Kehilangan Penduduk Angkara Pasukan Keselamatan, Dakwa HRW

BANGKOK, 20 Mac (Bernama) — Pertubuhan hak asasi manusia, Human Rights Watch (HRW), berkata pasukan keselamatan Thailand tidak mengambil sebarang tindakan terhadap anggotanya yang dikatakan bertanggungjawab atas kehilangan penduduk wilayah selatan negara itu.

Dalam laporan yang dikeluarkan di New York dan di sini, HRW berkata ia mendapati kebanyakan yang hilang tanpa kesan itu adalah mereka yang disyaki oleh polis dan tentera sebagai militan, penyokong keganasan atau mempunyai maklumat mengenai kejadian serangan.

“Pasukan keselamatan Thailand menggunakan taktik itu sebagai cara untuk melemahkan militan dan menyemai rasa ketakutan di kalangan masyarakat Islam. Ini nampaknya perkara dasar dan bukan kerja orang jahat dalam pasukan keselamatan,” kata Pengarah HRW Asia Brad Adams.

Katanya kerajaan harus mengeluarkan kenyataan awam mengenai dasar menentang insiden kehilangan penduduk dan mengambil tindakan terhadap mereka yang bertanggungjawab.

“Ketika kebanyakan kes kehilangan penduduk berlaku semasa pemerintahan Thaksin Shinawatra, ramai pegawai kanan tentera dan polis yang melaksanakan dasar itu masih bertugas. Thaksin mengakui insiden seperti itu pada 2005 tetapi belum ada sebarang langkah untuk menghentikannya atau menghukum mereka yang bertanggungjawab,” kata Adams.

Laporan 69 muka-surat itu bertajuk: “It Was Like Suddenly My Son No Longer Existed: Enforced Disappearances in Thailand’s Southern Border Provinces,” memberi butiran 22 kes kehilangan tanpa kesan yang belum diselesaikan di mana keterangan kukuh menunjukkan pasukan keselamatan Thailand terbabit.

HRW berkata laporan itu berdasarkan temubual dengan ramai saksi, keluarga mangsa dan para pegawai Thailand sejak Februari 2005.

Menurut laporan itu, jumlah sebenar kehilangan penduduk besar kemungkinan tidak dilaporkan berikutan ramai keluarga mangsa hanya berdiam kerana takut dengan tindakan balas pihak berkuasa dan kurang keberkesanan hak perlindungan saksi.

HRW berkata kehilangan penduduk etnik Melayu Islam yang disyaki terbabit dalam pemberontakan di wilayah itu bermula beberapa hari selepas Thaksin menekan pasukan polis dan tentera supaya segera menahan mereka yang bertanggungjawab menyerang sebuah kem tentera di wilayah Narathiwat pada 4 Jan 2004.

Selepas penggulingan Thaksin 19 Sept tahun lepas, pemimpin kerajaan yang disokong tentera Jeneral Surayud Chulanont mengakui masalah di wilayah selatan itu dan berjanji memperkenalkan pendekatan mesra berbanding langkah keras Thaksin.

“Namun kerajaan Surayud hanya melakukan usaha kecil untuk mengotakan janji-janji itu,” kata HRW.

HRW juga berkata agensi kerajaan khususnya polis, Bahagian Siasatan Khas Jabatan Kehakiman, Suruhanjaya Kebangsaan Hak Asasi Manusia dan Pusat Pentadbiran Wilayah Selatan juga gagal menjalankan siasatan penuh dan adil terhadap kes kehilangan itu.

Menurut laporan HRW, kebanyakan daripada 22 keluarga mangsa berkata mereka menerima bantuan kewangan sebanyak Bt100,000 (RM10,675) dari kerajaan tetapi mereka tidak menanggap pampasan itu sebagai menggantikan siasatan serius bagi mengesan anggota keluarga yang hilang.

HRW berkata kerajaan Thailand harus mengambil langkah menghentikan perbuatan itu dan menjadikan ia sebagai kesalahan jenayah dan mendakwa mereka yang terbabit.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: