Tiada penyelesaian di Patani, rakyat perlu tuntut kuasa

KUALA LUMPUR, 21 Mac (Hrkh) – “Rakyat Patani dicadangkan agar dapat menyerahkan refendum bagi menuntut kuasa autonomi daripada kerajaan Thailand untuk menyelesaikan konflik di sana,” kata Naib Presiden PAS, Mohamad Sabu.

<!–[if !supportEmptyParas]–><!–[endif]–> Beliau berpendapat, selagi mana Patani berada di bawah pemerintahan kerajaan Thailand, mereka tidak dapat menyelesaikan pertelingkahan yang berlaku antara kedua-dua kumpulan yang bertelagah.

<!–[if !supportEmptyParas]–><!–[endif]–> Mohamad berkata, pada masa yang sama kerajaan Thailand dilihat tidak dapat menyelesaikan masalah ini yang semakin kronik, bahkan juga gagal membangunkan Selatan Thailand tersebut.

<!–[if !supportEmptyParas]–><!–[endif]–> “Lebih baik kita membiarkan mereka menentukan sendiri halatuju mereka dan saya yakin keadaan akan menjadi semakin baik kerana hanya rakyat di sana yang lebih mengetahui cara untuk mengatasi situasi yang bergolak di sana.

<!–[if !supportEmptyParas]–><!–[endif]–> “Saya melihat tiada kesan terhadap hubungan diplomatik yang telah terjalin dengan beberapa negara lain,juga tidak perlu campurtangan daripada mana-mana pihak dalam mengembalikan semula keamanan di Patani,” tambah beliau lagi.

<!–[if !supportEmptyParas]–><!–[endif]–> Terbaru, tiga lagi penduduk telah ditembak mati dalam serangan terbaru di wilayah selatan semalam ketika Ketua Junta mengadakan lawatan ke wilayah yang dilanda ketegangan sejak lebih tiga tahun lalu.

<!–[if !supportEmptyParas]–><!–[endif]–> Kesemua mangsa adalah pekerja wanita bagi projek pertanian kerajaan terbunuh apabila mereka ditembak lelaki bermotosikal dalam kejadian awal pagi di Patani, salah satu wilayah yang dilanda keganasan bersempadan dengan Malaysia.

Advertisements

One Response to Tiada penyelesaian di Patani, rakyat perlu tuntut kuasa

 1. rywr says:

  mari kita terima kasih kpd organisasi BRN yg mencetus revolusi yg hibat ini serta membangkit masha rakyat yg begitu susun dan rapi yg mana semua rakyat patani darusalam mengikut barsama ini pencusunnan yg ilagal sesuwai dgn perang gurila…
  di bawah bendira rivolusi ummah patani darusalam
  wasalm
  merdika
  ttp merdika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: