkan fatwa bahawa jihad di Patani sekarang ini tidak syarii dan haram di sokongi.Jika mati dalam menentang penjajah Thai maka mereka mati sebagai mati katak!!! Mereka ini menentang kononya perjuangan sekarang ini Assobiah Nasionalisma dan zalim membunuh orang-orang tak berdosa.Mereka ini lah wabak selsema babi yang sebenar.Mereka lebih bahaya dari Tentera Siam dan Selsema Babi.

     Merekalah golongan yang digelar oleh penjajah Thai sebagai Thai Musilim.Dan mereka bangga dengan gelaran tersebut. Kalau tidak takkan mereka marah bila pejuang-pejuang mengaku mempertahan kan Bangsa melayu sebagai salah satu wadah perjuangan.Munkin mereka malu kerana pihak penjajah Thai menggelar bangsa melayu sebagai  EKEK atau orang asing.

     Munkin golongan ini menyokong diatas apa yang di lakukan oleh Tentera Thai terhadap anak-anak perempuan kita.Sehingga ini tidak ada satu bantahan dan ingatan dari ulama-ulama mereka kapada ummah terhadap issu ini.Rekod kahwin terpaksa dintara Siam-Melayu ada tercatat di tiap-tiap Majlis Ugama Islam Wilayah-wilayah tertentu.

      Dimedan perjuangan pula beberapa pemimpin Partai-partai tertentu(yang sudah tak ada rakyat) sedang sibuk mengumpul ‘team’ untuk memulakan dialogue dengan pentadbiran Abhisit. Mereka ini demi kepentingan peribadi nampaknya tidak peka langsung dengan perjuangan yang di hadapi oleh rakyat Patani.Termakan dengan pujukan Negara Asean,OIC dan NGO Scandinavia dan EU mereka Nampak begitu ghairah dengan usaha –usaha damai Autonomi.Adalah perlu diingatkan.mereka boleh meneruskan dengan agenda yang mereka yakini.Tapi Jangan cuba memujuk Partai-partai dan individu yang tidak minat untuk ikut serta .Teruskan lah dengan rancangan yang telah di atur.Jangan cuba mula kan perpecahan dikalangan pejuang-pejuang.Jangan memulakan fitnah-fitnah yang sering di lakukan masa dahulu.Kekalkan setiakawan diantara kita sesama orang Patani baik yang berada di Malaysia ,Saudi atau Eropah.

     Kita bimbang mereka-mereka yang terlalu ghairah ini sudah diupah oleh orang-orang atau kuasa tertentu untuk memujuk semua pihak yang ada!!! Kalau dilihat cara mereka bergerak kasana kamari dan sentiasa tinggal di Hotel-hotel lima bintang seolah –olah bertaraf Menteri amat di ragui.

     Percayalah saudara-saudara, walau apa yang di janjikan oleh penjajah Thai terhadap Asean mereka tidak berminat untuk duduk semeja dengan kita dan mengadakan perjanjian.Selagi Pihak tentera masih berkuasa di Patani usah di harapkan orang –orang politik Thai boleh menguasai suasana .Mereka sentiasa di halang oleh tentera Thai. Sejak dua minggu ini apabila kuat khabar angin mengatakan pihak pejuang sudah bersetuju untuk berunding mereka sengaja menembak orang-orang melayu,supaya timbul keraguan dari pihak perunding-perunding melayu tentang kejujuran Siam.

    Jadi daripada membuang masa kearah usaha damai yang rakyat belum bersedia lebih baik kita perkemaskan Saf, perbanyak pejuang-pejuang dan senjata bagi menentang penjajah secara bersungguh-sungguh.

   Tentang perjuangan Mujahidin Patani tidak diragui lagi sebagi satu Jihad fi Sabilillah.Kemerdekaan dan Bangsa adalah wasilah-wasilah yang dipilih dan di fikir sesuai untuk masa ini. Slogan Patanikini ialah ‘Mempertahankan Hak Melayu dan Ketuanan Islam’ bukan sebaliknya.Jihad fi sabilillah adalah bulat hati berharap dan yakin pada Allah swt, baru jadi jihad yang sebenar.Tentang tuduhan perjuangan ini Assobiah Nasionalisma adalah alasan bagi golongan yang menolak Jihad menegakkan Islam dibumi Patani.Dan juga alas an bagi orang-orang  yang dulunya Melayu tapi sudah sesat identity sekarang mengaku Thai Muslim .Mereka-mereka lebih rela mempertahankan Samanachan dan Raja Siam Budhha dari bersama-sama Mujahidin Patani.

        Pejuang Patani tidak pernah membunuh rakyat sendiri yang tidak berdosa.Kami hanya membunuh tentera Thai dan talibarutnya yang benar-benar di kenal pasti.Kadang-kadang Tentera Siam membunuh orang-orang melayu dan menuduh kami  melakukannya dengan fitnah yang sengaja di ada-adakan.

       Orang Islam juga disogokkan dengan asakan Demokrasi.Bekas Ketua turus Tentera Thai ,SONTHI BONYARATGLIN  telah menubuhkan partai baru yang berasaskan Islam.Nama partai ialah MATUBHUM.Ianya satu lagi cara bagi melekakan umat Islam melayu supaya leka dengan agenda penjajahThai.

      Jangan lupa sejak lima tahun yang lalu lebih US$ 25 billion hasil minyak dan gas kita telah di faraid kan antara Malaysia Dan Thailand. Takkan mereka akan membiarkan dengan mudah hasil pendapatan mereka di rampas!!!!

      Dengan itu umat Islam/Melayu hendaklah  menfokuskan perjuangan kita membebaskan tanah air dari penjajahan Thai Budhha. Janganlah terperangkap dengan apa-apa agenda yang mereka lempar.Mereka sering memperalatkan Thai muslim yang asalnya Melayu bagi melengah-lengahkan Jihad kita.

هُوَ ٱلَّذِىٓ أَرۡسَلَ رَسُولَهُ ۥ بِٱلۡهُدَىٰ وَدِينِ ٱلۡحَقِّ لِيُظۡهِرَهُ ۥ عَلَى ٱلدِّينِ ڪُلِّهِۦ وَلَوۡ ڪَرِهَ ٱلۡمُشۡرِكُونَ

Dialah yang telah mengutus RasulNya (Muhammad) dengan membawa petunjuk dan agama yang benar (agama Islam), untuk dimenangkan dan ditinggikannya atas segala agama yang lain, walaupun orang-orang musyrik tidak menyukainya. Taubah 33

Bahagian Kedua(bedah kaji)

Salam saudara-saudara pelayar patanikini sama ada yang menyokong atau kontra. Terutama yang telah memberi komentar-komentar yang amat bernas.Pihak patanikini dan pejuang-pejuang dibarisan hadapan sangat-sangat mengalu-alukan segala pandangan dan persepsi terhadap perjuangan yang suci ini.

Kapada penyokong-penyokong jihad ini, kami amat terharu sekali apabila saudara-saudara telah sanggup bangun mempertahan hak rakyat patani memperjuangkan nasib sendiri walaupun setengah-setengah nya munkin tidak pernah datang kaPatani . Walaupun sokongan saudara berbentuk tulisan tapi bagi kami habuan ini sangat-sangat berharga sekali.

Kapada penentang-penentang perjuangan ini munkin ada dua golongan.Pertama yang benar-benar ragu tentang keikhlasan jihad kami.Saudara usah lah ragu tentang kemurnian jihad ini.Kerana amalan kita di nilai dari niat hati  dan perbuatan kita.Kami memang niat fi sabilillah dan perbuatan kami hanya berperang dengan kafir harbi dan kuncu-kuncu mereka  mengikut sunnah Rasul saw,Insyaallah.Kami mencari kecintaan dan kerinduan pada allah swt.Jika masih tak puas hati atau sangsi dengan apa yang kami amalkan sekarang, saudara-saudara boleh menyusun sendiri gerakan ini mengikut selira puak-puak saudara. Halakan meriam pada penjajah Thai jangan dihalakan pada kami!!.

Kedua adalah golongan yang memang sengaja membuat provokasi dan ini menjadi salah satu agenda penjajah.Mereka sudah terlalu kecewa dengan peperangan menentang mujahidin,kerana dengan berbillion bhat yang mereka habiskan namun tidak dapat menghapuskan kebangkitan ini bahkan api penentangan makin membakar!!.

Saudara-saudara pelayar patanikini, mari lah bersama-sama rakyat patani yang masih lagi mempertahankan maruah Melayu dan aqidah Islam walaupun di negeri Melayu lain sudah hampir pupus identiti melayu tulin.Bayang kan betapa sukarnya kami mempertahankan aqidah ini selama 200 tahun walau pun bangsa sendiri mencemuhi kami.

Percaya lah tiap-tiap perkataan saudara-saudara yang tertera di sini menjadi inspirasi dan maajun untuk kami memperkentalkan lagi halatuju kami yang jelas iaitu mencari keridhaan allah swt.

Syabas…Tahniah

Salam dari para mujahidin di barisan hadapan untuk sdr-sdr semua!!!!!

128 Responses to Perjuangan Patani adalah Jihad Fisabilillah

 1. Pak Ular says:

  Assalamualaikum,

  Tuan,

  Saya salah seorang rakyat Patani yang seagama, sebangsa dan senaksib dengan tuan, ingin ikut berpartisipasi dengan apa yang tuan muatkan dalam artikel keluaran pada kali ini, dalam banyak hal saya bersetuju dengan pendangan tuan, seperti tuan dedahkan tentang hal kelibatan individu Paksu Dir Waba dan orang yang ikut serta dalam politik penjajah Siam seperti wakil rakyat mereka-mereka ini sudah lama gadai bangsa tapi disokong oleh pemimpin pejuang yang bernama Wahdah.

  Pengasas Wahdah sebenarnya sudah tidak percaya kepada mereka ini tapi kerana mau cari dukungan hingga membawa gerakan kemeredekaan mendi alat keturun pengecut ini.

  Tentang orang yang tinggal diluar negara Malaysia, Saudi dan Europa tidaklah sekotor itu, kalau hendak dibandingkan dengan Wahdah. Hanya segelintir orang saja seperti Kasturi Mahkota dan kucu-kucunya.

  Saya percaya mereka diluar negara berjuang bersama dengan rakyat dan mejahin didalam negeri. mereka mempunya pendirian yang jelas jangan kerana nyamok saekor tuan bakar kelamnya sekali itu membanyakan musuh namanya.

  Saya berpendapat rakyat tidak bisa diperalatkan dan perkudakan kerana yang berjuang untuk kemerdekaan Patani ialah rayat. Saya yakin rakyat didalam dan diluar negara bersatu tidak sekali-kali membenarkan orang yang mengambil kesempatan serperti Wahdah, Paksu Dir dan kucu-kucunya akan terus pijak kepala kita.

  maaf kalau ada silap bahasa, terkasar malumlah manusia, bersatu hapuskan musuh bangsa agar negara kita Patani merdeka.

 2. Cik Badrul says:

  Assalamualaikum,
  Dari makalah di atas dan comment Pak Ular,saya ikut setuju atas keterlibatan rakyat patani masing2 dalam beberapa sudut. Ini sejajar dng, apabila dinamakan suatu perjuangan, ia mesti menyeluruh yg mempunyai perancangan am dan khas. Amnya seperti apa yg Pak ular menyeru hapuskan musuh bangsa agar negara kita Patani demi kemerdekaannya tetapi dng cara manakah yg dapat dinilai sebagai bekesan. Maka ini kegiatan khas yg sedang diusahakan dari pelbagai barisan, baik dalam dan luar negeri, yg akan menuju ke peringkat kebangsaan Patani kelak. Ini pula setiap barisan mesti dng benar, tulus dan ikhlas demi menjaga kepentingan bangsa. Persoalannya, apa yg disebut dalam makalah tentang wahdah, yg katanya diupah oleh Siam, dan ‘kasturi dan kucu2nya’ bergerak diluar mengikut apa yg sudah diaturkan demi upahan. Ini saya rasa suatu tuduhan semata2 untuk discridit individu dan kumpulan tertentu yg mereka2 itu juga bergerak atas dasar menjaga kepentingan rakyat berbagai corak. Bagi saya, kedua2 aliran, Wahdah dan ‘Kasturi dan kucu2nya’, juga memberi kesan yg tak kurang pentingnya bagi membina kemantapan kesedaran rakyat Patani umumnya demi menjaga kepentingan rakyat Patani dng cara2 tertentu. Wahdah, setahu saya cukup bagus dalam mengatur barisan rakyat patani dalam hal kesedaran berpolitik dalam negeri, dan mereka ini selalu berpindah2 parti politik dalam usaha menjaga kepentingan dan membawa situasi rakyat Patani di tengah2 pusat pemerintahan penjajah Siam. Pada suatu masa, wahdah bersekutu dng kumpulan darussalam, iaitu parti pembangkang dan kerajaan. Walaupun cara ini mewaliki rakyat patani di tengah2 pusat pemerintahan penjajah, namun ia juga suatu pergolakan naik atau turun,terlibat atau ‘non-cooperation’ sejak sebelum dan lepas perang dunia ke 2. Kalau pak ular dan pengarang di atas tak akur dng cara berpolitik dalam negeri seperti wahdah dan lain2, upayakah kita kerah rakyat patani setiap lapisan supaya bangkit serentak menentang Siam seperti Mahatma Ghandi bangkit serentak menentang Brtitish? Manakala apa yg sedang diusahakan oleh aliran kasturi demi Patani mendapat pengiktrafan antara bangsa, Yakinkah atau bolehkah kita berjuang tanpa dokongan luar terhadap umat tertindas, dan tekanan terhadap pencerobuh, kita akan peroleh kejayaan secara bersendirian? Tidakkah berjayanya Siam menjaga kedaulatannya dng bijaksananya dan dokongan luar dan seterusnya urusan dalamnnya sampai sekarang ini? Wajarkah, wahdah atau aliran kasturi mengejar upahan sedangkan mereka2 ini masing2 sudah mempunyai kedudukan ekonomi yg stabil, dan mungkinkah mereka2 ini ikut arus program yg sudah ditetapkan, sedangkan mereka2 ini masing2 mempunyai kesedaran fahaman perjuangan yg ditanam sejak remaja lagi. Cuba kita menjawab semua soalan2 ini dan pelajari lebih mendalam dan biar banyak lagi dari berbagai sumbur, bukan saja fahaman teori bahkan yg praktikal. Mendekati individu2 tertuduh mencari kebenaran sebelum meluntar tuduhan2 yg kadang2 yg bukan2 yg siapa tahu boleh melambatkan kerja2 ke arah menjaga kepentingan ummat. Dan cuba analisa sedalam2nya, setelah masyarakat antara bangsa mulai ada tekanan terhadap Siam, bagaimana pergolakan penjajah Siam dan penyesuaian dirinya yg masih tetap berdegil untuk meneruskan pejajahannya dan kita pula bagaimana hak-hak kita yg dirampas berabad2 dapat kembalikan satu persatu? Ini semua apabila kita mesti ambil kira, selaian dari melawan secara kekerasan, kenapa tidak dengan kewarasan yg ada pada kita yg namanya sebagai salah satu ummat yg pernah ujud sebagai menyebar islam di Asia Tenggara.
  Wassalam

 3. “MARILAH kita bersatu atas nama Islam dan janganlah mudah terpedaya dengan situasi dan usaha untuk memecah-belahkan kita.”

  Itulah antara intipati yang terkandung dalam khutbah yang disampaikan oleh khatib di Masjid Jamek, Pattani pada 14 Ogos lalu.

  Kesempatan menunaikan solat Jumaat di masjid berkenaan serta meninjau kehidupan masyarakat Islam di Selatan Thailand termasuk di pondok-pondok pengajian agama, menimbulkan persoalan di fikiran penulis apakah benar dakwaan sesetengah pihak bahawa umat Islam di wilayah berkenaan tertindas.

  Mungkin sebelum ini berlaku beberapa peristiwa yang menyebabkan kemarahan umat Islam tetapi semua itu berlaku ketika Thailand berada di bawah kepimpinan Thaksin Shinawatra.

  Tetapi sekarang di bawah kepimpinan Perdana Menteri, Abhisit Vejjajiva banyak sudah ruang dibuka bagi membolehkan konflik di Selatan Thailand berakhir.

  Penulis diberitahu kerajaan Thailand sudah menyatakan komitmennya untuk melaburkan berjuta-juta ringgit bagi membangunkan wilayah berkenaan.

  Komitmen ini seharusnya disambut baik oleh semua umat Islam di Thailand termasuklah kelompok yang mengaku sebagai puak pemisah. Tetapi apa yang disaksikan, puak berkenaan seolah-olah tidak mahu itu berlaku.

  Justeru atas nama perjuangan mereka terus berusaha menganggu gugat keamanan dengan menyebarkan propaganda yang entah apa-apa.

  Penulis melihat sendiri bagaimana umat Islam menjalani kehidupan seharian tanpa apa-apa masalah atau sekatan. Malah bekas Panglima Tentera Thailand yang juga seorang Islam, Sonthi Boonyaratglin memberitahu penulis bahawa umat Islam tidak berasa kehidupan mereka terancam.

  Pihak yang menggembar-gemburkan kononnya umat Islam ditindas hakikatnya mempunya agenda politik masing-masing.

  Atas sebab itulah mereka memberitahu orang luar perkara-perkara yang tidak masuk akal. Ini boleh dibuktikan kalau kita melihat sendiri suasana di selatan.

  Sebagai contohnya, ada individu yang mengaku dirinya pemimpin puak pemisah mendakwa, umat Islam di selatan amat membenci kerajaan Thai.

  Menurut dakwaan palsunya, kebencian tersebut sampai ke tahap umat Islam tidak mahu menggunakan tulisan Siam di sekolah-sekolah agama dan masjid-masjid serta tidak mahu mengibar bendera Thailand.

  Selain itu, mereka juga mendakwa umat Islam tidak suka menggunakan dua huruf “T” pada ejaan Pattani kerana menganggap ia bermaksud “Tanah Thailand”. Namun ketika melakukan tinjauan di sana, suasana amat berbeza sekali daripada apa yang didakwa.

  Di semua sekolah agama dan masjid tulisan Siam tetap digunakan dan bendera Thailand tetap dikibarkan. Keadaan itu membuktikan dengan jelas bahawa kelompok yang mendakwa pemimpin puak pemisah ini hanyalah melakukan propaganda semata-mata.

  Lebih malang lagi, mereka yang membuat dakwaan ini tidak pernah pun pulang ke Thailand selepas melarikan diri. Mereka hidup selesa di luar negara dan ada antaranya sudah menjadi warga negara asing.

  Mereka tidak tahu pun apa-apa perkembangan di tanah air sendiri, tetapi masih juga mahu mendakwa kononnya mereka mampu memainkan peranan penting bagi mewujudkan keamanan di wilayah tersebut.

  Mungkin masanya sudah tiba untuk kerajaan Thailand atau mana-mana juga agensi luar yang terlibat dalam usaha membawa keamanan di wilayah berkenaan memikirkan semula, adakah perlu rundingan diteruskan dengan puak-puak pemisah ini.

  Kalau hendak berunding pun biarlah dengan kumpulan yang betul dan bukannya dengan individu atau kelompok yang cuba menangguk di air keruh.

  Sebenarnya, kita pun tidak pasti malah kerajaan Thailand sendiri pun difahamkan tidak tahu siapa sebenarnya puak pemisah.

  Kalau hendak dikatakan Pertubuhan Pembebasan Pattani Bersatu (PULO) ia boleh dikatakan sudah lama berkubur. Kalau pun ada puak yang mendakwa mereka daripada PULO, mereka tidak mempunyai kekuatan senjata. Malah organisasi itu boleh dianggap hidup segan mati tidak mahu.

  Penulis difahamkan ada lagi satu puak ialah Barisan Rakyat Bersatu (BRN), tetapi tidak pasti sejauh manakah kekuatannya.

  Namun apa yang pasti tidak kira banyak manapun puak pemisah, mereka tidak bersatu dan ini diakui oleh Sonthi yang menganggap keadaan itu mewujudkan kesukaran untuk pihak kerajaan berunding.

  Puak pemisah tidak ada pemimpin unggul yang boleh ditonjolkan, mereka berselerakan dan tidak bersatu. Tetapi malangnya mereka tidak mahu mengkaji kelemahan ini sebaliknya lebih gemar mewujudkan propaganda bukan-bukan sehingga menggugat kehidupan aman umat Islam di selatan yang sudah pasti hampir keseluruhan tidak menyokong puak pemisah.

  Bukankah dalam Islam sendiri sudah menganjurkan kita supaya taat kepada pemimpin asalkan pemimpin itu tidak menyuruh kita melakukan kemaksiatan dan tidak memerangi agama Islam.

  Oleh itu kepada puak pemisah, mereka perlu ikhlas dalam perjuangan. Kalau benar mereka jujur ingin melihat umat Islam di selatan hidup dalam suasana aman dan mampu mengecap kebahagiaan seperti kaum-kaum lain di Thailand, mereka mesti menyokong apa yang sedang diusahakan oleh kerajaan.

  Tidak perlulah terlalu taksub untuk menegakkan perjuangan songsang kerana kalau betul mereka berjuang atas nama Islam, kenapa perlu membunuh ustaz, imam dan individu Islam yang lain.

  Hakikatnya, apa yang dilakukan oleh puak pemisah sekarang tidak kira siapapun mereka tidak menguntungkan umat Islam. Mereka tidak boleh dipengaruhi dengan perasaan dendam dan kebencian yang melampau.

  Kalau mereka mahu melihat kesejahteraan umat Islam, mereka perlu keluar dari tempat persembunyian dan mengadakan rundingan.

  Sejarah sudah membuktikan, bagi manamana juga kerajaan yang berhadapan dengan puak pemisah seperti di Thailand kesabaran kerajaan ada hadnya. Apabila tiba masanya, jika puak pemisah masih lagi berdegil, maka mereka perlu bersedia menerima akibatnya.

  Ketika ini kita boleh memuji usaha dilakukan oleh kerajaan Thai dalam mewujudkan keamanan dan membantu masyarakat di selatan negara itu.

  Ia termasuklah memberikan peruntukan pembangunan dan kesediaan menubuhkan pasukan petugas khas yang dikenali sebagai Task Force 960 Thailand yang bekerjasama dengan Task Force 2010 (Malaysia) bagi melaksanakan misi berkenaan.

  Tetapi kebaikan ini boleh berakhir dan puak pemisah akan diperangi habis-habisan sekiranya mereka terus berusaha untuk meneruskan perjuangan sia-sia mereka.

  Malangnya, kalau mereka berada di Thailand tidak apa tetapi masalahnya bak kata orang mereka ‘sedap-sedap duduk di luar negara’, risikonya umat Islam di Thailand menanggungnya.

  Oleh itu kepada puak pemisah, janganlah bersikap munafik. Kalau benar ikhlas berjuang untuk kesejahteraan umat Islam Thailand maka lakukanlah tindakan yang betul, berusahalah untuk bersatu dan berunding, bukannya terus melancarkan tindakan ganas kerana jika itu dilakukan ia bukanlah satu perjuangan tetapi pengkhianatan.

  http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2009&dt=0821&pub=Utusan_Malaysia&sec=Rencana&pg=re_02.htm

  • Seri Lela says:

   Asssalamualaikum,
   En. Zulkiflee Bakar, wakil Utusan Malaysia.

   Pertama saya ingin menjelaskan bahawa laporan sdra. pada dasarnya tak berbau realiti sebab laporan sdra mengesahkan hal suasana masyarakat Islam secara umum di Thailand, bukan di daerah Patani, bekas Kerajaan Melayu Patani. Ini adalah kerana sdra. menyebut hanya ‘masyarakat Islam’ atau orang keturunan Thai yg beragama Islam. Maka tak termasuk Melayu Patani. Mungkin sdra pergi tersalah tempat dan menjelajah ke tempat2 lain seperti Hatyai atau sekitarnya. Di Patani penduduk majoriti adalah jenis kebangsaan Melayu yg beragama Islam. Sebab itu sdra tak tergambar langsung apa penindasan pihak berkuasa Thai ke atas penduduk Melayu Islam. Kita di patani, sangat hairan dan selalu ada tanda tanya, kenapa media Malaysia yg sebelumnya begelar ‘Utusan Melayu’ tidak berupaya kenal pasti bahawa orang Melayu di Patani adalah MELAYU. Atau sdra rasa malu kerana orang Melayu di Patani berjuang untuk mengembalikan hak etnik Melayu dan ketuanan Islam. Anda mungkin mau supaya orang Melayu di sana diassimilasi jadi orang Thai sepertimana ciri2 kemelayuan di Malaysia semakin menurun, setpak demi setapak dikuasai oleh bangsa pendatang asing.
   Kedua, bendera Thai yg mesti dikibar di setiap pelusuk daerah patani itu adalah petanda penjajahan Thai ke atas bumi Melayu Patani. Apalagi sekarang akta darurat dikuat-kuasakan di situ, maka mana2 bangunan dan rumah, puncak bendira Thai adalah mesti, kalau tidak akan dituduh subversive mengikut akta berkenaan.
   Ketiga, sdra jangan hanya meninjau di kawasan bandar2, Narathiwat, Yala dan Patani, cubalah keluar ke pinggir bandar dan ke desa2 dan di waktu malam. Maka baru sdra akan boleh merasai realiti suasan penindasan, roadblock atau checkpoint ditempatkan di antara jarak beberapa meter saja demi sekatan ke atas orang melayu.
   Keemmpat,sdra sebagai pendatang yg tak akan faham kenapa orang Melayu patani bertekad berjuang walaupun dalam keadaan apa sekalipun. Sebabnya, kemuliaan dan maruah diri tak dapat di jualbeli.
   Kelima, kalaupun ada persatuan di kalangan kelompak gerakan pembebasan, sdra tak akan tahu sedalam2nya dan adanya perjuangan menentang penjajahan Thailand sampai sekarang adalah bermatlamat bersama untuk penentuan nasib sendiri. Apakah dng berbagai2 parti politik di Malaysia itu juga menunjuk bahawa Malaysia berpecah belah?
   keenam, boleh dikatakan semua gerekan pembebasan Patani yg didirikan demi perjuangan menentu nasib sendiri, tetapi jika pihak lawan bersedia berunding pintu selalu terbuka sebab sebab Islam adalah untuk penyelesaian apapun masalah dalam sosial baik sesama sendiri maupun dng masyarakat asing dng jujur dan ikhlas dari kedua2 pihak.
   Ketujuh, sdra mesti belajar tentang Melayu patani lebih banyak lagi.
   Semuga sdra akan dapat petujuk dari Allah.
   wassalam

   • Syed Zahaki bin Syed Hassan says:

    jebat kelantan///

    Saya sokong dengan perjuang menegakkan islam…tak kira lah berbangsa apa pun, janji berugama islam. Walaupun saya orang malaysia, saya akan berdoa supaya perjuangan pejuang-pejuang islam berjaya sampai keakhir hayat.

  • mujahid tulen says:

   Assalamualaikum. Zulkifly bakar, tahukah anda bahawa berdosa bagi semua umat sesebuah negara islam yang dijajah sekiranya mereka tidak berjuang menentang penjajah itu. tambahan penjajah itu pula adalah kafir.
   setiap orang islam adalah wajib mempertahankan tanah airnya daripada di jajah walau seinci pun. Sekiranya tidak mereka akan berdosa. Mudah sangat contohnya. kita kecilkan dari sebuah negara kepada sebuah rumah.Sekiranya rumah saudara di ceroboh, saudara dinafikan sebagai ketua rumah, isteri dan anak anak saudara adalah di bawah telunjuk penceroboh, disetubuhi oleh mereka adakah saudara rela.Harta anda di rampas dan anda adalah seorang suami yang tak beristeri.kalau rela memang anda seorang yang bacul sebacul baculnya dan anda adalah seorang yang dayus. orang yang dayus tak akan cium bau syurga. Kalau semua negara islam yang di jajah dan terus taat pada penjajah maka hari ini berapa buah negara islam yang ada. Ingatlah bahawa nabi muhamad ditawarkan menjadi pemimpin, wanita dan harta yang banyak tapi nabi menolaknya kerana mahu menegak sebuah kebenaran dan akhirnya terbentuk negara islam Madinah. Kalau Nabi mahu bersenang lenang sudah tentu nabi terima. Dunia ini sementara, kalau senang cuma sementara dan kalau susah pun sementara.Kepada para pejuang jangan putus asa, perjuangan ini adalah jalan untuk Allah memberi nikmat syahid pada hambanya. ingatlah bahawa ribuan sahabat nabi syahid untuk menegakkan islam dan mempertahankan kedaulatan islam kerana perjuangan itu amat mulia. Jangan putus asa dan teruskan. Di akhirat nanti allah akan tanya apa peranan kamu bila melihat islam di tindas dan di jajah. Allah tidak akan tanya menang atau kalah tapi Allah akan tanya kamu berjuang atau tidak. Kalau menang berjaya kalau kamu kalah pun berjaya.

 4. Pak Ular says:

  Rakyat Patani Kesal

  Di Petik dari Patani Watcher.com
  Keluaran 21 Ogos 09

  Rencana bertajuk Realiti Islam di selatan Thai yang ditulis oleh ZULKIFLEE BAKAR yang dimuatkan dalam Berita Utusan Malaysia hari ini 21 Ogos 09, sangat kami kesali kerana penulis sengaja mengangkat kepermukaan Thai Islam di Thailand dan menjatuhkan niat dan martabat perjuangan Melayu Islam Patani di selatan.

  Perbezaan antara Thai Islam dan melayu Islam Patani adalah nyata dari segi bangsa, (Thai atau Siam Islam tidak dijajah) manakala Melayu Islam Patani (dijajah ) dan agama Islam adalah menjadi anutan semua bangsa di dunia ini tanpa sempadan, ”Allah jadikan menusia itu berbangsa-bangsa untuk salin bergaul dan hormat menghormati antara satu sama lain”, tujuan untuk manusia hidup aman makmur (tidak berperang), adil di atas hak masing-masing. Akibat tamak dan tidak menghormati nagara bangsa melayu Patani di jajah Siam Thai dengan kerjasama penjajah Ingris 1902m, dari sejarah tersebut kami rakyat melayu Islam Patani wajib berjuang untuk mendaulatkan kembali negara bangsa kami dari dijajah bangsa asing.

  Pada pandangan kami, walau pun penulis bebas menulis apa saja yang dianggapnya baik dan berfaedah kepada pembaca belum tentu kepada orang melayu Islam di Patani, sekurang-kurangnya orang melayu tidak sanggup tikam belakang melayu serumpun dan sebangsa dengannya.

  Kami faham apa yang penulis paparkan itu tapi sedar atau tidak tinjauan dan temu bual itu sifatnya terbuka dalam suasana negara bangsa Patani dijajah, manusia mana sanggup bercakap benar dalam keadaan itu tambah pula dalam keadaan kuatkuasa undang-undang darurat (perang) di selatan (Narathiwat, Yala, Pattani dan empat daerah Songkra) lebih 5 tahun yang lalu, penulis pun tahu. Kalau si anu itu bercakap benar padahnya si anu itu tidak berkubur atau ditangkap dan di tuduh penyokong pemisah.

  Apakah penulis lupa bahawa Malaya dahulu telah dijajah oleh orang Putih (Ingris), nasib baik ada pejuang Melayu Islam dan sekarang negara tuan telah merdeka bernama Malaysia. Tahukah tuan pahit maung mereka berjuang dimasa itu (zaman penjajah), keji maki dan liputan berita dari ramai penulis yang tidak ada pendirian seperti tuan, keadaan serupa juga tidak kurang di Patani sekarang. Namun kebenaran, keadilan dan hak akan memihak kepada rakyat bangsa itu. Kalau pun penulis orang suruhan yang diperalatkan kebenaran sejarah negara bangsa Melayu Patani adalah memihak kepada rakyat melayu Islam Patani.

  Orang buta tidak dapat melihat realiti dialam nyata, tapi mata hatinya sangat terang dari pada manusia yang celik. Penulis seolah-olah tidak nampak pemimpin ulung Patani dan gerakan pejuang ”Bersatu”, mana mungkin penjajah Siam Thai sampai kerah tenaga tenteranya lebih 70,000 orang keselatan yang penduduknya melayu Islam, silih bergaiti penglima tentera bahagian 4, yang bertanggungjawab diselatan, namun mereka mengaku strategi pemisah Patani adalah kuat.

  Perundingan yang di canangkan penjajah itu adalah politik murahan sementara sahaja, namun tentera bertindak dengan kekerasan senjata, taktik mengelabukan mata dunia dan memecahbelahkan rakyat melayu Islam Patani, siapa pun PM Thailand dahulu atau sekarang Thaksin atau Abhisit mereka adalah sama. Kami tetap bersatu dibawah pemimpin ulung kami. Kami percaya bahawa selagi penjajah Siam Thai tidak memewakili orang politik mereka secara resmi (secara undang-undang) ke meja perundingan selama itulah rakyat Patani menganggap satu penipuan dan kami tidak mau ditipu lagi.

  Sebenarnya, tidak ada pemimpin gerakan pembebasan Patani yang berada di luar negara yang hidup mewah dan kaya raya seperti dakwaan penulis itu, kecuali pemimpin yang bacul diperalatkan penjajah, mereka itu telah kami tolak mentah-mentah.

  Dakwaan penulis lagi yang mengatakan pihak pemisah membunuh imam, ustaz dan orang-orang melayu islam Patani yang tidak berdosa itu satu dakwaan melampau, kerana secara faktanya penjajahlah dalang yang melakukan jenayah tersebut, menyamar dan bertindak untuk mengeruh keadaan, tidak mungkin berpisah pejuang dengan rakyat, kerana pejuang dan rakyat serperti ”Air dengan ikan”.

  Tajuk rencana realiti yang ditulis penulis nyata tidak menggambarkan realiti sebenar tentang apa yang berlaku di Patani sekarang, dan sejak lebih 100 tahun yang lalu saat Patani mula di jajah oleh rejim Siam Thai. Sebelum menulis sesuatu, sediakan fakta dan kaji sejarah sebenar yang berlaku dan bukannya menulis sesuka hati dan mendakwa dengan keterlaluan pihak-pihak tertentu. Lupakah penulis tentang peristiwa berdarah yang berlaku di Masjid Kerisik, dan Tak Bai tahun 2004, bagaimana rakyat ditindas, dibunuh, dihilangkan tanpa kubur oleh pihak rejim Siam Thai. Sebaiknya penulis menemuramah lebih ramai lagi orang melayu Patani di banyak tempat, terutama tempat-tempat yang diisytiharkan darurat dan juga rakyat-rakyat Patani yang terpaksa berhijrah keluar negeri.

  Penulis juga perlu sedar, menulis sesuatu yang berada di sebelah pihak akan menimbulkan pro dan kontra juga akan menimbulkan perasaan kesal pada sesetengah pihak, seolah-olah penulis menyokong dan menyebelahi pihak penjajah Siam Thai bersenkokol dengan tindakan membunuh orang Melayu Islam Patani yang tidak berdosa tanpa alasan-alasan yang munasabah. Kami melihat penulis cuba untuk mempertahankan tindakan penjajah yang membelakangkan hak asasi manusia yang bebas menentukan hak sendiri.

  ”Tidak beriman seorang itu selama mana dia tidak kasih kepada saudaranya seperti mana dia kasih kepada dirinya sendiri” Al-hadish.

  • assalamualikum…saudara2 ku sebangsa seagama di pattani..kalian bersabarlah atas perjuangan ini..kami di malaysia akan tetap menyokong kalian di atas perjuagan ini..samaada pattani merdeka menjadi negara berdaulah atau bergabung dengan malaysia..tugas kami disini adalah sentiasa berdoa dan menyedarkan bangsa melayu malaysia dari lamunan yang panjang..dan menyedarkan mereka bahawa perjuagan di pattani adalah perjuagan yang suci dan harus disokong samaada dari segi moral atau fizikal dan kewangan..

  • Syed Zahaki bin Syed Hassan says:

   jebat kelantan///

   untuk maklumat pejuang semua,,Berita Utusan Malaysia tu semua tak tahu pasal perjuangan, Mereta hanya makan gaji untuk isi puret masing-masing. Saya memohon maaf bagi rakyat malaysia yang berugama islam. Saya harap pejuang islam jangan anggap semua rakyat malaysia macam ZULKIFLEE BAKAR yang dimuatkan dalam Berita Utusan Malaysia hari ini 21 Ogos 09. Kami dimalaysia tetap akan membantu anda dengan sedaya yang mungkin..Cuma kami disini tidak tahu saluran untuk memberi bantuan, hanya berdoa sahaja yg kami tahu untuk pejuang sekelian. Tapi apa-apa pun teruskan perjuangan untuk menegakkan agama islam. takbirrrrrrrr

 5. mat jaha says:

  Sapa tahu rumah zulkiflee Bakar minta bagi alamat nya…dik Mat nak hajar dia dan nak beri tahu hak sebenar…..

 6. saja saja says:

  itu yang ko cakap. mengarut jer korang nih. beramal dan berdamai cukuplah. jaga akhlak kaum melayu sebaik mungkin. jangan bunuh orang sesuka hati jer. peeegi dahhhh…

 7. biar nok marohpung says:

  (Pejuang Patani tidak pernah membunuh rakyat sendiri yang tidak berdosa.Kami hanya membunuh tentera Thai dan talibarutnya yang benar-benar di kenal pasti) oyk ko ore luar boleh lah ,ayat lagu nih, kenal pasti aaaapo, sdadu mai jalae rumoh hata surat ugut bunuh doh, hok dok koment2 tuh, bukae dok taning sekali ngan pejuangpun, kecek sedap, tuwae dok sene lene di Malaysia, demo guno ayat mano, haadis riwayat sapo, talibarut (ore munafik) boleh dibunuh? berapo ramai ibu kehilangan anak lelaki muda (yang kononnya pergi berjuang) tanpa pengtahuannya? cubo belek kitab gaak sikit, syarat berjihad, MESTI DAPAT KEIZINAN DARIPADA IBU( IQNA’). KAwe buke tak sokong demo berjuwae, tapi CARA , CARA, CARA, mesti diredhai ALLAH, Untuk pengtahuan semua, adik saya sanggup durhaka kepada ibunya sendiri untuk pergi berjuang(kononnya).setelah selesai beberapa misi ganas dan kemudian ditangkap oleh tentera dan telah dibebaskan atas alasan beliau masih muda(kelakuan bukan atas niat sendiri) , kini adik saya diburu , darahnya telah dihalalkan, terpaksa hidup dalam buangan, dan buruan,atas alasan talibarut, bukan dari orang kafirrrrrr, tapi, dari rakannya sendiri yang bergelar pejuang melayu fatoni… kini ibunya hidup sendirian, rindu yang amat sangat kepada anak sulbi darah daging yang dilahirkan, Tak mengapa kalau perjuangan diredhai, tapiiiii mereka berjuang, melakukan pembunuhan seolah-olah di fatoni umat islam tak boleh beribadat, tak ada kebebasan, tak boleh nak zahirkan syiaaarrr islam, hanya dengan cara ganas shj boleh menyelesaikan masalah mereka….ALLAH!!!!!

 8. HondaWave says:

  kami tak mau berjuang dah..dulu suruh kami pasang bom upah shabu 3 hari. Sekarang bagi air ketum sekampit jer..mana tahan.

 9. Tok Gajah says:

  Assalamulaikum,

  Daripada rencana yang ditulis oleh saudara Zulkiflee Bakar memang menunjukkan beliau tidak mengerti siapa bangsa Melayu Patani, hingga beliau tidak dapat membezakan perbezaan antara Thai Muslim dan Melayu Patani.

  Untuk pengetahuan istilah “Thai Muslim” sengaja diciptakan untuk menghilangkan semangat kemelayuan di Thailand termasuk Melayu Patani, manakala istilah bahasa Yawi pula digunakan untuk merujuk bahasa Melayu, kerana memang menjadi dasar penjajah Thai membuang semua perkara berkait dengan Melayu.

  Atau memang dalam jiwa saudara Zulkiflee Bakar memang tiada semangat perjuangan dan rasa kasih kepada saudara sebangsa serta seagama hingga tidak tersentuh dengan apa yang dilakukan oleh penjajah Thai terhadap bangsa Melayu Patani semenjak dijajah pada tahun 1786
  hingga ke saat ini, dan terhad kepada pentadbiran Thaksin sahaja.

  Bagi kami di Malaysia juga pernah terlibat dalam perjuangan seperti saudara-saudara di Patani, iaitu perjuangan menentang penjajahan British. Jika pejuang-pejuang Melayu mampu mencabar serta menewaskan British yang merupakan kuasa besar dunia waktu itu serta tentera upahan yang dibawa dari India dan lain-lain, maka sudah tentu saudara-saudara di Patani mampu melakukan perkara sama terhadap penjajah Thai kerana bangsa Melayu bukan bangsa pengecut.

  Malah kami turut berterima kasih kepada saudara-sadara di Patani yang memberikan perlidungan sementara kepada pemimpin pejuang-pejuang Melayu Pahang yang terdiri dari Tok Gajah serta anaknya Mat Kilau ( Muhamad Bin Ibrahim ) serta kaum keluarga yang terpaksa lari meninggalkan kampung halaman dari buruan British, hingga ke Kelantan, Terengganu dan akhirnya Patani.

  Akhir sekali semoga Allah berikan negara Patani Darussalam akan merdeka dan berdaulat hingga ke akhirnya.

  • JWW Bush says:

   pernah berjuang menentang British? Mana ada? aku tak pernah dengar pun..yg aku pernah dengar, curi tikan Mat Saleh sedang berak di Sungai Perak tu ada la…

 10. Anak Melayu says:

  Kepada Jali Bakar (zulkifli bakar penghuni neraka):
  Hai..! anjing penjajah kafir keparat Siam laknatullah, kau adalah binatang dayus pengkhianat agama, bangsa dan negara.
  Kau akan dilaknat, hidup kau sudah tidak beza lagi dengan binatang kafir keparat penjajah Siam, memang kau adalah bersudara dengan kafir Siam penghuni neraka.

  KALAU TANGAN SUDAH TIDAK MAHU MENDAYUNG… JANGAN PLA KAKI YANG MENGGALANG..!
  kami bersusah payah dalam medan perang, jangan pula kau yang mengkhianat.
  mohon maaf kalau terkasar, sebab sedang letih, baru saja pulang dari mengusir kafdir Siam.
  terima kasih..!

 11. Muhammad Mujahid says:

  Ramai orang kesal dan tidak puas hati terhadap tulisan ZULKIPLI BAKAR, dan banyak pula yang menyumpah dan melaknat.

  Kita harapkan semoga Sdr.Zulkipli Bakar bertaubat dengan tuhan kerana telah menghina umat islam dan memuja memuji kafir.

  minta maaflah kepada saudara islam di Patani.

 12. anak jati krisek says:

  قل الحق ولو كان مرا
  “katakanlah perkara yang benar, walau ia amat pahit” Tak kira apa niat dan tujuannya rencana “realiti di fatani tulisan Zulkeflee Bakar” ditulis, Saya anak jati fatoni, lahir di fatoni, hidup di Fatoni,(bukan lihat dari luar) berkecimpung dng pelbagai latar belakang perjuangan, ingin membuat kenyataan MENYOKONG intipati rencana tersebut , KAmi dah tak tahan dengan perjuangan berbau rasis , Di saat Rasullah mengambil manfaat daripada tahanan perang musyrikin supaya mengajar anak2 org islam membaca, tapi pejuang2 fatoni membakar sekolah yang mengajar anak bangsa meraka sendiri membaca dan menulis, setakat saya belajar di sekolah siam dulu, tak ada satupun guru suruh saya sembah tokong, tak ada seorangpun guru yang cuba membasuh pegangan akidah saya, Kalaulah bertujuan nak menarik perhatian PBB pun, janganlah sehingga menggadai masa depan anak bangsa sendiri KALAU TANGAN NAK MENDAYUNGPUN, JANGANLAH MENDAYUNG DENGAN PEDANG,MAMPUS HABIS ANAK2 IKAN,

 13. oreo says:

  :0((((((((

 14. Anak Melayu says:

  Salam kpd. sudaraKu Anak jati..!
  Saya senang atas pengakuan Kau sebagai anak jati kresik, tapi saya benci atas sikap dayus dan jiwa hamba yang suka menjilat punggung kafir penjajah keparat Siam.
  Jaga…jaga.. jangan kau samakan perjuangan rasulullah dengan kafir siam, nanti kau akan rusak agama dan bersama siam ke neraka.
  Kau sangat buduh sekali… tidak pandai menilai mana yang baik dan mana yang buruk, kau belum tahu rusaknya aqidah islam, rusaknya akhlak islam, rusaknya nilai-nillai budaya kita, dimanakah gudang pengkhianat, takkan di sekolah Siam yang kau puji tuh… kau sangat lemah iman, bertaubatlah kepada Allah di bulan yang berkah ini, dan kembalilah ke pangkalan ajaran Allah yang sebenar.

 15. Cucu Abah says:

  Assalamualaikum selamat berpuasa.
  saya nok keluar fikiran sikit…
  kepada sudara kita semua tak kira hak duk di fatoni ka atau duk di malysia, kito tahu kata orang melayu duk perang dengan orang siam di fatoni kerana nok merdeka seperti malysia dan indo. saya rasa sangat bagus lah sebab kalu merdeka kitapun buleh dapat nikmat. kalu kita tak setuju dengan demo duk lawan siam tu lebih baik kita duk diam-diam saja demo tak sakit hati dengan kita.
  kalu pikiran saya tak baik harap maaflah. wassalam

  • nik aswad says:

   Kapada anak jati Patani.celaka kau menulis spt itu.Memang betul kau dayus sudah makan babi Siam siapa
   keturunan kamu sebenar.Jangan sesakali kau mendakwa kau
   orang patani aku juga dilahirkan dikampong Kerisik dan masjid Kerisik itu adalah tempat lepak aku masa kecil
   Jangan kau kata bagitu aku akan suroh keluarga pancong kau disana….dari nikaswad@yahoo.com

 16. cucu Tok Gajah says:

  Assalamualaikum dan selamat berpuasa,

  Saya ini keturunan Tok Gajah yang pernah menentang penjajah British di Pahang dalam Perang Pahang (1850 – 1902). Walaupun kami kalah, tapi kami bangga kerana nenek moyang kami orang berjuang. Saya sudah mengikuti kisah perjuangan Patani sejak dari belum pandai membaca, cuma mendengar orang-orang tua bercerita tu ” Siam tu kuok negeri Melayu – bahasa orang Pahang ” ( Siam ambil negeri Melayu ).

  Daripada pembacaan saya , pada asalnya Perjanjian Anglo-Siam 1909 itu adalah untuk menyatukan seluruh negeri Melayu jajahan Siam kedalam satu pentadbiran yang dikenali sebagai Tanah Melayu, kini Malaysia.

  Mengenai Patani, British menyatakan bahawa Patani adalah negeri Melayu yang paling bertamadun, paling ramai rakyat serta lebih berpelajaran di antara semua negeri-negeri Melayu ( lihat lapuran W.W Skeat dalam Journal of Malaya – The Skeat Expedition – 1895 ).

  Akan tetapi kerana Siam itu sifatnya licik dan penipu, maka ia berjaya mengekalkan negeri Patani dan Setul ( Satun ) semasa perjanjian Anglo – Siam itu.

  Walaupun pada asalnya British berkeras ingin mengambil Patani menyertai Tanah Melayu, hingga beberapa kali wakil British pergi ke Bangkok tapi akhirnya menjadi lembut pula. Apa yang Siam buat waktu itu kita tidak tahu. Mungkin diberi perempuan-perempuan cantik untuk berhibur kepada wakil perunding itu, seperti yang Siam buat kini kepada ulama-ulama Patani. Akhirnya British menerima alasan yang diberi Siam iaitu hal Patani adalah di luar rundingan.

  Oleh itu memang patut saudara-saudara di Patani berhati-hati dengan kelicikan Siam itu, kerana kelicikannya Siam tidak dijajah bangsa asing.

  Saya ingin mencadangkan beberap strategi untuk menentang Siam dan memaksa mereka menerima pungutan suara dan kemerdekaan negara Patani Darussalam kepada saudara-saudara / pejuang-pejuang di Patani.

  1. Golongan Pejuang / Mujahidin – teruskan serangan ke atas tentera Thai, dan askar upahan ( ranjer ), polis sempadan dan lain-lain untuk menekan tentera Thai sehingga mereka putus asa dan menerima pungutan suara rakyat Patani.

  2.Golongan berpendidikan Thai / Wahdah – rebut segala jawatan dalam pentadbiran Thai seperti Gabenor, Pegawai Daerah dan lain-lain asalkan dapat membantu rakyat Melayu. Kini cuma Gabanor Yala, Tuan Abdul Kadir Che Tae ( Theraa Mintrasak ) dipegang oleh orang Melayu. Ini juga penting untuk pentadbiran negara Patani jika memperolehi kemerdekaan kelak.

  3.Golongan Pelajar – cuba kuasai bahasa Melayu atau bahasa Malaysia kerana banyak maklumat terutama tentang perjuangan bangsa Melayu ada dalam bahasa itu. Selain itu memudahkan mereka untuk pergi bekerja di Malaysia, membuka perniagaan dan mengikuti perkembangan di Malaysia melalui suratkhabar, TV dan lain-lain. Bahasa Thai dan bahasa asing lain seperti Arab dan Inggeris yang dipelajari di sekolah boleh digunakan dalam lain-lain hal di Thailand kerana Patani masih dalam jajahan Thailand.

  4. Golongan Rakyat – menggunakan bahasa Melayu Patani dalam urusan sesama rakyat Melayu dan tulisan jawi/rumi dalam penyampaian. Cara ini dapat menekan kerajaan Thai untuk mengiktiraf bahasa Melayu, dan akhirnya bangsa Melayu ( Melayu Patani ) wujud di Thailand dan berbeza dengan Thai Muslim. Ini akan menarik perhatian antarabangsa dan PBB untuk memisahkan Patani, malah Presiden Amerika Syarikat juga faham dan boleh berbahasa Melayu kerana pernah bersekolah di Indonesia.

  Semoga pandangan saya ini dapat membantu saudara-saudara di Patani untuk membebaskan negara Patani Darussalam dari penindasan, cengkaman dan penjajahan Siam kafir lakntullah. Amin.

 17. Cucu Abah says:

  Senang hatiku mendengar cerita Cucu Tok Gajah, kau telah memberi saham yang besar kepada sudara kau di Patani, semoga Allah limpahkan nikmat dan rahmatNya dan menambah taufiq dan hidayahNya kepada sudara sekuarga. Amiin.
  Atas nama bangsa Patani, saya ucapkan terima kasih banyak kepada Cucu Tok Gajah. pendapat kau sangat-sangat dihargai oleh bangsa Patani.

 18. Ikhlas says:

  Saya ingin menjelaskan sedikit kepada saudara Zulkiflee Bakar tentang issu Patani yang sebenar supaya tidak mengelirukan analisis kertas kerja beliau seterusnya.
  Jadi dengan secara rengkasnya issu Patani bukanlah sekadar issu keadilan, pembagunan, kemiskinan dan lain-lain lagi yangmana saudara Zulkiflee cuba menggambarkan, bahkan issu Patani ada lah lebih dari itu iaitu issu penjajahan ,penindasan dan dianggap tetamu ataupun penumpang di bumi sendiri,80 peratus pekerja awam di bumi Patani ialah pendatang Thai dari luar,99 peratus pekerja di bahagian keselamatan(Polis&askar)ialah pendatang luar Thai.
  Nampaknya orang Malaysia sekarang pun dah mula berfikir dan bimbang takut-takut akan jadi penumpang di tanah air sendiri bukan?
  Maka dengan sedikit penerangan di atas, ingin saya serukan kpd semua jangan sekali kali terprangkap dengan pemutar belik direction politic pihak Thai keatas issu Patani ini dari issu Penjajahan,penindasan ke issu keadilan dan lain-lain.

 19. Banyak kelemahan says:

  Tolong janganlah memaki hamun pendapatan orang lain. Mungkin hanya pendapat dan pandangan peribadi. Urusan syurga dan neraka adalah urusan Allah SWT. Kita sebagai hambanya seharusnya menurut perintahnya seperti yang ditunjukan oleh Nabi Muhammad SAW. Saya percaya 95% (peratus) mahukan dan melihat wilayah Patani ini aman dan damai. Dan saya percaya ramai umat Islam di Malaysia, Indonesia, Brunei dan lain-lain di Asean ini mahu melihat Patani dalam keadaan aman dan umat Islam dapat menjalankan ibadah dan kehidupan yang normal seperti saudara-saudara seagama yang lain. Walaupun saya dapat memahami kemahuan pihak penulis seperti diatas, percayalah jika penulis diatas beranggapan usaha-usaha yang dilakukan oleh pihak lain dengan cara tidak mengangkat senjata untuk memerdekakan Patani adalah golongan pengecut dan mungkin alat propaganda Thailand amat menyedihkan jika pandangan dan tuduhan melulu penulis diatas tidak benar. Jika mahukan kemerdekaan pelbagai sudut dan cara harus digunakan sehingga dapat diiktiraf diperingkat antarabangsa. Jika berjuang secara berhikmah dan melulu dikhuatiri akan menjadi sia-sia. Dakwah Islam harus diteruskan, tunjukan kemurnian Islam, kalau boleh dakwah Islam kepada tentera-tentera Thai itu. Mudah-mudah lebih ramai tentera Thai akan masuk Islam dan seterusnya mereka akan menyokong Islam.

 20. Ikhlas says:

  Saya cuba membentangkan punca konflik di Patani(the root of the conflict)yang sebenar.
  Ada pun soal tecnical di dalam mencari penyelesaian itu boleh saya tegaskan di sini dengan kata yang cukup pendek ialah, sekiranya penyelesaian itu dapat dicapaikan melalui tanpa pengguguran seorang syahid, maka bagi saya itu ada lah dialu-alukan tetapi sekiranya perlu digugurkan insyaalan sebanyak mana pun kita mesti bersedia.
  Saya tetap berpegang dengan firman Allah(surah al anfaf:61) yang bermaksud:-
  Dan jika mereka condong kepada perdamaian, Maka condonglah kepadanya dan bertawakallah kepada Allah. Sesungguhnya dialah yang maha mendengar lagi maha mengetahui.
  Persoalannya, Ada kah pihak Thai betul-betul Condong dan Ikhlas kepada penyelesaian dan perdamaian???sekarang ternyatanya 70.000 Askar Thai yang beruniform di tetapkan di bumi Patani ada pun yang tidak beruniform entah banyakmana bilangannya.

 21. anak jati says:

  wslam, kpd sdr “anak melayu”, nampaknya sdr hanya mengaku sebagai anak melayu, tapi hakikatnya sdr tak faham bahasa melayu pun, Bila masa saya samakan perjuangan Rasullah dengan kafir siam , munkin sdr “anak melayu” lebih fasih dan faham bahasa siam daripada bahasa melayu, atau sengaja memutarbelit fakta .

  2) Tolong hormat dan ambil iktibar pendapat orang lain, jangan membuat tuduhan liar dengan menyamakan mana2 individu islam dengan orang kafir, saya percaya orang yang berdetik di hati untuk membaca dan memberi komen di blog ini adalah terdiri daripada anak2 fatoni yang cintakan tanah air asal usul mereka, cuma mungkin pendekatan dan latar belakang pendidikan yang berbeza menyebabkan kadang2 berlaku pertembongan idea yang amat ketara. Sematkanlah perasaan HusnuzZon dalam diri kita .Toloooooong lah jangan mudah menuduh orang sebagai talibarut atau penjilat punggung kafir dan lain2 perkataan yang sewaktu dengannya kerana ,walaupun ia mudah diungkapkan, tapi ingaaat!!!!! Dosanya tak seringan ungkpan yang dilafazkan. Anggaplah ia hanya satu proses percambahan idea untuk memperbetulkan apa yang salah, mempertulenkan apa yang palsu….. tak lebih daripada itu

  قوله تعالي : وعسي أن تكرهوا شيئا وهوخير لكم, وعسي أن تحبوا شيئا وهو شر لكم

  ” Dan boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, pada hal ia amat buruk bagimu”

 22. banyak kelemahan says:

  saya sokong pandangan anda anak jati.

 23. salam untuk para pejuang Patani, salam atas hari anda menemui kesyahidan sampai dibangkitkan kembali sebagai orang yang terbunuh di jalan Allah. Saya bersetuju dengan tajuk artikel ini ‘Perjuangan Patani adalah Jihad Fisabilillah’ Patani akan merdeka dengan jalan titisan air mata, darah para syuhada, peluh keringat dan keazaman yang utuh serta bantuan daripada Allah. Nenek moyang saya dipercayai pernah terlibat dalam gerakan mempertahankan Singora dari serangan raja Narai(1657-1688)sehingga diburu dan dibunuh di Kedah. Walaupun beliau serta kerabatnya dan ramai tenteranya yang terbunuh dianggap kalah, namun di sisi pegangan ugama kita perjuangan membela tanah air adalah menang bahkan mereka masih hidup serta diberi rezeki…

 24. Anak Melayu says:

  Assalamualaikum..!
  untuk sudara ku anak jati..!
  kalau sudara memang terasa pedih terhadap tulisan saya, saya mohon maaf, tapi saya juga lahir amarah dan sangat kecewa terhadap tulisan dan idea siapa saja yang cenderung menghina dan memandang remeh terhadap pejuang dan bangsa sendiri, dan memuja-muji penjajah kafir.
  sebaiknya kalau kita memang benar-benar ingin kepada kebaikan, berikanlah pendapat2 dan pandangan yg positif jangan bersifat memandang remeh dan menghina orang yg sedang berjuang (cuba semak kembali tulisan sudara) “KAmi dah tak tahan dengan perjuangan berbau rasis” “tapi pejuang2 fatoni membakar sekolah yang mengajar anak bangsa meraka sendiri membaca dan menulis”setakat saya belajar di sekolah siam dulu, tak ada satupun guru suruh saya sembah tokong, tak ada seorangpun guru yang cuba membasuh pegangan akidah saya”.
  kata-kata seperti ini sangat menikam perasaan ribuan sudara kita yang sedang berjuang melawan penjajah siam. wassalam.

 25. Cucu Abah says:

  setuju dengan jawapan anak melayu ………

 26. Pencinta Kebenaran says:

  Salam Untuk Semua..

  Apa yang sebenar nya,yang sedang kita perkatakan.:
  1. Apa Sebenar nay Permasaalahan nya.?
  2. Apa Jalan Penyelesaian nya?
  …………………………………..

  Mari Kita share .Mari kita Bincang..Mari kita sama sama Mengulurkan pandangan yang Dalam Pengertian..AN NASIHAH…..

  Tolong…Rumuskan permasalahan…..lalu sama sama kita bincang Resolusi nya..sesuai dengan Seorang Insan Yang beriman ,bertamaddun..BerETIKA…

  ..Tolong…Tolong..Tolong…
  lalu kita buka forum …Setiap Yang posting pastiu bertanggjawab pada Posting nya..setuju..??

  Let”s Go…

  Do something…

  Ayuhh..Saudara Zulkifli Bakar

  Ayuh..saudara Anak Jati

  Ayuh,,saudaraPak Ular… Ayuh

  Ayuh ..saudara Anak Melayu..

  ..Terimakasih..I am waiting for Yr respond.

 27. sandusdawood says:

  Selepas membaca tulisan saudara zulkifli bakar terasa
  sedih dan hancur hati saya, sebab nya buleh jadi penulis tidak memahami apa yg tersirat dari yg tersura
  t.banyak fakta2 terlindung dalam tulisan anda.banyak
  gejala2 yg berlaku anda tak membaca nya ,sedangkan anda adalah wartawan,sepatut nya wartawan tahu membaca
  benda2 yg tersirat.utk pengetahwan anda perjuangan rak
  yat patani bukan baru sedekad dua malah berterusan ber
  panjangan, berpuluh2 ribu shuhada telah terkurban sepanjang perjuangan mereka. tapi malang nya perjuangan mereka tidak tersibar luas dlm peringkat ragional atau antarabangsa, buleh jadi kerana kurang publisiti, atau siam berjaya melokalkan perjuangan mereka atau ketidak mampuan mereka menarek perhatian dunia.apalagi perjuangan patani tidak mendapat sukungan dari negara2 serumpun. perjuangan mereka nampak terpencil tadak menarik perhatian media2 antarabangsa melainkan selepas peristiwa pembunuhan masjid kerisik dan takbai(tabal)dan yg baru2 ini di masjid bechahirong.oleh itu saya mengajak anda sekali lagi pergi ketiga wilayah ,turun meninjau tampa diiringi oleh orang2 kerajaan dan buat analisa dgn kejujuran sebagai wartawan profisional dan terlatih menyelami keadaan yg sebenar dan ingat orang2 patani terlatih menyembunyikan merasaan mereka di depan orang2 yg tak di kenali walaupon mereka sangat mesra dan berbudi bahasa,apa lagi terhadap saudara2 yg datang dari malaysia. saya tak ingin memanjang cerita tapi tulislah dgn matahati bukan dengan nafsu dan sedarilah setiap bangsa tidak harus ditindas dan yg tertindas memerlukan pembilaan dari semua apalagi kalau pembilaan datang dari saudara serumpun umat melayu islam di malaysia,brunai,dan indonesia.

 28. Sri Selindung Bayu says:

  Assalamualaikum,

  Demi mempertahankan Hak Melayu dan Ketuanan Islam merupakan motto / cogankata patanikini. Salah satu hak bangsa Melayu yang mesti dipertahankan ialah bahasa dan budaya di samping agama Islam, kerana Melayu itu Islam.

  Malah negara-negara maju terutama di Eropah dan Amerika amat memandang tinggi kebudayaan dan ketamadunan sesuatu bangsa itu hingga ditubuhkan Fakulti Bahasa dan Budaya di setiap universiti terkemuka di negara masing-masing.

  Oleh itu, salah satu lagi usaha untuk mendapatkan kemerdekaan Patani selain perjuangan bersenjata, ialah secara menarik perhatian masyarakat antarabangsa terutama masyarakat Barat di Eropah / Amerika kepada budaya bangsa serta bahasa Melayu di Patani. Ini dapat dilakukan melalui pena atau penulisan, bagai perpatah Arab menyatakan,

  “ Mata pena itu lebih tajam dari mata pedang”

  Ini kerana cerdik pandai bangsa-bangsa Barat ini amat suka kepada kelainan sesuatu bangsa, malah kadang kala sengaja diperbesar-besarkan kelainan yang ada pada sesuatu bangsa itu.

  Untuk menonjolkan identiti BANGSA DAN BUDAYA MELAYU DI PATANI kepada dunia luar, saya menyeru sahabat/sahabat serta pelayar/pelayar Patanikini baik dari Patani, Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunai Darussalam terutama kaum penulis / suratkhabar / wartawan supaya menggunakan nama-nama ASAL pada wilayah, daerah atau kampong di Patani dalam ejaan MELAYU ASAL dan bukan ejaan yang telah diubah penjajah Siam.

  Ini kerana memang sudah menjadi taktik penjajah Siam untuk mengubah nama-nama tempat di Patani dengan nama Siam atau mengubah ejaan asal supaya kelihatan berasal dari perkataan Siam, bagi menghilangkan identiti / jati diri Melayu / Islam di Patani.

  Antaranya, ialah :

  A. WILAYAH :

  1. PATANI (Pattani) 2. JALA (Yala) 3. MENARA (Narathiwat)

  B. DAERAH :

  PATANI – 1. JERING (Yaring) 2. JAMBU (Yamu) 3. BINJAI LIMA / JERANG (Yarang)

  4. TELUBAN / SELINDUNG BAYU (Saiburi) 5. PENARIK (Panarek)

  6. MANJA (Mayo) 7. KERISIK (Kru Se)

  JALA – 1. BENDANG SETAR (Bannang Sata) 2. KURONG PINANG (Krong Pinang) 3. JAHA (Yaha).

  MENARA – 1. TABAL (Tak Bai) 2. BENCHAH SERONG (Cho Airong) 3. JERINGGA(Yinggo) 4. LEGEH / TANJONG MAS (Rangae)

  C. KAMPUNG :

  PATANI –

  1. KG. BANDAR (Ban Bana), 2. KG. BAKAR ARANG ( Ban Pakaharang) 3. KG. PAGAR LESONG (Ban Paka Leusong) 3. KG. PASAI (Ban Pasri) 4. TANJUNG PATANI (Laem Pho) 5. BUKIT BESAR/GUNUNG INDRAGIRI (Khao Sai Kao)

  JALA –

  1. KG. TASIK (Ban Taseh) 2.KG.JAROM (Ban Yarom) 3. KG. PETAI ( Ban Patae)

  MENARA –

  1. KG. SIMPANGAN, TABAL (Ban Sri Phangan, Tak Bai) 2.BENDANG TEJA (Ban Manang Tayo) 3. KG. PANGKALAN HULU ( Ban Khalae Huru) 4. KG. DUSON NYIUR (Ban Dusongyo) 5. KG. SEGA ( Ban Sako)

  Nota : KG. ( Kampung ) , Ban ( Kampung – Thai )

  Bagi pelayar-pelayar Patanikini yang ingin mendapatkan peta Patani yang ASAL sebelum ejaan diubah oleh penjajah Siam sila layari http://www.nla.gmod.59 .

  Saudara / Pejuang / Mujahidin di Patani tidak akan dibiarkan berjuang berseorangan.

  Jika saudara yang berjuang di barisan hadapan menggunakan pedang, kami akan berjuang menggunakan pena untuk menyebarluaskan perjuangan bangsa Melayu di Patani hingga keseluruh dunia. Jika di Malaysia kisah-kisah perjuangan di Patani selalu disiarkan dalam akhbar dan majalah terkenal seperti Siasah dan Millenia.

  Selain itu diharap tuan Abu Patani dapat selalu menyiarkan berita kejayaan pejuang-pejuang di barisan hadapan kerana berita-berita seperti itu amat sukar untuk diperolehi.

  Insyallah penjajah SIAM dapat dikalahkan. MERDEKA, MERDEKA, MERDEKA.

  Amin.

 29. M. Syahidan says:

  Assalamu’alaikum…
  Saya nok sokong tulisan hak Anak Melayu. Sebab kita orang melayu beragama islam mastilah sokong menyukung sesama kita, bukan sokong dan puji orang kafir penjajah siam laknatullah.
  trima kasih.

 30. Putra Darussalam says:

  minta kepada Anak Jati tulung sempurnakan firman Allah yang saudara kemukakan diatas dan jelaskan asbabunnuzul nya. sebab saya bimbang takut saudara gunakan ayat al-quran tersebut mengikut keinginan nafsu saudara. petikan tulisan saudara:
  ” قوله تعالي : وعسي أن تكرهوا شيئا وهوخير لكم, وعسي أن تحبوا شيئا وهو شر لكم

  ” Dan boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, pada hal ia amat buruk bagimu”
  wassalam

 31. DoaOrgKapir says:

  Ya Allah Ya Tuhan Org Melayu Patani…jikalau perjuangan mereka ini di jalan yang benar dan hak maka engkau segerakanlah kemenangan kepada mereka, sebaliknya sekira mereka ini berjuang di jalan yang bukan hak maka segerakanlah engkau binasakan mereka sebagaimana engkau telah binasakan saudara-saudara mereka di Acheh dengan tsunamiMu, Ya Allah…
  aku dah bosan nih..kerana mereka sering menjerit hendak berjuang dan mau mati berjuang, tapi bila kena tekanan sikit mula meraung satu dunia boleh dengar..

 32. Anak bukit says:

  Nak tanya Zulkipelae Bakarrr :
  Berapa juta ringgit penjajah Siam upah suruh menulis dan suruh sebar seperti dalam tulisan kau tu..?

 33. PenCinTa KeBeNaRan says:

  Salam Pada “DOaOrgKapiR”

  1.Atas Kepastian apa Yang membuatkan kamu secepat itu memberi kata putus pada sesuatu Perkara????

  2.Apakah kalau sesuatu itu ” Benar’Haq. dan Di Atas Jalan yang betul” Pasti nya mendapat Kemenangan yang secepat itu kamu mau lihat natijah nya..

  3. Dan Pada sisi lain..Sesuatu Yang ” Bathil” sesat’ Zalim”‘ Juga setimpalnya mendapat finalty Dari ALLAH.. pada Rumusan saudara amat menjadi satu kekhilafan..

  ..Allah Mau menguji seteguh apa Peganagan Kita..Allah mau Lihat Sejitu mana komitment kita..

  Tak semesti nya Yang benar Itu selalu di posisi yang Menang..

  Dalam perjuangan nabi pon ,,dalam siri siri nya,,di selit babak kekalahan,,,,Di situ ada pelajaran nya..Jom ..sama kita pelajari nya..

  4. Siapa yang menjerit jerit…???,,Bila tertekan…

  Kalau dia Si anjing bila terjepit,,Menjerit melolong lah..

  kalau Dia Si Harimau..bila sakit..ia terus mendiam diri..buat mengubati luka nya…

  Salam Hormat..

 34. DoaOrgKapir says:

  Salam Kembali PenCinTa KeBeNaRan
  anda kata:”…Allah mau menguji seteguh apa pegangan kita..Allah mau lihat sejitu mana komitment kita..”

  Aku fikir: Allah maha mengetahui..Dia tahu permulaan dan pengakhiran. Buat apa mau menguji? Yg menguji itu ialah sifat manusia, iaitu dia tidak tahu sesuatu kesudahan, kena uji dulu. Kena uji dulu sesuatu ubat atau vaksin..

  Aku manusia biasa, ada perasaan manusia. Aku tak suka bunuh membunuh, kemudian fitnah memfitnah.

  Sampai hari ini sudah beribu mati namun tak ada mana-mana kumpulan yang tampil mengaku bahawa itu perbuatan mereka. Apa yang berlaku ialah tuduh menuduh, fitnah memfitnah.
  Namun kalau sudah pilih jalan berjuang, kena sedia terima natijahnya. Tak kira Thailand ka, Malaysia ka, Indonesia ka, Pakistan ka, mereka ada cara yang sama untuk menghadapinya. Tak kira yang berjuang itu berlainan agama atau sama agama, cara yang sama juga digunakan.

  Ya Allah ya Tuhan yg Maha mengetahui, kerana aku bukan penyembahMu, maka Engkau masih tak mahu dengar?
  Atau Engkau memang tak mahu campur urusan manusia? Kerana Kau telah beri manusia akal melebihi haiwan, maka engkau biarkan mereka gunakannya dengan baik? Adakah begitu Ya Allah Ya Tuhan yang Maha Adil?

 35. PenCinTa KeBeNaRan says:

  Kepada : DoaOrgKapir…Semoga kamu Di Satu hari Yang terdekat ini..mau Menjadi penyembah ALLH..!
  Dan memang kamu juga seorang Hamba ALLAH…Yang Allah nak Uji kamu..Nak testing fikiran kamu..Ke arah mana kamu nak pergunakan Akal Yang ALLAH kurnikan..Dengan Pemberian Akal itu..kita jadi berbeda denagn Makhluk yang bernama Binatang..Tahu mebeda mana Yang Betul dan mana Yang Salah..Namun..keterbatasan Akal Kita ada limit nya.Lalu Allah memberi’ Guide Line ” sebagai Penyempurnaan Untuk manusia mejadikan nya Panduan dalam hidup ini…Di sertai Penyampai :Guide Line.”‘ yang di Sebut Rasulullah…Untuk mengtafsiri panduan Panduan itu..Apakah..Sampai sekarang kita masih dalam gelap gulita cahaya Ilafi…Tak Mungkin kot…..kan Sekarang jaman Information Teknolgi Era..
  Mau tahu apa..ketik saja..Jawaba nya terbentang di mata Kita…
  Apa Kita Masih lagi Buta???
  1.PERANG..Ada perang yang Benar..Ada perang Yang Yang Batil.

  -Umat Islam Melayu Patoni..berPerang melawan Kafir Siam Laknatullah..Di Sifat kan BENAR. ( Pada Pandangan Agama Islam. pada Piagam PBB. Pada Naluri semulajadi manusia)..

  Perang Itu suatu yang manusia benci..kerana Perang itu mendatangkan banyak kesusuahan..namun..Kalau Berlaku pelanggaran tehadapan tatatertib kemanusiaan..Perang ada lah satu jalan penyelesaain..

  kalau mau Berhenti Perang..

  Siam Kafir Serahkan Bumi patai kepada Umat Islam melayu Patoni kembali..Niscaya [perang Ini Bisa di hentikan..>..

  Kalau Siam berdegil..bersikeras kepala.Nicaya PErang ini berpanjangan …

  …Kamu Bisa sampaikan Hasrat Mu Pada kerajaan Siam…’Itulah Pernyataan kami…

 36. DoaOrgKapir says:

  Aku tak akan sembah Allah, kalu aku sembah bererti aku telah menjatuhkan martabat Allah serendagh martabat manusia. Yang mahukan org sembah dan org tabik itu ialah sifat manusia.
  Allah maha berkuasa, Dia tak perlukan aku sembah dia. Aku sembah tak sembah pun tak akan menambah atau mengurangkan kuasa Allah.

  Penyerahan Patani kpd Melayu oleh Siam tak akan berlaku sebab tak ada pemimpin mana berani melakukannya. Sedangkan jual satelit kepada Singapore pun sudah kena halau keluar dari Siam, inikan pula nak serah Patani.

  Kalau orang Melayu mahukan Patani, gunakanlah peluang cara demokrasi. Aku rasa tak ada akta di Siam yang menghadkan peluang politik Melayu. Nak jadi perdana menteri pun boleh.

 37. is isma says:

  salam buat saudara yg masih berjuang untuk memerdekakan patani. krn aku juga msih tetap berjuang untuk menegak sebuah negara yg berdaulat ‘ patani Darussalam’ apa jua koment yg pro kami kami sangat bersyukur dan terima kasih. bagi sesiapa yg tak suka perjuangan kami biarkanlah dgn pendapat mereka. krn ape yg kami lakukan adalah krn Allah. dan apa yg kami harapkan adalah kemenangan. dan kemenangan yg palin dicitakan ialah syahid dimedang perang.

 38. Jgn percaya ngan Zulkifli Bakar…Dia org Utusan Melayau.Salah 1 suratkhabar yg paling bodoh,paling lemau,paling racist dan apa2 juga yg paling di Malaysia..Utusan Melayau tiada tempat untuk PEJUANG2 agama ALLAH…kahkahkah…layak tulis kat Utusan Melayau je la ko Zulkifli Bakar.baru kna jerkah sket,dah diam menikus…kahkahkah…

 39. jutawanfaqir says:

  Salam wat saudara semua………….

  Memang memerdekakan wilayah Patani adalah satu perjuangan fi sabilillah, membebaskan wilayah itu drpd belenggu kesiaman yang melampau. Dulu wilayah Patani adalah satu wilayah yang merdeka, yang bukannya sebahagian drpd Thailand. Wilayah Patani masih utuh dgn ilmu keagamaan, ramai tokoh2 yg tinggi martabat ilmu di sana. Dlm perjuangan utk memerdekakan wilayah Patani, para pejuang mestilah memerdekakan diri terlebih dahulu, membuang segala yang ada di lubuk hati yang berkaitan dengan yang baharu, yang tak kekal, kembali menyucikan lubuk hati dgn nur Ilahi, kembali kpd Rabb yg selayaknya. Lubuk hati yg bersih akan dibimbing olehNya dlm apa jua keadaan. Maka benarlah firman allah di dlm hadith Qudsi, ” Apabila Aku menyukai sesorg hamba, maka Aku akan penglihatannya, pendengarannya, tangannya dan kakinya. Maka dgn akulah dia (hamba) melihat, dgn Akulah dia mendengar, dgn Akulah dia Akulah dia marah dan dgn Akulah dia b’jln”. Kesimpulan hadith qudsi ini, segalanya di dalam bimbingan Rabbul Jalil. Maka pasti tiada daya upaya yg baharu utk menentangnya atau m’halangnya. Tepuk dada, di atas ilmu yg ada, tanyalah hati kecil yg tak pernah b’dusta. sekian, salam………….

 40. Anak Melayu says:

  Allah tak pernah menyalahi janji..!
  Memang benar, rialitinya rakyat Patani adalah sebagai umat yang menuriti sedang berjuang untuk merebut kembali haknya, hak anugerah Allah kepada bangsanya.
  Berjuang melawan penjajah Siam yang besar serta memiliki peralatan perang yang cukup serta serba canggih, tapi.. walaupun kecil pejuang Patani masih tetap berdiri utuh dan teguh dalam usaha untuk menghancurkan penjajah Siam, telah hampir enam tahun gelora perjuangan rakyat Patani berkibar membakar segala sistem imperialis di bumi Patani, posisi pejuang makin hari makin utuh dan makin hari makin kuat, sebaliknya penjajah Siam makin hari makin lemah dan makin hari makin hancur, perdana menteri Siam silih berganti juga penglima tentera siam bertukar ganti… tapi semuanya tak berdaya untuk melumpuhkan perjuangan kemerdekaan rakyat Patani…
  Sebab perjuangan kami selalu berada disisi Allah, dan Allah sedang menghancurkan sistem thoghut di bumi Patani.

 41. pakdin says:

  Perlu ingat Patani telah dijajah. Maka menjadi sekelian rakyatnya untuk bebaskan dari penjajahan. Bagi saya orang yang terpedaya dengan cara Siam memujuk orang Patani samalah macamana British memujuk/ memain perasaan orang Melayu di Tanah Melayu sampai sekarang pun masih taat dengan undang2 tinggalan penjajah British.
  Teruskan Berjuang.

 42. PenCinTa KeBeNaRan says:

  DoaOrgKaPiR..

  Apa Bisa Kamu Mempergunakan Fungsi Otak Smapai ke Tahap Maksima nya.Atau Memang Otak mu dah di masuki Semacam keteranjatan..Sampai kamu salah membuat analisis…ATau Emang Egoisma kamu memang di tahap yang Extra Higth level…sampai jadi keterbalikan dalam mengolahi sesuatu..

  bisa di perbetukan??????

  May be..

  I hope so..

 43. OrgKapirDoa says:

  otak aku adalah yang tulin, fresh dari kilang Allah, sebagaimana kenderaan yg fresh keluar dari kilang tanpa aksesori tambahan, .
  Manakala manusia yang pelbagai fahaman, ibarat kenderaan yang tak serupa keluar dari kilang, sudah tambah spoiler seakan boleh terbang.
  Kalau dalam dunia ini otak serupa aku, tak ada peperangan.
  Kalau neraka itu betul ada, aku mohon Allah berikan ganjaran extra double kepada mereka yang memperkenalkan aksesori tambahan kepda manusia,
  Ya Allah, aku masih memohon.

 44. PenCinTa KeBeNaRan says:

  Seperti aku pernah bertegas..bahawasanya..keterbatas Otak manusia Ada Limitasi nya..Yang akan menuntun otak supaya ia benar benar berjalan betul..Di beri satu Panduan..Apa yang Aku gunakan isttilah GUIDELINE.yang di uus oleh ALLAH buat manusia..melalui Rasul nya..

  Apa Bisa DoaorgKapir menukuni dan mengambil barang sedikit dari panduan itu sebagai Pelengkap Pada OTAK kita yang terbatas itu/

  Syrga Dan Neraka adalah satu kepercahayaan yang di Imani oelh semua Muslim..Di Harap DoaOrgKapir..jangan cuba mempersenda sendakan hal ini..Dengan Ungkapam yang berbau Satu Andaian…..

  Apa Bisa Ngerti>>>????

 45. OrgKapirDoa says:

  Ngerti dong..kita tutup perbahasan kita, beri peluang kepada mereka yang nak bincang fasal Jihad Fisabilillah…jihad yang tidak sedikit pun mengganggu tidur pentadbiran Bangkok, sebaliknya menyusahkan kehidupan orang Melayu Patani itu sendiri..

 46. PenCinTa KeBeNaRan says:

  Ya..OrgKapirDoa.

  Kita bagi laluan untuk sisi pebincangan Jihad fisabilillah Di Patani..

  Saya Jadi Amat kesian dan bersimpati..pada petugas Keamanan Siam di lapangan..Yang Punya Boss seperti yang di sebutkan DOaOrgKapir… keenakan tidur Di BKK…sedang Bawahan nya…bermadi Darah…kekadang mayat nya tak berkepala…waduh..sampai buat saya rasa seram..Kalau Punya Boss Sebegini..alamat nya…Moral bawahan jadi kerdil sekali..Time makan ..makan tak kenyang,,di taburi..periuk api yang meletup..Time tidur..tak dapat pejamkan mata..di bayangi Trauma ngeri semalam….

  Aduh….Salah dan Dosa apa yang sampai sekarang blom terungkap jawaban nya???…

  Tak Kan Ku Maaf Dosa Ini.Sial Layari..

  http://thailand.ahrchk.net/takbai/

  http://sampahseni.blogspot.com/

  http://www.thainewyork.com/find-1282.html

  //…../////!!!!!!!!

  Selamt tidur lena ..pejabat Tinggi di BKKK dalam buaiyan mimipi ngeri anak buah mu..

 47. OrgKapirDoa says:

  PencintaKebenaran, provokasi penjihat tidak menjadi..
  Seluruh penduduk Thailand tetap mencintai semua rakyat Patani sebagai rakan senegara, tiada perasaan benci.
  Provokasi membunuh guru sekolah, membakar kuil, membunuh sami tidak berjaya menyuruh perbalahan kaum, sebab orang Thailand menganggap perbuatan itu bukan perbuatan Melayu Patani keseluruhan, tapi perbuatan “beberapa ekor” sahaja..

 48. Hamba Allah says:

  Salam buat pecinta kebenaran dan kebebasan..!
  Mungkin ada yang sudah terbaca tulisan ZULKIFLEE BAKAR dalam utusan Malaysia muka 10 tgl. 7 Sep. 09 yang bertajuk : Ramadan tercemar di selatan Thailand.
  Kalau ada yg. sudah terbaca tentu rasanya heran,panik dan terkejut, kerana suatu tulisan yang tak berlandas kepada data dan fakta serta terpesong jauh dari rialiti yang sebenar. Saya tak tahu dari manakah Sdr. Zulkiflee mendapat sumber berita tersebut, sebaiknya bagi seorang penulis atau jurnalis yang profesional pasti lebih berhati-hati dalam menulis dan mengeluarkan pendapat untuk dipaparkan kepada khalayak ramai, sebab kalau tulisan kita itu tidak bermutu dan tidak berdasarkan kepada faktor objektif mengakibatkan orang tidak akan percaya terhadap tulisan kita bahkan dianggap sebagai penulis kampungan hanya sekadar mencari makan di atas kertas. Atau pun mungkin Sdr. Zulkiflee mempunyai maksud dan tujuan tertentu dalam tulisan tersebut, entahlah…
  Sdr. Zulkiflee..! Mungkin saudara terburu-buru menulis terhadap peristiwa letupan bom di Patani dan Yala pada hari Khamis dan Jumat yang lalu seperti dalam tulisan saudara tersebut, mungkin semua orang sudah tahu bahwa serangan car bom itu berlaku di kedai makan orang Siam Bhuda tempat askar dan polis Siam suka pergi makan bukan tempat orang islam, dan yang mati itu adalah askar yang sakit juga kebanyakan terdiri dari askar, polis dan kaki tangan kerajaan Siam dan kereta yang terbakar itu juga adalah kereta askar siam, memang ada rakyat biasa yang terken serpihan bom tersebut tapi bukan berarti rakyat biasa sebagai sasaran serangan para pejuang.
  Dan ada rakyat yang mati ditembak secara misteri, tapi penimbaknya jangan gaduh menuduh pejuang yang bertindak, pada minggu yang lalu tok imam Berahok Pujud bersama anaknya ditembok mati di depan kem askar dipinggir kota Patani semua orang tahu siapa penimbaknya, kita tahu peristiwa pembantaian umat islam dalam Masjid Kampung Air Tempayang Choh Eron baru-baru ini, setelah berlaku peristiwa tersebut kerajaan Siam menyebarkan berita dan melepaskan issu kata pejuang lah yang membunuh orang islam yang sedang sembahyang, tapi sekarang telah terbukti bahwa pembunuhnya adalah terdiri dari askar upahan dan puak Siam Bhuda tempatan. Demikian juga berlakunya pembakaran sekolah, kerajaan Siam juga menuduh pejuang yang membakar, tapi sekarang telah terbukti bahwa yang membakar itu kebanyakannya adalah askar upahan Siam bekerja sama dengan pemborong untuk mendapat wang projek baru. Ini semuanya adalah rialiti yang berlaku di Patani sekarang.
  Saudara..! Mungkin pejuang dan orang Patani yang sedang berjihad mempunyai i’tikad yang berbeza dengan sudara, sebab bagi mereka yang sedang berjuang di Patani berkeyakinan bahwa jihad di Patani adalah merupakan fardhu ain dan merupakan suatu ibadah yang besar, kerana perang melawan penjajah Siam itu bukan hanya sekadar untuk memerdekakan negara Patani Darussalam, tapi lebih dari itu bahwa jihad di Patani untuk menolak kemungkaran dan kebathilan terutama di bulan Ramadhan yang berkah dan mulia ini di malam hari pejuang beribadah bertarawih, bertahajjud, taqarrub ilallah dan di siang hari berjihad melawan musuh-musuh Allah. Adakah perbuatan seperti ini merupakan suatu pekerjaan yang kotor atau merupakan RAMADAN TERCEMAR bagi umat islam di Patani? sebaiknya saudara Zulkiflee tulung mendalami sedikit masalah hukum islam. (mohon maaf, bukan berarti saya menganggap sudara tidak mengerti agama hanya minta mendalami)
  Satu lagi Saudara Zulkiflee..! Saya fikir, saudara seorang intelekcual tentu sekali mengenal pasti permasalahan yang bergolak dinusantara ini, kalau boleh saya minta tulung jangan gunakan istila PEMISAH carilah istilah lain yang sedap didengar sedikit, sebab pejuang Patani bukan pemisah tapi perjuangan untuk menuntut kemerdekaan seperti yang saudara sudah tahu lah.
  Terima kasih, SELAMAT MENYAMBUT IDUL FITRI, MAAF ZAHIR BATIN.

 49. Waduh says:

  Kepada Manager UTUSAN MALAYSIA
  Kalu boleh tulung jangan muatkan tulisan/artikel ZULKIFLEE BAKAR kedalam surat kabar Utusan Malaysia sebab akan merusakan imeg surat kabar Utusan Malaysia nanti tak banyak orang beli lah. Tulisannya banyak berbohong.

 50. OrgKapirDoa says:

  Zulkiflee Bakar dan beberapa rakan wartawan yang lain pernah diundang secara hormatnya ke kampung tanjong lima, narathiwat oleh puak tertentu untuk menyaksikan drama pembantaian askar siam terhadap penduduk melayu pada September 2005. Saya katakan mereka diundang secara terhormat sebab diterbangkan dengan helikopter dari kelantan ke tanjong lima.
  Tapi Allah maha kaya, Zul dan rombongan wartawan lain tidak dipersembahkan dengan darama Askar Thai bantai penduduk melayu, sebaliknya mereka dipersembahkan oleh drama lain di saat akhir iaitu drama puak bajingan bantai siksa sampai mati dua orang askar marin Thai dalam tadika surau kampung tersebut.
  Mungkin ini tidak dapat diterima oleh otak Zulkiflee yang merupakan orang Malaysia yang ada tamadun, di Malaysia, bunuh penyamun pun satu kesalahan, tapi di Narathiwat boleh bunuh penjawat awam, menunjukkan tamadun orang di sini masih bawah par..
  Pencari kebenaran, dah jumpa kebenaran ke?

 51. sandusdawood says:

  Zulkiflee bakar nama yg akan terpahat dlm sejarah per
  juangan rakyat melayu islam patani,sebagai seorang war
  tawan yg tidak profisional ,jauh dari mempunyai panda
  ngan yg mendalam, sepatut nya sebagai wartawan yang menulis rencana sekurang2 mempunyai kefahaman yg mend
  alam terhadap apa yg telah berlaku dan sedang berlaku
  di patani dari segi sejarah patani,mengapa berlaku pep
  erangan?, mengapa orang2 patani tidak serik2 mngangkat
  senjata?semenjak berpuloh2 tahun dari jenarasi kejena
  si, orang2 patani berdepan dgn penjajah yg tidak bertamadun, berdepan dgn gulungan yg ingin mmembasmi
  identiti bangsa,dari bahasa ,budaya, sosial,juga ber
  depan usha jahat memperlekehkan agama islam dgn meleta
  kkan agama islam ketarap agama (amalibadat)sahaja .mereka sedaya upaya cuba mengusung intipati islam sebagai agama the way of life.
  saudara zul tahu ke tidak? bahwa penduduk setul dan sebahagian dari sengora telah hilang budaya, bahasa di sebabkan penjajahan yg sentiasa memerangi budaya islam melayu, apakah saudara tidak merasa kecintaan terhadap bahasa sendiri,adakah saudara rela penjajah British kembali menjajah malaysia,saya rasa jawapan nya tidak apa lagi, sehingga perkungsian kuasa secara adil dgn bangsa2 lain di malaysia ,saudara tidak setuju.
  maka hentikanlah pembelaan budoh saudara terhadap pen
  jajah siam yg berniat jahat terhadap kita orang2 melayu islam, tahukah saudara bahwa siam sampai seka
  rang meratapi kehilangan kedah,kelantan ,teranganu
  yg masih tertanam dlm setiap minda mereka bahwa tanah
  melayu milik mereka. tahukah saudara bahwa sasaran pen
  gebom adalah restoran yg berniaga di siang hari yg di
  penuhi oleh askar2 dan polis2 siam selain orang2 melayu pencacai siam yg tidak berpuasa. adakah saudara
  ada keinginan utk menikmati hidangan siang hari sila
  kunjungan restoran2 seperti itu di patani dan salah
  haribulan boleh menerima hadiah raya dari rakyat patani….

 52. Hantu Raya says:

  Memang orang Naratiwat tidak ada tamadun seperti yang dikatakan oleh OrgKapir, sebab tulah kerja puak Naratiwat adalah bunuh Siam dan kerat kepala orang kapir.

 53. Org. Islam says:

  Awas orang kafir nanti kepala awak hilang…heeeeee

 54. OrgKapirDoa says:

  Hantu Raya dan Org. Islam, adakah kalian mahu aku berundur dari perbincangan ini? Katakan saja, dan aku akan berundur. Aku masih sayangkan kepala aku.

 55. Ayah says:

  Tahniah kapada anak-anan sakalian yang telah berjaya memasang bom hingga membunoh ramai kafir harebi siam laknatullah.
  Walaubagaimana pun, ayah ingin memaklumkan bahawa ganjaran air ketum tidak dapat diberikan pada ketika ini memandangkan dana yang disumbang oleh Pak Arab terpaksa ayah gunakan untuk keperluan peribadi dulu iaitu membeli baju raya kepada anak-anak ayah dari tiga bini manakala bini keempat ayah yang berusia 19 tahun itu pula sedang bunting sulong dan memerlukan pakaian ibu mengandung fesyen terkini.
  Sambil itu ayah juga mendapati komputer yang ayah guna sekarang yang baru ayah beli tahun lepas agak ketinggalan, jadi ayah sedang mendapat quatation dari pembekal untuk mendapat yang terbaru, yang lebih laju bagi memudahkan ayah download gambar-gambar yang ayah gemari guna untuk charge bateri..maklumlah usia ayah dah lanjut, bini pula empat..faham-fahamlah..
  Sekian, dari ayah di seberang laut.

 56. Anak-anak says:

  Kalau sudah lapar daun ketong, Kepala Ayahhhhh pun kami putung, hati-hati Ayahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.

  Dari : Anak-anakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk.

 57. Hamba Allah says:

  Saya yakin bahwa Sdr. Hantu Raya dan Org.Islam tidak bermaksud supaya saudara berundur dari perbincangan ini tapi marilah kita berbincang hal-hal yang lebih rialiti dan rasional, semoga ada manfaatnya untuk pembaca-pembaca yang menjenguk blog ini. Trima kasih.

 58. PenCinTa KeBeNaRan says:

  Penjajahan Adalah suatu Criminal..Di Bilang Tak Bertamaddun.Melanggar Peraturan Hidup rukun nDamai.

  Perampasan Hak juga sama

  Perampokan Kekayaan Orang..juga sama

  Semua itu di bilang Bajingan,Maling,Penjenayah,keparat.

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Siam KaPir = Menjajah negara Patani Darussalam .Merampas Hak Pertuan Umat Islam melayu patoni..Merampok kekayaan Bumi Patoni..

  Jadi Jelas di sini siapa Bajingan?? Siapa Maling ? Siapa Pengganas.??

  ====================
  Tak Hairan kalau Kepala kepala Penjawat Umum. kepala Pegawai Awam.kepala Seldadu penjajah..Itu Di namakan kepala Bajingan..kepala Keparat..Kepala pengganas…

  Sampai sekarang Apa DoaorgKapir Ada statistik dah berapa kepala di penggal Oleh Pejuang ???

  .Kamu Bisa Saja Di Webborad ini,asal saja Kita bertamaddun dalam pembicaraan.

  Kata Ahli dan Pakar Sosialogi..

  Antara Action dan Re-Action selalu ada pada scala yang seirama.

 59. Cucu Abah says:

  Ohhh… Saya baru faham,
  Bajingan, maling, keparat yang tak bertamadun itu adalah penjajah, perampas hak orang, tukang fitnah dan mumkin juga kuncu-kuncu di belakang bajingan.

  Terima kasih PecintaKebenaran yang telah memberi penjelasan, semoga yang masih bajingan dapat memahami.

 60. Aku kata yang bunuh 2 orang askar marin itu adalah bajingan maka kamu pula melenting kerana memikir bahawa aku menggelar pejuang itu bajingan sedangkan yang membunuh marin itu tidak diketahui siapa..adakah kamu mengakui bahawa pejuang yang melakukannya?
  Orang Patani memang mudah percaya, mudah diperalatkan, dari dulu, kini dan selamanya.

 61. PenCinTa KeBeNaRan says:

  Buat DoaKapirKaput.

  Aku Rasakan kamu Udah Ngerti Dan Akur dengan Fakta dan realiti .Apa sebenar nya Duduk Perkara..

  Jadi ..Sebagai Seorang yang bertamaddun..Apa Langkah seterus nya Yang bisa di ambil pakai untuk mencari penyelesain Yang Juga Harus Di timbangi dengan perkara yang BENAR dan Di Terimapakai Oleh ketamadunan Manusia..

  1.Lihat kasus Timor leste

  http://ms.wikipedia.org/wiki/Timor_Leste

  2.Lihat Kasus Kosovo.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Kosovo

  Apa bisa Hal sedemikian berlaku Di Bumi Bertuah ,Fatoni Darussalam..Serambi Mkkah..

  Dengan demikian,,terpeliharalah kehormatan manusia..TerHidar lah dari Bajing Bajingan..
  Maka Dengan Demikian Kita Hidup Aman dan Damai di Atasa Asas. Menghormati harkat dan Martabat Manusiawi.

  Aku Sentiasa Mengharap Kedamaian Yang Adil.

 62. TanamDokong says:

  hoi..siapa kata siam rampas hok kita?..pokok dokong itu masik milik aku..aku jual buahnya, pitih dapat pada aku..tanah atas nama aku, aku jual, pitihnya dapat aku…
  bodoh..bila siam rampas?
  Yang buat kacau memang bajingan. Mereka gila kuasa tapi tak mampu berkuasa. Nak masuk pilihanraya, mereka tak ada penyokong.
  Berhentilah guna “rakyat patani” mewakili apa-apa tindakan bajingan mereka. Mereka ada 2-3 ekor saja, bukan mewakili seluroh orang patani.
  Kecik-kecik tak nak mampos, dah tua bangka menyusahkan orang..dasar bajingan..

 63. Kuk says:

  Hahahaaaaaaaaaaa
  Si Dokong, yang bodoh dan bengong macam kau juga di panggil Bajingannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.

 64. Ngoh says:

  Wahai Saudara-saudara pembaca sekalian,
  Salah satu sebab Negara Patani tidak merdeka dan dijajah sampai sekarang adalah kerana adanya manusia dayus berjiwa hamba seperti si TANAM DOKONG inilah. dan mungkin nenek muyangnya lah yang menggadai negeri ini.

 65. SheikhPasai says:

  Patani milik Melayu? ini tak betul..tak betul..masa aku mari sini beberapa ratus tahun dulu kat ada siam makan babi saja. Melayu adalah pendatang dari lain.
  Masa tu raja kat sini pun siam makan babi juga. Syukur alhamdulillah dengan takdir Allah maha kuasa raja ni kena sakit kudis buta lalu minta tolong aku ubatkan. Aku kata buleh ubat, tapi kena potong kote dulu. Dia pun setuju. Lepas tu dia pun jadi islamlah..jadi islam tak semestinya melayu. Melayu datang dari tempat lain, bukan asal sini.
  Sekian, harap maklum.

 66. TokFakir says:

  Saya tak sangka bahwa masih ada warisan Abu Jahal seperti Si Dokong yang menghina orang yang berjihad. Inilah diantara jenis-jenis manusia yang dilaknat oleh Allah, kerana bukan hanya sekadar pengkhianat Bangsa tapi juga sebagai munafiq yang menghina orang yang sedang berjihad untuk menegak agama Allah.
  Kalau Kau Dokong sebagai orang Islam bertaubatlah, dan kalau Kau bukan islam bersiap-siaplah untuk ke neraka jahannam.

 67. WaliSongo says:

  ShekhPasir PALSU
  kalau U tu masih bodoh tak paham sejarah tak paham politik
  duduk diam-diamlah,
  Orang Patani duk lawan Siam ni kerana Siam tu jajah, rampas negeri Patani,
  Aku yakin Kau tu bukan orang Patani, mungkin Kau Siam sebab Kau cakap macam tu.

 68. sandusdawood says:

  Kepada sesiapa yg masih sangsi lagi tentang hak ketuanan melayu patani diatas bumi patani di harap
  belajar dan membaca rujukan2 antarabangsa, jangan hanya baca buku penjajah siam sahaja sebagai rujukan
  dan maslihat siam sangat besar terhadap kekayaan bumi
  dan dasar laut patani ,bukti nya siam dgn malaysia telah merumpak gas dan petrol dgn kerjasama malaysia
  sejak tahun 2004 lagi.sila rujuk laman web http://www.kickdefella .semuga tuhan membuka hati saudara2 setelah mengetahwi bahwa siam bukan saja2 suka mati
  di patani sia2 sahaja.malah mereka mendapat keuntungan besar dgn menjajah patani.dan mereka tidak
  akan melepas patani dgn mudah.kerana yg mati tiap2 hari itu adalah tentera yg tidak bernilai bagi siam.
  dan utk melumpuhkan siam hanya dgn memukul sasaran ekonomi sahaja.harap pejuang2 mencari jalan dgn izin
  allah siam akan tunduk setelah ekonomi mereka dalam
  bahaya.

 69. PenCinTa KeBeNaRan says:

  Merujuk Pada Keratan DoaOrgKapir

  “Orang Patani memang Mudah Percaya,Mudah Di Peralatkan,dari dulu,kini dan selamanya”

  ??????????????????????????????????????????????

  sekilas mengimbas pernyataan ini,,aku turut tersentak..nak kata marah pon ada sikit sikit..nak kata akur pon,,ada juga..jadi bercampur campur perasaan..

  Apakah Betul sifat dan tabiat Orang Patani mudah percaya????

  kita lihat dlam blog ini..Di Antara nya..Penanam DOKONG..mungkin di jumlahkan dalam dalam type Manusia yang mudah percaya pada tipu daya Si Kapir Siam Bajingan..Mungkin bayak lagi kot..Yang Tak celik celik..yang masih gelap fakta,

  Sebagaimana Aku pernah nyatakan disini..

  ” Kita Boleh menipu sesetengah Manusia buat seketika waktu saja,,Yang Pasti nya,Kita tidak Dapat menipu semua manusia buat selama lama nya..”

  Kebangkitan Umat Islam Melayu Patoni kali ini..menandakan satu perubahan di segi cara berfikir,Satu anjakan Paradiqma.(Tak Mudah lagi percaya Tipu Helah Si Bajingan Siam Kapir Laknatullah..)

  =Apa DoaOrgKapir…boleh rasain hal sedemikian…???

  Dambakan KeDamaian Yang Berdiri Di Atas Paksi KeAdilan Dan Persamaan Harkat Dan Martabat kemanusiaan.”

  Mohon Pencerahan Dari Semua….

 70. RajaSIAM says:

  Beta tak pahe basa malalu maluya, jadi beta tak tau apa yg demo dok tulih..beta pahe basa siyae saja..dalam blog basa siyae tak pernah beta nampak ada rungutan tentangan susah senae orang malayu paktai, semuanya muji belako.
  Beta terkejut campur terperanjat bila penterjemah beta kata ada rungutan kata siaye lakenatulah rampas patani dari melayu.
  Ini macae susahlah kalu tak mau berterus terang..dalam basa jawi ghoyat lain, dalam basa siyae ghoyat lain..apakah sifat melayu macae ini, tangan kanae tadah minta-minta, tangae kiri pegang keris mau tikam..
  atau pun yang rungut dalam basa malaisia ini bukan rakyat beta tapi orang luar belako..\

  ini sekerat lagu kebangsaan Thai untuk menaikkan semangat rakyat beta..

  “Thai ni rak sangop”
  “Tae soo rop mai khlard”
  “Aekarat jak mai hai KHEK khomkhi”

  Sekian perutusan dari beta.

 71. RajaMelayu says:

  ANJING SIAM ADA JUGA DATANG MENYALAK DI SINI…
  PERGI MAPUH JAUH-JAUH LAH ANJING SIAM, BAHU BUSUKKKKKKKKK.

 72. ApekLongsi says:

  RajaSiam misti blaja itu basa melyu baru boleh tau ini hati punya orang. Memang cakap depan lain, belakang lain. Dalam kidai kopi lain cakap, dalam surau lain cakap. wa olang suda lama kinai ini olang. Sikalang kita talak bili balang sama ini olang. Kalu kita suply balang kasi ini olang kita kasi haga kaw-kaw sampai dia olang mau juai pun talak laku, biar turus tutup kidai.
  Talak guna kawan sama ini olang, memang talak buleh buat kawan. Kawan sama dia olang suka pandai nasihat kita olang potong itu lanciau. Mau kasi kita olang malas sama macam dia olang, mau cuci berak itu kipala lanciau pun malas terus potong tak payah mau cuci-cuci..gilaaaa…

 73. Hikayat Patani says:

  Assalamualaikum dan Selamat Berpuasa,

  Saya telah mendapat satu peta lama NEGERA PATANI DARUSSALAM yang menunjukkan nama-nama tempat seperti kampung dan wilayah dalam bahasa MELAYU yang asal dan bukan yang telah di tukar ejaan nya atau di tukar terus kepada nama SIAM.

  Nama-nama tempat dalam PETA LAMA PATANI ini yang di lukis pada tahun 1900 – an oleh penjajah BRITISH menunjukkkan keindahan serta ketinggian (molek belako) BUDAYA serta TAMADUN MELAYU PATANI dan bukan mundur dan miskin seperti di gambarkan penjajah Siam waktu ini.

  Sebarang peta-peta lama termasuk HIKAYAT PATANI yang pernah menunjukkan kedaulatan Patani, boleh digunakan untuk menuntut kembali kedaulatan NEGARA PATANI DARUSSALAM di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague, Belanda serta PBB satu hari nanti. Insyaallah.

  Untuk melayari peta di atas sila layari http://www.nla.gov.au/nla.map-gmod59.

 74. AnakIbuPertiwi says:

  Sangat-sangat berterima kasih kepada Hikayat Patani,
  Atas petunjuk Saudara, saya telah mendapat sumber peta yang belum pernah dilihat sebelum ini, membuat hati bertambah yakin terhadap kewujudan negara Patani pada masa silam.
  Semoga Allah memberkati dan memberi kejayaan kepada perjuangan kemerdekaan Patani. Amiin.

 75. Hamba Allah says:

  Sangat-sangat berterima kasih kepada Hikayat Patani,
  Atas petunjuk Saudara, saya telah mendapat sumber peta yang belum pernah dilihat sebelum ini, membuat hati bertambah yakin terhadap kewujudan negara Patani pada masa silam.
  Semoga Allah memberkati dan memberi kejayaan kepada perjuangan kemerdekaan Patani. Amiin.

 76. Tok Mekah says:

  SURAT KEPADA PENGKERITIK PEJUANG PATANI

  Tahniah kepada semua yang telah, sedang, dan akan berjuang membebaskan Patani.Saya tak pandai berjuang cuma saya nak mengajak saudara saudari yang pandai berjuang untuk sama duduk di barisan depan.Kalau boleh buat sendiri hala tuju perjuangan mengikut kepala kita sendiri.Kalau sekadar nak komen sama lah penonton bola sepak yang lebih pandai dari pemain.Senang saja kalu kita pandai juang ,saya cadang ambil arang adap dinding dan lukis cara,susunan,dan apa2 yang boleh membebaskan Patani mengikut fikiran kita sendiri.Kita ni apa yang orang buat semua tak kena.Hak kita buat semua orang tak leh paka.Kita pula berasa cerdik tapi kita tak kabar yang kita ni bodoh.Kalau kita cerdik dan pandai ambil lah tempat barisan hadapan dalam perjuangan.Kalu saya kenal Kasturi dan kuncu2nya maka saya suruh puak ni serah tugas beri kepada pejuang2 hak betul berkelebar SEPERTI PENGKRITIK YANG TAK TERPAKA NI.

  Kalu kita anak bangsa Patani yang beriman dan beragama Islam sudah tentu kita tak tergamak nak maki cela pejuang-pejuang kita,apa tah lagi kita ni berjuang mulut di kedai kopi.Suara kita duk kritik orang lebih besar dari suara bedil Patani hak Siam rampas.

  Hamba nak ajak semua orang Patani tak usah dengar lah cakap orang yang tak kerja dalam perjuangan.Kita orang Patani sepatutnya apa yang orang buat kita sokong,apa yang tak betul kita perbetul.

  Kita orang Patani bisa sangat duk gomul sama Patani.Sepatutnya kita pakat gomul Siam.TOLONG JAWAB SOALAN hamba di bawah:

  Soalan Pertama

  Semua apa para pejuang buat tak betul? maka yang betul ikut kepala aku macam mana?

  Soalan Dua

  Aku ni sapa.Pejuang,pengkeritik atau pengkianat?

  Hambo nak tanya demo semua nak juang lagu mana?nak bedil?nak balah? atau nak macam mana?hak orang buat semua tak betul.Tunjuklah cara hak betul.Demo hak kata cara demo betul duduk depan lah.Bak po duk buat fitnah kepada pemimpin2 kita.Cara demo ORANG TAK LEH TERIMA.

 77. CucuMerekah says:

  Setuju dengan TokMekah…berhenti cakap pandai..semua pakat keluar berjuang biar cepat mampos dan orang lain yang nak idup aman boleh teruskan kehidupan secara aman..

 78. Ciklah says:

  Salam Merdeka bagi pecinta kemerdekaan Patani.
  Tahniah kepada Tok Mekah,
  Atas nama pejuang Patani sangat-sangat berterima kasih kepada sudara budiman yang ikut memberi semangat dan rangsangan untuk menyuburkan ruh jihad dalam perjuangan menentang penjajahan ini.
  Selamat Menyambut Idul Fitri Almubaraq.

 79. Tok Mekah says:

  AMANAT ROHANI KEPADA PARA PENCINTA PATANI

  Surat hamba ini kalu dibaca oleh orang Melayu Mukmin Patani harap tolong pakat sampai kepada mereka yang hatinya masih bersih.

  Wahai anak bangsa Patani ku sekalian.Kita semua dituntuk berjuang mengambil balik negara kita Patani yang dirampas dan dijajah oleh Siam.

  Sama-samalah kita bangun berjuang mengikut kadar kemampuan kita.Jangan ada anak cucu kita jadi Iblis Moden Patani.

  Di sini Tok nak cerita sifat-sifat Iblis Moden Patani:-

  1- Apa cara dan apa teknik yang orang buat semua tak betul dan tak kena belaka.

  2- Tiap-tiap hari duk hurai dan duk menentang perjuangan suci orang Patani

  3- Sanggup memfitnah,menghuduhkan,mencerca,dan membunuh sesama Islam demi nak jaga Siam laknatullah.

  4- Bekerja sama dengan siam untuk menghancurkan bangsa sendiri.

  5- Berasa sayang kepada Siam lebih dari pada sayang kepada bangsa Melayu Islam sendiri.

  6- Sudah jadi Siam.Muka melayu,tapi percakapan,perbuatan dan kedudukan macam org siam

  Wahai anak cucu Tok.Hiduplah kamu secara mulia,bercakap dan buatlah apa saja untuk Patani,gunalah saat saat hidupmu untuk Patani,biarlah mati dalam iman dan syahid.Janganlah kamu takut mengatakan benar.Sekarang bukan masa kamu untuk bersedih dengan Patani tapi sekarang adalah masa untuk kamu bekerja keras untuk Patani.

  Bulatkan niat,kuatkan tekad,kerja berhemat,langkah biar cermat,azam satu,cita-cita padu,Patani bebas makmur rakyat sejahtera aman damai.

 80. baik says:

  SYABAS PEJUAG REVOLUSI PATANI SEMUA…
  TERUS…
  MAJU…
  KAN BERJAYA…

 81. Cik Patani says:

  Sungguh dan sangat benar pesanan Tok, hanya satu jalan saja untuk nak selamat umat Patani dari segala kemungkaran YAITU dengan usaha menghancur lebur BAPAK KEMUNGKARAN SIAM LAKNATULLAH, sudah tak tahu berapa banyaknya benih-benih kemungkaran dan kebathilan yang ditabur oleh manusia durjana penjajah Siam ke atas bumi kita dan memusnahkan jati diri umat Islam Melayu Patani. Maka satu-satunya jalan untuk menyelamatkan umat dan agama islam di Patani ADALAH menghalau penjajah Siam keluar dari bumi Patani dengan segera dan dengan apa cara sekalipun sesuai dengan kemampuan kita, Insya Allah, Allah tetap akan bersama kita dan akan memberi kejayaan atas segala usaha dan cita-cita murni kita. Amiin.

 82. KakiGodam says:

  setelah diteliti IP Address, dapati para pejuang di sini ada beberapa yang berada di universiti-universiti Thai, yang selebihnya ialah pejuang dari malaysia…mantapppp…mantap…
  yang duduk kat universiti tu haraplah pulang jadi pensyarah di sekolah pondok patani…haram hukumnya mendidik anak siam jadi pandai, lagi haram makan gaji siam laknatullah…haram..haram…haram jadah..
  Asyik mendidik anak laknatullah..anak siam makin maju, anak melayu makin bongok..

 83. Anak Menara says:

  Saudara penulis,
  Saya merupakan salah seorang pembaca tetap penulisan saudara di laman web Patanikini. Sebagai pengenalan saya berasal dari Patani mendapat pendidikan di Malaysia dan sekarang bekerja di UK. Saya agak terkejut membaca tulisan saudara berkenaan tajuk “Palestin, Kerisik dan Karbala” tak lama dulu. Apa yang dapat saya simpulkan ialah cubaan mengemosikan penderitaan Umat Islam Patani dengan tragedi yang menimpa cucunda Nabi Muhammad S.A.W. iaitu Saidina Hussain yang wafat secara kejam di Karbala. Terdapat beberapa fakta yang saya ingin sanggah dalam penulisan saudara. Pertamanya ialah berkenaan Yazid Bin Muawiyah yang dikatakan memberi arahan pembunuhan terhadap Saidina Hussain. Sebenarnya kalau saudara lebih berhati-hati dalam kajian sejarah islam, orang yang membunuh Saidina Hussain ialah orang-orang Syiah dari Kufah. Mereka telah menjemput Saidina Hussain kononnya untuk member bai’ah kepada baginda tetapi mereka telah menipu dan membunuh baginda sekeluarga termasuk anak-anaknya iaitu Abu Bakar dan Umar (Ini adalah fakta yang menarik kerana tidak mungkin baginda seorang pendokong Syiah Rofidhoh kerana tak mungkin seorang Syiah Rofidhoh menamakan anak-anak mereka dengan nama Abu Bakar dan Umar kerana mereka sangat benci dengan nama-nama ini). Yang dibiarkan hidup hanyalah Ali Zainal Abidin (kerana beliau berdarah Parsi) dan beberapa yang lain. Fitnah telah tersebar luas kononnya khalifah di Damsyik iaitu Yazid yang mengarahkan pembunuhan itu. Puak2 Syiah Rofidhoh dari Kufah juga menabur fitnah anak kepada salah seorang sahabat nabi iaitu Umar bin Saad bin Abi Waqqas telah membunuh Saidina Hussain atas arahan Yazid. Setelah baginda wafat mereka menyesali perbuatan mereka lalu membunuh diri dengan terjun beramai-ramai ke dalam sungai kerana menyedari dosa mereka terlalu besar. Mereka ini digelar golongan ‘Tawwabun’. Oleh kerana menyesal tak sudah2, setiap tahun orang2 Syiah akan menyambut hari Asyura dengan melukakan diri mereka sebagai tanda penyesalan. Sebab itu sampai hari ini kita dapat lihat upacara ‘kavadi’ syirik itu. Hanya orang2 bersalah yang sanggup melakukan sedemikian rupa tetapi mereka tertipu dengan ulama2 munafiq mereka yang mengatakan ini adalah tanda cinta kepada Ahlul Bait. Ahlus Sunnah Wal Jamaah (ASWJ) juga cinta kepada kepada Ahlul Bait tetapi cara itu bukan cara memuliakan dan mencintai Ahlul Bait. Berbalik kepada umat Islam Patani. Syiar islam yang tertegak di Patani ialah syiar islam daripada sunnah Rasulullah S.A.W. Tegapnya islam di Patani hingga ke hari ini adalah kerana berkat jiwa-jiwa umat islam Patani yang berpegang teguh pada ASWJ. Sebab itu Thailand yang musyrik itu sangat2 memusuhi Patani kerana kuatnya pegangan umat islam Patani kepada tali sunnah Rasullullah S.A.W. Inilah senjata paling ampuh yang tak mungkin dirobek sesiapa pun. Sesungguhnya tiada perkaitan antara tragedi Karbala dan tragedi yang berlaku di Patani masa kini. Doktrin syiah tidak akan menjadi pegangan umat Islam Patani kerana umat Islam Patani sangat2 memahami hanya tali sunnah Rasulullah yang mampu menegakkan kebenaran. Beza akidah antara ASWJ dan Syiah umpama langit dan bumi. Apatah lagi soal2 feqah dan syariat. Akidah syiah jelas terkeluar daripada ajaran Al-Qur’an dan sunnah jika ditenung dangan akal dan dalil yang sahih. Senjata taqiyyah puak2 syiah sudah lama diketahui kerana ASWJ sudah masak dengan puak2 Rofidhah ini zaman berzaman. Saya tidak menuduh saudara sebagai syiah. Tetapi saya kecewa kerana fakta yang tidak tepat lagi salah telah menjadi bahan dalam penulisan saudara. Saya berbangga dengan saudara yang memperjuangkan nasib umat islam Patani tetapi perlu diingatkan, jangan memilih jalan perjuangan yang silap kerana yang batil tetap akan luput hanya yang benar akan ditegakkan. Hanya akidah yang benar sebenar-benarnya mampu melawan kebatilan. Apa yang saya takutkan ialah saudara telah dipertunggangkan oleh doktrin2 sesat ini. Jangan begini saudara. Saya adalah orang yang paling kecewa jika perjuangan suci ini dikotori doktrin2 puak2 Rofidhah yang nyata sesat dan menyesatkan itu. Jika jalan ini yang dipilih saudara, percayalah perjuangan ini sampai bila2 pun tak akan berjaya. Allah tak akan menolong orang2 yang mencaci sahabat2 kekasih-Nya iaitu Rosulullah S.A.W. Yang berjaya siapa? Siapa lagi kalau bukan puak Dinasti Chakri penyembah berhala itu kalau ummat islam Patani sendiri saling bercakaran. Di sini saya juga ingin menukilkan kisah kejayaan umat Islam merampas kembali kota suci Baitul Maqdis daripada musuh tradisi umat Islam iaitu Kristian sebagai pengajaran dan panduan kepada umat Islam Patani. Dua kali umat Islam dengan pertolongan Allah berjaya melakukannya iaitu melalui Saidina Umar Alkhattab dan Sultan Salahuddin Al-Ayyubi. Siapa mereka? Mereka ialah ASWJ tulen. Puak2 Rofidhah sgt2 memusuhi mereka. Sebelum Saidina Umar Alkhattab membebaskan Palestin daripada penjajahan Kristian, baginda terlebih dahulu menawan dan menumpaskan Empayar Sasanid Parsi penyembah api itu. Lalu orang2 Parsi tidak bisa lagi dapat menghalang syiar Islam memasuki daerah2 kekuasaan mereka. Ada antara mereka memeluk Islam dengan ikhlas tetapi ada juga yang masih tidak dapat merima hakikat runtuhnya empayar Parsi di tangan musuh tradisi mereka iaitu orang2 Arab. Orang2 Yahudi yang dibuang negeri dari Madinah oleh Rasulullah S.A.W. mengambil kesempatan ini bersepakat dengan orang2 Parsi untuk menghancurkan Islam dari dalam kerana untuk memerangi dari luar sudah tidak mampu lagi. Lalu mereka berpura-pura memeluk Islam tapi hakikatnya dendam kesumat mereka tidak pernah padam terhadap bangsa Arab umumnya. Mereka memusuhi Saidina Umar lalu menghantar Abu Lu’Luah untuk membunuh baginda. Sehingga hari ini kita dapat melihat puak Rofidhah ini memuja kubur Abu Lu’luah Al-Majusi itu. Semoga Allah melaknat mereka. Ketahuilah saudara, tangan2 Yahudi dan Majusi telah masuk merubah kesucian Islam di zaman khulafa arrosyidin sehingga sebahagian umat Islam berpecah. Hasrat Yahudi tercapai kerana mereka banyak menciptakan hadis-hadis palsu, mentafsirkan Al-Quran sesuka hati dan meriwayatkann fakta2 palsu dan fitnah. Lalu terbentuklah puak2 Rofidhoh yang ‘keluar’ daripada ASWJ. Yang menjadi mangsa ialah orang2 awam yang tertipu dgn ulama2 syiah yang tangan2 mereka tak jemu2 mempalsukan hadis dan mencipta ayat2 Al-Qur’an (contohnya surah Al-Wilayah). ASWJ bukan mazhab baru. ASWJ ialah pengikut sunnah Rasulullah S.A.W. dan sahabat-sahabat baginda yang sejati. ASWJ menamakan diri mereka ASWJ kerana mahu membezakan daripada golongan2 lain yang wujud begitu banyak selepas itu seperti Rofidhoh dan Khawarij. Kisah kedua ialah berkenaan Sultan Salahuddin Al-Ayyubi. Sebelum menawan kembali Baitul Maqdis, baginda telah menghapus kerajaan Syiah Fatimiah Mesir. Kenapa baginda memerangi puak2 syiah ini? Ini adalah kerana puak2 inilah yang menjadi duri dalam daging sepanjang perjuangan baginda. Hasilnya bumi Palestin dan Baitul Maqdis kembali ke tangan umat Islam. Nama Sultan Salahuddin Al-Ayyubi harum sepanjang zaman baik kawan mahupun lawan. Kesimpulan daripada komen saya ialah saudara perlu mengkaji sejarah islam yang benar sebenar benarnya sebelum menulis. Insya-Allah, Allah akan menolong kita umat Islam Patani dari belenggu penjajahan untuk mencari keredhaan di dunia dan akhirat.

 84. Anak Kuala Tabal says:

  Assalamualaikum,

  Selamat berpuasa kepada saudara / pejuang / mujahidin yang terus gigih dalam perjuangan untuk membebaskan tanahair Negara Patani Darussalam.

  Terlebih dulu saya memohon keizinan kepada seluruh rakyat Patani kerana ingin memberikan pandangan serta analisa dalam perjuangan membebaskan Patani Darusssalam dari penjajahan Siam kafir laknatullah, kerana saya sendiri tidak tinggal di Patani walaupun sesetengah dari nenek moyang saya berasal dari sana.

  Ramadan telah menuju fasa terakhir yakni fasa kemenangan, begitu jua dengan perjuangan membebaskan Negara Patani Darussalam.

  Sejak akhir-akhir ini penjajah Siam kelihatan telah hampir tumbang dalam menghadapi perjuangan rakyat Patani yang begitu gigih membebaskan tanahair hingga terpaksa meminta bantuan pihak ketiga.

  Kemenangan ini berdasarkan tindakan beberapa pihak antaranya :

  i). Pejuang / Mujahiddin

  – Tindakan pejuang yang banyak melancarkan SERANGAN HENDAP termasuk bom tepi jalan dan bom kereta (car bomb) telah menimbulkan sekatan kepada pergerakan ( mentality of siege ) dan perasaan ketakutan ( climate of fear ) semasa melakukan operasi kepada pasukan tentera Thai terutama pasukan tentera upahan (ranjer) dan lain-lain.

  – rondaan kawasan terbuka menggunakan mobiliti kos murah seperti motosikal dan lori pikup tanpa menggunakan kenderaan kalis peluru, hanya menjadikan pasukan tentera Thai sasaran mudah (sitting duck) bagi pasukan pejuang.

  – Penerusan serangan-serangan seperti ini akan memaksa tentera menggunakan kereta perisai ( armoured car ) atau kenderaan Humvee ketika melakukan operasi kerana amat bahaya membuat operasi secara terbuka, kerana ini banyak mendatangkan kemusnahan seperti sebelumnya.

  – Penggunaan kereta perisai dan humvee yang terhad bilangan serta menggunakan kos yang besar dari alat ganti dan petrol akan memaksa tentera Thai menghadkan rondaan dan operasi mereka.

  – Lama-kelamaan tentera Thai terpaksa BERUNDUR dari Patani akibat dari sekatan kepada pergerakan ( mentality of siege ) kerana terpaksa bergantung kepada kenderaan berperisai ( armoured car ) selain ketakutan, putus asa dan lemah semangat serta kos operasi yang makin meningkat seperti yang berlaku kepada tentera Amerika yang berundur dari Iraq.

  ii). Politik / Pungutan Suara.

  – setelah menemui kegagalan dari segi ketenteraan tindakan seterusnya yang akan dilakukan oleh negara Thai ialah menerima referendum yang digesa oleh Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) / United Nations. Referendum mungkin dikemukakan oleh PBB untuk diterima oleh rakyat Patani adalah :

  a. Memilih kemerdekaan penuh.
  b. Menyertai Malaysia sebagai sebuah negara merdeka.
  c. Pemerintahan autonomi dan kekal di dalam kesatuan negara Thailand.

  Pilihan yang dibuat bakal mengekalkan masa depan Patani untuk selama-lamanya melalui referendum ini. Oleh itu negara Thai akan mencuba sedaya-upaya supaya rakyat Patani memilih pemerintahan autonomi, dengan cara memindahkan rakyat dari bahagian lain ke Patani atau melakukan Siamisasi sehabis mungkin ke atas rakyat Patani supaya mereka memilih untuk kekal di dalam negara Thai.

  Tindakan negara Thai mengekalkan Satun (Setul) melalui perjanjian Anglo-Siam 1909 harus menjadi pengajaran kepada rakyat Patani. Satun yang suatu dulu merupakan negeri Melayu Islam tulin seperti mana Kedah dan Patani kini telah hilang kemelayuan dan tidak lagi mengaku MELAYU ISLAM tetapi bangga menjadi THAI MUSLIM selepas 100 tahun dijajah.

  Walaupun pada asalnya Satun hendak dimasukkan ke dalam pentadbiran Tanah Melayu ( kini Malaysia ) di saat perjanjian Anglo-Siam dimetrai, negara Thai segera memindahkan penduduk Siam dari pulau Phuket, dan berkata terdapat bilangan rakyat Siam Buddha yang besar di Satun serta harus terus kekal di dalam negara Thai.

  iii). Ekonomi / Sumber Petroleum.

  – Patani kini merupakan wilayah pengeluar petroleum dari sumber minyak dan gas di Laut China Selatan / Teluk Siam termasuk pengeluaran di kawasan bertindih dengan Malaysia.

  – Pengeluaran di JDA ( Joint Thai-Malaysia Authority ) sahaja berjumlah sekitar 50 ribu tong minyak sehari menghasilkan pendapatan 2.5 JUTA DOLLAR ( RM12.5 JUTA / 125 JUTA BHAT ) SEHARI dari harga minyak semasa 50 dollar setong.

  – Perjanjian mengeluarkan minyak di kawasan bertindih di sempadan itu mungkin satu kesilapan ( kejayaan ? ) pada zaman PM Mahathir. Dimana wakil Malaysia diketuai oleh Tengku Ahmad Rithaudeen Tengku Ismail yang merupakan bekas Menteri Pertahanan Malaysia dan juga cicit kepada raja Patani terakhir Tengku Abdul Kadir.

  – Hasil pengeluaran petroleum di luar pantai wilayah Menara ( Narathiwat ) itu mungkin menjadi sebab negara Thai enggan memberikan status pemerintahan autonomi atau merdeka kepada Patani.

  – Seluruh minyak yang dikeluarkan dari JDA disalur melalui paip ke Songkhla untuk diproses sebelum di jual kepada Malaysia dan negara Thai.

  Selamat Menyambut Hari Raya Idul Fitri. Wasalam.

 85. melayu raya says:

  perjuanga kita berpanjangan jangan terlena dengan ulitan penjajah.mendalami lah tentang ajaran semoga kita tak serah kalah.ilmu pentahuan akan menuju wawasan yg di cita2.

 86. nasriah says:

  Assalamu’alaikum

  Untuk pengetahuan semua rakyat melayu Islam Patani. Zulkiflee Bakar, bertugas dengan Utusan Melayu merupakan orang kuat UMNO. Mereka tidak suka pengajian agama wujud di pondok-pondok di Patani dan lain-lain wilayah. Bahkan, pondok-pondok di Malaysia pun mereka tak suka. Bila ramai orang mengaji pondok dan faham Islam, sudah pasti mereka tak akan sokong pejuangan nasionalisme UMNO. Mereka tidak suka orang melayu mengamalkan cara hidup Islam. Ayahnya juga orang kuat UMNO, telah bersara sebagai kakitangan Hospital Sungai Petani. Sekarang ayahnya tinggal di Sungai Petani. Jika anda ingin tahu di mana lokasi tempat tinggal ayahnya, boleh dapatkan maklumat daripada kakitangan hospital sungai petani yang lama bertugas. Bangsa melayu patani yang tinggal di malaysia boleh cari tempat tinggal Zulkiflee di KL. Bahaya anda biarkan beliau ke Patani atau mana-mana wilayah melayu di selatan. Beliau cuba memfitnah dan cuba melemahkan umat melayu islam di patani supaya tunduk kehendak siam. Jangan biarkan penulis ini menulis sesukahati dan melemahkan umat melayu islam. Anda perlu buat sesuatu yang wajar supaya beliau tidak mudah menulis lagi untuk merosakkan umat melayu patani yang inginkan cara hidup Islam dan mempunyai negara sendiri.

 87. ahmadalbab says:

  salam kepada penulis patani kini, pertama sekali saya ingin mengucapkan syabas kepada saudara kerana berlapang dada dalam menerima segala kritikan dan teguran dari pelayar2 blog saudara, sebenarnya saya amat terkejut dengan komen2 serta kritikan daripada pengunjung blog saudara, begitu meriah sekali, ada yang pro dan ada yang kontra, saya bukanlah berasal dari patani tetapi saya adalah keturunan patani baik dari sebelah bapak atau mak saya yang telah beratus tahun bermastautin ke kelantan(sebelah mak) dan johor(sebelah bapak) manakala saya sendiri dilahirkan dan dibesarkan di pahang.

  didalam mengamati komen2 dari pelayar blog saudara saya amat bersetuju dengan cadangan2 yang dikemukakan oleh anak kuala tabal dan cucu tok gajah, saya sendiri telah banyak membaca mengenai sejarah kerajaan melayu patani dan perkembangan islam di patani dan keplauan melayu, mungkin ramai yang kurang menyedari mengapa islam dipatani begitu kukuh segala peganganya, pada padangan saya perkara ini berlaku sedikit sebanyak kerana ramai keturunan ahlul bait yang masih menetap di patani dan mungkin juga ramai yang tidak tahu mereka di patani adalah dari susur galur Syed Hussein Jamadil Kubra yang telah menjadikan patani sebagai pusat penyebaran agama islam di rantau ini sebelum kerajaan melaka diwujud lagi, maka tidak hairanlah perjuangan menentang penjajahan thai/siam telah berlaku sejak ratusan tahun lagi.

  bagi saya perjuangan di patani sepatutnya tidak hanya melalui jalan diplomatik dan penentangan bersenjata semata2, bagi saya harus juga di wujudkan sayap ke3 iaitu melalui badan2 amal, sebelum saya meneruskan komen2 saya, ingin saya perjelaskan di sini bahawa saya bukan berfahaman syiah atau salafi wahabi, tetapi saya suka cara dan pendekatan yang di gunakan oleh pihak Hizbullah di Lebanon dan juga Hamas di Gaza, yang mana mereka mempunyai 3 cabang dalam pertubuhan mereka dengan memperjuangkan kebebasan mereka melalui:

  1. politik/diplomasi
  2. jihad/ketenteraan
  3. kebajikan sosial/amal

  Politik/Diplomasi
  terus menerus mendapatkan sokongan masyarakat antara bangsa dan pertubuhan sedunia seperti PBB dan OIC serta ASEAN untuk menarik pihak kerajaan Thai ke meja rundingan.

  Ketenteraan/Jihad
  memperkuatkan barisan ini dengan latihan2 ketenteraan melalui teknik perang gerila dan teknik peperangan dalam bandar yang betul bagi mengelakkan korban orang awam dan seterusnya memberikan tekanan kepada kerajaan Thai untuk kemeja rundingan.

  Kebajikan Sosial/Amal
  lakukan kerja2 amal dalam bidang pendidikan, kemahiran hidup dan juga keushawanan, hal ini adalah yang paling mustahak, para pejuang patani tidak seharusnya dilihat sebagai pengganas dan ektrimis agama atau etnik, unit amal ini penting didalam mendapatkan sokongan masyarakat patani sendiri supaya dilihat para pejuang dan petubuhan pembebasan patani mampu untuk mentadbir dan membangunkan sendiri negeri mereka.

  saya juga berharap agar pejuang2 di patani supaya bersatu dalam satu pertubuhan, ketepikanlah beberapa perbezaan yang akan mewujudkan lebih banyak perpecahan untuk bersatu, dan wujudkan satu organisasi yang betul2 kuat supaya diterima oleh masyarakat dunia malah oleh masyrakat islam patani sendiri, kita ambil iktibar mengenai apa yang berlaku di Afghanistan dan juga Palestin sehingga membawa kepada perang saudara akibat perbezaan pendapat dan bersikap fanatik terhadap sesuatu pendapat, bukankah itu sangat merugikan? bagaimana kita akan berjaya menentang siam sedangkan kita sendiri berpecah? saya tak nafikan tali baru dan pembelot2 ni sememangnya layak dihapuskan tetapi elakkanlah perpecahan sesama para pejuang.

 88. ahmadalbab says:

  di sini juga suka saya menambah, sekiranya dapat:

  1. Kemerdekaan penuh dari Thai
  2. bergabung dengan Malaysia….

  Autonomi adalah jalan terakhir………..

 89. Mukhlis says:

  Saya setuju dengan pandangan ahmadalbab. Berikut ini sedikit penambahan dari saya, iaitu: Tiga perkara yang di sarankan saudara, saya rasa pejuang-pejuang Patani sudah lakukan sekarang ini cuma belum samapai ke tahap yang memuaskan kecuali jihad/ketenteraan (gerakan bersenjata)sudah boleh diangkat ibu jari, tentang diplomasi pula bagi saya sudah nampak usaha berani dan menarik telah berlaku, contohnya apabila cadangan PM Malaysia supaya diberi satu bentuk pemerintahan autonomi kepada Patani, dengan pantas saudara Kasturi dari PULO menyahut inisiatif ini dengan bersedia untuk berunding dengan kerajaan Thai tanpa syarat tapi mestilah ada orang tengah (dan orang tengah bagi saya OIC, Malaysia dan pertubuhan antarabangsa yang berwibawa), walhal PULO berjuang untuk kemerdekaan (mengikut Penjelasannya), maka yang saya faham maksudnya perundingan boleh dilakukan tidak ada salahnya dan itulah yang terbaik, tentang apa bentuk kerajaan yang akan dipersetujui terpulanglah kepada persetujuan bersama nanti, dan yang menarik juga disini mesti ada persiapan yang cukup oleh Pulo erbuat demikian, cuma yang saya masih tanda tanya apa pandangan gerakan pembebasan lain, apa pandangan mereka? walau bagaimanapun saya mengharapkan gerakan BRN dan BINP (sebagaimana yang di sebut dalam kenyataan tersebut dan gerakan lain saya tak tahu)sudah memberi isyarat setuju kepadanya, kalau tidak mesti ada respon mereka sehingga hari ini bekum ada. Kalau boleh Saudara Kasturi atau orang-orangnya dapat memberi penjelasan kepada kita.
  Perkara yang akhir sekali ialah tentang penyatuan gerakan Pembebasan, bagi saya ia sukar dilakukan, perkara berpuak-puak ini berlaku di mana-mana di Patani, di Malaysia… di seluruh dunia, tapi yang saya harapkan mereka boleh mengemukan pandangan bersama itu dah cukup tak payah nak kejar yang hampir mustahil dilakukan, setiap kumpulan ada pendirian masing-masing, ada selera masing-masing, kecuali kalau Malaysia dan OIC memaksa mereka berbuat demikian, itu satu kemungkinan boleh disatukan sebahagian mereka tapi bukan semua. WalLahu Aalam.

 90. Hardy Amat says:

  Negeri melayu mana, yang hampir terhapusnya identiti dirinya?. saya terkejut juga mendengar perkara ini. ini sangat merbahaya jika benar.

 91. Hardy Amat says:

  Teruskan perjuangan walau dengan apa saja sekalipun asal tidak berlaku syirik kepada ALLAH.

  Lakukan serangan kepada si kafir dari luar dan dalam. seperti virus yang kecil dan halus dapat memusnahkan gajah yang besar. atau seperti harimau mengendap mangsa, atau seperti angin beracun yang menyerap masuk ke salur darah mangsanya.

  Musnahkan kekuatan ekonominya, musnahkan kesepakatan mereka, biar mereka kucar kacir seperti kelompok lembu yang dikejar singa.

 92. nasriah says:

  السلام عليكم .. Selamat menyambut Idul Adha untuk saudara seagama dan sebangsa. Dengan menghayati semangat pengorbanana Nabi Ibrahim, Nabi Ismail dan Siti Hajar, marilah kita tingkatkan pengorbanan kita demi mempertahankan maruah bangsa dan agama kita yang ditindas oleh musuh Allah puak kuffar dan munafiqun. Untuk pengetahuan saudara seagama. Hati-hati dengan penulisan dan komen Sdr Zulkifli Abu Bakar seorang orang kuat Utusan Malaysia. Beliau merupakan nasionalis melayu UMNO yang pemikirannya anak didik barat. Belau sangat anti wujudnya pengajian pondok. Beliau juga beranggapan pelajar pondok adalah pengganas sebab kebanyakkan pelajar pondok yang keluar tidak akan menyokong perjuangan UMNO. Zulkifli Abu Bakar berasal dari Sungai Patani Kedah dan tinggal sekarang ini di Kuala Lumpur. Ayahnya pesara kakitangan Hospital Sungai Petani. Saya merupakan kawan baik ayahnya sekadar berjiran tidak lebih daripada itu. Ayahnya seorang kuat UMNO Sungai Petani dan tidak lagi mempunyai apa-apa jawatan dalam parti politik disebabkan sudah tua. Tapi semangat keUMNOan masih kuat. Sekali lagi saya minta para pembaca ruangan ini berhati-hati dengan penulisan Zulkifli Abu Bakar yang akan meracuni pemikiran kita.

 93. ABDULLAH says:

  PM THAILAND MELATAH BELI SENJATA SEBANYAK 2.8 BILLION BHAT BAGI MENGHADAPI KEBANGKITAN BANGSA MELAYU PATANI.

  Bismillahhirrahmanirrahim…….

  Kebangkitan Bangsa Melayu Patani kearah menghalau semua saki-baki etnik Siam Kafir atau Thai dari Tanahair sendiri adalah merupakan sebuah kebangkitan Revolusi Rakyat di luar jangkaan pihak musuh sendiri. Pada peringkat awal, tentera Thai sungguh angkuh. Mereka merasakan anggota tentera mereka sungguh kuat. Maklumlah, dengan berbekalkan senjata automatic yang sungguh canggih dan sofisticated. Mereka ingat boleh meratah orang-orang kampong yang lemah ini dengan mudah.

  Ingat, tuhan maha berkuasa. Perancangan Allah SWT adalah lebih bijak dari perancangan manusia. Ini telah pun dibuktikan oleh orang-orang kampong sendiri. Mereka mampu membuat kejutan kepada kerajaan pusat di Bangkok. Kerajaan Thailand amat terkejut dengan semangat juang yang ditampilkan oleh Pejuang-pejuang Kemerdekaan Melayu Patani.

  Bayangkanlah, Kerajaan THAILAND di bawah pimpinan PM yang tamak kuasa itu telah memperuntuk sebanyak 2.8 billion Bhat semata-mata untuk membeli 7 buah helicopter gempur tercanggih buatan Amerika dan sebanyak 24,439 raifel/mesin-gun tercanggih yang akan dihantar ske negeri Melayu Patani Darussalam (Selatan Thailand). Untuk apa? Nak bunuh binatang atau nak bunuh kambing?

  Sudah berapa banyak duit cukai tanah/ pendapatan rakyat nak diguna semata-mata untuk bunuh manusia tidak berdosa? Apakah tujuan semata-mata nak bunuh Orang Melayu Patani? Cerdik ke jenis pemimpin Thai macam ni? Kalau begitu, maka jelaslah kini bahawa pemimpin Thai macam ni adalah musuh kita dan musuh agama Allah !!!

  Apa lagi? Ini adalah satu peruntukan segera yang berbaur perkauman diluluskan oleh kabinet syaitan, kerajaan Thailand. Keputusan ini diambil setelah darjah atau tahap kebangkitan dan penentangan yang amat kuat telah dihadapi oleh anggota tentera Thai sendiri di Wilayah Melayu Patani ini. Kini, barulah mereka sedar bahawa Orang Melayu Patani sebenarnya sungguh istimewa dan unik. Mereka mempunyai kekuatan tersendiri yang tidak dimiliki oleh askar-askar Thai.

  Sebelum kejadian tentera Thai membunuh orang awam Patani di Tak Bai, semua PM Thai selalu memperlekeh keupayaan dan potensi bangsa Melayu Patani untuk bangkit. Kini, apa dah jadi, bagaikan melatah-terkejut, wang rakyat sebanyak 2.8 Billion BHAT itu sanggup dibelanjakan semata-mata bagi menghadapi kebangkitan Bangsa Melayu Patani. Manusia jenis Siam Kafir ini sanggup membunuh orang awam asalkan dari dari etnik ‘Melayu Islam’. Walaupun orang Melayu Patani tidak terlibat dalam apa-apa perlakuan jenayah atau kesalahan pun.

  Yang peliknya, kenapa kebanyakan Pemimpin Thai ini sangat takut kepada orang-orang yang berilmu, beriman dan bertaqwa kepada Allah SWT. Lagi pelik, mereka sangat takut kepada orang-orang Melayu yang berkelulusan institusi pengajian tinggi atau lulusan universiti, baik-baik, berilmu pengetahuan dan mempunyai kepintaran akal fikiran yang tinggi. Kenapa sangat mereka mencurigai orang yang berilmu dan memiliki fikrah sebegini? Dengki sangat ke dengan kelebihan orang-orang Melayu kita?

  Apakah yang tak kenanya? Rakyat Melayu Patani lebih berhak ke atas tanah-air mereka dari diceroboh. Askar Siam memang ganas. Mereka adalah pengganas sebenar di kampong-kampong Melayu.

  Siam adalah satu species yang sungguh licik. Hobi mereka suka menuduh orang-orang kampong Melayu sebagai pengganas. Sebenarnya, merekalah yang lebih ganas. Mereka lebih lapar darah manusia. Semua orang kampong tahu. Semua orang kampong takut dengan keganasan tentera Siam. Waktu malam lagi takut. Buktinya, operasi sulit tentera Siam yang bertopeng hitam-legam yang dipanggil THAI NIGHT BLACK NINJA !!

  Bayangkanlah, dimana logiknya dalam keputusan kabinet untuk membeli 7 buah helicopter canggih jenis gempur ini? Adakah ianya bertujuan untuk berhadapan dengan pejuang kemerdekaan Patani kita? Yang mana Siam cukup tahu para pejuang kemerdekaan Patani kita bukan lagi beroperasi dan bergerak di jajaran bukit atau hutan rimba, bahkah mereka adalah orang kampong biasa yang berkeliaran dimerata pelusuk bumi Patani.

  Secara simboliknya, semua orang awam adalah para pejuang kemerdekaan Bangsa Melayu Patani yang setia kepada tanah-air mereka. Mereka akan menjadi musuh kepada puak tentera Kafir Siam yang berada didepan batang hidung sendiri. Sebaliknya, soldadu Thai pulak bagaikan diperbodoh oleh orang-orang kampong. Saya yakin, askar Siam akan gagal dengan pertolongan Allah. Berambuslah askar Siam dari wilayah-wilayah Melayu ini !!!!

  Apakah dengan menggunakan helicopter jenis gempur ini akan memberi keberkesanan dalam kes kebangkitan umat dan Bangsa Melayu Patani? Persoalannya, siapa yang PM Thai hendak gempurkan dengan helicopter dan senjata secanggih ini? Atau sekadar cuba nak tunjuk aksi gagah dan nampak jantan didepan mata orang-orang kampong di Negeri Patani atau mereka ini sudah pun hilang pertimbangan dan akan guna helicopter ini terhadap orang-orang Melayu Patani tanpa mengira keadaan dan situasi? Bukankah ini kerja orang bodoh.

  Walau apa pun perancangan PM Siam, adalah lebih baik baginya memperuntukan wang sebanyak itu bagi membangun dan membina masyarakat Siamnya sendiri yang terlalu ramai melarat khasnya dikawasan wilayah utara dan timur utara,Thailand. Bagi Wilayah Melayu Patani sendiri, peruntukan peluru-peluru hidup buatan Amerika kini sudah pun terlalu banyak dan mereka sudah cukup kekenyangan dengan bantuan peluru. Tindakan PM Thai ini adalah sesuatu yang tidak berperikemaknusian yang datangnnya dari sebuah kerajaan yang zalim terhadap bangsa Melayu Patani. Semua PM Thailand juga adalah perkauman dan sangat anti-Melayu dan Islam.

  Pasal nak bagi bantuan disegi menaik taraf hidup dan pendidikan Orang Melayu, minta maaflah nak cakap. Apakah jenis PM Thai yang gemar tunjuk kekuatan dan berperang ini sanggup nak tolong majukan Bangsa Melayu? Sejarah telah membuktikan segala-galanya. Siam Kafir adalah musuh Bangsa Melayu yang nyata semenjak beratus-ratus tahun. Apakah logik jenis PM Siam macam ini nak tolong orang Melayu? Apakah semata-mata kononya nak tunjuk keikhlasan serta cintakan kedamaian kepada Indonesia dan Malaysia? Semuanya putar-belit dan semuanya bohong !!!

  Kepada PM Siam, kami nasihatkan kembalilah merujuk Sejarah Empayar Kesultanan Melayu dan Sejarah Nusantara Melayu yang lebih hebat dari Thai. Ingat, gelombang darah tidak perlu dihabiskan dalam peperangan yang tidak menguntung Bangsa Siam pun. Malah boleh merosakkan iklim pelaburan asing dan ekonomi Thailand sendiri. Percayalah, tentera Thai tidak akan dapat menjamin/gurentee keamanan yang berkekalan di bumi Patani Darussalam. Kehadiran tentera Thai hanyalah buat tambah penyakit yang sudah sakit. Walau apa cara sekalipun, propaganda yang di jalankan oleh pihak berkuasa Thai kini, dunia akan tetap kenal Thailand adalah sebuah kuasa Barbarian Moden yang amat kejam, brutal dan ganas terhadap bangsa Melayu Patani. Lebih ganas dari Yahudi atau Israel terhadap umat Palestine.

  Dunia sudah mula bersimpati dengan nasib bangsa Melayu Patani. Ekoran dari peristiwa pembunuhan kejam di dalam Masjid Keresik dan Kes Pembantaian Manusia di Takbai ala Barbarian Moden. Dunia antarabangsa telah mulai kenal siapa sebenarnya semua PM Thailand. Terlindung satu sejarah derita dari satu bangsa yang dihalang dari mendapat hak asasi kemanusiannya di tanah-air milik nenek moyang sendiri. Dengan peruntukan wang rakyat berbilion Bhat itu, maka Rakyat Melayu Patani juga berhak mempersoalkan tindakan kabinet dengan seribu persoalan? Inilah dia seorang pemimpin Thailand yang tidak bertanggungjawab.

  Jelas kini, janji PM Thai nak membawa kemajuan dan kesenangan hidup kepada Bangsa Melayu Patani adalah janji kosong semata-mata. Semata-mata nak buat penyedap telinga kepada Indonesia dan Malaysia sahaja. Sebaliknya, mereka membawa bala tentera keparat Thai bagi menambahkan lagi huru-hara di bumi bertuah ini. Mereka membawa bala tentera Thai untuk menambahkan lagi penyakit yang sudah sakit. Tentera Thai bertindak ganas seperti samseng kampong. Sembelih orang kampong dari etnik Melayu bagaikan sembelih ayam. Tentera Thai banyak mencipta provokasi. Secara tidak langsung hasil dari kelulusan kabinet ini, bermakna PM Siam sendiri telah pun mengistiharkan sebuah peperangan bodoh terhadap Bangsa Melayu yang wujud di wilayah ini. Nak berperang sangat kah dia? Ini juga menggambarkan kegelojohan dan sebuah ketamakan ke atas tanah atau wilayah milik orang lain. Thailand lebih jahat dari Yahudi atau Israel !!!!

  Oleh itu, wajarlah diseru agar segenap lapisan masyarakat Rakyat Melayu Patani dan Bangsa Melayu di seluruh Alam Nusantara Melayu agar segera bangkit bagi menentang segala petualang jahat penjajahan Thailand ini. Halaulah semua tentera-tentera Thailand dan saki-baki bangsa Siam Kafir dari Wilayah Melayu Patani mulai sekarang bagi menggapai keamanan sejati yang berkekalan di Tanahair Melayu kita. Dengan kekuatan strategi dan kekuatan spiritual ini, kita yakin akan berjaya merobek dan seterusnya memecah-belahkan benteng musuh.

  Percayalah dan yakinlah, Allah SWT tetap akan bersama orang-orang mukmin yang berjihad dan berjuang di jalan Allah. Insyallah.

  Sekian. Wassalam..

  AGENDA MENGHALAU SEMUA SAKI-BAKI SIAM DARI WILAYAH-WILAYAH MELAYU.

  1. APA-APA YANG KITA FIKIR MUSTAHIL AKAN JADI REALITI.

  2. TUHAN SUDAH BERKATA, KUUN FAYAKUUN….JADILAH DAN JADILAH

  3. RAKYAT PATANI MAHU REJECT AUTONOMI.

  4. RAKYAT PATANI HANYA MAHU MERDEKA PENUH SAHAJA

 94. merdeka tanah air ku

 95. Baba Syarif says:

  saya anak malaysia berketurunan patani, datuk sedara saya pernah cerita yang datuk beliau berpindah ke Tumpat kerana siam rampas negerinya, istananya juga dibakar, saya sedih bila dengar cerita itu, untuk pengetahuan kita semua, orang kapir tak akan biarkan kita duduk senang sampai kita tinggalkan jihad,dalam hal patani perjuang mesti diteruskan ,menang atau mati syahid,semua orang berdosa kalau tidak sertai perjuangan selagi mana negara yang dahilunya negara islam DIJAJAH KAPIR, orang patani tetap orang patani walaupun dilahirkan di luar, kewajiban pada semua orang berketurunan patani peranakan malaysia menolong orang dipatani yang gagah berani, orang diluar patani berketurunan patani,atau orang yang simpati akan perjuangan patani sambil diiringi dengan doa adalah umpama golongan ansar wajib beri pertolongan pada orang muhajir yang menguatkan kedudukan, pada orang yang pengecut, baik kamu duduk diam,atau pergi mampus nga siam celako tu,pada separuh orang kelate,kedah,perak dan bako wan di ganu, ingat kamu semua titih patani,jangan lupa sejarah patani,jangan lupa semangat jihad tok ayoh sulung,sheikh daud al-fathoni, tok bendang daya, sheikh ab somad falimbani yang syahid di patani walaupun bukan anak patani,pada anak-anak cucu syed husin yaitu keturunan ali al-lagihi sultan qumbul,wan husin telok manok, wan bo,sheikh daud, dan lain -lain,jangan berenti tiupkan semangat juang sentiasa pada warga patani…takbir!!! Allah Akbar….putralegeh78@gmail.com , blog berandamadina.wordpress.com

 96. Baba Syarif says:

  Ingat satu lagi, jangan lupa bahasa jawi jangan lupa bahasa nayu, ingat pepatah ini “hilang bahasa hilanglah bangsa”, tengoklah contoh hak tuntutan wilayah patani besar sudah mengecil, kenapa?sebab bahasa, bahasa melayu sudah hilang di bukit,cahaya,legor,setul,senggora,pata long,jangan lupa sempadam melayu-siam adalah di senggora walau terpaksa hilangkan legor, jangan wilayah patani yang ada sekarang hilang pulak bahasanya, saya sering dngar dan rasa kecewa bila anak anak patani bercakap siam bila di malaysia…kerana geram saya panggil nga marah dengan nate siam kerana nak sedarkan mereka,harus guna bahasa siam untuk muslihat tapi bukan untuk berhubung sesama melayu.

 97. udin malay says:

  ass.sayo ni org riau..indonesia(melayu) kami berketurunan…dr pihak ada darah dr trengganu sane…kekerabatan kami banyak di kedah..kami jg ada kekerabtan dg bugis sulawesi…sejarhnya ulama n pedagang patani merupakan melayu ulung merea sampai ke tanah…sulwesi dan maluku,,,,,bukan sembarg org dulunya banyak org sumatera belajar agama di sana,,,,takkan melayu hilang di bumi…masanya akan tiba asal kita tetap menjaga kebudayaan kita,,agama,,bangsa,,,yg itu hrs tetap di pertahankan,,jaga marwah,,diri,,,mujur lalu melintang patah,,,

 98. Wan Solehah al-Halbani says:

  Assalamualaikum!
  Utusan Melayu adalah di bawah kontrol Yahudi. Zulkifli Bakar menulis apa yang diarahkan kepada beliau oleh Yahudi, beliau sekadar berperanan sebagai orang suruhan sahaja, tidak lebih daripada itu. Namun beliau patut sedar bahawa menyebelahi puak kafir dan bersikap negatif terhadap umat Islam menyebabkan beliau telah jatuh kafir dan boleh dibunuh mengikut hukum Islam. Sikap beliau sebenarnya mencerminkan sikap dan mentaliti kerajaan Malaysia dan para pemimpin kita yang bertuankan kepada Yahudi.
  Bagi saya, tulisan zulkifli telah menimbulkan reaksi kemarahan umat Islam yang meluap-luap yang saya yang percayai amat mencemas dan membimbangkan kerajaan-kerajaan Malaysia dan juga Thai. Islam tidak mengenali sempadan, Islam memerangi kafir di mana sahaja di bumi ini. Ayoh! Jangan buang masa, terus sahaja bertindak, Allah tetap bersama-sama kita!

 99. jinggo says:

  saudaraku pejuang Patani , percayalah saudara dgn aku sebangsa dan seagama , walaupun aku rakyat Malaysia , namun aku adalah keturunanmu dan seagama denganmu , aku takkan biarkan penjajah siam kafir itu merosakkan keturunan dan agama kita . Aku tetap bersama saudara2 ku hidup damn mati demi memperjuangkan Islam sehingga Patani merdeka dan bebas . Kami pemuda2 Islam Malaysia sedang mengikuti perkembangan di sana setiap masa . Takbir !!

 100. abangmu says:

  Syabas anak muda, tanah air mu merintih dan menunggu dokongan dan penyertaan mumu.

 101. RIMEUNG PUTEH says:

  يآأَيُّهاَ الَّذِيْنَ آمَنُوا إِذاَ لَقِيْتُمُ الَّذِيْنَ كَفَرُوا زَحْفاً فَلاَ تُوَلُّوْهُمُ اْلأَدْباَرَ. وَمَنْ يٌوَلِّهِمْ يَوْمَئِذٍ دُبُرَهُ إِلاَّ مُتَحَرِّفاً لِقِتاَلٍ أَوْ مُتَحَيِّزاً إِلَى فِئَةٍ فَقَدْ بآءَ بِغَضَبٍ مِّنَ اللهِ وَمَأْوَاهُ جَهَنَّمُ وَبِئْسَ الْمَصِيْرُ

  “Hai orang-orang yang beriman, apabila kamu bertemu dengan orang-orang kafir yang sedang menyerangmu, maka janganlah kamu membelakangi mereka (mundur). Barangsiapa yang membelakangi mereka (mundur) di waktu itu, kecuali berbelok untuk (siasat) perang atau hendak menggabungkan diri dengan pasukan yang lain, maka sesungguhnya orang itu kembali dengan membawa kemurkaan dari Allah dan tempatnya ialah neraka jahannam. Dan amat buruklah tempat kembalinya.” (Al-Anfal: 15-16)..

  Ya ALLAH, TUHAN kami, Segala Kepujian dan Kebesaran Hanya milikMU,
  Ya ALLAH, Yang Maha BERKUASA atas segalanya,
  Yang Maha BESAR dan Maha TINGGI,

  Kami memohon dari KEBESARANMU dan KEKUATANMU, Ya ALLAH,
  Berilah Kemenangan kepada Para Pejuang Islam yang ikhlas di jalanMU, Amiin,
  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa di sisi mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa bersama mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Berilah Kemenangan kepada mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Berilah Kekuatan kepada mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, Semoga ENGKAU Senantiasa Membela, Memelihara dan Melindungi mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, TUHAN kami, Satukan hati, pemikiran dan pandangan mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Fokuskan Matlamat Perjuangan mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Gabungkan Kekuatan dan Hujah-Hujah mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Tetapkan Hati dan Pendirian mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Kuasai musuh-musuh mereka, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Kuasai musuh-musuh mereka, Amiin,

  Ya ALLAH, TUHAN kami, ENGKAU Kuasai musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan dan ENGKAU Kalahkan musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Pecah-Belahkan kesatuan musuh-musuh Islam, Amiin,

  Ya ALLAH, ENGKAU Lunturkan semangat dan moral musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan kekuasaan dan cengkaman musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan kekuatan tentara musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Lemahkan ekonomi musuh-musuh Islam, Amiin,
  Ya ALLAH, ENGKAU Campakkan Ketakutan yang amat sangat dalam hati musuh-musuh Islam, AMIN YA RABBAL’ALAMIN……..

  TAK USAH BANYAK GADOH MEMANG KEBENARAN SUDAH TERBUKTI,
  HANYA ORG2 YG TAKUT MATI,YG MENBELA KESALAHAN DAN BERGABUNG DENGAN MUSUH,MEREKA TERUS BERLARI DARI KEMATIAN PADAHAL KEMATIAN ITU SEDANG MENUGGUNYA,INILAH YG DIKATAKAN MANUSIA TOLOL DIATAS TOLOL DAN SUATU SAAT NANTI DIA MATI DALAM KEADAAN YG HINA…

  TERUSLAH BERJUANG SAUDARAKU,,,ALLAH BERSAMA KITA JAGAN TAKUT MATI DEMI MEMBELA AGAMA ALLAH,HANYA KEPADANYALAH TEMPAT KITA KEMBALI….
  TAKBIR..الله أكبر…TAKBIR..الله أكبر..TAKBIR..الله أكبر.MERDEKA PATANI.TERIMAKASIH..ASSALAMU’ALAIKUM..WR WB..

 102. Roh Tokku says:

  YA ALLAH, KAU berikanlah kemenangan kepada para pejuang MU yang berjuang di atas landasan yang benar. AMIN YA ALLAH. Kasihani mereka yang berjuang dengan ikhlas di bumi Patani yang sekian lama tertindas dengan musuh laknatullah.

  Keringkanlah air mata dan penderitaan mereka dan ramai anak anak menjadi yatim malah ramai juga yatim piatu tiada beribu dan bapa. YA ALLAH kesihanilah mereka dan turunkanlah rahmatNU kepada mereka secepat mungkin dan kemenangan kepada para pejuangMU.

 103. Free MW3 Double XP Codes…

  […]Perjuangan Patani adalah Jihad Fisabilillah « Patanikini[…]…

 104. abu azzam says:

  salam,bisakah antum memfasilitasi saya kesana?

 105. ilham othmany says:

  1)Solat lima waktu
  2)Solat hajat dan solat istikharah
  3)Solat tahajjud
  4)Baca Al Quran harian dan salawat
  5)Hidupkan majlis ta’lim
  6)Zikr

  Jangan tinggal.Semoga menang.InsyaaLlah

 106. pok lung says:

  Assalamualikum..tahniah krn smngat pejuang2 patani mnuntut hak dan mempertahankn maruah bangsa patani..cuma utk mencapai sesuatu matlamat perlukan ilmu dan bkn hanya semangat semata2..tanpa ilmu perjuangn hanyalh sia2..kes pemuda2 patani menyerang balai polis dgn hanya mgunakn parang misalnya,hanyslh sia2 dan memalukn pejuang2 patani terdahulu..Nabi xpnh ajar jihad lagu tu…

 107. chenerai says:

  Salam jihad Akbar…. Insyaallah saya sentiasa mendoakan mujahidin walau dmana jua… Khususnya mujahidin d ujung kepala saya … Kita adalah umat Muhammad, kita adalah tentera Muhammad, kita adala tentera ALLAH… Kemenangan bukan d ukur dgn tewasnya musuh, Kemenangan hakiki adalah ISTIQOMAH dlm meneruskan jihad ini… Memburu redho ALLAH, bukan redho manusia… Moga ALLAH menghimpunkan kita d akhirat bersama SYADINA HAMZAH R.A… INSYAALLAH… yg benar kg chenerai…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: